Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • fogtunder

    nagyúr

    válasz vadkörte #19288 üzenetére

    ha nem akarod, hogy az oprendszer felírja magát a HDD-re, akkor az XPE is kiesik, mert az egy az egyben a Synology DSM.

    az OMV alapvetően jó erre a feladatra bőven, tárolási megoldások ügyében sokkal felxibiliebb is a plugineknek köszönhetően, mint a DSM.

    én ezen két külön tömb kérdésen mindenképpen elgondolkodnék, pláne, hogy oda tervezel kvázi biztosabb redundanciát, ahol ez nem létkérdés. ugyanazt a tárhelyet ki tudod hozni olcsóbban, ha egy tömböt csinálsz, kevesebb lemezzel. a jogosultságokat úgyis megosztásonként szoktuk állítani, nem tömbönként, úgyhogy ilyen szempontból irreleváns, az adott mappákhoz kell a felhasználóknak hozzáférést adni.
    ahogy nézem, alapvetően nem változna sok kis file gyakran, erre valószínűleg jó megoldás lenne egy Snapraid + Unionfilesystems megoldás. ez azt csinálja, hogy a különböző lemezeken található megosztott mappákat egyesíti egy megosztássá (Union Filesystems), illetve snapshot jelleggel megadott időnként csinál mentést egy (vagy több) paritás meghajtóra (SnapRAID). ebből nem lesz valós RAID tömb, az egyes lemezek normális ext4 kötetek, a paritás lemezek számának megfelelő lemez kiesését tolerálja a rendszer és ha ennél több adná be a kulcsot egyszerre, akkor is csak az érintett lemezek tartalmát bukod, mivel nincs tömb, nem tud szétesni.

    hardver ügyileg alaplap terén én mondjuk egy Asrock QC 5000-et mondenék, nincs ITX formátumban olyan integrált procis lap, amin 4-nél több SATA port lenne, bőven elég lesz. a további lemezeket valamilyen bővítő kártyával kell majd megoldani, erre sajnos nem tudok tanácsot adni, talán az OMV topikban van, aki tud olyat, ami biztosan működik. a Prodigy jó ház erre a célra, használtan elég olcsón hozzá is lehet jutni. a rendszer menjen valami kis SSD-re, a pendrive-okat hamar kicsinálja.

    I hate morning people. And mornings. And People.

Új hozzászólás Aktív témák