Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Chappy

    tag

    Sziasztok!

    Először is elnézést, ha hülyeséget írok, légyszi ne dobjatok ki érte. Egész életemben nem motoroztam, viszont egy jó ideje foglalkoztat a gondolat, hogy milyen jó lenne, tök praktikus meg minden, biciklizni pedig azért szeretek (ne a gyalogosnál lassabban haladó öregasszonyt képzeljétek el). Budapesten belül és nagyon jó alternatíva lenne a motor, de a jövőben szeretném olyan módon is használni hogy mondjuk leugrok vele a Balcsihoz/Debrecenbe/Bécsbe/hasonlók. B kategóriás jogosítványom van 17 éves korom óta, most 23 vagyok.

    Az igényeimnek milyen motor felel meg? Nem tartom indokoltnak egy 1000-es motor beszerzését, de azért hosszabb távon olyan kellene, ami 140-160-ig azért kihúzatható az autópályán, meg gyorsul úgy mint mondjuk egy Suzuki Swift (tehát 85-tel haladókat meg tudjak kényelmesen előzni). Emellett szempont a fogyasztás is, országúton/autópályán reális az 4l / 100 km? Városban a 5l / 100 km (főleg azzal összevetve hogy autóban ha úgy mész 6-7 l kihozható bozonyos típusoknál, szigorúan nagy gyorsítások és klíma nélkül). A kérdés tehát az, hogy mekkora motorok tudják ezt teljesíteni? Azért fontos ez a kérdés, hogy milyen jogsit csináljak, A1, A2 vagy várjak egy évet hogy letehessem a korlátlant?

    A gazdaságosság mellett persze még szempont, hogy a motort nem szerelni szeretném, hanem használni. Persze ha valamit csinlni kell vele az ok, meg tudom hogy gyakrabban kell karbantartani mint az autót, de nem szeretnék 2naponta motort szerelni, emellett ne is sokat kelljen alkatrészt cserélni/meg ne legyen drága. Persze egy kicsit jövőbeli kérdés mivel mire veszem (alsóhangon 1,5-2 év) addigra úgyis változnak a viszonyok.

    Kezdésnek mit ajánlotok? teljesen tisztában vagyok vele, hogy nem 500-1000-es böszméken kell elkezdeni a dolgot, meg azzal kezdeni motorozni, mert az a felelőtlenség és hülyeség. Mindenképpen úgy csinálnám, hogy EGY jogosítványt rakok le (mert így is drága, ha kell még megvárom 24 éves koromig az 1 évet a korlátlanhoz), viszont kérdés, hogy A2-tőt lehet-e 125-össel csinálni? Vagy korlátlant? Emellett mennyire javasolt az, hogy először elmegyek valami alap moped tanfolyamra? A kozma utcában pl tartanak egész elérhető áron ilyet, motort is adnak. (A B-s jogosítvány egyébként is jó mopedre). És ha úgy érzem és az oktatók és azt mondják, hogy már egész jó, akkor vennék egy mopedet városi közlekedésre (Bp). Egyébként robogóból van olyan, ami belefér a moped kategóriába de azért tud 70-nel menni (gyors szakaszok pesten) és nem a simson?

    Köszi előre is a helpet!

    Üdv.

Új hozzászólás Aktív témák