Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Stigori

    újonc

    Sziasztok!

    Grafikai munkák (esküvői meghívók, üdvözlőkártyák) nyomtatásához keresek nyomtatót. Egyelőre nem vagyok túlságosan képzett a témát illetően, munkáimat eddig nyomdákban készíttettem, viszont úgy gondolom, hogy hosszú távon gazdaságosabb lenne, illetve sokkal hatékonyabban tudnék dolgozni, ha saját magam is tudnék nyomtatni.

    A rövid képzésemet követően a következő szempontokat kezdtem el figyelembe venni:

    - Tintasugaras, tartályos, színes nyomtató
    - Kétoldalas nyomtatás (A4), lehetőleg A3 nyomtatás is. Ebből a papírméretből a kétoldalas csak hab a tortán.
    - Pigment tinta
    - Papírtömeg felső határa minimum 250 g/m^2

    Ezen kívül olvastam a tartályos nyomtatók gyengeségéről, viszont a fórumot böngészve elbizonytalanodtam, hogy fontos-e a cserélhető hulladéktartály. Úgy tűnik, hogy ezeket bármelyik nyomtató esetében cseréli a megfelelő szerviz.

    Általatok feltett kérdések tekintetében
    1. Tintás vagy lézer? Úgy gondolom, hogy az én igényeimhez a tintás nyomtató felelne meg, abból is a tartályos változat a spórolhatóság tekintetében.
    2. Fekete vagy színes? Mindenféleképpen színes.
    3. Mire használnád? Saját készítésű grafikákat szeretnék nyomtatni. Esküvői meghívók, üdvözlőkártyák és hasonló termékek. Fontosnak tartom a jó minőséget, de nem kiállítás/galériába szánt munkák.
    4. Mennyit nyomtatsz hetente/havonta? Nagyon változó tud lenni, megrendeléstől függ, de igyekszem használatban tartani a készüléket, hogy elkerüljem a beszáradást - vagyis hetente pár alkalommal biztosan nyomtatnék.
    5. Mennyi a leghosszabb idő, amíg állni fog a nyomtató? Szerintem maximum egy hét.
    6. Milyen funkciókat vársz el? Szkennelésre nincs szükségem, így azokat a készülékeket preferálom, amelyek csak nyomtatnak - úgy gondolom, hogy ezzel tudok faragni a kiadásokon. Funkciók tekintetében az A4-es papírméretnél az automatikus kétoldalas nyomtatás felé húzok. Szeretném, ha A3-as méretben is tudnék nyomtatni.

    7. Mennyi a keret? Az elején, amikor elkezdtem keresgélni, nagyon megörültem, hogy már 80e forint környékén is találtam számomra alkalmasnak tűnő nyomtatót, aztán úgy érzem, hogy beleestem a nyúlüregbe. Eredetileg, bármilyen utánajárás nélkül úgy gondoltam, hogy maximum 300e forintot költenék rá.
    8. Árérzékeny vagy? Igen, de ha a fent említett felső határ közelében mozognak a megfelelő nyomtatók, azokat is szívesen megnézem.
    9. Preferálod az utángyártott, vagy épp ellenkezőleg, a gyári kellékanyagokat? Bármelyik megfelelő.

    Meglepően tapasztaltam, hogy a legtöbb bejegyzésben nem nagyon olvasni a Canon nyomtatókról, melyek nálam első helyen szerepeltek a márkát illetően. Eddigi kereséseim a következő nyomtatókat hozták ki potenciális versenyzőknek.

    - Canon Pixma G5040
    - Elbizonytalanítottak a "tintapatronok". Ezen a ponton kezdtem el felfigyelni a pigment alapú tintákra. Továbbá meglepett a "nem cserélhető" hulladéktartály/karbantartó kazetta (fentebb írtam ezzel kapcsolatban aggályaimat)
    - Canon Maxify GX5040
    - Sokáig, és talán még ma is ez a befutó, de őszintén szólva meglepett az ára a Pixma G5040-hez képest, továbbá nagyon keveslem a 600x1200 dpit.
    - Epson Ecotank L11160
    - Bevallom, hogy leginkább ezen fórum hatására kezdtem el utánanézni az Epson Ecotank nyomtatóinak és egy nagyon gyors keresés a megjelölt nyomtatóra szűkítette az Epson kínálatát. Nagyon elgondolkoztatott, hiszen a leírás alapján az általam keresett funkciókat jól hozza. Az árát viszont sokallom (tekintettel arra, hogy az első kinézett nyomtató a töredékéért megvásárolható) és a tinta áráról még nem is beszéltem.

    Bízom benne, hogy az eddig olvasott hasznos tanácsok mellett, kifejezetten erre a dilemmára is segítetek megoldást találni.

    Előre is köszönöm.

    Üdv,
    Stigori

Új hozzászólás Aktív témák