Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Fotók, videók mobillal
- OnePlus Nord 3 - kapcsoljuk északot
- iPhone topik
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Telepíthető a One UI 6 a Galaxy Watch6-ra
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
Új hozzászólás Aktív témák
-
4264adam
veterán
válasz tal-garius #8878 üzenetére
Nincs és nem is szükséges. Ha nem vagy elégedett akkor kézi AB venti profil szabályzás , és nagyobb ház + több
légáramlat. Ezen a kártyán felesleges a bios mókolás -
kispal87
aktív tag
válasz pandras83 #8899 üzenetére
Ezt nem tudom megmondani, ki kell mérni, ahogy írtad. Teszten biztosan kimérhető, kérdés, hogy az a +teljesítmény valós használat közben is megjelenik-e.
Nekem úgy rémlik volt már róla szó, hogy nem a memória fogja vissza a kártyát, de lehet már a super verzióknál beszéltek erről, meg arról, hogy nem egészséges +1000MHz, főleg, ha van olyan memória ami nincs hűtve.
Egyébként nekem is rá van tolva +500MHz -
4264adam
veterán
válasz s.bala31 #8904 üzenetére
Most vettem én is vissza a +1200Mhz-ből 1000-re és megyek is le 800-ra. Legyen stabil és ne erőlködjön, mint az a plusz 2-3FPS.
Amúgy is csak Fallout4 450mod és ENB megy, de szerencsére megtaláltam a megfelelő order listát amivel 98% a kihasználtság mindenhol végre és nincs FPS dropp
0.975V 2785Mhz / +800Mhz lesz a mostani 24/7 beállítás.
ugyanitt proci -CO30 is ment le -20CO ra. Memória feszített időzites is visszább lett véve és sokkal stabilabb gyorsabb a gép indulás .
[ Szerkesztve ]
-
thomasrc
tag
válasz thomasrc #8842 üzenetére
Megérkezett a riser. Próbálgattam, de sajnos úgy néz ki, hogy a Palit sehogy sem férne be, csak ha leváltom a hangkártyát egy külsőre.
a) A riser annyira kiáll és merev kábelezésű, hogy az alsó pci-t nem tudom vele kivinni oldalra a hangkártyának, mert a videokártya széle belelógna.
b) Ha a videokártyát vinném ki vele, akkor a ház oldalától kb. fél cm hely maradna a ventillátoroknak, ez szerintem nem elégséges. Másfelől ugyanúgy nem férne el a videokártya, mert a fektetett magassága miatt ütközne a CPU hűtőjében. Mint kiderült, túl magasan vannak a vertikális slotok.
Szóval vagy külső hangkártyára váltok és mehet bármilyen nagyságú videokártya a házba vagy maximum 3 slot magas videokártyát keresek, de úgy is kérdés, hogy a hűtésnek jót tesz-e az, ha közvetlenül alatta a hangkártya kitakar kb. másfél ventillátor hosszt?
3 slotos videokártyákból egyébként az ASUS ProArt-ot néztem és a Zotac Trinity-t (4070 Ti Super). Az ASUS-tól félek, hogy az is coil whine-os lesz, akárcsak a mostani ASUS Dual. A ProArt-ról pont nem találok statisztikát, hogy mennyire jellemző arra a szériára a cw. A TUF-ra rengeteg cw panasz van, azt azért lőttem ki.
[ Szerkesztve ]
-
HornedReaper
senior tag
válasz thomasrc #8906 üzenetére
El sem merem árulni, hogy én egy i7-8700-zal fogom hajtani a 4070 Supert, és fontos volt hogy az alaplapon legyen PCI az ASUS Xonar Essence ST hangkártya miatt, szóval nem is tervezek váltani mostanában Vagy majd kiderül a CPU bottleneck mekkora 1440p-n
Keress kínai shopokhoz kuponokért
-
thomasrc
tag
válasz HornedReaper #8907 üzenetére
A vicc az, hogy van ST hangkártyám is tartalékban, sőt van két PCI is az alaplapon. Az egyiket ugyanúgy kitakarja a kártya, a másik szabad lenne, mert legalul van, de a kilógó tuning opamp belelógna a tápba. Szóval a hangkártya régire cserélése sem opció. Amikor nekiálltam gépet fejleszteni, akkor nem hittem volna, hogy a videokártya mérete lesz a legtöbb probléma okozója.
Egyébként rájöttem, hogy hülyeséget írtam, mert a ProArt 2.5 slot magas. Még talán az lehet jó... Alszok rá egyet. Az ASUS-ban az utóbbi időben nagyon megingott a bizalmam.
-
Majd légy szíves tegyél be ide teszteredményeket, így össze tudjuk hasonlítani mondjuk 7800X3D-s eredményekkel, és látni fogjuk, hogy mennyit hagy a 8700 a kártyában.
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
thomasrc
tag
válasz 4264adam #8909 üzenetére
Hmm. Most ahogy nézem a gyártó oldalát, a Zotac Trinity is 2.5 slot magas. Nem értem, a webshop ahol néztem a specifikációt, ott ezek szerint fel van kerekítve és osztom a hülyeséget...
Pontosítom magamat, nehogy valakit megtévesszen.
Ez most a gyártók oldaláról származó adat (4070 Ti Super):
* Palit GameRock -- 3.5 slot
* ASUS TUF Gaming -- 3.25 slot
* Gainward Phoenix -- 3.1 slot
* ASUS ProArt -- 2.5 slot
* Zotac Trinity -- 2.5 slotMást nem néztem.
Ezek szerint a gépházamba a Zotac Trinity vagy az ASUS ProArt illik bele, ha a hangkártyát nem áldozom be.
[ Szerkesztve ]
-
F_Zolee
veterán
Én i3 12100 mellett hajtok ilyet és nem mondanám, hogy vérzik a szeme de biztos javul a helyzet ha majd lecserélem i7re pl.
-
bobalazs
nagyúr
Teszteltem pár Nvidia drivert hogy nektek ne kelljen:
-
bobalazs
nagyúr
-
-
4264adam
veterán
válasz bobalazs #8920 üzenetére
bobalazs : Nagyon köszönjük!
Gebriel: Kíváncsi lennék újabb címekben milyen különbségek vannak,
4070 Super-el 551.23 driveren vagyok mert Fallout4 megy és a legfrissebb telepített címem Ghost of Tsushima ami indul és szépen fut 90FPS felett de az indítása ilyen:[ Szerkesztve ]
-
válasz Gebriel #8924 üzenetére
Pedig létezik. Ráadásul jó teszt, hiszen 1 millióból 2 db teszt van olyan a világon, ahol fps-t is mérnek. Sok birka csak framerate, osz' kész. Az nem fps...
Amúgy ha már teszt, 24h2-t feldobtam. Eddig utáltam a w11-et, de egész jól alakul. Persze a 10-nek a közelébe sem ér. (A w10 egyedi ütemezőt használ, mivel a ms tesz rá nagy ívbe. Az okosságok beszerezhetőek, lényegtelen)
Ez még fél évvel ezelőtti, de a 24h2 sem sokkal jobb.
Nem minden játék érzékeny ennyire, de megfigyelhető kisebb nagyobb mértékben mindben. Hatalmas különbség.
Dual boot, tehát minden paraméter ua, csak egyik 10 (pcie 3.0 nvme), másik 11 (pcie4.0 nvme) Elvileg jobbnak kéne lennie, de egy rakás sz@r a 11.[11 24h2, de csak 3 percig bírtam]
Persze sokan nem is vennék észre, hiszen azt sem tudják mi ez amit nézni kell. -
bobalazs
nagyúr
válasz zebra_hun #8926 üzenetére
Mivel volt egy pár emberke Redditen aki nem hitt a szemének, egy kis CapframeX eredmény is hogy nyoma legyen.
Here you go buddy, just like in the video, you can see the average is higher with 552.12 than with
561.09
https://i.imgur.com/la52Duh.jpeg 146 AVG
https://i.imgur.com/ZPto1h0.jpeg 146 AVG
https://i.imgur.com/BF4Acfu.jpeg 146 AVG
552.12
https://i.imgur.com/MW7eugJ.jpeg
https://i.imgur.com/0RqlFyI.jpeg 155 AVG
https://i.imgur.com/WeiHyJ8.jpeg 154 AVG -
válasz gainwardgs #8928 üzenetére
Engem inkább a cpu rész érdekel. Bár sokszor méregetek gpu-ra is, csak nincs csúcs vidijókártyám. Így nem hasonlítható másokéval. Ahogy Balázs most mért, az nagyon tetszik.
De pl egy 4090-nel sosem lesz hasonlítható, hiszen a kimaxolt grafikás tesztek gpu függőek.
CFX és MSI mért futások adják a legpontosabb mérést.
4070s picivel jobb a 3080ti-nél, de szívesen néznék pár tesztet tőle még.
Benchmark, 720 low, 1080 high, 1440 maxed out, mindegyik cfx-szel követve.
Hasznos az ilyen 3 lépcsős.
Majd egyeztetek vele, hátha van közös benchmark. -
-
válasz zebra_hun #8929 üzenetére
A Space Marine 2 minden rendszeren CPU limites.
De amúgy meg épp azért mérik a CPU limitet 4090-nel, hogy kizárják a GPU limitet. Minékl gyengébb GPU-d van, annál inkább GPU limited lesz.
Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
Tudom mi a cpu limit. Minden értelmes ember 720 low-on méri a cpu-t. Sok esetben akkor is gpu limit van.
Pl wukong annyira gpu limites, hogy a 3080 720 low-on 100%-on elfingik. Sajnos ez van. 4070 is.
Még egy 4090 is, ha elég erős a cpu. 300-400 cpu fps megvan mindig.Gainwardgs:
Elhiszem, azt sem tudom mi az. Majd megnézem.Szerk:
Az jó teszt, 50-75%-on megy a gpu. Az a jó, így helyes.
Én csak 720 low-on tudok ilyet csinálni, mivel nincs videokártyám. Erős vga.
Kár hogy nem bench.
4090 jobb.Kamelot:
Inkább eliszom/elfüstölöm azt a pénztPl itt is gpu limit van, igaz 300 fps, de a cpu menne többet bőven.
3080/4070 elvérzik. 4090 is egy ócska vacak. 8090ti kell a mai játékokhoz.
[ Szerkesztve ]
-
válasz zebra_hun #8935 üzenetére
Mivel senki sem játszik az eSport fanatikusokon kívül 720p-n ezért nincs értelme azon tesztelni. Senki sem kíváncsi a 720p-s eredményekre, és nem a szerint fognak GPU-t és CPU-t vásárolni. A legelterjedtebb felbontások játékra az fHD és az 1440p, ezeken kell mindenképpen tesztelni. A jobb tesztelői oldalak, csatornák már rég elhagyták a 720p-s tesztelést, és bevezették az 1440p-t is, de némelyik már 4k-n is tesztel.
[ Szerkesztve ]
-
válasz KAMELOT #8939 üzenetére
Miért szomorú, ha valakinek elég az fHD? Én pl idén váltottam csak 1440p-re, és azt is csak azért, mert elkezdtem játékfejlesztéssel foglalkozni. Lányom most váltott fHD-re 1680x1050p-ről, és utóbbival sem volt semmi gondja.
Arról nem is beszélve, hogy 4k-hoz 4090 kell, ha 60+ FPS-sel akarod az új játékokat játszani. Én nem vagyok hajlandó annyi pénzt kiadni egy VGA-ért, mint amennyibe egy egész, középkategóriás számítógép kerül.
Amúgy megy az emberek legalább 90%-a ha akarna sem tudna több százezres VGA-t venni, sőt, egy jó minőségű fHD monitor is csodába megy.[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
4k-hoz 4090 kell, ha 60+ FPS-sel akarod az új játékokat játszani.
Dehogy kell bekapcsolod a DLSS-t balanced v quality módba. Persze az összes RT fícsört el kell felejteni. Én most 4K-n tolom egy 70TiS kártyával.Eladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
kwzatz
őstag
"Senki sem kíváncsi a 720p-s eredményekre"
Inkább úgy fogalmaznék, hogy senki sem fogja fel, hogy miért ott logikus CPU-t tesztelni még ha nem is játszik senki 720p-n és miért 4k-n logikus GPU-t, ha a határaikat akarod látni. Ezt az "igényt" szolgálják ki ezek a "jobb tesztelői oldalak és csatornák", aztán kijön nekik eredményként egy CPU-tesztben, hogy 8-10 CPU ugyanúgy teljesít, mert hát GPU-limit van még egy 4090-nel is.
Rendkívül hasznos összehasonlítás a CPU-k szempontjából, amiért lényegében a teszt készülne, és amiből látnád, hogy amikor majd pár év múlva CPU-igényesebb játékok jönnek ki, akkor melyik hogy fog egymáshoz képest öregedni. Jah, nem, mert ebből a "jobb tesztelői oldalak" sajnos nem mutattak lószart sem. "Akkor jön majd, hogy "de há' a tesztben ugyanannyi fps-t hoztak még 2 éve, most miért jobb ennyivel x, mint y?"Az egyetlen dolog, amit érzékeltetnek vele, hogy jelenleg majdnem mindegy, hogy 50 ezres vagy 150 ezres CPU-d van, ha nincs közel az abszolút top GPU-d, akkor kb. minden kicsit is újabb CPU elég majdnem mindenhez kb. 100-150 fps-ig, régebbi címekben még többre is.
Kétféle céllal lehet ezeket a teszteket készíteni, az a baj, hogy a legtöbb teszt általában egyikre sem jó, hanem ilyen köztes baromság, de ez megy YT-on, így nyilván ezt kapják az emberek.[ Szerkesztve ]
"Everything is high risk, if you are a pussy."
-
-
KAMELOT
titán
Utolsó szavak a lényegesek. Minőségi monitor.
Szem legyen az első sokan ezt nem tudják aztán jönnek a gondok.
8 évvel ezelőtt azért használtam EIZO-t. Ha jól rémlik még ma is megy hibátlanul az a monitor a tulajnál. Hibátlan darab volt. Japán minsőég.zebi: Aki tudja az tudja, aki meg nem az olvasson utána
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
cucka
addikt
Inkább úgy fogalmaznék, hogy senki sem fogja fel, hogy miért ott logikus CPU-t tesztelni
Képes vagyok felfogni, miért úgy tesztelik a cpu-kat.
Pont ez a bajom vele. Kapsz két számot, amivel jól össze lehet hasonlítani két cpu-t. De ezek a számok valós felhasználási körülmények között semmit nem jelentenek.Ha az a kérdésem átlag júzerként, hogy megéri-e lecserélnem a cpu-mat egy gyorsabbra, akkor ezek a tesztek nem válaszolják meg ezt a kérdést, hacsak nem 720p-ben játszok a félmilliós videókártyámmal.
Nálam ez pont aktuális kérdés. Jövő hónapban beruháznék egy 4070-es videókártyára. És kérdés, hogy mennyire fogja ezt visszafogni a meglévő 9600k procim.
Na és ha megnézek egy játék cpu tesztet, akkor erre a kérdésre nem ad választ. (Nyilván, akkor felmerül a költői kérdés, hgoy mi értelme ezeknek a teszteknek? Szerintem semmi)[ Szerkesztve ]
-
Egyszerű pedig. Adott gpu-t is bele kell vonni, nvme-t, memóriát. Mindent.
Neked kell tudnod, hogy hol a gpu limit, hol a cpu limit, mennyit ad a ram, stb.
Legjobban azt kell tudnod, hogy te mit akarsz. Mennyi fps a cél.
Ma már a 144 fps átlagosnak mondható.
1080p-n elérhető (maxi grafikán értem) egy relatív olcsó gépen.
1440-ben a 144 fps már drágább, és 4k-n stabil 144 fps mai címekben álom. Kompromisszumos.
Mivel 144 fps a cél, olyan cpu-t kell választani, ami képes legalább 200+ fps-re.
Utána olyan gpu-t kell választani, ami az adott felbontáson megálmodott grafikával tud többet, mint 144 fps.
Ezért megnézed a cpu teszteket, megnézed a gpu teszteket.
Ma az új címek nem képesek a mai hardvereken stabilan futni pl 4k-ban 144 fps-sel sajnos.
CPU nem lényeges ha 60Hz/fps a cél.
240Hz/fps cél esetén nagyon kell a cpu is, de nagyon kell a gpu is. Azt csakis butított grafikával lehet elérni a mai gpu igényes játékokon.
Stabil 144 fps-re kell a cpu is, meg gpu is. Az nem 144 fps, ha a 0.1% low nem tartja a 144-et.
Nem mindegy az sem, hogy az esetleges fps drop miért következik be.
CPU végett, vagy GPU végett.
Ellenőrizhető könnyedén.Ha a gpu 95% alatt fut, de beesik az fps, azt sokan tévesen cpu limitnek hívják. Lehet, de lehet sok más miatt is, pl hdd az nvme helyett, lassú ram, rossz, agyonvágott windows, helytelen magkezelés, millió dolog.
Ha a gpu 99-100%-on megy, az gpu limit, nincs mellé beszéd. Olyankor 2 dolog van ha jobbat szeretnénk.
Veszünk egy erősebb vga-t, vagy lemondunk néhány ultra beállításról.
Amúgy nem vészes a gpu limit, mindenkinél van, együtt lehet élni vele.
A "cpu limit" (helytelenül szólva) viszont bosszantó.
Akkor hiába veszed le a grafikát, nem fog növekedni az fps. Az nem gpu limit, máshol kell keresni a hiányzó fps-eket. -
Na ezért nincs értelme a 4k-nak, mert fel kell skálázni a képet. Minek a 4k akkor? Ez olyan, mint a szilikoncsöcsök, átverés.
De a legtöbb UE5-ös játékhoz már a DLSS sem elég feltétlen 60 fps-hez, ha maxra teszed a grafikát, még a 4090-et is megizzasztja.Pénztárca bemutatók: https://www.youtube.com/playlist?list=PLYQxd5Rbby46cPtVVMQodEGZuxZm7csIo
-
Nagyon is értem, hogy miért gondoljátok, hogy úgy kell, de továbbra sincs értelme, mert nem úgy játszanak játékokkal. Ha meg nem játékra kell a proci, akkor nem játékok alatti teszteket kell nézni.
-
PuMbA
titán
-
kwzatz
őstag
"De ezek a számok valós felhasználási körülmények között semmit nem jelentenek."
Dehogynem. Ha új játékokat tesztelnének 720p-ben a 9600k-val, akkor látnád, hogy mit tudsz velük maximum elérni, bármilyen felbontást is használsz, aztán a 4070-ed meghatározza, hogy mennyi is lesz ez valójában. Azért nem nagyon tudod ezt megnézni, mert szinte senki nem csinál ilyen teszteket.
Ha 1080p-n játszol akkor hagyni fog a GPU-ban sokat, de játékfüggő, hogy ez pontosan mit jelent. Ha 60 fps a cél, akkor lehet, hogy nem számít semmit. Ha Alan Wake 2-vel játszol 4k-n, akkor meg a 4070 lesz kevés, nem a 9600k.Ezért értelmetlen amúgy a GPU ajánlások nagy része is, a fórumtopicokban is, mert van, hogy 30 kommenten keresztül ajánlott már mindenki mindent, meg 100k-s budgetre mennek 4070 Superek megfejtésként, de senkinek nem jut eszébe még az sem, hogy megkérdezze, mivel, milyen felbontáson, milyen képfrissítéssel tervez játszani a delikvens.
Összességében ezért jobb, ha nagyjából kiegyensúlyozott a CPU-GPU, de soha nem lesz ilyen, hogy "mindig kihasználod maximálisan" egyiket vagy másikat. Nem is nagyon számít. Sok összetevős a dolog az igényektől (játék, felbontás, beállítások, képfrissítés, stb.) függően, nincs egzakt válasz, csak közelítés.
Egy teszt, talán segít valamennyit a te igényeidtől függően (bár ez 4090-nel készült, szóval nálad nem fog ennyit benne hagyni a 9600k, főleg ha nagyobb felbontást használsz):
5 Years Later, Who Really Won? AMD Ryzen 5 3600 vs. Intel Core i5-9600K, 2023 Revisit
Azt is láthatod, hogy melyik játékokhoz kifejezetten kevés. Összességében már kezd gyengécske lenni az újabb címekben.ollie: Értem, hogy mit mondasz, csak az a baj, hogy ahogy tesztelnek, úgysem játszik szinte senki játékokkal.
[ Szerkesztve ]
"Everything is high risk, if you are a pussy."
Új hozzászólás Aktív témák
- Palit RTX 2060 Super 8GB GDDR6 használt videókártya eladó garanciával!
- Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6600 8GB használt videókártya eladó garanciával!
- Sapphire nitro pulse rx 580 4gb /256 Bit BESZÁMÍTÁSSAL!
- KÉSZLETRŐL! - Új - 180 Fokos GPU PCIe Tápcsatlakozó Adapterek - NVIDIA AMD INTEL - A Több Olcsóbb!
- Zotac RTX 3080 - AMP Holo LHR 12GB (Garancia 2025.05. + 2 év)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest