Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PredatorZoli

    Topikgazda

    válasz Hi!King #98578 üzenetére

    Nem ennyire egyszerű a dolog, mint ahogy te írod.
    Valójában ha összevetjük az ingatlan fedezetes jelzáloghitelt, az értékpapírfedezetes lombardhitelt, valamint a margin hitelt, akkor könnyen be lehet látni, hogy a kockázati szintek nagyon eltérőek, nem csak a mögöttes fedezet jellege miatt, hanem a hitelkonstrukció jellemzői miatt is.
    Az ingatlanfedezetes jelzáloghitel jóval alacsonyabb kockázatú. Ennek az egyik legfőbb oka, hogy ez a típusú hitel úgynevezett non callable típus, vagyis a Bank nem teheti meg azt, hogy te rendben fizeted szerződés szerint, de azt mondja holnap, hogy kérem vissza azonnal az egész pénzt. Ezen túl a fedezet olyan, hogy az árazásában a változás mégha negatív irányba is változik, az borzasztóal lassan következik be, évek alatt. Itt is előfordulhat, hogy ha leesik az ingatlan értéke, akkor pótfedezetet kérnek, de egyedi extrém esetektől eltekintve (cibbó költözik a szomszédba és stb de erről úgyse tud a bank) az ingatlan ára mégha csökken is, azt csak hosszú évek alatt teszi meg ami alatt tudod törleszteni a hitelt és csökken a tartozás valamint fel tudsz készülni a dologra mert látod hogy mi a trend.
    Ráadásul ennél a konstrukciónál lehetőség vagy a kamatot egy alacsony értéken hosszabb időre befixálni.

    Ezzel szemben nézzük a másik végletet, a margin hitelt. Tételezzük fel hogy meg tudod tenni azt hogy az értékpapírjaidat fedezetül használva withdrawolod a pénzt és arra költöd amire akarod (ez egyébként így van, van erre egy trükk amivel megoldható).
    Két fő oka van, ami miatt ez jóval rizikósabb. Az első, hogy a margin hitel úgynevezett callable típusú hitel, vagyis a hitelt nyújtónak jogában áll, hogy a teljes hiteltartozást néhány napos határidővel egyoldalúan visszakövetelje. Ha egy válság idején dönt úgy a bróker, hogy kockázatkezelési okokból visszahívja a hiteledet, akkor kénytelen vagy realizálni az eszközeiden a bukót, borzalmas veszteséget elszenvedve. A másik ok pedig az, hogy a fedezetül használt eszközök pillanatok alatt át tudnak árazódni és például egy válság alatt beesni, és ha egy pillanatra is a limit alá csökken a fedezettség, azonnal margincallolnak és realizálod a bukót. A helyzetet rontja, hogy a marginkövetelményeket rosszabb időkben még szigoríthatják is, szokták is.
    A margin loan gyakorlatilag minden esetben változó kamatozású, nincs lehetőség alacsony kamatkörnyezetben a kamat alacsony befixálására, így ki vagy téve a kamatkockázatnak is.

    A lombart az a kettő konstukció közt van valahol, inkább közelebb a margin loanhoz, megállapodástól függően ötvözi egyiknek és másiknak az előnyét meg hátrányát.

    Tehát a kettő nem ekvivalens!

Új hozzászólás Aktív témák