- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
-
Mobilarena
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Celithrandi
addikt
válasz Vasti74 #32350 üzenetére
háát, egy poe switch 4-5ezer forint, az-az nvr amiben van meg 30-50ezerrel drágább legalább. De pl a dahua a drágább eszközeibe se tesz, ezzel szemben 4000forint a 8 portos switche: [link]
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
Vasti74
aktív tag
válasz Celithrandi #32351 üzenetére
Jaaa, csak az annyi pénzért nem PoE! ;-) Azok olyan 15.000 forint körül kezdődnek.
-
Celithrandi
addikt
-
biga
őstag
válasz Celithrandi #32348 üzenetére
Van egy olyan érzésem,hogy nem teljesen érted a védelem lényegét az ilyen fertözések ellen. A jelszovédett mappak, vagy felcsatolt halozati meghajtok nem fognak téged megvédeni a tamadasok, fertözések ellen. Illetve csak ennyivel nem. Az esetleges tamadonak, virusnak ugyan annyi joga van, mint a belépett felhasznalonak altalaban. Tehat ha a belépett felhasznalo elér egy meghajtot, akkor a tamado is!
Ezért elsösorban a gépet kell védened. Illetve megteheted, hogy nem tarolod a jelszot a SMB meghajtohoz, de akkor meg minden (tehat akar a auto mount/backup) eléréshez is meg kell adni. Ez mar többlet védelem, de pl egy atlag felhasznalo kb egy hét utan a pokolba fogja kivanni.
Ha pl egy cégen belül mindenki elér egy mapppat a szerveren (NAS), akkor praktijkusabb, ha csinalsz egy sima SMB/NFS (de még inkabb egy iSCSI) felcsatolt (jelszovédett) mappat, amit mondjuk egy rendszeres backuppal védesz a NAS-on (vagy mashol). Ez persze nem véd meg az adatlopastol, csak az adatvesztéstöl.
Aztan masik lépcsö, ha mindenkinek van egy sajat, védett felhasznaloi rétege, a legtöbb NAS (mint szerver) lehetöséget ad helyi felhasznalok létrehozasara, tehat minden tavoli felhasznalo egyben egy helyi felhasznalo is a NAS-on. Ennek 2 elönye van: eleve a tavoli elérésnél lehet esetleg utolag naplozni, ki ért el mit (mint mondtam, ez lehet akar egy a tavoli gépen lévö tamado is), illetve létrehozhatsz (altalaban a NAS-ok eleve létre is hoznak minden helyi felhasznalonak) egy privat tarolot (/home). Ezt csak az adott felhasznalo éri el, a többi helyi felhasznalo nem! (na jo, meg esetleg az admin ). Itt legalabb mar az ellen véded az adatokat, ha az egyik felhasznalo gépe fertözött, akkor nem kompromittalodik a többi felhasznalo adata (elvileg).
A ranzonware-ek ellen jol jöhetnek a snapchat-ek, vagy a külsö rendszeres backup-ok.
De mint mondtam az elején, elsösorban kliens oldalon kell védekezned a behatolok ellen! Mert a NAS admin felületéhez normal esetben amugy sem kellene, csak az adminnak hozzaférni helyileg vagy VPN-en kerzsztül...''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
félisten
válasz Alabástrom #32336 üzenetére
Eleve: a koncepciót kell kitalálni. A NAS-ok működhetnek NVR-ként,de tudásban, megbízhatóságban nem fogják elérni a kamera gyártójának NVR-ét, hiába van ONVIF.
De van másik lehetőség is: eleve olyan kamerákat venni, amelyeknek megfelelő saját intelligenciájuk van. Ezek már maguk végzik el a képelemzést, és tetszőleges hálózati meghajtóra simán feltöltik az általuk kiválogatott anyagot. Tehát nem mindent mentenek, csak azt, amire megkérik őket.
Én ezt a megoldást használom Reolink kamerákkal, és bevált. A Hikvisionnek másik logika szerint működő, igényesebb kamerái vannak.
Először az igényeket kell tisztázni.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
biga
őstag
válasz MaCS_70 #32359 üzenetére
Kicsit off itt, de ha nem huzzuk tul, talan belefér.
Nézegettem mar én is a Reolink megoldasait (elsösörban a sajat tarolos, komplett szetteket) , de aztan pont azért vetettem el, mart amennyire meg tudtam itélni a leirasokbol, specifikaciokbol nekem ugy tünik, hogy azok is alapvetöen cloud-alapu tavoli elérést biztositanak. Meg tudod ezt erösiteni vagy cafolni, ha hasznalod a rendszert? Mert szamomra is kizart, hogy barmilyen cloud alapu kamerarendszert beengedjek a halozatomba. Ezért is tervezem én is inkabb a sajat NVR épitését, NAS-ra épitve. De ha...[ Szerkesztve ]
''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
Patice
nagyúr
Van kamerás topik, aktív, pörögnek a hsz.-ek, sok a segítőkész, tapasztalt tag.
Gyertek át oda ezzel a témával.Én is NAS-t használok NVR-nek, tetszik a Synology Surveillance Station alkalmazása, mobilon, meg a desktop klienst is szoktam nézni, ha asztalinál vagyok épp.
Hikvision kamerákat és kapucsengőt párosítottam vele.Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
Celithrandi
addikt
köszi, értem én, mivel user szinten ritkán lépkedünk be, ezért elvileg jó a mindenkirnek kiosztott jelszavas mappa amit belépéskor bepötyögsz. Mentés amúgy lesz a nasról. a mappa csak arra kell, hogy pl feltöltök egy adag képet nyaralás után, vagy keresek egy képet. Ha gond van a géppel amiről elérném az előbb fel fog tűnni mint hogy havonta egyszer belépek. Automata backup meg mehet sftp-n.
i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4090, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, Lian Li LANCOOL III, LG 34GN850-B, Optoma UHZ66
-
félisten
Csak röviden: a Reolink mobilos alkalmazása a gyártói szerveren keresztül működik, a fedélzeti SD-kártya is így érhető el, de maguk a kamerák IP-cím alapján LAN-on keresztül is (majdnem minden funkciójukkal), a NAS-ra pedig szintén helyileg, FTP-alapon rögzítenek.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
weinmaker
őstag
Megkaptam a nas-t (synology ds218play), próbálom beüzemelni. Kellenek nekem a synology médiaszerver, photos....stb csomagjai? Tárolnék fényképeket, filmeket is rajta. Illetve jó lenne torrentkliens (mondjuk qbittorrent), de ilyet meg pl. nem is láttam. Bocsi de nem vágom a témát. Illetve létre kell hozznom megosztott mappát?
[ Szerkesztve ]
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
Valamit tuti nem jól csináltam, mert a tároláskezelőnél azt írja, hogy
Tárolókészlet 1: Synology Hybrid Raid (SHR) (Adatvédelem nélkül) 1.8TB
Tárolókészlet 2: Synology Hybrid Raid (SHR) (Adatvédelem nélkül) 1.8TB
A tárólókészlet 2-nél létrehoztam egy kötetet (ezt nem tudom, hogy kellett volna-e?)
De nem értem, miért nincs adatvédelem, vagy kell kötet, vagy nem. Ha kell, akkor mindkettő lemezre? Amúgy már másoltam rá, és tükéletesen elérem a fájlokat.
Köszi ha valaki elmondaná a tutit!Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
weinmaker
őstag
válasz AiRLAC #32372 üzenetére
Hála nektek, nagyjából összeállt eddig. Legalábbis mappák megvannak, és szépen tudok rátenni, és olvasni is dolgokat róla. Tehát eddig szuper. Mi a jobb a nasnak, ha folyamatosan megy, vagy ha beállítok egy be- és kikapcsolási időpontot, amikor nem használom?
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
biga
őstag
válasz weinmaker #32373 üzenetére
A NAS-nak szinte mindegy. A HDD-nek viszont a folyamatos üzem jobb. A kérdés, hogy melyik ér meg neked többet: a (valoszinüleg) valamivel nagyobb HDD élettartam + konstans elérés, vagy a felesleges futasbol eredö többlet aramfogyasztas.
''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
-
korcsillio
addikt
Üdv .
D'link DNS 320L mindig 4000körül pörög a ventillátor.Nem kellene neki néha leállnia vagy alacsonyabb fordulaton működni? -
balu1977
senior tag
válasz korcsillio #32376 üzenetére
Ha úgy van beállítva hogy mindig menjen akkor megy. Vagy ha túl melege van..
-
ripo05
tag
Egy kis segítséget kérnék. A setup a következő:
- épített nas (SFF PC, I5 4570, 32 GB ram, 2x1 Gbs bondingolt lan, 6TB WD Red Plus)
- Zidoo X9S (1 Gbs lan)A lejátszott film HEVC (H.265) kódolású és 51.9 Mbps a bitrátája.
A zidoo azt írta ki, hogy túl lassú a forrás és a film akadozott is. Mi lehet a gond? -
addikt
-
addikt
válasz korcsillio #32382 üzenetére
Szerintem a D-link nem ennyire szofisztikált. Synology/QNAP/Asustor esetén van lehetőség különböző hűtőprofilokat (Cool,Quiet,Full etc) választani.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
addikt
válasz ripo05 #32384 üzenetére
Egy kliensnél nincs értelme a bondingnak (esetleg SMB3 Multichannel esetén, bár azt kétlem hogy itt támogatott lenne). Teszteld a lejátszást egy kábellel.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Kakaduku
senior tag
Sziasztok!
Az a mondás, hogy NAS-t nem engedünk ki a netre. Ez oké és az is, hogy VPN-en keresztül a legjobb ezt megtenni, ha mégis szükség lenne rá. Nekem például igen, mert a NAS földrajzilag más helyen van, mint én, szóval egy esetleges gond miatt nem utaznék a NAS-hoz.
Viszont DSvideot vagy más média szervert el szeretnék érni tv-n. Ebben az esetben a VPN nem jó megoldás, mert nincs VPN kliens tv-re.
Ezt hogyan lehetne megoldani? -
Celithrandi
addikt
A QNAP TS-233 ismerős nektek? Végre volt időm összerakni, bekötni. Elindítottam, szépen megjelent a routeren a listában, elértem a kiosztott IP címen. Elindítottam a telepítést, majd egy idő után azt mondta nem érhető el az eszköz. Gondoltam restartol a telepítés végeztével, de semmi. Nem látja a router egyáltalán. Restartoltam, de továbbra se látja. Én rontok el valamit vagy eszközhiba?
-
Borisz76
veterán
válasz Celithrandi #32391 üzenetére
Nekem Synology-m van de ahhoz létezik Synology Assistant nevű program , ami hálózaton keresi meg a NAS-t.
Megtalálja és mutatja a részleteket , valamint csatlakozni is lehet a NAS webes felületéhez.
Ezen logika alapján a Qnap-nak is van....
Kerestem a "Qnap NAS Finder" kifejezésre és ezt dobta :
https://www.qnap.com/en/software/qfinder-pro
Szerintem ezzel meg fogod találni.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Celithrandi
addikt
válasz Borisz76 #32392 üzenetére
Ha a hálózaton lenne megtalálnám a routerben is. Nyomtam neki egy reset gombot és azonnal előkerült a hálózaton. Így első körben ez nem tett túl jó benyomást rám
-
balu1977
senior tag
válasz Celithrandi #32393 üzenetére
Kapjon a routerben fix ipét első körben.
-
Celithrandi
addikt
válasz balu1977 #32394 üzenetére
Azzal kezdtem. Telepítés után megkukult, de igazából azt se tudom, hogy a reset mit csinált, mert nem állította laphelyzetbe az eszközt csak simán restartolta szerintem és előrhető lett.
-
őstag
válasz Kakaduku #32390 üzenetére
Ha jól értelmezem akkor Synology NAS-od van. Szerintem az ilyen témákat jobb, ha a specifikus Synology topipkban tárgyalod ki, ott inkább kapsz válasz a kérdésre.
De hogy most ezt a konkrét kérdésedet azért megválaszoljam, természetesen ki lehet engedni a NAS-t a netre, csak ésszel. Ha a menedzsment csak VPN-n keresztül megy, az tök jó. A filmeket és zenéket teljesen felesleges VPN mögé rejteni, mert ahogy írod is, a legtöbb kliens ezt nem tudja kezelni. A megoldás, hogy a NAS-odat paraméterezed be jól.
1. Regisztrálsz egy synology.me domaint, amin keresztül el tudod érni a NAS-t kívülről.
2. Csinálsz egy olyan usert, akinek nincsenek admin jogai, hanem mezei user, és csak azokhoz a mappákhoz fér hozzá olvasási joggal, ahol a filmek/zenék vannak.
3. A Videostation, Audiostation stb. alkalmazásokhoz egyedi portokat rendelsz a control panel / login portal / applications fülön.
4. A routeren ezeket az egyedi portokat átengeded, de azt a portot, amin keresztül menedzselni lehet az eszközt azt nem! Azt csak belülről, be VPN-zve lehet elérni.
5. Amikor beállítod a klienst, ami kívülről akar hozzáférni a NAS-odhoz, akkor ilyenformán használod a címet: XXXX.synology.me:ZZZZ, ahol XXXX a választott domainnév, ZZZZ az egyedileg beállított port. (Van olyan alkalmazás, ahol külön rubrika van a portszámnak, akkor természetsen ott nem kell kettősponttal beírni a domainnév mögé a portszámot.)Egyébként videónézésre ajánlom az Emby alkalmazást. Könnyen beállítható, szinte minden platformra van kliens, csak egy 1-2 ezer forintos aktiváló kódot kell hozzá venni. Ebben az esetben azt a portot kell kiengedni a routeren, amit magában az Emby szerverben konfiguráltál be.
Zenehallgatásra a gyári Audiostation is kiválóan megteszi. (Legalábbis nekem elégséges.)
The Amiga, Born a Champion
-
golfvariant
aktív tag
Sziasztok.
Milyen NASt ajánlotok DLNA-ra, 4K-s m, magas bitrátájú filmekhez? Az sem gond ha esetleg torrent is megy vele sebességvesztés nélkül az asztali géphez képest. Ha nem tudja az sem gond. Jelenleg routerre kötött merevlemezt használok, ennek kiváltására keresek alternatívát.
Ha tudnátok hozzá javasolni merevlemezt, nagyon boldog lennék
[ Szerkesztve ]
-
balu1977
senior tag
válasz golfvariant #32397 üzenetére
És a mostani megoldás miért nem jó?
-
golfvariant
aktív tag
válasz golfvariant #32399 üzenetére
Esetleg elég lenne a jelenlegi 2,5” merevlemezt WD My bookra cserélnem?
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest