Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Alteran-IT

őstag

válasz tomee987 #1439 üzenetére

Akkor a Wifi probléma tisztázva :)

Pedig bizony sajnos korlátoznak, régen a UPC is művelt ilyet, csak más formában, most pedig a PR-Telecom alkalmazza előszeretettel.
    A hatóságos hülyeséget épp tőlük hallottam, de igazából ezek bármit meg mernek tenni, már volt hogy szabályt szegtek nem is egyszer bírságokat is kaptak (éppen félrevezetésekért, google-n talán van is rá találat).
    Egyébként engem nem az zavar, hogy amikor nagy terheltség van, akkor pont csak 80-90%-a van meg annak a maximális 20 Mbit/s-nak, hanem az, hogy ha szinte egyáltalán nincs terheltség, akkor is csak annyi van.
    Tehát ha mások nem használják pl. ezt az ágat (olyan reggel 4-6 között) és a 8/1 csatorna (olyan 400/30 Mbits/, persze elméletben) 100%-ban szabad és a szolgáltató 20 Gbit/s-os fő gerinchálózata is csak 5-7%-ban van használva, akkor nekem el kellene érnem azt a maximális sebességet, mert nem lenne ami ezt akadályozza, de ennek ellenére stabilan jön minden lefele ugyan azzal a sebességgel (2,1-2,2 Mbit/s, ami néha eléri a 2,3-at), speedtest meg továbbra is 19,45 Mbit/s, ami amúgy 2,4 MB/s letöltési értéket adna, tehát ha ez nem korlátozás, akkor nem tudom mi.
    Az is rendben van, hogy van veszteség, de az is sok mindentől függ és nem ennyi, mert hogy 3-4 Mbit/s veszteség legyen valós letöltésnél úgy, hogy speedtest-en majdnem meg van a 20 Mbit/s az azért eléggé gyanús, legalább is szerintem.
    Egyébként jó fizikai hálózat és hálózati beállítások mellett lehet több a sávszélesség, mint amennyi, arról meg nem is beszélek, hogy egyes szolgáltatók még rá is hagynak egy bizonyos %-ot (pl. UPC, T-Home 1-2%-ot hagy rá, a Digi pedig olyan jó 10%-ot, Digi-s topikban látszódnak is a 100-as internet 110 Mbit/s és az 500-as internet 550 Mbit/s letöltési eredményei, persze jó hálózat esetén, de ha jobban teljesítenek, azzal nem szegnek szerződést, se pedig szabályt, csak akkor ha rosszabbul teljesítenek, de itt is a mérték, illetve a szerződés az, ami meghatározza, hogy mi a jó és mi a nem.
    (Egyébként a PR-nél az internetminőségi mutatóknál a 2013-asnál is érdekes mód, de a 20-as internetnél 19,45 Mbit/s van, a 2014-esnél már kevesebb, ebből is látszik, hogy nem is törekszenek arra, hogy meglegyen az, amiért fizetnek az előfizetők.)

Ami pedig a szomszéd ADSL-jét illeti, az teljesen más, mert ott telefonkábelen adják az internetet és ott a DSLAM-tól való távolság az, ami a legjobban befolyásolja az ADSL előfizetés sebességét.
    Újhelyben ha jól tudom, akkor a postán van a DSLAM (de talán van máshol is, bár nem tudok róla), onnan kell a távolságot mérni. Egy 10 Mbit/s internethez már ADSL2 szükséges (legalább is legjobb tudomásom szerint) és maximálisan 1,5-2 km-ig lehet elérni ezt a sebességet elméletileg, gyakorlatilag viszont már ez is nagy távolság, ráadásul elég sokat ront még a sebességen az is, ha túl sok csatlakozás/toldás van a hálózatban.
    Nekem is van olyan ismerősöm, aki 20-as ADSL-re akart előfizetni, de őt figyelmeztették is, hogy ott ahol lakik nem nem elérhető a 20-as, pontosabban nem lehetne vele elérni csak maximum 12 Mbit/s-ot és ennek tudatában vállalja be.
    Ráadásul múltkor mikor a Telekomnál voltam bent, akkor többen is ugyan ezt a választ kapták, csak ott éppen 20-as, meg 30-as csomag iránt érdeklődtek és az a vicces, hogy felháborodott PR előfizetők voltak.
    De egyébként egy ADSL hozzáférés esetében is jó viszonyok mellett többet is el lehet érni, mint amennyire az előfizetés szól és ez régebbi technológia, mint az ED 3.0, itt ha akarnák akkor meg lehetne adni azt, amire az előfizető előfizet (ráadásul érdekes módon, de a 20-as internet szinte egy PR-esnél se annyi, így ki van zárva, hogy pont itt hálózati hiba van).
    Jaj és igen, kábelen csatlakozok az internetre, ráadásul már lassan arany, illetve ezüst kábeleken, nehogy az legyen a kifogásuk, hogy itt azon az 1-2 méter kábelen van 2-3 Mbit/s veszteség :)

Ami pedig a Digi-t illeti, ott az a baj, hogy a Digi túlvállalta magát, főleg lépcsőházas övezetben.
    Ott több lépcsőház osztozik 2,5/1,25 Gbit/s-n és ha ott már van pár 1000-es, illetve 500-as előfizető akik használják is, akkor ott már el is fogyott a sávszélesség, de a jövőben megpróbálják bővíteni a hálózatot, csak most több helyen is tolják kifele a határokat és fejlesztenek, az meg elég sokba kerül és azért ezekért az internetekért nem kérnek el sokat, főleg más szolgáltatóhoz képest, PR-nél is a 60-as internet+tv+telefon megvan 11 ezer forint, Diginél meg mindez 1000-es internettel 4-5 ezer forint, tehát azért elég nagy a különbség és így nézve nem is csoda, ha pár Mbit/s is sokat számít egy ilyen szolgáltatónál mint a PR és én nem is fogom annyiban hagyni.
    A Digi-s részhez még azt is hozzátenném, hogy családi házas övezetben bőven megvan az, aminek meg kell lennie, mert ott kevesebb előfizető osztozik egy ágon/szegmensen.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák