- Mobil flották
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aujjobba
addikt
válasz PredatorZoli #95249 üzenetére
Regen lehetett az amcsi ETF-eket is venni, aztan jott az UCITS szabalyozas amivel ez megszunt.
Az is az egyseges szabalyozas es a befektetovedelem vezenyszavakkal jott letre.
Szoval szerintem van ennek rizikoja, hogy beszivhatjuk... -
ngaba
aktív tag
válasz student #95250 üzenetére
Ez meg a folytatás:
https://www.portfolio.hu/bank/20230316/30-szazalekos-plusszal-nyitott-a-credit-suisse-reszvenye-a-mentoov-hirere-603170
Igazi kaszinórészvény ez most. -
Gigicuci
senior tag
én nem mondtam olyat, hogy a "legjobb napokat megkapod, de a legrosszabbakat nem." A lényege annyi, bár ezt szerintem pontosan érted, hogy ha a vársz (valamire) akkor kimaradhatsz a legjelentősebb napokból. Nincs köze az életszerűségnek ehhez.
Ha elfogadjuk az adatok helytállóságát akkor ez egyszerű statisztika, matematikai tény. Hogy ennek te az esélyét alul vagy felülbecsülöd az már szubjektív szempont. -
Ixion77
addikt
Ezekre az itt offnak számító témákra van új topic.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
donat_sz
senior tag
Adóbevallást rögzíteném és szembejött egy nem várt kérdés.
Tavaly indítottam a önsegélyező pénztárat és van visszaigényelhető pénz az oda utalt és az önyp-be utalt után is.
Lehetséges, hogy mindkettőre nem tudom kiutaltatni arányosan és csak az egyik helyre? Ilyenkor bármelyik helyre utaltathatom? de csak az egyikre? -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz aujjobba #95251 üzenetére
Utána jártam. Az IB így oldotta meg ezt a KIID-s bohóckodást:
Generally KIDs or KIIDs must be provided in an official language of the country in which a client is resident.
However, clients of IBKR have agreed to receive communications in English, and therefore if a KID or KIID is available in English all EEA and UK clients can trade the product regardless of their country of residence.
Ez alapján rendben leszünk, mi is az EEA tagja vagyunk. Ez így akkor csak a Degirot érinti, mert ők fontoskodóak. Az ersténél meg ez a szöveg:
Kérjük tisztelt Ügyfeleinket, hogy a csak angol nyelven elérhető KID-el rendelkező termékekben csak akkor kössenek tranzakciót, amennyiben meggyőződtek róla, hogy teljes mértékben tájékozottak az adott termék tulajdonságaival kapcsolatban.
Szerintem rendben leszünk.
[ Szerkesztve ]
-
donat_sz
senior tag
válasz PredatorZoli #95257 üzenetére
Oké, köszi a tisztázást!
Tehát simán csak kiválasztom az önsegélyezőt ahova amúgy is fizettem és készen is vagyok. Nem így terveztem, de ennek is megvan a maga előnye -
sadfff
csendes tag
Segítségeteket kérném adóbevallással kapcsolatban (kriptó). A 2021-es évi bányász költségeket a tavalyi évben feltüntettem veszteségként (nyereségem nem volt). A mostani bevallásban szintén feltüntetem a 2022-es veszteségeket (nyereség nem lesz), viszont ha jól gondolom a 2021-est nem kell újra egy külön sorba beírni vagy feltüntetni?
Adókiegyenlítés miatt, ha esetleg kilőne a rakéta idén , akkor a jövő évi bevallásba le tudjam vonogatni a nyereségből az előző 3 évi veszteséget. Köszönöm!
-
vnorbi
aktív tag
Köszi, hogy megosztottad!
Nekem csak T+3 napos elszámolású papírjaim voltak, azoknál rendben volt a számolás, lehet, hogy ennél valamit elnéznek.
Az összeg alapján a számlavezetési díjadnak erre a papírra az eltelt évek alatt nem kellett volna 20 ezer forint fölé mennie (0,0011% / évvel számolva), a 113 ezer forint költség kihozása rejtély.
A 2015.12.31-i árfolyam (1,025958) alapján eddig a pontig 11.449 forint volt a kamatjövedelmed, utána 58.950 forint. Az elsőre nem kaptál semmi csökkentést, a másodikat meg lecsökkentették 1.749-re. Az elsőre 16% az adó, a másodikra 15%, ezt korábban nem jól írtam.
Tehát összegezve az OTP szerint az adóalap 70.400-113.682-360=13.198, ami nyilván nem helyes.
Ha ezt bolygatod, akkor lehet, hogy kihozzák a lényegesen alacsonyabb reális közvetett költséget, és azzal helyesen számolva kijön, hogy a javadra tévedtek korábban, és majd most levonnak még pár ezer forint adót.
Szóval ha a többinél nem látsz jó esélyt arra, hogy neked járna vissza valami, én elfogadnám a mostani állapotot.
-
aAron_
őstag
válasz PredatorZoli #95258 üzenetére
Ez bíztató. IB tájékoztatásának mi a forrása? Redditen ilyet is olvasni:
"I had some funds at IBRK and since January I haven't been able to buy due to lack of KID in my language"
"So same problem with IBKR. :("What is your ikigai?
-
nort_on
senior tag
válasz sadfff #95260 üzenetére
Inkább ide: kriptó és adózás
-
vnorbi
aktív tag
válasz PredatorZoli #92825 üzenetére
Az OTP is felzárkózik a százalékos díjak emelésével. A TBSZ-ek 100 ezer euró alatti egyenlegére április 1-től évi 0,11% helyett már 0,18% lesz a számlavezetési díj (ez pont annyi, mint az Erste havi 0,015%-a).
Indok az egyoldalú kedvezőtlen módosítás mögött:
"a bankközi hitel- és betéti kamatok, a jegybanki alapkamat, az összesített vagy szolgáltatásokra vonatkozó fogyasztói árindex, az állampapírok hozamának, a befektetési hitelek, halasztott pénzügyi teljesítés és értékpapírkölcsön ügyletek, egyéb pénzügyi eszközök kockázati tényezőinek, az OTP Bank Nyrt. forrásköltségeinek, az ügylet elszámolásánál alkalmazott árfolyamoknak, az Üzletfélnek nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatban az OTP Bank Nyrt.-nél felmerülő, harmadik személyek által meghatározott költségek, kamatok, hozamok igazolt változása"
-
julius666
addikt
válasz PredatorZoli #95258 üzenetére
A Degironak miért jó rojtosra szopatnia az ügyfeleit? Nyilván pontosan tisztában vannak vele, a konkurencia hogyan kezeli ezt a kérdést.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz julius666 #95269 üzenetére
Passz, Számunkra az a lényeg, hogy maradjon olyan értelmes bróker, amelyik kellően lazán kezeli ezeket a szabályokat. Egyébként szerintem ez a szabály súlyosan diszkriminatív, mert azt feltételezi hogy te azt a nyelvet beszéled jól ahol te adórezidens vagy. Nyelvvizsgával vagy egyéb papírral igazolva a nyelvtudásodat engedni kellene, szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
válasz julius666 #95269 üzenetére
Mivel egy német bank vette meg őket, így el tudom képzelni, hogy a németek kitalálták a jogi osztályon, hogy ezt így kell csinálni. Szóval ha szopóálarcot kell a kuncaftra tenni, ahhoz a németek nagyon jól értenek.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
stingy2
senior tag
válasz PredatorZoli #95270 üzenetére
Beléptem a TWS-be, és simán lehet venni vwce-t, szóval ez ok. Viszont hír van. Még nem mélyedtem bele, de majd, szóval: ETF Overnight Trading | Interactive Brokers LLC
INTJ
-
tomazin
veterán
Berakom ide, mert lehet masnak is erdekes (@julius666nak cimezve alapvetoen). János hszeit kell nezni:
Ma már, a kettős adóztatást elkerülő egyezmények lehetővé teszik, hogy itthonról igazgasd a külföldön bejegyzett céget, és az általad választott országban adózz. Ha abban az országban történetesen 0% az adó, akkor azt választod, és ezzel le van tudva az adózásod. Törvényesen, gond nélkül.
Az USA mondjuk éppen megszüntette ezt az egyezményt Magyarországgal, de bőven vannak még lehetőségek.
Online tevékenységgel foglalkozom, Dubai-ban, szabadkereskedelmi zónában bejegyzett céggel. Van befektetői vízumom, dubai személyi igazolványom és ottani céges bankszámlám.
Mivel sem adó, sem könyvelés nincs, a cég pénze az én pénzem. A dubai bank által adott kártyával a világon bárhol azt veszek a céges számláról, amit akarok. És ez teljesen legális.
Félévente egyszer kell beutaznom Dubai-ba akár csak egy órára is, hogy a vízum megmaradjon. -
stingy2
senior tag
válasz PredatorZoli #95275 üzenetére
Ami nekem kell az szerencsére pont benne van (SPY, XLK, TLT). Az viszont tényleg érthetetlen, hogy ha már ilyen olyan kerülőúton tudok venni amerikai ETF-et, akkor miért nem lehet azt megcsinálni, hogy vásárlás előtt az arcomba nyomnak egy tájékoztatót, hogy ennek nincs (semmirevaló) KIID-je, és így csak saját felelősségre vehetem meg, ha baj van, magamra vessek és pont. Nagykorú vagyok, hagy döntsem már el, hol/hogy szeretném elbukni a pénzem. Nem kell mindenféle noname politikusnak belepofázni. De sajna EU-ban nagy divat lett mindentől is megvédeni a polgárokat.
Amúgy sem értem ezt az egészet: ha jól emlékszem, itthon még senki sem bukta el a fél/teljes vagyonát azért, mert SPY-t, QQQ-t, IEF-et, VTI-t stb vett. Aki meg agyatlan b..om módjára betolta a családi ezüstöt a "kvesztor" bóvli kötvényébe, azt kimentették. El van ez a rendszer kefélve úgy, hogy a hülyék jól járnak, aki gondolkodik, azt meg szívtáják. Na, ez jól esett, bocs[ Szerkesztve ]
INTJ
-
aujjobba
addikt
Valamit nagyon felreertek, vagy nem tudom mi a hiba, segitsetek ezt tisztaba tenni:
Tehat PortfolioPerformance-ban atallitom HUF-ra a megjelenitest/szamolast.
Azt mondja "invested capital" = "performance neutral transfers" a teljes befektetesi periodusomra 21M Ft, a jelenlegi osszertek 24M.
Ha a KBC es az Erste altal mutatott jelenlegi erteket nezem a 24M stimmel.
A ketto kozti kulonbseg 3M, amibol 2M realizalt nyereseg (egy portfolio atrendezes kapcsan), 1M pedig "capital gain".Namost a KBC azt mutatja az osszesitoben, hogy -300ezer az eredmenyem, az Erste a keszletinformaciokban mindosszesen 100ezer brutto P&L.
Akkor vegulis +3M a befekteteseim eredmenye, vagy -200ezer?
Az se teljesen vilagos, hogy az erste keszletinfo csak veteleket mutat, es a "realizalt eredmeny" kimutatas is total ures, pedig anno az atrendezes soran tenyleg volt realizalt haszon. -
vnorbi
aktív tag
válasz aAron_ #95276 üzenetére
A normál számlára 0,22% per év 100 ezer euró alatt, de azt is emelik 0,25%-ra két hét múlva.
A TBSZ-es 0,22% soha nem volt éles, a bevezetésétől kezdve 0,11%-et számoltak helyette akciósan. Ezt variálják most úgy, hogy már nem a 100 ezer euró feletti, továbbra is érvényes 0,11%-ot fogják számolni, hanem a 100 ezer euró alatti 0,25% helyett akciósan 0,18%-ot.
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz aujjobba #95278 üzenetére
Az Erstének ez a szekciója ahol mutatja a realizált eredményeket meg a másik fülön a P&L-t, az nagyjából használhatatlan. Nem tudtam még rájönni teljesen a működésére, de nem a valóságot mutatja, annál jóval kevesebbet. A realizált eredményekben pedig nem is hozza azt amit tbsz-en realizálsz.
A KBC szerintem jól mutatja, de ő azt feltételezi hogy a t+2 napi devizaárfolyamon vetted a devizát ami a vásárláshoz kellett. -
vnorbi
aktív tag
válasz PredatorZoli #95281 üzenetére
A díjakat számlánként külön számolják, nincs összeadás.
A TBSZ-en tartás elég régen olcsóbb (~10 éve), mint a normál számlán tartás 100 ezer euró alatt. 100 ezer euró fölött mindegy, hogy hol van, arra 0,11% az éves díj. Viszont nincs plafon a díjban, végig emelkedik a tőkével, és a 100 ezer eurós limit számlánként értendő (van öt TBSZ-ed, mindegyiken 90 ezer euró, akkor a 450 ezer euróra a 100 ezer euró alatti magas díjat számolják).
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz PredatorZoli #95280 üzenetére
Tehat valoszinuleg feltetelezhetjuk, hogy a PP szamol jol?
Valojaban a PP eleg jol lebontja mit mibol kalkulalt ki, hasonloan az Erste kimutatasahoz, buborekban kilistazza melyik vetelt milyen akkori arfolyammal ertekel most, stb.
Csupan az arfolyam elszamolasbol (azonnali vagy T+2) nem gondolom, hogy tul nagy kulonbseg jonne ki, foleg nem a +3M vs. -200ezer HUF diffi.
Kisebb elteressel nem is foglalkoznek, de igy ez azert nem mindegy. -
temporello
tag
Az eu-s rendeletben ez szerepel:
"A kiemelt információkat tartalmazó dokumentumot a tagállamnak a lakossági befektetési csomagtermék, illetve biztosítási alapú befektetési termék forgalmazásának helye szerinti részében használt hivatalos nyelveken vagy azok egyikén vagy pedig az e tagállam illetékes hatóságai által elfogadott egyéb nyelven kell megfogalmazni"Vagyis ha az MNB elfogad a magyartól eltérő nyelvet,akkor semmilyen változás nem lesz.
Az MNB "Jelenleg hatályos Üzleti feltételek és mellékletei" pedig több helyen explicite hivatkozik az angolra,mint kommunikációs nyelvre,ezért nem hinném,hogy a befektetésekkel kapcsolatban más elvet alkalmaznának.Persze ez Magyarország. -
Resike
tag
válasz tomazin #95274 üzenetére
Ez jó nagy baromságnak hangzik, évente sokmilliókat költeni telephelyekre meg engedélyekre (normális adózás helyett) csak azért hogy egy Dubaji számlán gyűjtögesd a pénzt, mert ugye behozni az országba azt nem tudod, ha meg behozod akkor ugyanúgy adóköteles lesz...
Biztos megéri ahelyett hogy normálisan adózás mellett felvennéd az osztalékot és befektesd (főleg a jelenlegi kamatkörnyezetben) akár évtizedeken keresztül. -
nort_on
senior tag
válasz aujjobba #95278 üzenetére
ERSTE szerintem is hasonló lehet, mint amit Zoli is ír, PnL forintban van, de te ugye nem abban vetted, hanem EUR vagy USD és azt a "renccer" nem tudja, hogy az eurót 330-ért vagy 430-ért tetted mögé. Valszeg EUR (USD) PnL-t "forintosít" aktuális árfolyamon. Ezért jó a forint, mert eurós veszteség után is lehet frankón adózni... Erre jó a TBSZ.
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
válasz tomazin #95274 üzenetére
Köszi szépen!
Végigolvastam, a többiek (beleértve Miklóst is) teljesen joggal osztják ki a csávót. A végén amit bemásolt nav szövegből sem az következik, amit írt, ha itthonról dolgozol a dubai cégeden keresztül állandó jelleggel (~itt élsz gyakorlatilag), létesül itthon telephelyed és a munkavégzés után itthon kell is adóznod...
Egyébként egész konkrétan van ismerős aki bejátszotta a Dubai kártyát, ő alaposan utána is járt. Működik a dolog, ha ténylegesen kint élsz. Ingatlant vett, kiköltözött, precízen figyel arra, hogy mikor melyik országban mennyi időt tölt. Adózása így már tényleg álom kategória, de azért ott se fenékig tejfel az élet, azt mondta már több nyugati projektnél is rácsapták a kagylót amikor kiderült, hogy dubai céggel kéne szerződni.
Persze lehet, hogy Dubai-Magyarország viszonylatban van valami kiskapu, amiről ismerős nem szerzett tudomást, de ha így lenne sincs nekem nagyon gyomrom bejátszani ilyesmit, semmi kedvem csomó időt + vélhetően irreálisan sok pénzt beáldozni egy ilyen shady ügyeskedésbe, hogy aztán lehet, hogy 1-2 éven belül bezárul a kiskapu (vagy kiderül soha nem is volt csak a NAV ezelőtt leszarta) és kiderül kidobott effort volt az egész. Ha 50-100 millás éves bevétellel kéne jojóznom akkor valszeg utánajárnék alaposan ennek az iránynak, de ettől (sajnos) nagyon messze vagyok azért, nekem tuti nem éri meg ilyennel foglalkozni.
Egyébként azóta szembejött egy ilyen, lehet mégse fogja érinteni a hazai remote működést a 30% withholding tax: [link]
Még a saját köreimet nem futottam le a témában, szerintem nyár előtt - az én szintemen - sokat nem érdemes ezzel foglalkozni. Hagyom, hogy más kitapossa előttem az utat. -
Domináns Hím
kezdő
válasz PredatorZoli #95210 üzenetére
"Ha ezt elkezdi alkalmazni minden broki, akkor eléggé fütyire leszünk húzva, merthogy olyanból nem sok van aminek megvan magyarul..."
Ne legyenek kétségeid, mindenki alkalmazni fogja, idéntől már kötelező. Aki csak mostanában értesíti az ügyfeleit, az már elkésett, bukta esetén az asszony már perelné is.
A haladó befektető szerintem az, aki tartósan a piaci átlagot jelentősen meghaladó nyereséget realizál. Ha nem, akkor ugyan miért hívnánk haladónak?
A sokszor hivatkozott Zsiday sokat beszél, semmit nem mond (nekem legalábbis tényleg semmit), és sehol nem látom azt a befektetői teljesítményt, ami miatt érdemes lenne a terjengős, minden esetben szigorúan Telex-kompatibilis fejtegetéseivel foglalkozni. Valaki tud valamit e téren, amit én nem?
Mondjuk még a Hold After Hours is lehet valamiért érdekes, ez az adás például az volt, igaz, csak a meghívott vendég miatt (ismerősöm mindhárom tulaj).
Egy szimpátiát szülő nicket akartam. :)
-
aujjobba
addikt
válasz Domináns Hím #95289 üzenetére
A Zsiday tema bennem is felmerult mar, a Citadella-rol tudok, dehat annak a hozama egy VWCE-hez kepest is lofax es estifeny.
-
julius666
addikt
Ne legyenek kétségeid, mindenki alkalmazni fogja, idéntől már kötelező. Aki csak mostanában értesíti az ügyfeleit, az már elkésett, bukta esetén az asszony már perelné is.
Akkor itt valami nem stimmel, mivel a brókerek többségénél még simán kapni az említett "nem EU-konform" papírokat.
A haladó befektető szerintem az, aki tartósan a piaci átlagot jelentősen meghaladó nyereséget realizál. Ha nem, akkor ugyan miért hívnánk haladónak?
A definíciódat a szabályzást íróknak is mondtad már?
A sokszor hivatkozott Zsiday sokat beszél, semmit nem mond (nekem legalábbis tényleg semmit), és sehol nem látom azt a befektetői teljesítményt, ami miatt érdemes lenne a terjengős, minden esetben szigorúan Telex-kompatibilis fejtegetéseivel foglalkozni. Valaki tud valamit e téren, amit én nem?
Én pl. szeretem olvasni a blogját, ritkán ír de nekem tud újat mondani, főleg ha olyan történelmi összehasonlítást hoz, amit nem ismertem. Meghallgatni ritkán szoktam, tényleg inkább átlag laikusnak szokott olyankor beszélni (joggal, ezek hallgatják azokat podcasteket/műsorokat ahová általában meghívják).
Teljesítménye katasztrófa, de se megvenni nem kell az alapjait, se feltétlenül megjátszani amiket ír (többnyire nem is konkrét befektetési tippek). Én se teszem. De pl. tavaly háború utáni írása az jól jött, OTP-n egész szépet forgattam akkoriban (amúgy eszem ágában se lett volna valaha magyar papírt venni).
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz nort_on #95287 üzenetére
Sehogy nem jon ki, nezd ezt:
2021.07.29-en 360 HUF volt egy EUR, tehat a bekerules kb. 2055 EUR volt ami igy 739ezer HUF volt.
Ma 1891 EUR-nak ertekeli azt a vetelt, ami 400-as arfolyamon 756ezer HUF, ergo a kulonbseg parezer HUF max, az is pozitiv iranyba.
Szoval a -63ezer HUF P&L nem tudom hogy a csudaba jott ki neki. -
axioma
veterán
Na a kincstar kikuldte az sms-t hogy jovairas a szamlan a 27/X kamataval egyezoen. Persze belepve nem latszik semmi. Miert nem birjak akkor kikuldeni amikor megtortent? Nyilvan mint mar beszeltetetek zaras (es pemap-vasaralasi-lehetoseg) utan lesz, meg nem orult osszeg, de legalabb ne szivassanak...
-
törölt tag
Hoppá megjött az euróértesítés a kincstártól ( marc 17. ) szabad egyenleg 0€
Azért én már tegnap meghiteleztem inkább magamnak euróból.[ Szerkesztve ]
-
avl
senior tag
[link] ...darum sollst du trotzdem Aktien kaufen
-
PredatorZoli
Topikgazda
Közben tisztázódott (hivatalos szerveket megkérdeztek), hogy nem kell ezt így alkalmazni, ahogy a Degiro csinálja.
A lényeg, hogy ha az ügyfél elfogadja hogy angolul kapja, akkor az megfelelő. Így pl amit az IB csinál, az szabályos, illetve amit a magyar brokik is, hogy felhívják a figyelmet hogy az angolt jól nézzed meg és csak akkor vegyed ha érted.
Egyszerűen csak a Degiro ezt túlreagálta.
Új hozzászólás Aktív témák
- Vegyes filamentek PLA/PETG/ASA
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
- Dell Precision 5550 - CORE I7-10850H 2.70 GHZ/32GBb/2TB SSD/
- Gigabyte Core i7 Gamer PC: i7-9700 / RTX 3060 Ti / 1Tb SSD / 16Gb Ram
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest