Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • e90lci

    senior tag

    válasz Fücsök007 #3000 üzenetére

    Igen erről beszélek.Ha már megnyerte a pályázatot akkor legalább már elkezdték volna,látnánk alakul valami.De még azt sem.Németben úgy megkötbéreztek volna már minket ha a határidőre nincs kész a munka,hogy csak figyelnénk.Itthon is ez kellene.

  • Wasp91

    aktív tag

    válasz e90lci #2999 üzenetére

    alteran95 Esti órákban karácsony környékén nekem is szép pingem volt. :D 50ms-150ms közt minden volt.

    e90lci Lehet kamuzták nem tudom, Fb oldalukon láttam.

    Enyésszen minden rút kötöttség korlátozás, szabály életterem ne szűkítse ócska, poros morál

  • gazdage551

    friss újonc

    Sziasztok! Szeretnék érdeklődni. Pr-Telecom-os előfizető vagyok a már sokat emlegetett 500/20-as csomaggal rendelkezem. A wifis modemem Arris TG1652s tipusú. Kőház révén van olyan helyem a házban, ahol sajnos már nem elérhető a 5GHz hálózat. A kérdésem az volna, hogy milyen tipusú jelerősítőt tudnátok ajánlani a problémám megoldására. Egy Asus RT-AC53 AC750-es tipusú routerrel próbálkoztam már repeater módban, de sajnos csak rontott a helyzetemen. Instabillá vált tőle az amúgy teljesen működő hálozatom. Köszi előre is a segítséget!!!

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Wasp91 #3002 üzenetére

    Nekem is szinte egész ünnepek alatt használhatatlan volt, elég szépen látszott, hogy ilyenkor szinte mindenki otthon van és használja a szolgáltatást, ezért is alig várom, hogy végre legyen Telekom optika, engem az se fog érdekelni, ha nem lesz meg az 1000/1000 (és ugye a feltöltés az, ami főként érdeke, azért itt évszázadnyi előrelépés lesz a PR-hez képest), de biztos, hogy nem lesz ilyen szar, mint a PR-es, ráadásul a Telekom esetében valamiért nem nagyon hallok olyanokat, hogy elvágnak egy gerinckábelt, meg ilyesmi és a teljesen új és passzív optikai hálózat miatt végre a szünetmentesítésnek is lesz értelme.
    Amúgy nem kell csodálkozni a PR-en, meg hogy egy méter kábelt se tudtak kihúzni, már politizálni se kell ahhoz, hogy kijelentsük, hogy a PR is nagy fideszes (ez már a HírTV-s botránykor is kiderült, a fb-on sokan az anyjukat is szidták már, amit meg is érdemeltek), már csak azért sem kell csodálkozni azon, hogy mélyen színvonalon aluli a társaság, csak mint az idióta félkegyelmű kormányunk, főként intelligenciában ugye, mert pénzben sajnos úsznak (az sem az eszük, hanem a gerinctelenségük miatt), csak azt nem tudom, mikor fulladnak már bele, mert hogy semmi jóra nem használják, az is biztos.

    Ja amúgy, ha már Telekom, nem tudom, hogy valaki hallotta-e már vagy nem, de a Telekomnál a DOCSIS 3.1-es hálózattal rendelkező egyes települések esetén már 1000/200-as netet adnak, ami már azért haladás és itt is látszik, hogy a DOCSIS-ban is bőven van még kapacitás, csak érteni is kellene hozzá, de egyébként tényleg nem kellene 3.1-es szabvány pl. ahhoz, hogy egy 250/20-as, illetve 500/30-as internetet adjon mondjuk a PR is, hogy használható is legyen a szolgáltatás, ugyanis ha 500 Mbit/s-al elkezdünk lefele tölteni, akkor a feltöltés egy jó része el is megy a TCP miatt.

    (#3003) gazdage551: Egy kőházban a repeater használata nem ajánlott, na meg ilyen sebességű internetnél sem, mert abszolút nincs értelme, már ha tisztában vagy a Wi-Fi hálózatok, illetve repeater működésével.
    Amit javasolni tudok, hogy az Asus routert használd AP-ként, vagyis kábellel vidd el egy távolabbi helyiségbe, ha lehetséges és használd külön Wi-Fi-ként, vagy esetleg az Arris modemet költöztesd át egy olyan helyre, ahonnan az egész házban fogható lesz.

  • Alteran-IT

    őstag

    Azért ezzel a kínálattal és árral ki tudnék békülni, mármint ha itt is hasonló kezdő árral startolna el a szolgáltatás a hálózat átadása után:

    Azért vicces, hogy bár DOCSIS terület, de olcsóbb a kínálat a PR-hez képest:
    Telekom:
    Internet: 1000/25 / 1000/200 Mbit/s TV: 33 HD +105 SD Telefon: Alap = 7 840 Ft/hó
    PR:
    Internet: 500/20 TV: 39 HD + 57 SD Telefon: Alap = 9 570 Ft/hó

    Mint látható, a Telekom többet ad kevesebbért, bár most jut eszembe, kihagytam a PR által nyújtott plusz szolgáltatásokat, mint a bizonyos időközönkénti gerinckábel átvágást, a helyi kábelhálózat állandó nyűgjeit, az állandó hálózati túlterheltséget, valamint az ezek által okozott idegbajt, ha azt nézzük, lehet ezekért már máshol külön fizetni kellene, főleg ebben az országban :DDD

    [ Szerkesztve ]

  • masterful87

    senior tag

    válasz Alteran-IT #3004 üzenetére

    Részben megértem a lassú, szakadozó net miatti frusztrációdat, de azért a politikát ennyire belelátni/belekeverni elég súlyos dolog. (zárójelben jegyzem meg ezzel a fórum egyik alapelvét szeged meg!)

    Annyira szidod a PR-t, és annyira isteníted a Telekomot - ami még nálad nem is elérhető - , 100%-ig biztos vagy benne, hogy 24/7-es szolgáltatásuk lesz, meg persze 1000/1000-es neted potom pénzért.
    Elfogult vagy holott a tudás a birtokodban van. Tudod, hogy a régi kábelekkel, a DOCSIS 3-mal, a túlterhelt hálózaton irreális 250/20-as és 500/30-as netet elvárni. Bezzeg a nagy Telekomnál 3.1-gyel, új kábelekkel, néhol, egyes helyeken, valahol az országban, akár az 1000/200 is meg lehet, mert láttál egy ilyen opciót az oldalon. Csak mondom, az ajánlat nem mindig egyenlő a valós szolgáltatással.

    Ahány hely, annyi féle variációja van a Telekom netnek is, ahol én lakok, ott a Telekom még a legkisebb 150/50-es csomagot se tudja adni, helyette csak 150/5-ös netre hajlandó szerződni! És ezért 4600Ft-ot kér el! Most akkor rohanjak sírni a Telekom topikba, és bezzeg PR-Telecomozni, mert attól nekem jobb lesz?
    Alap igazság, hogy az emberek panaszkodni járnak a fórumokba, így torzul az összkép, mert aki elégedetlen az nagyon hangos, akinek meg semmi gondja, az nem fogja teleordítani a világot, hogy nekem bezzeg minden jó.
    Álljon itt az én példám az elégedett ügyfelek részéről:
    Tatán tömbházas övezetben, ahol a Telekom 150/5-tel szúrná ki a szememet 4600Ft-ért a PR 24/7-es szolgáltatást nyújt immáron egy éve 90/40-es sebességgel mindössze 3700Ft-ért!

    (mondom mindezt úgy, hogy a PR előtt hosszú éveken keresztül elégedett Telekomos voltam 50/5-ös nettel)

    Az én címemen 150/5 a maximális net 4560Ft-ért, 33 HD + 105 tévé 5240Ft és az alap telefon 1520Ft a Telekomtól. Összesen 10 720Ft, 3000-rel több mint a Te általad vizsgált címen összehasonlíthatatlanul rosszabb internettel. Akkor én jogosan szidhatom a Telekomot?

    [ Szerkesztve ]

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz masterful87 #3006 üzenetére

    Igazad van részben, viszont az a baj, hogy ma már a politikát nem lehet nem belelátni/belekeverni ilyen dolgokban, ugyanis benne van és ez köztudott tény, úgy gondolom, az igazságot felesleges elfedni hazugsággal és felvenni a rózsaszín szemüveget, hogy minden jó, na mindegy, ezt a részét a részemről lezártam.

    Tévedés, nem szidom a PR-t és nem istenítem a Telekomot, pusztán tényeket közlök, na meg a szidás kicsit máshogy nézne ki (aki ismer, az tudja), az meg hogy leírom, hogy dilettáns/idióta stb. társaság a PR, az puszta tény, melyet ők saját magukról állítanak ki, csak nyitott szemmel kell nézni.
    Azt tudom saját és ismerősi tapasztalat alapján, hogy a helyi ADSL/VDSL szolgáltatás szinte 24/7-ben megy, ebből feltételezem, hogy egy új építésű optikai hálózat esetében ez a színvonal már csak jobb lehet, sőt elmondanám, hogy anno én is váltottam volna Telekomra a stabilitás miatt, de mikor az 50/15-ös netet is csak bondiggal tudták volna adni épphogy és erre még IPTV-t is akartak adni, akkor inkább azt mondtam, hogy annyit nem ér, főleg 2 TV esetén, ami szépen lehúzta volna a sávszélt.
    Lehetséges, hogy elfogult vagyok, bár nézőpont kérdése. Ugye a PR sok helyen, mint Tatán is ad stabil szolgáltatást, de itt jön ugye a birtokomban lévő "tudás"/ismeret, ami alapján ha minden igaz, most igazat mondok:
    Tatán, főleg a tömbházas övezetben tudtommal nem a PR által kiépített hálózat van, azt ők csak megvették, hogy most a TvNetwork-től, vagy a DIGI-től, azt nem tudom, de nem is érdekel, azt viszont tudom, hogy azóta se nyúltak hozzá ahhoz a hálózathoz, főleg ha fejlesztésről van szó, mert a leírásuk szerint ott optika van, vagyis mennyiből tartana felhúzni olyan szintre, mint a DIGI FTTB esetén, de mindegy, lehet hogy azért stabil még a hálózat, mert nem nyúltak hozzá.
    Ugye a másik meg, hogy a gerinc is ami odáig elmegy, talán szintén nem az övék, hanem bérlik, ami azért jó, mert nem ők építették ki/kaparták csak éppen a föld alá jó olcsón és ezért nem vágják el állandóan.

    Na most kicsit visszatérve a koax részhez, a PR-Telecom-nak senki sem mondta, hogy egy 16 ezres településen hagyni kell ennyire leamortizálódnia a hálózatát, meg azt sem, hogy teljesen értelmetlen beruházásokba kell belekezdeni, mint a Puma 6 chipset-es 16/4 csatornás Arris modem, ami talán ideiglenesen egy kis víz a tűzre, de nem biztos, hogy azt a tűzet vízzel kellene oltani, főleg nem az elektromosat, de mindegy.
    Amit csinálnak az sem gazdasági, sem technikai/technológiai szempontból nem állja meg a helyét sem most, sem a jövőben és láthatólag őket ez igazából nem is érdekli és ugye mivel írtam, hogy nem is csak a helyi hálózattal van gond, hanem a betáppal is, ezért ha itt ők optikára váltanának, akkor sem biztos, hogy jobban járnánk, mert itt már az alap is el van cseszve, ha meg erre akarsz házat, vagy várat építeni, akkor ... inkább hagyjuk így is hosszan taglaltam ezt a részt.

    Ugye Telekom és ED 3.1. Érdekes, de éppen az egyik ismerősöm miatt néztem be a Telekom topikba is, hogy ott is van-e már róla valami hír, mert ő is váltott, neki speciel eddig pozitívak a véleményei róla, mondjuk még rövid ideje van meg a szolgáltatás, de akkor is, a Telekom topikban meg változó még, de gyorsan végignézve talán 1 fórumozónál láttam csak, de nem ez a lényeg, erre azt mondom, hogy ők legalább fejlesztenek a PR-el ellentétben.
    A gond ugye az, hogy a koax és a DOCSIS a távközlési formák közül az, amelyik a legnagyobb szakértelmet igényli, nem is véletlenül, de nem is ez a legnagyobb probléma igazán, hanem hogy olyanok is alkalmazzák, akik nem igazán értenek hozzá, csak ugye mivel volt egy meglévő koax hálózatuk, ezért alkalmazták rajta a több eladható szolgáltatás és a nagyobb profit reményében (kivéve a UPC-t, akik az FTTH-ból is DOCSIS-ot csináltak, de most ebbe nem megyek bele). Ez a szakértelem hiányzik a Telekomnál is, de nem annyira, mint a PR-nél, akik nem véletlenül már lassan fejvesztve menekülnek az optika irányába pont azért, mert kevesebb karbantartást/szakértelmet igényel, na de ez nem mentség arra, hogy a meglévő koax hálózatokat, illetve azoknak egy részét nagy ívben lesz@rják, mert attól, hogy feltolják a szegmenseken a csatornaszámot 16/4-re és vesznek 16/4-es Arris modemeket, meg felveszik szolgáltatásba az 500/20-as netet, attól a hálózat fizikai állapota nem javul, a túlterheltség nem csökken (főleg hogy a 16/4-es modemeket nem is engedik az 500-asnál kisebb előfizetésekhez, nehogy már stabilabb legyen a kisebb szolgáltatás a több befogható csatorna által, ugye milyen rendesek) és így tovább.

    Elnézést, kicsit hosszúra sikerült, viszont így összegezve elmondanám, hogy igaz, hogy a Telekom sem megváltás, sőt ezt tudom is és néhol eléggé g.ci a cég, főleg ugye a kisebb települések esetén, ahol sokan még mindig a drága és kevés ADSL-ért fizetnek egy kisebb vagyont, na meg ugye valahol ugyan azt drágábban adják, ahol nincs megfelelő konkurencia, vagy ahol nem most indult a szolgáltatás (szóval igen, szidhatod őket), ugye nem is azt mondtam, hogy a Telekom tökéletes, de az biztos, hogy itt nálunk egyenesen megváltás lesz a PR-hez képest, már csak a tények alapján is, amit ugye fentebb részleteztem és ha jól tudom, azt sosem mondtam, hogy a Telekom mindenkinek jobb, mint bármi más, csak azt tudom, hogy nekem biztos jobb lesz, főleg ha hasonló árakkal fog indulni és a magas sebesség mellett ugyan olyan rendelkezésre állással, mint amit eddig is produkáltak.
    És akkor ezzel szemben ugye nem mondom hogy hazudsz, nem szapulom azokat, akik szerint a PR jó, sőt én egyenesen örülök neki, hogy egyeseknek tökéletes és megkapják a pénzükért a normális szolgáltatást, csak ugye ennek fényében kicsit bosszantó is, legalább is a részemről, hogy én meg ugyan azért a pénzért nem kapok normális szolgáltatást (és ugye "miért nem?", csak hogy a kérdés is elhangozzon), de gondolom ezt megérted.

    [ Szerkesztve ]

  • masterful87

    senior tag

    válasz Alteran-IT #3007 üzenetére

    Sok mindenben egyet értünk, mint hogy a PR is és a Telekom is tud egyes területeken kiváló, más területeken kritikán aluli szolgáltatást nyújtani. Ezt a Telekom még azzal is súlyosbítja, hogy területenként egészen más az árszabás, ugye a konkurenciától függően.

    Én a PR védelmében csak arra tudok gondolni, hogy több nagyságrendbeli különbség lehet az előfizetők számában a Telekomhoz képest, nem éppen egy tőkeerős, fejlődő vállalkozás képét mutatja. Úgy nézem, hogy mindenféle irányba felvásárolgatták a helyi kábelszolgáltatásokat, ezeknek a sokfélesége meg ellehetetleníti a minőségi szolgáltatást. Pláne szaktudás, pénz, na meg szándék nélkül.

    Azért egy DIGI-nek egyszerűbb volt a 0-ról egy bizonyos hálózatot kiépíteni, és azt menedzselni. Mindezt teszi nevetségesen olcsón, igaz helyileg elég korlátozottan.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz masterful87 #3008 üzenetére

    Mondjuk ami az árszabást illeti, ha megnézel a PR oldalán néhány települést, mint pl. Halásztelket (nem az optikait), akkor itt is észre lehet venni, hogy egyrészt más csomagok is vannak, másrészt olcsóbbak az árak, szóval árszabás tekintetében a PR sem különbözik a Telekomtól, maximum más alapján van és mivel kisebb szolgáltató, így az ilyen kis sunyiságok kevésbé derülnek ki és nem hiszem, hogy ők is egy másik településen olcsóbban tudnák ugyan azon a technológián ugyan azt a szolgáltatást adni, na mindegy.

    Van némi igazság abban, amit mondasz, de ez az itt-ott lévő felvásárolgatás megint az esztelen vezetés hibája, arról meg nem is beszélek, hogy ugye a PR-Telecom-nak szinte mindig olyan stratégiája volt, hogy szinte csak ültek a pénzen, ami egy eléggé hülye stratégia. Ugye miután volt egy kész hálózat egy adott településen, fejlesztésre nem nagyon költöttek, csak javításokra, vagyis jó ideig nulla ráfordítással (a hibajavításokat kivéve, bár sose kapkodják el) várták el, hogy dőljön a pénz, ami miatt szép szóval mindig rábasztak, ugyanis lemaradtak mint a borravaló, csak ezt nem vették észre időben.
    Nálatok is már talán van vagy 10 éve, mióta felvásárolták az FTTB területeket, azóta kb. ugyan azok a csomagok vannak (mondjuk anno talán 4 volt 85-90 Mbit/s--os opcióval bezárólag), 90/40 Mbit/s a max, a felötlés még jó is, de a letöltés szerintem már kicsit gáz 2020-ban, főleg optikán, a DIGI-nél kb. 10 éve volt 80/25 a max optikán, a mostani kínálatot gondolom nem kell bemutatni.
    Kicsit általánosítva az egész szolgáltatási területre, nem tudom, hogy ki mennyire emlékszik rá, de ha jól emlékszem, akkor a PR-nél még akkor is a 60-as net volt a legnagyobb, mikor a DIGI-nél már az 1000-est adták, a UPC-nél meg már az 500-ast készítették elő, a Telekom-nál pedig már volt VDSL-en 50-es és 100-as net, ekkor esett le nekik jó pár elvesztett előfizető után, hogy nem fognak túl sokáig a piacon maradni a maximum 60-as internettel, ami akkor talán valami 8-10 ezer forint körül volt ráadásul, szóval nem elég, hogy eléggé elavult volt már, még kurva drága is volt ahhoz képest, szóval mindig megvárták, mire megkapták azt a bizonyos pofont az előfizetőktől, illetve ezzel együtt azt is, mire olcsóbbak lesznek a DOCSIS eszközök, csak ugye nem sokra mennek vele, ha már elvesztettek jó pár előfizetőt és akkor nem is volt nagy előrelépés, hiszen csak 120-as volt egy darabig a maximum, utána lett később 240-250 és 500, de mindig elég sok idő eltelt a "fejlesztések" között, még az a szerencse, hogy közben az árak mérséklődtek. A fejlesztésekről meg ugye az eredményekről szerintem már nem kell beszámolnom, ugye az köztudott tény, hogy itt nem sokat ért, ezért fogom őket én is itt hagyni.

    Ami a kínálatot illeti, éppen most jutott eszembe az is, hogy a Telekomnál van TV GO is, ami teljesen ingyen van és egész szép csatornakínálattal, a PR-nél meg elindult egy TV GO majmolás GO TV néven (milyen eredeti, ugye?), de szerintem azzal se foglalkoznak egy ideje, ráadásul csak mobil platformon elérhető, szóval ezeket mind összesítve, a lehetőségek mindig is adottak voltak a fejlődésre, kínálat bővítésére és az anyagi háttér is megvan szerintem, csak a PR vezetésének nincs meg a megfelelő hozzáállása, kompetenciája illetve tudása/szaktudása (de még annyi sem, hogy megfelelő szaktudású embereket alkalmazzanak), hogy a 21. században elvezessenek egy ilyen távközlési céget.
    Most is ha nincs állami támogatás, akkor meg sem mozdultak volna szinte semmilyen irányba, pedig önerőből is simán menne, ráadásul erre a térségre is nem kis pénzt kaptak ha megnézed és nem is most, de ennek ellenére nem sokat sikerült produkálniuk, sőt szinte semmit és ezt még előttem páran igazolják más településekről is.

    A Telekomot meg nem Istenítem, de tudtommal a térségre egy forintot sem kaptak, mégis elkezdték az optikázást önerőből, mert már ők is tudják, mint konkurencia, hogy szép kis előfizetői tábort össze tudnának hozni itt, főként a PR-Telecom átvándorló előfizetőiből.

    Ami a DIGI-t illeti, annyival volt csak egyszerűbb a DIGI-nek, hogy ugye már Romániában van egy jól működő anyavállalat (RCS & RDS), ami adta a tőkét, de annak az anyavállalatnak is el kellett jutnia egy olyan szintre, hogy elég erőforrása legyen arra, hogy külföldön is megvesse a lábát, ráadásul azt is szinte profi módon és olcsón (a megfelelő szolgáltatási helyeket megcélozva, ahol kevés befektetéssel sok profitot el lehet érni), de ugye ahhoz, hogy idáig eljussanak, a tőkén kívül némi ész is kell, amivel azt megszerzik és megfelelően hasznosítják tovább (ja és akkor a DIGI már ott van a mobilpiacon is, ahogy a Telekom is, a UPC is és így tovább), kíváncsi lennék a PR mikor jut el olyan szintre, hogy külföldön is szolgáltasson, bár szerintem sokan felröhögnek mikor ezt a mondatot olvassák, kb. ugyan az az elképzelhetetlen helyzet, mikor majd Nyugat Európából jönnek ide a munkavállalók dolgozni és most attól hogy idéztem, nem politizáltam :DDD

  • freeknight

    őstag

    válasz Alteran-IT #3009 üzenetére

    A Telekomról csak annyit, hogy náluk még 2020-ban is ADSL van nem is olyan kis településünkön. Vagy 10 éven át tolták a kemény 10 Mbitet, ami mellé még kényszerítik az iptv-t is, még szerencse, hogy nálunk az ősidőkbe lett kötve SAT TV. Ja, és mindezt 11ezer forintért, ami nevetséges.
    Most, hogy megjelent a PR a nyakukra a 250-es nettel és sokkal jobb csatornakínálattal (szerintem sokaknak ez jobban is számít, mint a net), észbe kaptak, és kapaszkodj meg, már egész 30 megabitet adnak, 7ezerért.
    Arról nem is beszéltem, hogy egy olyan telefonhálózaton, amihez a 90-es évek elején nyúlhattak utoljára, azóta csak a tákolás ment. Én nem tudom, az a 30 mega mennyire lehet stabil, de szerencsére már nem is kell megtudnom.
    Én már több, mint 1 éve vagyok előfizető, eddig teljesen elégedetten. Én elhiszem, amit a PR-ről is írsz, és alá is írom, pl nálunk is koaxot húztak a városban, mikor ott lett volna a lehetőség optikára állni a SZIP keretében, ami sokkal időtállóbb lett volna.
    Viszont azt a sok dícséretet, amit a Telekomnak írsz, nem igazán tudom megérteni, mert a saját bőrömön tapasztaltam hosszú évekig, hogy ugyanolyan tolvaj, dilettáns banda, mint a többi.
    Az egész internet ügyben továbbra is a legfontosabb, hogy hol laksz. Ha elég szerencsés vagy, akkor fejleszt az egyik szolgáltató optikát a lakhelyeden, ha meg nem vagy szerencsés, akkor ebből kimaradsz.

  • Kisfundy

    aktív tag

    válasz Alteran-IT #3009 üzenetére

    Még mindig az van,hogy valahol a pr-valahol a telekom a jobb!
    Amikor még matávnak hívták akkor működött,de amióta T-lett egy fillért nem költöttek itt a hálózatra ,pedig ez nem 10 éve volt.
    Ergo ahol a t-nek csak adsl-je van az egy kalap szar,inkább a két cég optikáját kéne össze hasonlítani,már ha van olyan település ahol mind a kettő adott! :)

  • imi123

    őstag

    Sziasztok!

    Ti be tudtok lépni a Pr-s levelezőbe?
    Nekem nem működik.

    Köszi!

    Tévedni emberi dolog, de állati kellemetlen.

  • Fücsök007

    őstag

    válasz Kisfundy #3011 üzenetére

    A T-s ADSL2 rendszere változó, mivel a kiépítés ideje nagyban eltér. A nem túl nagy településeken (falvak/nagyközségek) később építették ki (2000-es évek közepe), és a rendszer nincs úgy leterhelve/toldozgatva mint a közepes és nagyvárosokban. A legtöbb helyen már VDSL2-re felfejlesztették a hálózataikat, de alközpontokat nem raktak le a nagyobb falvakban, így a település szélein rossz esetben be sem kötik a VDSL2-t (kb. 1000 méter fölött). Viszont az optikai gerinchálózatukkal nem szokott probléma lenni, továbbá külföldi szerverre (EU és USA) jellemzően náluk van a legnagyobb sávszélesség FTTH hálózaton. 2016 óta szerencsére fejlesztik a hálózataikat, de nagy eltérések vannak, még azonos járáson belül is.

    [ Szerkesztve ]

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz freeknight #3010 üzenetére

    és Kisfundy:
    Ha figyelmesen végigolvastad, akkor nem is mondtam, hogy a Telekom mindenhol szuper, speciel én sem kis településen lakom, mégis csak most jutottak el odáig, hogy végre optikai hálózatot húzzanak, aminek egyébként már éppen ideje volt, mert tényleg az ADSL miatt elmondható, hogy eddig nem volt egy normális, 21. század követelményeinek megfelelő szolgáltató sem a városban, most már legalább lesz.
    Ami a 10 Mbit/s-t és az IPTV-t illeti, ehhez a csomaghoz anno még lehetett SAT TV-t kérni, ahogy a gyenge 30 Mbit/s-os csomaghoz is, csak nem kell hagyni, hogy a szerelő okoskodjon és beszerelje az IPTV beltérit.

    Amúgy igazad van, ha észt kell keresni, akkor a Telekom sem túl megfelelő hely erre, de még mindig komolyabb szinten csinálják, bár szerintem ez a német anyavállalat nyomására lehet, ugyanis a vezetés a MT-nél ugyan olyan hülye, mint szinte minden nagyvállalatnál az országban, sőt akár még azt is ide lehetne sorolni, amit már párszor említettem, de most nem politizálok.
    Ami pedig a hálózatfejlesztést illeti, szerintem a Telekom nem véletlenül nem nyúl már a rézhálózatokhoz, ugyanis itt nem olyan, mint Németországban, a politika meg egyéb hülyeség miatt sosem volt olyan cég/országvezetés, aki normális színvonalon tolta volna fejlesztéseket/építéseket (gondolok itt a MATÁV által kiépített hálózatokra) és ha ez így megy tovább, akkor nem is lesz.
    Van egy olyan mondás, hogy szarból nem lehet várat építeni, így ha tovább akarsz építkezni, akkor a szart a helyére kell tenni és valami mást elővenni, ezt csinálja a Telekom is, csak kurva lassan, mert sok helyen, mint itt is önerőből csinálja az optikai hálózat kiépítését, viszont pont ezért nem éri meg már a rézhálózathoz hozzányúlni, pedig anno komoly tervek születtek erre a nagyobb városokban is, itt is lett pár éve egy másik alközpont, mire egyes bekötéseknél rájöttek, hogy sajnos jobban el van b@szva a hálózat, mint gondolták és az újabb alközponttal jóval kisebb részt tudnak csak lefedni, mint gondolták, így az olyan tervek is, mint a vectoring meg ilyenek mint mehettek a levesbe, bár a kisebb pár fős településeknél valószínűleg marad a rézhálózat, hogy őszinte legyek, ha az ország elnéptelenedése így folyik tovább a 20. századi begyökösödött húgyagyú dilettáns pénzsóvár vezetés miatt, akkor egy cég szemével nézve nem is éri meg egy olyan beruházás, ami valószínűleg soha nem térül meg, de ezért nem őket kell szidni.

    Ami pedig egy kicsit a két szolgáltató összehasonlítását érinti, aminél fel lett vetve az optikai hálózatok összehasonlítása is:
    Sok értelme nincsen a helyi optikai hálózatok összehasonlításának, mert azok se egyformák, nem ugyan olyan minőségű anyagokat és nem ugyan olyan márkájú eszközöket használnak és a kiépítés sem ugyan olyan és itt az osztásokra gondolok elsősorban, sőt elmondhatom, hogy szerintem itt is a PR a spórolósabb, főleg mikor a legolcsóbb DASAN eszközöket kezdték el használni, aztán mégis csak áttértek a Huawei-re, szóval inkább hagyjuk is.
    Arról nem is beszélve, hogy ugye mint mondtam, itt lehet optikai hálózatuk, ha betáp szar, akkor hiába az optikai hálózat, a rendelkezésre állás ugyan úgy szar, ergo mindegy, hogy a helyi, vagy egy távoli hiba miatt, de nincs szolgáltatás, mert ha nincs, akkor nincs, ezen igazából nincs mit beszélni.

    Továbbá Fücsök007 nagyon jól kiemelt egy nagyon fontos dolgot, vagyis hogy egy internetszolgáltatónak nem csak belföldön, hanem külföldön is meg kell állnia a helyét, én pont eszerint a szempont szerint is osztályozok egy szolgáltatót, ugyanis én az internetet sem csak fb. meg hazai oldalak nézegetésére használom mint az általános userek (freeknight: Ahogy nekem egy távközlési szolgáltatónál sem a TV a lényeg, sőt az gyakorlatilag teljesen elhanyagolható, a politikából úgy se érdekel az a rakás hülyeség, amit le akarnak nyomni a torkunkon, ahogy a kurva sok reklám sem, elvégre nem azért fizetek, hogy azokat nézzem), így nekem fontos külföldi elérés és annak a sebessége is, ami szintén egy szempont szerintem, főleg hogy az internet nem Mo-ból áll, tetszik vagy sem.
    Nekem nagyon nem mindegy, hogy az internetem sebességének hány %-át tudom külföldi szerverek elérésére használni, mert ha valamit külföldről akarok letölteni, akkor az azért durva, ha a 120 Mbit/s-ból csak 30-40 Mbit/s-al jön, legalább is a PR-nél, ahol sose volt a legjobb a külföldi elérés, de mentségükre, arányban még mindig jobb a PR külföldi elérése, mint pl. a DIGI-nek (valahol meglátszik az olcsóság), de ebben mindkettőt odaveri a Telekom, akinek nem csak az EU-n belül, hanem azon kívül is az egyik legjobb a külföldi elérése sebességben és válaszidőben is, úgy hogy egy-egy szolgáltató összehasonlítása nem olyan egyszerű, mint gondoljátok, legalább is ha az internetet nem csak laikusként, alap elvárássokkal használjátok és ilyenkor szoktak jönni az "okos megmondóemberek", hogy "akkor fizess elő bérelt vonalra", csak az a baj, hogy ez egy ökörség és mivel a legtöbb esetben ugyan azon a hálózaton és kilépési ponton megy az üzleti előfizetés forgalma is (néhol azért van VLAN-os szegmentáció és más IP hálózaton megy a forgalom, de ugye ha a fizikai hálózat ugyan az és abban van a hiba, vagy a túlterheltség, akkor nem sokat ér a "szoftveres" túlbonyolítás), főleg a hazai kábelszolgáltatóknál, ezért csak pénzkidobás lenne, meg állandóan menne a "na akkor most fizessetek, mert nincs meg az a rendelkezésre állás", na de most már ejtsük a témát :DDD

    (#3014) gazdage551: Nincs mit, remélem valamelyik alkalmazható és megoldás lesz a problémára :)

  • chester99

    aktív tag

    Üdv

    Ha van még kb 10 hónap hűségem a netre és fel szeretném mondani, kb mennyi kötbérre számíthatok? Időközben kész lett az optika a Telekomtól, inkább azt használnám olcsóbban és jobbat :DDD

  • Fücsök007

    őstag

    válasz chester99 #3017 üzenetére

    Ki kell fizetned azt a díjat, ami a hűség illetve hűség nélküli ár között van(400ft/hó), a megkezdett hónapnál napra lebontva számolják a díjat.

  • Alteran-IT

    őstag

    Hát az internet itt még mindig nem az erősségük.

    Ha torrenten mérek, kb. ugyan ennyi a letöltés, a feltöltés kicsit talán több (5-6 Mbit/s), ezzel kapcsolatban nem tudom, hogy valaki észrevette-e, de a speedtest.net egy kalap szar mostanában, egyrészt nem ad annyira pontos mérési eredményt és Chrome-ban még a teszt befejezte után is perceken át tölt fel maximummal, olyankor ha újra mérek, kb. 1-2 Mbit/s van csak feltöltésnek, holott állandóan megy fel valami. Lehet, hogy az alkalmazás pontos, de a webes verzió egy borzalom, ennél még a régi flash alapú is jobb volt, na meg abban könnyebb volt a szervereket és a helyet behatárolni, nem tudom, hogy ami jó volt, azt miért kellett egy szarra lecserélni.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Kisfundy #3020 üzenetére

    Örülök neki, bár annak is örülnék, ha nálam is tudna ennyit egy 500-as, de inkább nem kockáztatok már a váltással, mert akkor nem tudok majd lelépni 1 évig :D
    A mérést amúgy én is az Antenna Hungária szerverével végeztem, ugyanis úgy vettem észre, hogy a Telekomos meg a DIGI-s szerver eléggé terhelt, gondolom a Gigabites userek állandóan méricskélnek.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Kisfundy #3022 üzenetére

    Még szép, hogy alig várom, bár szerintem ezzel nem lennék egyedül :DDD

  • Imilenni

    addikt

    SziasztoK!
    Hova lehet fordulni, ha napok óta nincs meg még a garantált sebesség sem?
    Nem is értem mi a tkömért van 250-es net ha a felét is képtelenek tartani :W

    [ Szerkesztve ]

    Press "F" to pay respects.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Imilenni #3024 üzenetére

    Szia!
    Bár utálom ezt a szolgáltatót mint a szart, mert egy dilettáns sóher bagázs, de hibabejelentést próbáltál? Mert hátha a te esetedben nem túlterhelés áll fent mint pl. nálam, hanem valami műszaki hiba, amit lehetőleg könnyen lehet orvosolni, csak maguktól basznak rá.

    Egyébként a következő szervezetekhez lehet, sőt érdemes fordulni:
    - Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
    - Fogyasztóvédelem
    - Békéltető testület

    Prioritási sorrendben írtam le őket, tehát az eredményességet tekintve az NMHH-hoz érdemes először fordulni, úgy is ő látja el a szolgáltatók felügyeleti tevékenységét.
    Próbálhatsz egy űrlapon keresztüli panaszbejelentéssel élni, de szerintem egyszerűbb és célszerűbb egy e-mailt írni nekik, azzal talán hamarabb foglalkoznak és ha tudnak olvasni is, akkor megfelelő helyre kerül ügyintézésre.

  • Imilenni

    addikt

    válasz Alteran-IT #3025 üzenetére

    Szia!
    Köszi a választ, szóval túlterhelés esetén ha nincs meg a garantált sebesség sem, akkor sem igazán van értelme hívni őket?
    Azt hittem az tűzön vízen keresztül megvan mindig :(

    Press "F" to pay respects.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Imilenni #3026 üzenetére

    Igazából a garantált az az az érték, amit a szolgáltatónak a legrosszabb esetben is garantálnia kell, ilyen pl. ha túlterhelt a környék, viszont ha mondjuk a téged ellátó oszlopon meghibásodik az erősítő, akkor hiába van meg az erősítőig a sávszélesség, nem biztos hogy a modem már tud annyit hozni, ezért érdemes először a hiba okát kideríteni, hogy az túlterhelés, vagy műszaki hiba.

    Na most kérdésem az lenne, hogy egyrészt milyen modemed van, másrészt milyenek a jelszintek, illetve ha pingeled a 8.8.8.8-t vagy 50 alkalommal, akkor mekkora az átlag válaszidő, illeti van-e köztük ami elveszett?
    Mert ha a jelszintek rendben vannak és a ping is átlagosan 20ms alatt van, illetve nincs csomagveszteség sem, akkor a hálózati hibától el lehet tekinteni (persze nem azt jelenti, hogy nem fordulhat elő) és lehet őket jelenteni, de egy telefonhívást szerintem megér a dolog, úgy is 0-24-ben hívhatók és rá tudnak nézni a modemedre is, főleg ha olyan ügyfélszolgálatost fogsz ki, aki még ért is hozzá, mert sajnos nem mindegyik ért hozzá, ezért is fogok örülni még a Telekom-nak, mert bár ott át kell verekedni magad Vandán, meg lehet hogy ott se túl okosak az ügyfélszolgálatosok mind, de ott legalább lehet kérni egy műszakis kollégát, aki nem csak hogy ért hozzá az esetek többségében, de tud is segíteni, a PR-nél sajnos nincs ilyen opció, ahogy rendes szolgáltatás se nagyon.
    Lényeg hogy érdemes egy telefonos próbát tenni, maximum ha nem tudnak segíteni, akkor kiküldik a szerelőt jövőhéten és ha rendes szerelőt fogsz ki, akkor ő végignézni a belső hálózatot, illetve szükség esetén a környéken is szétnéz, ha pedig azt mondja, hogy nincs hiba, akkor túlterhelés van és nyugodt szívvel mehetsz az NMHH-hoz, ugyanis munkalap is fogja igazolni, hogy te megtettél mindent, hívtad az ügyfélszolgálatot, küldtek szerelőt, nem volt műszaki hiba, tehát túlterhelés van, akkor meg kötelességük a garantáltat biztosítani, amit jelen esetben nem tudnak, szóval joggal vagy felháborodva.

    Egyébként az is teljesen igaz, hogy a szolgáltatónak mindig a névleges sávszélesség teljesítésére kell törekednie, szóval ezzel is nyugodtan lehet érvelni, én már csak azért nem jövök itt ezzel, mert már elmondtam párszor, meg hamarosan váltás lesz, ha minden igaz, szóval már szarok erre a szolgáltatóra, nem érnek annyit, hogy idegesítsem magam.

    [ Szerkesztve ]

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Fücsök007 #3028 üzenetére

    Azt se bánnám, ha lehúznák végre a rolót és eltűnnének a picsába :DDD
    Messze a legelmaradottabb szolgáltató a kábelszolgáltató között, éppen néztem a Tarr topikot is, szegmensenként már 24/5-6 csatornánál járnak, ráadásul már az összes csomaghoz dobálják a 24/8 csatornás Arris TG2492S és Technicolor TC7230 modemeket (PR-nél meg van akinél még az 1/1 csatornás ED 2.0 Motorola modem van, a Tarrnál meg már a 8/4-es modemeket cserélik, kicsit vicces), hogy lehetőleg mindenkinek meglegyen a sávszél, ráadásul már IPv6 is van náluk az IPv4 mellett, szóval rendesen haladnak a korral és a hálózatot is rendesen karbantartják, illetve fejlesztik.

  • Wasp91

    aktív tag

    válasz Alteran-IT #3029 üzenetére

    Az a 1/1 csatornás motorola modem mekkora sávszélességet tud? :D

    Enyésszen minden rút kötöttség korlátozás, szabály életterem ne szűkítse ócska, poros morál

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz Wasp91 #3030 üzenetére

    Az elméleti sebessége max. 50/20-30 Mbit/s, a gyakorlati sebessége viszont csak olyan max. 25-30/20 Mbit/s, ami ugye drasztikusan tovább csökkenhet egy olyan hálózaton, amit sokan használnak, tehát "csúcsidőben" amikor egy-két mondjuk 120-140-es előfizető is levesz pont abból a csatornából vagy 15-30 Mbit/s-t, amire az a modem kapcsolódik, akkor képzeld mi marad, gyakorlatilag semmi, újra is indul a modem és átkapcsolódik egy kevésbé terhelt csatornára, már ha van, szóval egy ilyen modemmel már a garantáltat se tudják biztosítani, max. csúcsidőn kívül.

  • sziszi-fuszi

    senior tag

    válasz Alteran-IT #3031 üzenetére

    Ugyan áruld már el légy szíves, hogy mely területén van még DOCSIS 2.0 hálózat a PR-nél? Mert az én tudomásom szerint sehol. Mellesleg megjegyzem, hogy televízió területén az egyik legjobb, ha nem a legjobb szolgáltató mind a csatornaválasztékot, mind az adások minőségét tekintve. Az internetről pedig annyit, hogy Szigethalmon, és Szigetszentmiklóson soha semmilyen komolyabb probléma nem volt. Mindig hozták a névlegesen vállalt sebességet. Méghozzá stablian. Pedig régi a hálózatuk, mert a 2000-es évek legelején építették ki. Mi is azért tértünk csupán át másik szolgáltatóhoz internet tekintetében mert szükség volt a nagyobb feltöltési sebességre. Amit koaxon még sokáig nem fognak tudni. De TV-t tekintve maradtunk itt, mert annyira rossz a többi minősége és/vagy csatorna választéka.

    Te szinte minden hozzászólásodban csak szapulod őket, de akkor miért nem hagyod ott és válasz másik jobb szolgálatóra? Gondolom Patakon is elérhető más is, ha más nem akkor korlátlan mobil. Vagy ha garantált szolgáltatásra vágynál, akkor miért nem üzleti az előfizetésed, vagy bérelt vonali. Ott aztán lehet(ne) követelőzni!

    [ Szerkesztve ]

    Mi alá kell írás?

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz sziszi-fuszi #3032 üzenetére

    Csak olvasni kellene tudni és a legtöbb kérdésedre már megtalálnád a választ. Nem azt mondtam, hogy DOCSIS 2.0 hálózat van a PR-nél, hanem hogy még működnek ED 2.0 modemek a PR hálózatán, ami lehet akár ED 3.0 hálózaton is és ez tény.
    Ami a csatornaválasztékot illeti, az nem volt téma, de azért elárulom, hogy arra se lennék büszke, főleg nem ilyen összeállítással és árazással, bár ennek néha többen is hangot adnak a fb. oldalukon és akkor azok mit mondjanak, akiknek nem csak drága, de szar is a szolgáltatás és tényleg az az, ami bosszantó.

    Nem szapulom őket, tényeket közlök, hogy az nem tetszik, az megint egy másik dolog, de szokták mondani, nem a postát/hírközlőt kell lelőni, hanem a feladót, aki jelen esetben a szolgáltató, mert ha nem lenne ennyire elmaradott, nyilván nem ez lenne az igazság.
    Egyébként meg könyörgöm, a 21. században vagyunk, azért már el lehetne várni egy bizonyos technikai/technológiai színvonalat, de legalább egy olyat, amit már más szolgáltató is megad, csak az a baj, hogy ehhez ész is kellene a szolgáltató részéről.
    Egyébként nem Patakról van szó és nincs más elérhető alternatíva, csak lesz Telekom FTTH és át is fogok menni az biztos, a mobilnetes alternatívát meg remélem nem gondoltad komolyan, főleg hogy az se korlátlan, főleg nem bizonyos forgalmakat tekintve, az árról meg nem is beszélve, amit meg már csak azért sem vagyok hajlandó kiadni, mert fizetek egy szolgáltatásért, ami sajnos egy kalap szart nem ér, de ez a szolgáltató hibája.
    Ami az üzleti részt illeti, üzleti szolgáltatásra, illetve bérelt vonalra hülyeség előfizetni, főleg egy ilyen elmaradott szolgáltatónál, meg nem azért, de a bérelt vonal nem azért van, hogy ha a lakossági előfizetőnek stabil szolgáltatás kellene, ráadásul a 21. században, akkor arra fizessen elő (egyébként meg a rendelkezésre állás nem lenne több, főleg hogy az optikai kábelt se tudnák gyorsabban hegeszteni, ha szokás szerint elvágják, szóval csak pénzkidobás, meg állandóan menne a pereskedés), nem akarlak megsérteni, de jó lenne kicsit felébredni és ezt a birka hozzáállást elfelejteni, oké, lehet te elfogadod, sőt szereted, hogy hülyének néznek és lehúznak, de én nem az a típusú ember vagyok és szerintem ez lenne az alap mindenkinél és akkor az ilyen PR-Telecom típusú szolgáltatók se tehetnék meg azt amit, csak mert nincs konkurencia, na de mindegy.

    [ Szerkesztve ]

  • Fücsök007

    őstag

    válasz Alteran-IT #3029 üzenetére

    Én sem egyébként, de ugye a saját rendszere mellett nem venné meg a Telekom a PR-es hálózatot, más cégek meg pláne nem az ország ezen részén.

  • tomee987

    tag

    válasz sziszi-fuszi #3032 üzenetére

    Rá se ránts. :) Ha visszanézed a topicot a kezdetek óta csak ezt tud. Szapulni. Egy időre el is volt tűnve a topicból (lehet ki volt tiltva vagy nem tudom).
    Szüleim, nagyszüleim ugyanabban a városban élnek ahol alteran95. PR-esek ők is és soha semmi panaszuk nincsen. Se a TV-re, se az internetre. Utoljára 2017-ben voltak kint náluk a szerelők, mert besz*rt a régi Motorola modem és lecserélték CISCO-ra. Kb. 2 éve egy NMHH-s mérődoboz is van kint szüleimnél, igaz csak egy 60/5-ös netcsomagjuk van, mert nekik az bőven elég, de visszanézve a logokat (óránként mér az eszköz) folyamatosan hozza a 60/5-öt, 9-11 ms pingeket. Lehet akár csúcsidő, akár éjszaka az elmúlt 3 hónapot visszagörgetve egyszer sem volt se sebesség csökkenés, se válaszidő növekedés. A TV minősége pedig tényleg kifogástalan, szerintem az országban az egyetlen szolgáltató ahol nincsenek már felesleges SD-HD csatorna duplikációk 2020-ban (sajnálom is, hogy itt Miskolcon nem tudok rájuk előfizetni). Én már megjártam itt Miskolcon jó pár szolgáltatót, tehát van valódi, tapasztalt összehasonlítási alapom szinte az összes szolgáltatóra.
    Mindig TV Extra - Kb. 0,5-1,5 Mbit/s MPEG4 SD csatornák, a közszolgálati HD csatornák is full letömörítve. Azt hiszem ezzel mindent elmondtam.
    UPC - Hát persze, hogy olyan zajérzékeny, zavart frekiket használnak digitális streamekre, mint 112 MHz, 120 MHz, 128 MHz. Ráadásul olyan nézett csatornákat tesznek rájuk, mint az RTL Klub HD, TV2 HD. Havonta párszor biztos, hogy pixelesek, akadoznak ezek a streamek, míg nem szintezik a vonalat. Kevés a HD csatorna és az SD csatornák egy részét is tömörítik elég rendesen. Nettel mint átlagfelhasználó nincs különösebb problémám, igaz csak 150/10 Mbit/s csomagom van.
    Telekom IPTV FTTH - Talán az eddigi legrosszabb (kb mint a MinDig TV). Ráncos, recés, tömörített kép minden SD csatornán. A HD csatornák egy 109 cm feletti TV-n már szintén nem az az igazi, valódi HD. Ja és kötelező minden TV-hez a box, amit én rühellek.
    DIGI - Nagyon kevés a HD csatornák száma, de minőségileg rendben van. Az SD csatornák esetében viszont van ami a többi szolgáltatóhoz képest eléggé tömörített, lerontott minőség. A csatornakínálat viszont szegényes (sok Discovery csatorna is hiányzik pl.) Internet FTTB volt nekem, 2-3 havonta biztos, hogy volt 1-1 nagyobb kimaradás, illetve a feltöltési sebesség elég ritkán érte el a maximális 100 Mbit/s-ot, inkább 40-50 között mozgott.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz tomee987 #3035 üzenetére

    Itt ne is rántson rá, ez nem az a hely, egy kis kulturáltságot elvárnék, főleg ha már szapulással vádolsz, amire én azt mondom, hogy az igazság az nem negatívum, ergo nem nevezhető jelen esetben szapulásnak, legalább is részemről, mert ha valakinek tökéletes lenne a szolgáltatása és annak ellenére anyázik, akkor azt mondom, hogy na igen, ő szapulja, vagy legalább is valami másért, de itt nem arról van szó, az meg hogy szakmailag gyakorlatilag nulla a cég színvonala, főleg ami a vezetést illeti, azt hagy ne részletezzem már.
    Igen, el voltam tűnve (legalább is a PR topikban nem voltak aktív, mert máshol azért voltam), de ne magadból indulj ki kérlek, csupán se időm, se kedvem nem volt foglalkozni a PR-el egészen addig, míg fel nem baszott, hogy amikor nagyon kellett volna, akkor éppen nem volt, vagy éppen szokás szerint használhatatlan volt.

    Ami a mérődobozt illeti, legszívesebben én is igényeltem volna, de két problémát már nem akartam, mármint ugye az egyik az, hogy szar a net, másik meg hogy rögtön a modem mögé kell tenni, amivel tudtommal külön hálózat jönne létre (ugye valahogy IP alapon kell kommunikálnia) és dupla NAT-ot nem akarok, másként meg nem mér pontosan, illetve nem tudja mikor nem terhelt a hálózat, bár ezzel kapcsolatban tapasztalatot szívesen meghallgatok, hogy van-e benne port forward meg ilyenek, vagy nálatok hogy van.

    Az összehasonlításokkal kapcsolatban én még mindig az internetre helyezem a hangsúlyt, ugyanis az a 21. század egyik fő kommunikációs eleme (interneten gyakorlatilag minden elérhető, még a TV is), a TV már a múlt századé, ezért is van az, hogy leginkább csak az idősebb korosztály néz TV-t, vagyis kb. 35-40 év felett, a fiatalabbak, főleg akik ki tudják használni az internetet, azok max. TV-t is csak azért vesznek, hogy gépről, vagy laptopról menjen az amit letöltöttek, csatornából is csak max. sportcsatornát néznek már a legtöbben, de azt is inkább online nézik már, szóval bocs, de valahogy a TV része nem érdekel, nem a múltszázadban vagyunk, ezt kellene már felfogni.
    Igaz, hogy a PR-nél van a legtöbb csatorna és az adással nálunk sincs probléma, de mellette elég drága is, ami negatívum (ahogy az is, hogy az alap csomagban nem sok nézhető csatorna van, bár ez ízlés kérdése), azon kívül pedig mint mondtam, egy szolgáltatónak a 21. század követelményeinek kellene megfelelni, nem pedig a múltszázadénak, a jelen században meg inkább az internet fontosabb, abba meg nem teljesít olyan jól a PR jó pár esetben, ahogy nálam sem, persze főleg a HFC területeken, mert optikán általában nincs gond, max. az már jól ismert PR-es mutatvány, hogy elvágják néhol az optikai gerinckábelt, amit amúgy legtöbb esetben mint itt is nagyon jól megválasztottak költségmegtakarítási szempontból (ugye többszálas optika, nehogy már külön központokat kelljen létesíteni), azért is tartott múltkor egy napig megcsinálni, még jó hogy nem távmunkám van Budapest-re, mert ha az internet rendelkezésre állásán múlik már rég kibasztak volna.

    Ami a T-t illeti, ugye igaz, hogy az IPTV nem egy nagy szám, ezzel én is tisztában vagyok, de az alap csatornakínálat egész jó és több digitális szolgáltatás is ingyen jár hozzá (TV GO, ami Telekomos mobilneten is akár korlátlanul nézhető), másrészt elméletileg hamarosan kap egy ráncfelvarrást, másrészt ha az nem tetszik a TV függőknek (bocs, de szebben perpillanat nem tudom megfogalmazni), akkor elérhető lesz hamarosan a Vodafone TV szintén a Telekom FTTH hálózatán, szóval lesz választék, de a legtöbben akik a T-hez átmennek egy kábel/optikai szolgáltatótól, azok általában nem a TV-t tartják szem előtt, hanem a stabil és gyors internetet belföldre és külföldre is.
    Egyébként meg pluszként leírom, hogy ha lenne normális net, akkor akár 4K minőségben is tudnék filmet/sorozatot nézni ha akarok, nem csak 1080i-ben (már ha van FHD és nem csak HD), de ugye egy 25-50 GB-os fájl esetében már kétszer is meggondolja az ember, hogy letöltse-e, még a 100-200 Mbit/s is elég kevés ehhez, ha rövid időn belül le akarod tölteni, persze már ha megvan ez a névleges sávszélesség, ha meg nincs meg, csak ugye a fele, vagy éppen a garantált, akkor meg még el se gondolkozik az ember ilyenen és bár lehet jönni azzal, hogy ez nem nevezhető tévézésnek, de szerintem még mindig jobb, másrészt amíg megfizetem a TV-t, addig nem érdekel, mondjuk amúgy sem, mert most is azért fizetek, hogy a TV2 vagy éppen melyik hülye csatorna való világot, vagy most éppen exatlont rendezzen egy Kubához közeli szigeten, holott lehetne azt a pénzt az oktatást és egészségügyet ismerve máshova is fordítani, na de mindegy, lényeg hogy legyen min ordibálni a TV előtt megfeledkezve a valóságról és a problémákról.

    [ Szerkesztve ]

  • tomee987

    tag

    válasz Alteran-IT #3036 üzenetére

    Ezek a Te igényeid. Nekem meg más igényeim vannak. Én ugyanúgy lesz*rom a Te igényeidet, mint Te az én igényeimet. Kb. ezt írtad le egy regényben. Engem nem érdekel a hiperszuper gyors net, meg a nemzetközi sávszél. Tudjak böngészni, megnézni e-maileket, esetleg egy YouTube videót. Nincs 5 GHz-es WiFi eszközöm, nincs gigás hálókártyám egyik laptopban sem.
    Viszont este mikor hullafáradtan hazaérek a melóhelyről (mert nem neten dolgozom) akkor szívesen megnézek 1-2 TV műsort, ismeretterjesztő csatornát és azt szeretném jó minőségben nézni a nagy LED TV-men, nem pedig kockaháborúban, tömörített SD undormány minőségben... Ja és 32 éves vagyok, használok évek óta okostelefont, táblagépet, csak e-számláim vannak, csak online bankolok, csak telefonnal fizetek és nem érzem magam elmaradottnak.

    Egyébként a PR 1 éve több hónapig tesztelt 4k TV csatornát is (szinte elsők között az országban). Tökéletesen működött a rendszerükön.

  • sziszi-fuszi

    senior tag

    válasz Alteran-IT #3036 üzenetére

    Olvasva a regényeid, (akár itt, akár a T-s csoportban) úgy gondolom, hogy meddő dolog veled vitázni. Ha neked attól jobb, hogy szapulsz, szidsz, elégedetlenkedsz és káromkodsz, akkor tedd. Én más véleményen vagyok. Azért az a legfurcsább, hogy mindent és mindenkit szidsz, de megoldást, valódi megoldást nem kínálsz! Csak azt, hogy mindenki, mindenhol hülye, meg nem ért hozzá, és lop, csal hazudik.
    De miért nem próbálod meg megoldani?! Adj magadnak egy lehetőséget és próbáld meg! Hátha elfogadják amit javasolsz!
    Azt is remélem, hogy ezeket a javaslatokat közzé is teszed itt a topikban, hadd lássa és olvassa mindenki, hogy te milyen okos és hozzáértő szakember vagy. Értesz a gazdasághoz, jól ismered a szolgáltatókra vonatkozó törvényeket, és még műszakilag is naprakészen tudsz mindent. S mindezt nem csupán elméletben, a géped előtt ülve, és osztva az észt, hanem gyakorlatban is.
    Én csak szurkolni tudok, hogy ilyen légy és sikerüljön! Még a végén jól meg is fizetik neked! Főleg akkor, ha azzal nyitsz, hogy ellentételezést csak akkor vársz el, ha azt az általad megspórolt kiadásokból fizetik ki számodra, s vállalod, hogy amennyiben kárt okoznál, azt megtéríted nekik!

    Mi alá kell írás?

  • Wasp91

    aktív tag

    válasz sziszi-fuszi #3039 üzenetére

    A PR egy rakás sz*r nincs mit ezen szépíteni. Itt is elavult leterhelt hálózatuk van, (Jász-Nagykun-Szolnok megye/Kunszentmárton) Léptem is tőlük ahogy jött a Telekom az optikával.

    Enyésszen minden rút kötöttség korlátozás, szabály életterem ne szűkítse ócska, poros morál

  • fatal`

    félisten

    válasz Wasp91 #3040 üzenetére

    A Net lehet, hogy sz*r (nekem anno nem volt gondom vele, de a nagyobb sávszél miatt én is váltottam optikára), viszont a Telekom TV-je egy kupac fos. Sem minőségben, sem csatornakínálatban nem igazán tudja felvenni a versenyt a T-vel. Persze 2 szolgáltatótól rendelve (Net - T, TV - PR) nyilván drágább, de valamit valamiért.

  • Alteran-IT

    őstag

    válasz tomee987 #3038 üzenetére

    Nem feltétlenül, inkább a jövő igényei, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy a modern társadalom igényei (megjegyzem, hogy most fogyasztói társadalomról beszélhetünk inkább) és ha azt akartam volna mondani, hogy leszarom a Te igényeidet, akkor azt mondom, de nem azt mondtam, hanem azt, hogy a TV az 20. századi, nem arra kell hajazni.
    Én egyébként ugyan így vagyok, ha hazaérek a melóból, akkor jobb szeretek megnézni valamit, csak nem éppen a TV-t, ahol kb. 1000 reklám félbeszakítja azt, amit nézek, ugyanis nem a reklámért fizetek tudtommal, szóval itt elvekről is szó van, amit vagy megértesz, vagy nem, de ugye ilyenkor jön közbe az internet, milyen jó lenne valamit jó gyorsan letölteni, hogy még legyen idő bőven meg is nézni, ja... csak a probléma az, hogy nem tud a PR mindenhol nagy sebességű és stabil hálózati hozzáférést biztosítani, magas feltöltést meg végképp nem HFC hálózaton, szóval ezzel egy csomó lehetőség bukva is van.
    Direkt nem azt írtam, hogy elmaradott, bár én pl. annak ellenére, hogy 21. századinak érzem magam, pl. mégsem használok telefonos fizetést biztonsági megfontolásból, ugye itt jön képbe az, hogy minden ami új azt megpróbálod kihasználni, vagy szelektíven válogatsz bizonyos szempontok szerint, ugyanis sajnos nem minden új dolog jó és biztonságos.
    Mondjuk ettől függetlenül gondolom ez még igen távol van, főleg hogy a közvetítés minőségét nem a PR, hanem az adott csatorna határozza meg, bár mint mondtam, a TV nem igazán izgat, mert mire lehetőség lesz 4K csatornát nézni TV-n, addigra már rég 8K, sőt lehet még 16K (túlzok, tudom) tartalmakat lehet majd letölteni netről, szóval a TV ilyen szempontból mindig le lesz maradva és vélhetőleg egyszer el is hagyjuk, legalább is ebben a formában, mert már tényleg túlzottan a reklám, meg a politikai befolyás fele ment el az egész, a borzalmas tartalmakról meg már nem is beszélek, legalább is gondolva itt a TV2 és társaira.

    (#3039) sziszi-fuszi: Hol káromkodtam? :DDD Mert a szapulás részt már tisztáztuk (vagy legalább is én), káromkodásra nem emlékszem, bár lehet valamikor eldörrent egy, de nem hinném hogy olyan meghatározó volt :D
    Lenne egy olyan kérdésem hozzád, hogy ha te nem vagy elégedetlen valamivel, akkor mit csinálsz? Vagy kérdezek jobbat, ha valami szar, aminek nem kellene szarnak lennie, akkor te azzal meg vagy elégedve? Beállsz a bólogató birkák sorába, aki tűri, hogy szarral szúrják ki a szemed? Persze most nem a PR-re gondolok, mert az pl. önkéntes alapú, mármint hogy előfizetek-e náluk vagy nem, inkább az országra gondolok, illetve annak vezetésére, de lehetne tovább folytatni, lényeg hogy csak tisztázni akartam, kb. mire gondolok, de gondolom nem szereted te sem, ha hülyének néznek, ha kihasználnak és így tovább.
    Amúgy nem azért, de az olvasással kapcsolatban már egyszer megjegyeztem, hogy oda kellene figyelni (igaz, nem ilyen szépen), de már elhintettem egy-két általam vélt megoldást a PR-el kapcsolatban is, amit pl. más szolgáltatónál alkalmaznak is, nyugi, nem miattam, máshol szimplán volt annyi ész :DDD
    A PR-el meg az a baj, hogy szerintem ők sem tudják, hogy igazán mit akarnak, illetve azt tudják, hogy a TV-hez ragaszkodni kell és arra kell elbaszni a pénzt, csak az a baj, hogy nem arra kellene a hangsúlyt helyezni, az internet részt meg nem kellene annyira elbagatellizálni, mint ahogy azt most csinálják.
    Én amúgy őszintén szólva megmondom, hogy én sem vagyok kurva okos, sőt jó pár dologhoz nem értek, de amihez értek és látom, hogy ökörséget csinálnak benne, azt valahogy abszolút de nem tolerálom, főleg nem mondjuk informatika és politikai téren (ezek határozzák meg amúgy már a világot is, ugye a politika irányít, az IT meg mindenhol ott van, sőt asszisztál a politikának ha rossz kezekben van) amik régen értelmiségi szakmák voltak, most meg gyakorlatilag minden bohóc megveti benne a lábát és meg is van az eredménye, ugye az IT részbe felesleges újra bele mennem, mivel most is arról volt/van szó, politikai téren meg elég azt felhozni, hogy hol tart a forint, ahol a hozzáértés, vagyis a béka segge alatt, ezt igazából már a vak is látja.
    Mondjuk egyik szakmában sem vagyok mester, de úgy vélem, hogy józan paraszti ésszel is észrevehetők ezek a problémák és a megoldások is rájuk, csak ugye ahol józan paraszti ész sincs, ott mit is várunk, én mindenesetre biztos nem fogom helyrehozni, amit más elcseszett, meg felelősséget sem fogok vállalni azért, hogy helyre tudom-e hozni, amit más elcseszett, mert az rövid téren biztos nem térül meg, sokan meg sajnos a rövid idő alatt bekövetkezett profitig látnak el, na mindegy, függesszük fel a téma ezen részét.

    (#3041) fatal`: Nem kötekedni akarok, de a versenyes részt sikerült elb@szni :DDD
    Amúgy igen, az IPTV egy kalap szar, sőt még a SATV is jobb nála, amit már max. végső esetben értékesítenek ADSL/VDSL előfizetésekhez, viszont ugye az IPTV olcsóbb is, mint a PR-nél a TV, szóval valamit valamiért, de ugye sokaknál már nem a TV-n van a hangsúly, másrészt szerencsére pár év után a T-nek is sikerült rájönnie, hogy szar a TV és kap egy ráncfelvarrást, remélhetőleg lesz eredménye.
    Amúgy tiszta hülyék, mert DOCSIS és FTTH területen simán adhatnának DVB-C-t, főleg hogy talán FTTH-nál az új Sagemcom ONT-on van is RF kimenet, vagy legalább is az első verziókon volt ha jól emlékszem, azóta nem követem, mindenesetre érthetetlen számomra, hogy miért éri meg nekik a szart fenntartani, amihez ráadásul külön eszköz kell (box), ami ráadásul szintén szar.

    [ Szerkesztve ]

  • fatal`

    félisten

    válasz Alteran-IT #3042 üzenetére

    Igen, elb@sztam, de a lényeg érthető. Aki élő sporteseményt néz, nincs alternatíva. :)

    Adhatnának DVB-C-t, de nem abba invesztáltak, ezért tolják az IPTV-t. De, ha technológiát váltanak, a csatornakínálat, akkor is gyér marad.

  • Fücsök007

    őstag

    válasz fatal` #3043 üzenetére

    Arra nincs, de attól még a többire érvényes alteran95 állítása. (Egyébként ha már TV-nél járunk egyes szolgáltatóknál beltéri vagy cam kártya sem kell a csatornákhoz, ha nem rendelsz extra csomagot, és erre jobban van igény mint a 4K-s adásra.)

  • tomee987

    tag

    válasz Fücsök007 #3044 üzenetére

    Igen, ez a PR-nél is így van. Az alapcsomaghoz amiben van vagy 40 HD csatorna meg vagy 30 SD, az freebe megy ki, kódolatalnul. Nem kell hozzá se CAM, se box. Az csak a plusz csomagokhoz kell.

    Az már más kérdés, hogy az ilyen szolgáltatók TV-jét sokan illegálisan vételezik, akár FTTH, akár HFC hálózatról van szó.

    [ Szerkesztve ]

  • Fücsök007

    őstag

    válasz tomee987 #3045 üzenetére

    Nem egészen, a prémium plusz csomagban több csatorna van ami választható minicsomagban és emiatt kódolt, ez rajta is van itt a honlapjukon. Itt van amire gondoltam, I-TV csatornakiosztás Elektronet. :)) Egy kisebb szolgáltatóról beszélünk, és kb. Digi szinten van a képminőség.

    [ Szerkesztve ]

  • Fücsök007

    őstag

    válasz Fücsök007 #3046 üzenetére

    Magyarán ingyen nézhető akár 4 TV-n az összes csatorna (kivéve HBO és cinemax csomag), nincs HD felár, meg beltéri felár. :) PR-nél a prémium plusz csomagból 26 csatorna kódolt, ami nem kevés. :((

    [ Szerkesztve ]

  • tomee987

    tag

    válasz Fücsök007 #3047 üzenetére

    Igen, csak azt ne felejtsük el, hogy a PR saját eszközbe is ad ingyen kártyát. Akár CAM, akár box. Pl. pont pár hete adtam oda nagymamámnak a régi mindig tv-s Conax modulomat és szó nélkül kapott bele kártyát ingyen az ügyfélszolgálaton. Így van neki egy szolgáltatói box 0 Ft-ért a régi TV-n meg egy saját CAM 0 Ft-ért a lapos TV-n. :) Nincs plusz költsége.

  • masterful87

    senior tag

    válasz tomee987 #3048 üzenetére

    Ennek én egy éve utánajártam, amikor is behúzták a PR kábelét:
    5000Ft egy második televízió vételezési hely, és még 5000Ft, hogy adjanak CAM modult, a kártya talán ingyenes bele. (de használhatsz saját CAM-et is) Ha nincs második vételezési hely, akkor meg nem is adnak kártyát. De ha megelégszel az alapcsomaggal, akkor annyi helyre húzod be, ahány helyre akarod, és akkor kártya nélkül élvezheted az alapcsomagot.
    Egy éve nekem ezeket mondták Tatán.

    [ Szerkesztve ]

  • fatal`

    félisten

    válasz masterful87 #3049 üzenetére

    Azt ne felejtsük el, hogy ezek egyszeri összegek. Míg, ha megnézel pl. egy UPC-t ott bérelni kell a kártyát és a második eszköztől kezdve pluszdíjas.

Új hozzászólás Aktív témák