- iPhone topik
- Xiaomi Mi 9T - a túl jó Redmi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Hát, el. Csak az utolsó két számjegyet néztem. De még így is jobb vagyok, mint a kolléga, aki egy 11 évvel ezelőtti kérdésre válaszolt mostanában!
Egy jobb (közepes) fogyasztói routerrel lehet kompromisszumosan NAS-funkciókat elláttatni. Sok ismerősöm torrentezik + néz filmet + hallgat zenét + kezel fotóalbumot AC87-essel, AC86-ossal, AC66 b1-essel. Ez tényleg csak igények kérdése.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
kress
aktív tag
válasz mokus1 #32502 üzenetére
akkor stimmel a módszer, a pontos menet majd az adott eszköztől függ, én pl synologyban 1 lemezzel shr-t hoztam létre, majd amikor jött a 2. lemez akkor beraktam és hozzá csaptam a már meglévő shr kötethez
2db 4tb lemez, a 2. bekerülésekor csak 160gb volt a már bentlévőn kb. de reggeltől estig tartott mire összeszenvedte magát a kötet bővítéssel, nem tudom több adatnál változike ez
[ Szerkesztve ]
-
-
félisten
válasz optimuslg #32506 üzenetére
Használhatónak használható, hiszen rengetegen használják panasz nélkül.
De a routerek teljesítménye, a torrentkliens erőforrás-használata, a torrentezés mértéke, az egyéb használt szolgáltatások és még ki-tudja-mifene között brutális különbségek vannak.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Tyson5
tag
Van tapasztalatotok használt sysnology nassal marketplaceről 70ezer ft környékén, vagy inkább újonnan vegyek valamivel drágábban? Illetve mi lehet a megfelelő választás, ha a jelenlegi rpi4-esemet szeretném lecserélni egy rendes nasra. Torrent szerver egyszerre kb. 20 filmmel, családi fotók, doksik tárolása lenne a cél vpn, plex eléréssel.
A legnagyobb problémám a raid hiánya, elkezdtem félni az adatvesztéstől.
1TB meghajtó elegendő lenne min. 2 db diskkel. Kell-e a synology egyáltalán? -
Dr. Akula
félisten
válasz Tyson5 #32509 üzenetére
20 filmet még egy ARM is elbír, a különbség a nagyságrendekkel nagyobb mennyiségnél van.
Ezt az adatvesztés dolgot nem értem. Miért nem veszel egy mentő vinyót, amire időnként backupolsz, és probléma megoldva? Fontos dolgot nem érdemes áram alatt levő eszközön tárolni, jön egy hekker, és viszi az egészet, ez ellen a RAID se véd.
-
Tyson5
tag
válasz Dr. Akula #32510 üzenetére
Időnként backupolok, jelenleg is így van megcsinálva a rendszer. Ezt manuálisan csinálom kb fél évente. Fél év alatt rengeteg adatot elmentek, ami ha eltűnik, szívás. Igazából ez egy olcsó rendszer, de szeretnék egy profi eszközt, ami mindent helyetem csinál. Tehát plug and play legyen. Rárakok 2-3 vinyót, raidelem és jónapot
-
-
Tyson5
tag
válasz Sanyi.mTs #32512 üzenetére
Na meg ami a legfontosabb: 2 éve hibátlanul működik, attól tartok előbb utóbb meghal valami, a rpi nem a legstabilabb rendszer a világon. Gyakori az sd kártya halála, így az egészet újra kellene telepíteni. Na meg a nas tőlem 200km-re, vidéken van a szüleim házában.
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
Első NAS-omat venném otthonra, nem vagyok járatos a témában.
-1, Saját és párom mobiljával készülő képeket, videókat és az évek során felhalmozódott dokumentumokat szeretném egy helyen rendszerezve és biztonságban tudni.
-2, A képeket, videókat alkalom adtán home cloud jelleggel szeretnénk nézegetni otthonról és interneten keresztül is, PC-ről és telefonról.
-3, Könnyedén szeretnék a a NAS-on tárolt fontos adatokról offline adatmentést csinálni pld USB-n csatlakoztatott külső meghajtóra gombnyomással.
-4, Opcionálisan jó lenne, ha a fontos adatokról az adatmentést lehetne cloud arhívumba végezni (pld Azure Archive)
-5, Média szerverem még nem volt, de akkor már jó lenne, ha média szerverként is tudna üzemelni, némi torrenttel. Androidos lejátszó kütyüm van.
-6, Legyen megbízható, legyenek sokáig frissítések.
-7, Ha a gép beszarik, a meghajtókon lévő adatokhoz akkor is hozzá szeretnék férni.
Szerintem nincsen ~100GB-nál több fontos adatom.
- Milyen gép elégítené ki a szükségleteimet?
- Ilyen kevés adat mellett van értelme HDD-val "bohóckodnom" vagy érdemesebb lenne inkább SATA SSD-t használni (amiből van is 1db elfekvő) ? Az utóbbi években jó pár SSD-m volt, ezért kicsit már idegenkedem a HDD-ktől...
köszi!
-
addikt
válasz joysefke #32516 üzenetére
Synology DS124/223 és egy 250-500GB-os SSD kezdésnek akár. A fentit mind tudja, jó Android-os mobilappok vannak, van jó VPN elérés, van cloud sync, kb. 8-10 évig frissítések, tud USB copy-t (DS223-on van külön copy gomb is meg előoldali USB port is).
A 223 mellett szól a kétlemezesség, ha megnőnek az igények tudsz mellé egy másik lemezt is tenni, tükrözni is könnyebb.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
addikt
válasz joysefke #32518 üzenetére
Hogy feleannyi RAM-od lesz és nem lesz előlapi USB portod meg gombod
Elvileg kiszolgál, de nem fog 10 évig kiszolgálni ha menet közben megnőnek az igényeid.
Belépőnek tökéletes."After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
őstag
válasz joysefke #32518 üzenetére
AiRLAC jó modelleket javasolt.
DS223 vs 223j témához, ha el tudod engedni azt az igényedet, hogy a rádugott merevlemezre egyetlen gombnyomásra tudjál mentést készíteni, akkor a 223j elég lesz neked. A memória korlátot nem fogod érezni, hacsak nem akarsz mondjuk virtualizálni. Egyébként a két eszköz megegyezik, itt az összehasonlítás. Itt meg egy leírás, hogy mi az az USB copy, amit a gombnyomással tudsz aktiválni.
Azért azt tegyük hozzá, hogy nekem 10 éve van olyan NAS-om, amin van ez az USB copy funkció, de még az életben nem használtam. Én hálózaton keresztül, ütemezetten egy másik NAS-ra mentek. De amúgy USB-n rádugott lemezre is lehet ütemezetten menteni.
[ Szerkesztve ]
The Amiga, Born a Champion
-
biga
őstag
válasz Intelligencs #32520 üzenetére
Arra mar nem emlékszem, hgy Synology-nal hogy volt, de az Asustor-nal ott van a myArchiv funkcio is, ami nem USB, hanem egy fiokot kijelölsz myArchiv fioknak (persze ehhez min 4 lemezes kell, plane, ha min RAID1-et is akarsz) és egyszerüen abba amikor akarod beteszed a backup hdd-t, ami lehet egy sima desktop fajlrendszer (extfs pl, ntfs-ben nem vagyok biztos) és raarchivalsz akar automatikusan. Aztan kihuzod és olvasod ahol akarod. Ez esetben teljesen mindegy, hogy van-e OneButton USB backup vagy sem. Nem mondom, hogy kényelmesebb lenne, mint egy USB megoldas, hiszen bele kell tenned egy keretbe (vagy eleve abban tarolni), de a backup HDD-k amugy sem USB-k jellemzöen.
''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
WOLF1stein
tag
válasz Intelligencs #32486 üzenetére
Én is ezzel szemezek.
A gyártó oldalán azt írja, hogy max 6 GB RAM megy bele. Van erre mégis valami trükk, hogy 8-cal bővítsd?
Engem még az érdekelne, hogy a kompatibilitási listának mennyire kell hinni? Legalább az egyik winchester 20TB lenne benne. Szeretni fogja?
A nagy embereket a szerénység teszi még nagyobbá. Ezért vagyok én is az.
-
Borisz76
veterán
válasz WOLF1stein #32522 üzenetére
A gyártó oldalán azt írja, hogy max 6 GB RAM megy bele. Van erre mégis valami trükk, hogy 8-cal bővítsd?
Nem kell trükk.
Belerakod és megy.
Azért az frekvencia legyen azonos a gyárival.Engem még az érdekelne, hogy a kompatibilitási listának mennyire kell hinni? Legalább az egyik winchester 20TB lenne benne. Szeretni fogja?
Bármilyen lemezzel elmennek ezek a NAS-ok.
Hangban és hőtermelésben lesz eltérés.
A listát nem szokták bővíteni....vagy is ritkán.
Nálam is olyan lemezek vannak a NAS-ban....most éppen 8 db...ami a listán sincs.Lényeges lehet HDD választásakor , hogy lesz e RAID ( SHR ) ....tehát több lemezből álló kötet ?
Mert ez esetben kerülni kell az SMR kialakítású lemezeket !
Jobb a klasszikus CMR !!![ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
WOLF1stein
tag
válasz Borisz76 #32523 üzenetére
Köszönöm a választ.
Nem lesz RAID, majd a fontos dolgokat (a tárolni kívánt adat kb 20%-a) mentéssel redundálom.
Két HDD lesz, 2 kötet. Az egyik egy MG10-es Toshiba, a másik egy 8TB WD Green (talán EZRX, de nem vagyok benne biztos, most nem tudom megnézni).A nagy embereket a szerénység teszi még nagyobbá. Ezért vagyok én is az.
-
kress
aktív tag
válasz WOLF1stein #32522 üzenetére
redditen vannak topikok ahol gyűjtik a winyókat, ramokat pl: [link]
nekem 16gb van a 224+ ban például -
junkpod
veterán
Helló! Volt egy NAS-om, Zyxel 325. Úgy néz ki átszenderült a másvilágra (folyamatos reboot-ba kergette magát és sehogy nem lehet kihozni belőle).
Kérdés: milyen NAS-t vegyek helyette? Nem kell hipergyors, legújabb csilli-villi szolgáltatásokkal. Amire szükségem van:
- 2 beépített 3,5-es lemez (2db WD RED 2TB van most a régiben)
- 1 külső USB3 csatlakozó hordozható 2TB HDD kezeléshez
- torrent kliens futtatható legyen rajta
- fájlszerver: ftp, SMB, NFS elég
- automatizálható rcopy futtatható legyen rajta
- kikapcsolható legyen az áramszünet utáni automatikus újraindulás
- gigabit hálókártya
köszi az ajánlásokat előre is!Box's don't touch!
-
kress
aktív tag
válasz WOLF1stein #32534 üzenetére
dsm látja, ált 9-10gb szabadot ír, én nem toltam rá memory tesztelőt de rákeresve volt pár elmélet miért írnak max 8at hozzá, mert amikor kijött az volt elérhető, utána meg nem tesztelték újra nagyobb memóriákkal
-
Multibit
nagyúr
válasz WOLF1stein #32534 üzenetére
Ez a max 8 GB RAM-ot támogat makacsul előjön több topikban, újra és újra. Úgy látszik, még mindig vannak, akiknek ez újdonság (mármint, hogy téves). Hiába látod ezt a processzor adatlapján, nincs így. Nem csak ennél a CPU-nál nem igaz! Itt a fórumon és számos külföldi forrásból kiderül, hogy nem.
A routeremben is j4125 dolgozik, egy darab(!) 16GB-os RAM modullal. Nem csak látja, használja is, ha kell[ Szerkesztve ]
-
WOLF1stein
tag
válasz Multibit #32536 üzenetére
Meg vagyok győzve .
Biztos azért jön elő, mert többen vagyunk ilyen tájékozatlanok, és a jóhiszeműség mentén elhisszük a hivatalos adatokat, megtévesztenek a youtube-os influencerek, akik ezek szerint szintén tájékozatlanok.DS224+ vs DS723+:
Nem tudom eldönteni, hogy kell-e nekem az NVMe SSD és a LAN upgrade lehetősége és ezek megérnék-e a 30%-kal magasabb árat, alap otthoni felhasználás mellett. Privát felhő, média szerver, esetleg később biztonsági kamerarendszer.
A nagy embereket a szerénység teszi még nagyobbá. Ezért vagyok én is az.
-
addikt
válasz WOLF1stein #32537 üzenetére
DS423+ inkább
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Patice
nagyúr
válasz WOLF1stein #32537 üzenetére
LAN upgrade esetén a hálózatod többi részét sem árt gyorsítani, viszont jelenleg még jóval drágábbak a gigabitesnél gyorsabb eszközök a gigabitesekhez képest.
NVMe SSD sok kis file esetén jó.
Gondold át, hogy ezek kellenek-e most és a jövőben.Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
addikt
válasz WOLF1stein #32540 üzenetére
Hasonló árban van, de 4 lemezes, szintén van NVMe foglalat de van iGPU is benne.
-
weinmaker
őstag
A synologyt el tudom indítani távolról? Nálam nem megy állandóan, mert nincs értelme.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Neck
veterán
válasz Patice #32421 üzenetére
Az miben hátrány? Én is ezt a NAS-t néztem ki, és ez az egy dolog tart vissza, hogy megrendeljem, hogy nincs benne IGP
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
addikt
Pl. Plex nem tud vele átkódolni (ha pl. mobilneten néznél valamit távolról és nincs elég sávszélesség). DS224+ vagy DS423+, pl. ezekben van IGP.
-
biga
őstag
válasz Patice #32539 üzenetére
Azért a 2.5GbE eszközök mar nem kifejezetten dragak, en tovabbra is ugy gondolom, hogy ha felmerül az, hogy esetleg hosszu tavon tervez valaki NAS-sal, illetve jobb belsö halot tervez, akkor inkabb megfontolando a Synology eszközök helyett a konkurensek között keresgélni, hiszn mind kinal olyan, hasonlo tudasu NAS-t, ami eleve minimum 2.5GbE LAN-nal van szerelve. Sok esetben olcsobban, minöségkülönbség nélkül...
Nem a Synology-t akarom bantani, de ebben inkabb gyenge (plane az arahoz képest). Vicces, hogy van olyan modellje is, ahol inkabb betesz akar 4 RJ-45 csatit is, de mind 1GbE. Az még LAG esetén is rosszabb valasztas, mint 2x 2.5GbE...#32542: WOL pl, ha a routered atengedi. Vagy ha tudsz, akkor a halodon legyen egy VPN szerver (pl a routerben), és akkor az sem gond, ha a routered nem engedi be a WOL kérést
[ Szerkesztve ]
''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
Dr. Akula
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs