Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • farkas-j

    őstag

    válasz Tothgera30 #79032 üzenetére

    „Egy évtized és az elektromos autók kiszorítják a belsőégésű motorokkal hajtott szgk-kat.”
    Én erre azért mérget nem vennék. Az egy dolog, hogy esetleg jönnek újabb, jobb, könnyebb, megnövelt kapacitású akkuk amik elviselik a rendkívüli gyors töltést és 5-600 km a hatótávolságuk. Egy kérdésem lenne csak. Hol és mivel fogják őket tölteni??? Ma pl. egy igen nagy hatótávolságúnak nevezett 100KWh-ás akkuval szerelt Teslát ami közelíti az előbb írt igényeket, hol, mivel és mennyi idő alatt lehet feltölteni?

    Számoljunk. Tegyük fel, hogy egy újfajta szuper akkut 1 óra alatt teljesen fel lehet majd tölteni. Az egyszerűség kedvéért ne számoljunk semmiféle töltési vesztességgel. Hazamész a kertes házadba és felcsatlakoztatod a töltőre az autót. 100kWh-ás az akku -> 1 óra alatt kell 100kW-ot belepumpálni. Ha 3 fázisod van akkor fázisonként ~33kWh. A veszteséget nem számolva ~140 A-t (Ampert) kíván! Ez a három fázisra vetítve ~420 A (Amper). De töltsd fel 5 óra alatt, ez is fázisonként ~28 A. Hol van még a ház egyéb fogyasztása? Ki fogja ezt a bődületes teljesítmény igényt biztosítani a lakosságnak? Ki fogja a villamos hálózatot ilyen horror szintre felfejleszteni? Mennyibe fog kerülni egy ilyen töltő? Hol lesz erre a bődületes teljesítményigényre háttérfedezet? A töltést a lakosság ugyanis zömében vélhetően az esti órákban végezné, amikor már pl. az alternatív napkollektorok által termelt áramra sem számíthatunk. Hol lesz erre erőművi kapacitás?

    És jön a „benzinkút” probléma. Egy óra alatt hány benzines autó szokott tankolni? Na annyi elektromos csatlakozást nem fognak kiépíteni! Ha mondjuk 10 nagyáramú töltőhelyet kiépítenek egy kútnál, és mondjuk a 10 perc alatt fel lehet majd tölteni egy 100kWh-ás csoda akkuval szerelt autót (ez egy elviselhető és kezelhető idő, senki sem szeretne 1-2 órát a kúton dekkolni), akkor egy óra alatt (5x10 perc töltés +5x2 perc átállási idő) kell feltölteni mondjuk 5 autót egy töltőhelyen. Ez 10 töltőhely x 5 autó/óra x 100kW. Ez ha minden ideális 5MW igény egy 10 töltőhelyes kútnál. Ezt ki fogja tudni biztosítani és mennyibe kerülne a beruházás???

    A népesség túlnyomó többsége lakótelepen lakik. Ott pl. ki, hol és hogyan fogja biztosítani az irdatlan töltési igényeket? Nem 10 töltőhely kellene patkolónként! Ráadásul pl. Budapesten örülnek a lakók, ha parkolót találnak a lakótelepen. Este hazamegy az autós, töltőhelyet keres és mondjuk szerencsés és talál. Utána mivel becsületes megvárja a töltés idejét vagy visszamegy később a parkolóba, hogy átálljon másik parkolóhelyre, hogy más is hozzáférjen a töltőhelyhez. Ugye ez teljesen életszerű dolog? Vagy mindenki kilógatja az ablakon a hosszabbítót és tölti a 16A (Amperes) hálózatáról???

    Na ezeket végiggondolva mondom (és nem csak én hanem az energiaszektorban sokkal járatosabbak is), hogy az elektromos autók csak igen kis részben fogják kiváltani a mai autókat az elkövetkezendő 20-25 évben. Vannak alternatívák még, de ezekben is rendkívül sok a buktató. Ilyen pl. a hidrogén hajtás, hidrogén/elektromos meghajtás vagy éppen az energiacella/elektromos hajtás stb.

    Az még mindig nem lefutott kör, hogy a leselejtezett irdatlan mennyiségű akkuval ami veszélyes hulladék mi lesz? Mennyibe fog kerülni azok semlegesítése és újrahasznosítása? Nagyon jó példa a kompakt fénycsövek esete! Olvass utána.
    Ráadásul egy kutatócsoport vizsgálta a „tiszta energiával működő” elektromos autók környezet terhelését. Mennyi természet rombolással, környezetszennyezéssel és energiával jár csak az akkumulátorok nyersanyagának kibányászása, majd az akkuk elkészítése. Pl. csak egy akkura való lítiumért hány tonna kőzetet kell megmozgatni? Mennyi energiába és mekkora környezetterheléssel jár az előállításuk, majd később az ártalmatlanításuk. Az áramot is elő kell állítan valamiből, Sok tényező van, ezeket sokan nem veszik számításba.
    Nagyon jó dolog az elektromos autó, de az említett dolgokat sokan nem veszik figyelembe!
    A lényeg, hogy nem ennyire fekete-fehér a dolog. Mindenesetre szurkolok, hogy valami jó alternatívát találjanak a mai belsőégésű motorok kiváltására!

    [ Szerkesztve ]

    Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4

Új hozzászólás Aktív témák