Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • vadkörte

    addikt

    Sikerült benyelnie a motornak egy elég terjedelmes hsz-omat, így kezdhetem elölről. :(((

    Üdvözlöm a topiklakókat!

    Egy NAS-sal kapcsolatos probléma miatt fordulok a közösséghez. Ami igazából még nem is probléma, csak megindult a vezérhangya...

    A történet kb. 1,5-2 hónapja azzal kezdődött, hogy éjjel 2 felé fogtam 4 rendőrt az udvarunkon. :DD Nem, nem hozzánk jöttek, egy besurranó tolvajt kergettek, csak nem találtak ki az udvarról :DDD Eleve az sem volt világos, hogy miként és miért jöttek be, de ez vesszen a balladai homályba...
    Ezt követően döntött úgy a családi tanács, hogy körbekamerázzuk a házat.
    A kamerarendszer már beszerzés alatt áll, de ez nem tartozik szorosan ide. A szálak ott futnak össze, hogy a DVR-t két helyről, szüleimtől és tőlem is felügyelni kellene. Ehhez viszont ki kellene építeni egy belső hálózatot.
    A kis rohadék hangya kb. ezen a ponton kezdett menetelésbe. Ha már kábelezek, akár kiépíthetnék egy komplex-ebb rendszert, ha már kiépítem, akár kitehetnék egy hálózati kiszolgálót is. Úgyis régóta szerettem volna egy ilyen eszközt. Ezzel helyet nyernék az egyre szűkösebbé váló PC házamban és a fontos adataim is védett(ebb)ek lennének.
    Nézegettem a boltban kapható instant NAS-okat és rá kellett jönnöm, hogy ahhoz, amit én szeretnék a kicsi kétlemezes dobozkák édeskevesek, a nagyobb 4(+) lemezesek meg pofátlan drágák.
    Így jutottam a NAS építés gondolatához. Az elmúlt hetekben az általam ismert, vagy talált NAS operációs rendszerekkel - NAS4free, FreeNAS, OpenMediaVault, XPEnology - ismerkedtem VB segítségével. Az utóbbi kivételével mindegyiket simán tudtam telepíteni, bár miután rájöttem, hol akadtam el, az XPE-t sem volt kihívás virtuális gépre felimádkozni. Így gondolom fizikai gépekre sem sokkal nagyobb ördöngősség.

    Az első kettő nem jött be, de az OMV és az XPE nagyon tetszett, mindkettővel viszonylag gyorsan és könnyen ki tudtam alakítani azt a környezetet, amit "élőben" is meg szeretnék majd csinálni. Az XPE látványosabb, de szerintem a PC szerű felhasználói felület kicsit túlzás. Az OMV "letisztultabb", de vannak dolgok, amik az XPE-ban egyszerűbben megvalósíthatóak.

    Feladatok:
    -adattárolás (filmek, zenék, dokumentumok, több száz GB pótolhatatlan nyers és feldolgozott fotó és videó)
    -hálózati médiakiszolgáló (telepített és mobil eszközök, 2 öreg, de SCART-os butaTV, majd egyszer LED)
    -backup (elsősorban a DVR fontosabb képi és videóanyagához)
    -torrent egyelőre NINCS! (mobilnettel nem vigéckedünk)

    Elvárások:
    -kompakt kivitel, viszonylag kicsi ház (nagytornyok kizárva)
    -hot-swap nem elvárás
    -alacsony zajszint és visszafogott fogyasztás
    -felhasználóbarátság
    -távoli elérés nem létkérdés
    -a 24/7-es üzem sem 100%, lehet, hogy altatva lesz, vagy WOL-lal oldom meg

    Terv:
    Nem szeretném, ha a NAS operációs rendszere az adattároló lemezekre is "piszkítana", így a bolti instant rendszerek ki is esnek. A rendszert egy a HA-ról kukázott kicsi - 30-60 GB-os - SSD-re tervezem telepíteni. az adattároló lemezeket 2+3 lemezes tömbben tervezem kialakítani.
    Alaplapnak szerintem elég lehet egy micro-ITX, mATX lap, integrált CPU-val, (a konkrét típussal meg vagyok lőve) azért legalább 4 SATA portja legyen. A hiányzó portokat 2-4 portos PCI(e) SATA kártyával pótolom, RAM-ból 2x2 - 2x4 GB-ot tervezek beépíteni, tápegységből ami adódik, házból egy BitFenix Prodigy-re gondoltam. Ne legyen nagy batár de nézzen is ki valahogy.

    A 2 lemezes tömböt RAID1-ben tervezem, ide kerülnének a filmek, zenék, dokumentumok, nézegetni való publikus képek. A tárolt adatokra való tekintettel, a hibatűrés nem itt létkérdés, de azért minimális adatvédelemnek a tükrözés igen.
    Ehhez a tömbhöz egy magasabb teljes jogkörű de nem adminisztrátor, legalább egy korlátozott és esetleg egy vendég felhasználót tervezek. (utóbbit az esetleg felbukkanó, kuncsorgó haveroknak ismerősöknek, akiknek nem kellene a dokumentumaim között turkálniuk)
    Ezt a tömböt a PC-mből "kieső" 2 TB-os Seagate Barracuda és egy használt ugyanilyen HDD-re tervezem alapozni.
    A 3 lemezes tömböt 3 db legalább 2 TB-os WD RED - nem egyszerre megvásárolva, így nem egy szériából származnának - HDD-re tervezem alapozni. A tárolni kívánt adatok - pótolhatatlan nyers és feldolgozott képek és videók, esetenként több száz MB-os, akár GB-os projectállományok - miatt ide elsődleges fontosságú a hibatűrő tömb, ezért gondolkodom RAID5-ben.

    Médiakiszolgálóként egyelőre elég ha megbirkózik a 2 db ősöreg, de már SCART-os CRT TV-vel. Ezekhez tervezek vásárolni Android-os médialejátszót, esetleg építek 1-1 lejátszót olcsóbb Pi-re alapozva.
    Ez, azért lenne számomra fontos, hogy szüleim tudjanak olyan jellemzően régi magyar filmeket nézni, amiket még a nosztalgiacsatornák is ritkán, vagy sosem adnak. Esetleg a közbeiktatott hálózati zajkeltőn hallhathassák a kedvenc zenéiket. :)

    Kérdés:
    -hülyeségre gondolok?
    -hibák? (inkább időben átkonfolom a terveket, mint, hogy menet közben szopjak)
    -ötletek? (nyitott vagyok bármire)

    Köszönöm annak, aki vette a fáraddságot és végigolvasta, annak aki válaszol is annak meg örök hála!

    Üdv. V. Körte

Új hozzászólás Aktív témák