Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Olympos

    aktív tag

    válasz fogtunder #20197 üzenetére

    nem értek egyet ezzel.

    sokan ezért építik a saját szerverüket, mert "épített" szerver, így az a tudat, hogy cserélhető és egyedileg összeállított minden eleme mindjárt gazdaságosabb érzést kelt, mind egy előre összeállított konstrukció.
    pedig - szerintem - ez nem így van.

    1.
    egy épített szervert azért építesz, mert összeépítve olcsóbbnak véled egy kész NAS-hoz képest, márpedig ha egyszer az olcsóság miatt épített szervert csinálok, akkor a franc se akar megint költeni rá pár év múlva.
    - ha ennek ellenére költeni kell rá pár év múlva, akkor alul méretezted az épített szervered, ezért volt alapból is olcsó.
    (itt nem a 4K, 8K filmek streamelését értem, hanem alapvető torrentszám vagy sávszélesség növekedésből fakadó igényemet, stb-stb.)
    - ha mégsem kell rá költeni pár év múlva, akkor jól állítottad össze a gépet, de...
    2.
    ... de pl. a Te esetedben az épített szerver 60ezer forintnál jár és ennek ellenére ez sem fog 4K/8K filmeket streamelni, viszont ennyiből már vehetsz olyan eszközt, ami kifejezetten erre a célra tervezett eszköz = NAS, ami...
    3.
    ...energiagazdaságosabb,...
    4.
    ...kifejezetten hálózati elérésre tervezett, módosított oprendszerrel és jogtiszta szoftverekkel árulják.

    Ezen NAS-ok előnye, hogy probléma esetén otthonról újratelepítésük vagy távolról újraélesztésük is sokkal könnyebb; a nem hálózati funkciók pedig ki vannak szorítva a rendszerből.

    Viszont eélkrezhet az pont is, amikor az ember tele akarja szemetelni a NAS-sát mindenféle szarral és lassan nagyobb erőforrás igénye lenne a NAS-nak, mint az otthoni PC-nek. (Az ilyen esetekben nem is NAS kellett az illetőnek.)

    Alapvető fájlmegosztásra, torrentre, DLNA szerverre véleményem szerint egy NAS verhetetlen ár/érték*gazdaságosság arányában.

Új hozzászólás Aktív témák