- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Xiaomi Mi 10T - erre vártunk idén
- Android szakmai topik
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
m3ss
veterán
válasz jjeahh #37701 üzenetére
nem eskuvot ertek csak profi felhasznalas alatt, direkt nem akartam sorolni h koncert, sport, rendezveny, eskuvo, taj, ingatlan, reklam stb gondoltam te is rajossz, hogy kb egyiknel sincs letjogosultsaga az mft-nek. esetleg studio, portre. ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne vele jol eskuvot fotozni, vagy ingatlant...egyszeruen csak van ra jobb megoldas. hasonlo aron is. attol h ismersz mft-s profi fotost, meg nem ez a jellemzo...
"Szuper szűk dof meg nem mindenkinek olyan fontos mint az ergonómia, sorozat, strapás váz, esetleg videó vagy egyéb ficsőrök. "
fotozasrol beszelek, videohoz nem ertek, arrol nem nyilatkozom. az a baj akkora fanboj vagy te is, hogy mar csak a dof az elonye a nagyobb szenzornak? hidd el az ingatlanfotost, tajfotost erdekelni fogja a dinamika is meg a diffrakcio. sot sok termeszetes fenynel fotozo portrefotost is, utomunka miatt. a felbontas is sokakat. a zaj meg kb mindenkit.https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
Rapid136
őstag
válasz jjeahh #37804 üzenetére
Imádtam a 6 mpixeles Minolta 7D-met, de eszembe se jutna azt mondani bárkinek hogy indulásnak jó lesz az.
Ha valakinek viszonylag eltökélt szándéka a fotózás akkor vegyen olyan gépet amit fél-egy év múlva nem kell lecserélnie azért mert ahol neki már el kell tennie a gépét, ott mások még vigan fotóznak...
Mert nem lesz sikerélménye ott ahol egy mobil is adott esetben jobb képet csinál az új fejlesztésű érzékelőjével és ezt nem fogod tudni elmagyarázni neki. Mert nem fogja tudni mi a helyes expo, azt most fogja megtanulni.
ez a dxomark mért dinamikája három gépre, a Canon és a Sony iso1600-on tudja azt amit a G3 200-on
[kép]Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
törölt tag
válasz jjeahh #37804 üzenetére
Ahh ez flame gyanú, de egyetértek, aztán be is qssolok
Két éves nikon D800 36 megapixel után azt mondom, a legszembetűnőbb hátránya az m4/3-nak az alapzaj (kicsit "szmötyisebb" a kép) és nyilván a csillagos ég timelapse-okat elfelejthettem.Cserébe nem áll a pénzem egy számomra totál értéktelen technológiában, anno ugye bőven 1M felettiben és a 16 megapixel csodásan elég tájképre és portréra úgy, hogy A4-ben hívatom elő a képeimet 1920-ra lehozott 2.3 MP körüli fájlokból.
És amúgy sztem dinamikában sem rossz. Számszerűen nincs ott, mint a Nikon, de csináltam már itt is nagy visszahúzásokat Shadow-ból rengeteget tud rántani az Oly is.
Azért érdemes megnézni a pixelsűrűséget, vagy a szenzor méretét is. Az m4/3 szenzor nem csak szenzorméretben és megapixelben kisebb, de sűrűbb is és ez a bibi. Ha (példánkban) az E-M10 pixelsűrűségével teleszórnánk egy fullframe szenzort, mondjuk egy említett D800-ét, az kb. 61 Megapixeles fullframe lenne. És az 50 körüli új kanyonokra is jött a sav, hogy milyen a dinamika, ugyebár ..
A 24 MP-s APS-C pixelei fullframe méretű szenzorra tovább rakosgatva kb. 57 MP-t adna, azért ez sem a túl egészséges határ már, tehát sokkal bentebb nincs az ember.
Valamivel igen.
Sokkal nem.Erre még rájön az, hogy nem szenzortechnológiáról beszélünk, csak pixelbuzulunk. Más a kiolvasás is, a szenzor típusa is, ami fejlődik .. szóval .. nem akarok én is Sony-fanboy lenni, de például a 36 MP-s, még most is nagyon szuper D800/D810 Sony szenzort lenyomja a 42 MP-s szintén Sony BSI szenzor (A7R II), mint bélyeget.
Megapixelt nemigen fognak a jövőben sem növelni m4/3-ék, nem lenne értelme, inkább technológiában vegyenek korszerűbbet majd a mark 3-as OM-D-kbe, például jobb zajtűrő BSI-t, 100-as alap iso-val és akkor beérhetik egy tegnapi fullframe zajszintjét ezzel a pixelsűrűséggel.
-
eeXaa
addikt
válasz jjeahh #37822 üzenetére
...ennyi... kezdőknél fontos szempont a kinézet, ha már kiadnak annyi pénzt vmire akkor az látszódjon is... plussz tényleg jobban kézbe illenek, a méretből adódóan...
...amúgy nagy valószínűséggel én is bealakítok egy D7100 at ha látok használtan, nekem megfelelőt...
...ezért is írtam, hogy, a tükör nélküli rendszerek leginkább haladóknak való, olyanoknak, akik konkrétan tudják már hogy mit áldoznak miért, ill. konkrétabb elképzelésük van arról, hogy mire is adnak ki pénzt...
...énis próbáltam már "kezdőket" meg-győzni arról hogy az m43 milyen jó, plusz pár dologban jobb is, de gondolhatod hogy mi lett a vége......hacsak vkinek nem az az egyik legfontosabb szempont hogy minél kompaktabb legyen a gép, teljesen felesleges bármilyen tükörnélkülit ajánlani, mivel úgysem azt fogja venni, vagy eladja, mert ugysem lessz vele boldog, hogy miértisnem azt a komolyabb kanikont vette..
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
válasz jjeahh #37827 üzenetére
Szerintem jól meg lesz vele és lelkesen fotózgat majd, mert teszik neki a gép..... illetve nem.
Nem, mert folyamatosan oltod majd, hogy szart vett és elveszed a kedvét.
Meglesz az evf, a szemszenzor nélkül, ahogy rengetegen mások.... illetve nem, mert kapja az ívet tőled, hogy anélkül nincs élet, és az a szar még ezt se tudja... -
konyi79
addikt
válasz jjeahh #38037 üzenetére
Na igen, a belépőket pedig halmozottan sújtja, még korrekciós lehetőség sincs.
A dupla hsz-ra már nem kell mentegetőzni, a szabályzatból törölve lett, egy hsz-ban kell válaszolni az előtte lévőkre, már lehet külön is, feltéve ha nem hsz gyűjtögetés áll mögötte. Ez nálad nem hiszem felmerül.
-
Throme
veterán
válasz jjeahh #38037 üzenetére
Tény, hogy nem szép dolog a kicsikből kihagyni az AF korrekciós lehetőséget.
F/B fókusz probléma főleg fixeknél jelent gondot, ahol el is jutsz olyan tág rekeszig, ahol már kicsi a dof eléggé a hiba láthatóságát tekintve. Egy "sötét" obinál kevésbé.
Vásárlásnál el kell menni és ki kell próbálni. Tudom ez macera, de azért van megoldás. Vagy használtan régebbi haladó vázakat is lehet venni AF tuninggal (ami szintén nem a szent grál ) kb 5300, 5500 árából, vagy még kevesebből. Ott vannak a sigma obik dokkolóval (ami szintén nem szent grál, de segítség).
Úgy beszéltek erről, mintha mindenki ettől szenvedne, és minden kép fókuszhibás lenne.
Itt a fórumon eddig kb Eperkutya, m3ss, és még 2-3 ember írt tárgyilagosan a rendszerekről.
A többi vélemény féligazságokon alapszik, vagy az árnyékos oldal kihangsúlyozásán, túltolásán.szvsz
-
Throme
veterán
válasz jjeahh #38051 üzenetére
Akkor az összefoglalóba be kell írni, hogy a helyi sajátosságok miatt itthon nem szabad belépő tükröst venni.
#38057) kátú: nem is értettem miért akarsz MM-ben vásárolni, kizárólag....
Ott vásárolj - szvsz - ahol ki is próbálhatod. Vannak ilyen boltok, bár nem tudom merre laksz.
Érdemes nagyobb kijelzővel rendelkező megjelenítőt (tablet, laptop...) is vinni. A vázak 3" LCD-je nem túl jó tesztelgetésre.#38053) pandur99 : ha teljes sort nem is, de kezdésnek nikkor 35mm, 40mm (makró), 50mm fixek mind 100k alatt vannak már újonnan.
[ Szerkesztve ]
-
Wa2x_
veterán
válasz jjeahh #38139 üzenetére
Ha esetleg később raknék rá gyári üveget, akkor meg mindkettőhöz mélyen zsebbe kellene nyúlnom és ez az, ami a leginkább eltántorít a két márkától.
Am az Oly peakingje olyan, mintha nem is lenne, sőt jobb ha nem is lenne. 60D-t néztem pár 10e exposok már vannak 120e körül, tök jó ár értük, keresője se rossz, kihajtható kijelző is plusz. Te elégedett voltál vele?
..: Old Honda's never die - they just get faster :..
-
madgie
titán
válasz jjeahh #38143 üzenetére
Ismerem a Sony peakingjét, az Oly-ét, a Fujiét, meg a tökömtudjamit. Mind a kontrasztkülönbségen alapul, régebbi MF cucoknál még hajlamosabb fals adatokat kiszínezni, mint a kontrasztosabb képű rendszerobjektíveknél. De megértem, ha neked az a B terv, nekem ott a Dual View, amikor jobb oldalon 100%-os nézetbe nagyít bele
Más: ha X-E1-et szeretnél reducer-el, olvasd el ezt a threadet. A Turbo Boost II nem túl drága és már relatív szép eredményt ad a széleken is, ellentétben az olcsó Roxsen-nel.
-
Szabaka
tag
válasz jjeahh #38209 üzenetére
Nem, nem vagy letiltva
Csak most indultam melóba és este már nem kerestem rá a már említett típusokra. Illetve nem mindig tudom eldönteni hogy melyik ajánlás "poén". Mint írtam egyelőre nulla vagyok a témában
Típus alapján nem vágtam le hogy egy MILC et írtál
Mintha egy tizen évesnek AMD K6-2 -es procit ajánlanál játékraAmi nem oldódik meg magától, azzal nem érdemes foglalkozni.
-
-
Palapo
aktív tag
válasz jjeahh #38368 üzenetére
Objektívet nem cserélgetnék. A legideálisabb nekem egy 18-105mm lenne,mert a 18-55mm kevés...
Fizikailag jelentős a különbség a két objektív között?
Megnéztem ezt a Panasonic LX100-at. Jónak tűnik,de az ára elég magas... 190ezer
Korábban valamilyen Sony Alpha-t néztem MILC,de már nem emlékszem pontosan a típusára. Sony Alpha is jó?
Megvan. Sony Alpha A5000L[ Szerkesztve ]
Ha kell egy kis izgalom,játék,sport,stratégia akkor ezt ki kell próbálnod: http://www.powerplaymanager.com/r735324
-
jjeahh
nagyúr
válasz jjeahh #38402 üzenetére
Nabazz, ha már annyiszor volt már róla szó, elújságolom itt: haverom, aki két szervízt megjárt a kis nikonnal ez alapján kettes imbusszal belenyúlt és addig csavargatta, hogy tádámm, most pontos a fókusz . Ez így nagyon durva szerintem, mert:
- rengetegen panaszkodnak rá, még sincs a megoldásról kismillió videó meg tutorial neten
- a Nikon komolyan le sem teszteli a gyárban a fókuszt?
- a szervízekben ennyire bénák?
No meg ha egy imbuszkulcsal meg lehet oldani, akkor mi a francért nincs erre mondjuk egy korrekciós tárcsa, mint a dioptriakorrekció vagy valami? Ennyire le sem sz*rják a back/front fókusz miatt szenvedő kismillió usert?Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
pethob
aktív tag
válasz jjeahh #38574 üzenetére
"Egy kicsit fura nekem, hogy ha valami nincs azt előnyként könyveled el "
Nem értettél meg. Nem könyvelem el előnyként az IBIS hiányát. Csak felsoroltam pár érvet amellett, hogy miért lehet logikus döntés a Fuji mérnökeitől, hogy úgy tervezték meg az X rendszert, hogy nincs és nem is lehet benne IBIS. (Természetesen vannak optikai stabilizátoros lencsék, mégpedig igen jók.)
Minden rendszer egy jól megválasztott kompromisszum. Az általam írt érvek mind arról szólnak, hogy miért nem feltétlen szükséges IBIS. Ehhez a Fuji még hozzáteszi, hogy ráadásul szerintük rontana a képminőségen és/vagy ergonómián ha lenne, és én azzal az állítással kívántam vitába szállni, hogy az IBIS hiánya egy zsákutca a Fuji számára. Ez ugyanis egy nagyon erős, és szerintem egyáltalán nem igaz állítás.
(Mellesleg Canon és Nikon sem használ IBIS-t ezzel a "profi" fotós világ túlnyomó része sem, és a Hasselblad mérnökei pont ugyanazt nyilatkozták, amikor kérdezték őket, hogy az új MF milcben miért nincs: mert rontana a képminőségen és mert részint felesleges, tekerd feljebb az ISO-t...)
-
pethob
aktív tag
válasz jjeahh #38574 üzenetére
"Kár általánosítani. Én pl. sokat fesztivál-koncertfotózok (itt nem szökdösős koncertekre kell gondolni, hanem pl. jazz-re) és hidd el ilyenkor az esetek 70%-ában kva hasznos"
Ilyen témára az ember nagy fényerejű, stabis objektívet visz. Meg telét eleve stabival veszi meg, mert a gyártó eleve úgy tervezi/gyártja. Én amellett érveltem miért nem feltétlen kell IBIS, nem azt írtam, hogy nem kell semmilyen képstabilizálás.
-
Neck
veterán
válasz jjeahh #38620 üzenetére
Szia,
Köszönöm a választ! Jobb lehet egy használt A5000 90 ezer forint körül, mint egy új G6?
[ Szerkesztve ]
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
m3ss
veterán
válasz jjeahh #38639 üzenetére
econnal ertek egyet, azert ez az 1/30-on fotozom az embereket, elkapott pillanatoknal elegge rizikos. ok, hogy talaltal 3 kepet ami 1/20-on is eles, kivancsi vagyok hany bemozdult jut 1 elesre. ez nem igazan mufajfuggo, ok hogy nemelyik zeneben gyorsabban mozognak, mas stilusban meg lassabban...a kerdes az az, hogy minden kepet elesre akarsz megloni, vagy nem. sose tudod mikor mozdulnak be..
ha lenne 5 perced egy koncerten, hogy 1 szam alatt csinalj vallalhato kepeket kivancsi vagyok mikor kattintgatnal 1/30-on emberekre
ez esetleg olyan jeligere mukodik, hogy ha bemozdul majd max nem valogatom be, lesz helyette masik kep...ha meg kell orokiteni a pillanatot vallalhato modon, felejtos ez a zarido emberek fotozasara, meg tavolrol nagyobb latoszoggel is.
a kepeid meg biztosan jobbak lesznek, ha nem az alapjan kell valogatni, hogy bemozdult vagy nem, hanem hogy jo-e a pillanat.https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
m3ss
veterán
válasz jjeahh #38642 üzenetére
en is embereket fotozok, ugyanugy mozognak, mint akiket te fotozol. neha ulnek, beszelgetnek, mozgolodnak elhiszem hogy van tobbszaz eles keped ilyen zaridon, inkabb megneznek 50-100 egymast koveto 1/20-as kepet..hogy mennyi a hasznalhato belole.
en nem hasznalnek m43 gepet ejjeli koncertfotozasra, pont ezert.https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
tvamos
nagyúr
válasz jjeahh #38666 üzenetére
nem tom pontosan mit értesz ezalatt
Nincsenek hatso gondolataim. Azt ertem alatta teljesen pontosan, amit irtam. Nagyon kevesen vagytok, akik beszelgetnek koncert elott a technikussal, vagy beallitjak a gyereket, hogy itt csinalj ugy, mintha futkosnal. Ergo nem az a kerdes, lehet-e ilyet csinalni, hanem az, hogy a beeso emberek hany szazaleka fog ilyet csinalni. Nagyon kicsi, szerintem elhanyagolhato...
En pl. nem koncertfotozok, de a vonatokat szeretem. Akkor most beszeljek a mozdonyvezetovel, hogy na itt lassitsal?...(#38665) ati3x válasza tvamos (#38660) üzenetére
Persze. Ha a csillagokat fotozom, en is. (Sot, 10 masodperceset.)[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Muerte68
addikt
válasz jjeahh #38734 üzenetére
+1 nem értem mért kell egy témáról 5 hozzászólást írni külön külön
Főleg hogy már senkit nem érdekel,mivel úgysem lehet meggyőzni
A töbszörös hozzászólás a szabályzatban is benne van elolvashatnádLáttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
Throme
veterán
válasz jjeahh #38889 üzenetére
Mert benne van a lehetőség, hogy cserélgessen, és ha meggondolja később magát ezt tudja fejleszteni abban az irányban, amire szüksége lesz (tele, makró, portré..stb). Miért kötelező cserélgetni?
Ezt a kategóriát valaki elnevezte a dslr mellett cserélhető objektíves kategóriának. Nem tudom külföldön használják-e így, hogy cserélhető obis rendszer (replaceable lens camera, vagy mi?).
Vagy ha demagóg vagyok, akkor dslr, amiben ott a single lens -
kátú
őstag
válasz jjeahh #39115 üzenetére
hát a kézméret rengeteget számít, az biztos, nekem például az EM 10 és 5 kicsi fogásra és ez a legfőbb bajom a GX80 al is.
#39116 80hun: nekem a fogása nagyon nem illik bele a dologba, de amúgy elhiszem, hogy jó csak a bogása kissé buta szerintem
#39117 MrChris: a G80 keresője még jobb lett mint a G6 é, szebb a képe és tágasabb is, valamint maga a váz fogása is sokkal sokkal jobb lett. Tehát akkor nem csak én láttam butábbnak az EM 10 keresőlét. Ahogy mondod, a GX 80 kissé suta lett
[ Szerkesztve ]
It still works!
-
bododani
senior tag
válasz jjeahh #39212 üzenetére
300-350 körül újonnan, eddig egy nikon P610-et használtam, és abban szerettem azt is hogy messzire lehetett zoomolni, de általában tájképeket készítek. Írtam hogy majd fotósuliba megyek, még nem érdeklődtem meg mi ott az igény. Arra gondoltam hogy egy kit mellé egy zoom objektívet vennék.
" Mint a vasat a rozsda, úgy emészti az irigyet saját lelke. "
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest