- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Nokia N900 - egy kategória újraértelmezése
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
karburator9
csendes tag
válasz PredatorZoli #94841 üzenetére
Köszi!
Végül felhívtam őket és valóban be kell menni, hogy létrehozzanak egy aláíráskartont, ahol hozzákötik a Revolut számlaszámomat az Erste értékpapírszámlához.
Ezután vagy ott személyesen tudok utaltatni vagy később email-t kell írni a info@ersteinvestment.hu-ra, ahol megadom szabadszöveges formátumba, hogy hová és mit akarok utalni. A Netbrókerben nincsen erre menüpont létrehozva.
Deviza kiutalás díja: 0.45%, minimum 2700 Ft és maximum 66000 Ft
T+2 napra teljesülHihetetlen ez a hatékonyság és a remek díjszabás.
[ Szerkesztve ]
-
adalbert1
veterán
Kérdeznék én is, téged a gyermekeid jövője nem aggaszt ha itthon maradtok?
Mert nekem kb. ez lenne a legfőbb ok, amiért mennék, amúgy egész jól elvagyok (habár a társadalom egy részének szűklátókörűsége, érzéketlensége, műveletlensége zavar, de igyekszem a saját kis környezetemben ellenni, azt jobbá tenni), de az nagyon zavaró, hogy a gyermekem megfelelő színvonalú oktatást valószínűleg csak magániskolában kaphatna, ahova szintén túljelentkezés van, tehát nem is biztos, hogy bekerül.
Mellette, ha 1x év múlva ott tart, hogy felsőoktatásba járjon, simán el tudok képzelni olyan forgatókönyvet, hogy a felvételinél informálisan számít majd, hogy apuka/anyuka milyen jó káder, és ezért a legjobb itthoni intézményekbe lehet, hogy be se kerülhetne.
Te hogy látod ezt a dolgot, miként kezeled? -
félisten
válasz adalbert1 #94852 üzenetére
Nem igazan. Tobb dolog miatt:
- a gyerek boldogsaga nagyban osszefugg a szulei boldogsagaval, ergo ha en rosszabbul vagyok (a lent hozott ervek miatt), akkor o is rosszabbul lesz
- a megfelelo szinvonalu oktatast megkapjak itthon (tudom, hogy ez egy privilegizalt helyzet, es nem alkalmazhato mindenkire)
- nem osztom az aggodalmat a felsooktatasi intezmenyekkel kapcsolatban, de egyebkent is -- egyetemre mehet barhova a vilagon, es remelem menni is fog majd vilagot latniDe ahogy arra mar utaltam ra, mi (parom+en) extran figyelunk arra, hogy ne legyunk neurotikus szulok; iszonyat konnyu belecsuszni abba (foleg a kozeposztalyra jellemzo ez), hogy teljes orultsegeket csinalnak a szulok 'a gyerek miatt'. Ebbol lesz az, hogy minden hetkoznap este 8-ig maganora, sport, foglalkozas van a varos kulonbozo pontjain, aztan remelhetoleg nem az lesz, mint az elso kezbol ismert tortenetben, ahol az elitiskola szinjeles tanuloja leirja egy uzenetben a tanaranak, hogy 'ugy erzem, hogy tul nagy teher vagyok a szuleimnek', es kiugrik a harmadikrol. (Tulelte, btw.) Szoval (es ez mar total offtopic) en a legnagyobb problemat a sajat tarsadalmi kozegemben a helikopterszulosegben (helicopter parenting, snowplow parenting) latom, nem abban, hogy milyen lehetosegei vannak a gyereknek.
Nyilvan marha nehez ez az egesz, passz
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
Ixion77
addikt
válasz j0k3r! #94854 üzenetére
Borul itt ma minden. JP10Y nézd meg mit csinált az elmúlt 2 napban. De US kamathozamoknál is már 10%+ változások vannak ma reggel, VIX 3 nap alatt +50%, DE40 ma délelőtt átnyargalt az összes ellenállásán... Fut ki merre lát.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ringman
nagyúr
[link]
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
A PEMÁP-ból utoljára 15-én fogok tudni vásárolni délután 4 óráig?
-
julius666
addikt
1.-es pont (tipli el innen) nem csak háború miatt lehet aktuális. Ha kiraknak/kilépünk a nyugati közösségből az közel hasonló katasztrófa lenne közvetetten vagy közvetlenül nyugatra termelő/szolgáltató középosztálybeliként. Sajnos ez meg tud történni lassan is, illetve akár úgy is, hogy de jure még bent vagyunk, de facto már nem. Klasszikus békafőzés, mindig kicsit rosszabb lesz, szűkülnek a lehetőségek, de le tudod nyelni (mert mondjuk ideiglenesnek tűnnek), téged épp nem érint közvetlenül, vagy ki tudod ügyeskedni magadnak, hogy kevésbé érintsen. Aztán ha tényleg beüt valami komoly, azon veszed észre magad, hogy már ha akarnál se tudnál értelmesen lelépni, szart se tudsz kezdeni magyar állampolgársággal.
Sajnos ez nem egy elképzelt disztópia, hanem ez a jelenlegi trend. Adóegyezmény bebukása tökéletes példa erre.
-
Ixion77
addikt
Vagy hagyni kellene hogy mindenki maga hozzon felelős döntést az ügyben hogy hol és milyen költségekkel tartja/kezeli a pénzét.
Az MNB inkább tárja fel pl. a Questor belső helyzetét és előzze meg a bajt az előtt hogy a haverok kimentik a pénzüket kamatostul a kisbefektetők kárára. Ha meg erre nem képesek, akkor miről beszélünk? Mitől is fognak megvédeni a Revolut esetében?#94861 julius666: +1
Amikor mindenki távozni akar az égő színházból, már késő.[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ringman
nagyúr
lehetséges, de gondolom a tranzakciós adó (jó, lehet hogy illeték- tökmindegy) bezsebelése a fő mozgatórugó.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
válasz Vision #94864 üzenetére
usában csak az állampolgárnak tilos segíteni, mert az kommunizmus, a cégeket ki lehet tömni pénzel, merthogy majd lecsorog (trickle down), ami amúgy meg nem igaz.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Fredo78
aktív tag
Sziasztok!
Webkincstárból jurót hogy tudok visszautalni? Bankszámlámra nem engedi (Erstés Ft-os folyószámla) Váltás menüpontot nem találok.
Revolutra küldhetem?
Vagy adjam meg a netbrokeres számlaszámomat és akkor fogja engedni az utalást? -
bbsofficial
aktív tag
válasz Brandynew #94859 üzenetére
2028/Y sorozatszámú Prémium Euró Magyar Állampapír megvásárlására
irányulóan utoljára 2023. március 16. napjáig bezárólag, a 2023. március 17-i értéknapra a
Magyar Államkincstár részére leadott és a Magyar Államkincstár által 2023. március 17. napján
9.30-ig az ÁKK Zrt. részére összesítetten benyújtott, 2023. március 17-i értéknapra szóló vételi
nyilatkozatok kerülnek a Kibocsátó által a forgalomba hozatali eljárás keretében elfogadásra.
Én értelmezésemben még péntek 9:30-ig be lehet nyújtani vételi ajánlatot. -
pictigjis
senior tag
válasz bbsofficial #94868 üzenetére
nem
csütörtökön 15.59-ig, utána kampec
-
-
Hi!King
őstag
Attól hogy a szakadár területekkel 8 éve háború volt, ami úgy mellesleg ezen 8 év nagy részében nem vagy alig járt összecsapásokkal, még nagyon hirtelen jött az orosz támadás, nagyon sokan meg voltak győződve, hogy az oroszok úgysem merik ezt meglépni.
Utólag egyébként egy itteni háborút is meg lehetne magyarázni, hogy nem hirtelen jött, lehetne tekinteni előzménynek az ukrán háborút, vagy mondjuk azt, hogy a kormány NATO tagként az orosz érdekeket szolgálta ki, szándékosan akadályozta a finnek NATO csatlakozását...
-
j0k3r!
senior tag
válasz Ixion77 #94856 üzenetére
Olaj is lefordult, amit nem bánok, mert szeretnék egy kis energia kitettséget kialakítani (szigorúan blue chip-ekből)
JP10Y szép
LIVE: Biden speaks on the U.S. banking system after SVB, Signature Bank collapse — 3/13/23
[ Szerkesztve ]
some men just wanna watch the world burn...
-
törölt tag
válasz julius666 #94597 üzenetére
na baszki.... a március 17. kamat fizetést még belehet tolni?
A technológiai szektorban tevékenykedő startupok egyik legjelentősebb hitelezője, a Silicon Valley Bank pénteken összeomlott. A szövetségi kormány beavatkozni kényszerült, és bezárta az ország 16. legnagyobb bankját. A bank csődje a második legnagyobb az Egyesült Államok történetében, és a legnagyobb a 2008-as pénzügyi válság óta. Ezzel a lépéssel közel 175 milliárd dollárnyi ügyfélbetét került a szabályozó hatóság ellenőrzése alá.
https://fintech.hu/igy-kapitulalt-a-silicon-valley-bank/
Újabb bankot zárnak be a hatóságok
Az amerikai szabályozó hatóságok vasárnap bezárták a New York-i székhelyű Signature Bankot, a kriptoipar egyik nagy hitelezőjét, hogy megakadályozzák a bankválság terjedését.
-
bandus
veterán
válasz bandus #94845 üzenetére
téves csak a jpgl-re automatikusan biztosítanak 60% overdraftot, amennyiben szeretném használni. eddig ezzel nem találkoztam a szögyeszerű randomnál, de jó tudni, hogy ilyen is van, felteszem majd a piros 14-re.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Hi!King
őstag
Még nincs gyerekünk, de nekem az a fő problémám, hogy azt látom a környezetemben, hogy amit helikopter szülőségnek nevezel, annak egy részét ha nem csinálják a szülők, akkor iszonyatosat szívnak a gyerekeik. Kb. mindenhez a kapcsolataikat használják fel a középosztálybeli szülők, azok is, akik előtte nem ilyenek voltak, mert sok területen nincs is alternatíva. Pl. öcséméknek épp most van olyan problémájuk, hogy 2.5 éves iker gyerekeiket kiteszik a bölcsiből, de az oviba meg nem hajlandóak felvenni, egy trükkhöz folyamodnak hogy mégis felvegyék, ha az sem válik be, akkor ismerősön keresztül politikai kapcsolatot fognak használni. Ez csak egy apróság a sok közül, a legtöbb szülő rengeteg kiskaput használ olyan dolgokért, amik egy jobb országban önmaguktól járnának. Egészségügyben különösen, ha a gyereknek épp valami baja van.
A magániskola pedig azért nem megoldás ebben a környezetben, mert egyrészt buborékba teszi a gyerekeket, másrészt ami a társadalomban problémás, az felnagyítva megjelenik ott is, mert azok a szülők is magániskolába küldik a gyerekeiket, akiknek fekszik a rendszer, eleve mutyi világban mozognak, csak státusz szimbólumként fizetnek magániskolát a gyereknek. Szóval a hazai magániskola nem olyan, mint egy fejlettebb oktatási rendszerű ország közoktatása, azt úgy nem lehet idehozni.
-
nagyúr
közben 392 lett az ojró....
másfél hete 372 volt... reggel pedig 382... napon belül 10 Ft, ilyen azért rég volt....[ Szerkesztve ]
Pleased to meet you - hope you guess my name
-
bandus
veterán
válasz Ixion77 #94878 üzenetére
[link] 4.9% jelenleg. mondjuk lehet megéri betolni az oppenheimer move-t, és ebből a kreditből venni további etf-et, aminek az ellenértékét meg betolhatom a 8.5%-kos pemáp-ba még a héten. ezt ki kéne számolni.
szerk: egyelőre nem értem a különbséget a kredit és a lombardkredit között, de ezt még kitalálom. utóbbit igényelni kell, az biztos.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Hi!King #94876 üzenetére
Nem akarom szélesre taposni ezt, de amúgy a fejlett országokban is magánsuliba járatják a kölykeiket a tehetős szülők. A bölcsis topic is fail, mert az, hogy kirakják onnan a gyereket egy abszolút valid dolog, lehet vinni magánbölcsibe. Nyugaton sincs ez másként. Illetve aki azt hiszi, hogy igen, az csalódni fog.
Pont ez a témakör az, ami a legtöbb országban szarul működik, Briteknél már konkrétan a nők nagy része azért nem megy vissza melózni, mert nem tudja megfizetni a bölcsit/ovit.
Egyébként a bölcsi/ovi sztori mögött megint az van, hogy olyan helyre költöznek emberek, ahol nincs infra, mert ott olcsóbb a telek/ingatlan, aztán nyilván sokan csinálják ezt, megszületnek a kölykök, de az infra ezt nem fogja tudni lekövetni. Budapest agglo eklatáns példája ennek. Öcsémék faluban laknak, 7 gyerek van az ovis csoportban. Öcsédék miért nem költöznek oda?
-
bandus
veterán
válasz Vision #94886 üzenetére
csak a kollégáktól tudom, itt van valamiféle tagesmutter opció. ami nem ovi/bölcsi, de a képesítéssel rendelkező szakember a saját otthonában vigyáz 3-4 gyerekre, meg főz nekik normális kaját. ezt támogatja a város, kollegina azt hiszem havi 160 eurót fizet érte.
-
-
félisten
Nem pont arrol van szo egyebkent az EURHUF temajaban, hogy
- megijedt a vilag, h nem tarthatoak ezek a kamatok
- a magyar 18%-os kamat sem lesz tarthato
- ergo a piac azt kezdi arazni, h akar azon az aron is csokkenteni kell a kamatokat, hogy marad a magas inflacio?
while (!sleep) sheep++;
-
julius666
addikt
válasz Ringman #94857 üzenetére
Ha már bankválság téma hazai vonatkozásban: fintechekkel kapcsolatban (Revo, Wise) ti mennyire paráztok?
Szégyen-nem szégyen nekem elmúlt pár hónapban vastagabb összeg gyűlt fel Wisenál (részben a nagyobb puskapor arány miatt, részben a cashbacknek gúnyolt egész jó látra szóló kamat miatt). Hétvégén részben leürítettem már (dobtam be pl. kifutó PEMÁP-ba is végül), csak USD maradt. Rövid úton le fogom üríteni azt is.
Ti mennyire fáztok fintech borulástól?
-
pictigjis
senior tag
jól van, az emberek természetesen nem hülyék, még rá is kellett bocsátani a kifutó eurós papírra...
Az ÁKK Zrt. tájékoztatja a befektetőket, hogy a Kibocsátó a Nyilvános Ajánlattételben meghirdetett összesen 400.000.000,- EUR, azaz Négyszázmillió euró összegű értékesítésre meghirdetett mennyiségnek 2023. március 13. napjától további 75.000.000,- EUR, azaz Hetvenötmillió euró összeggel való megemelését határozta el, így 2023. március 13. napjától az értékesítésre meghirdetett mennyiség 475.000.000,- EUR, azaz Négyszázhetvenötmillió euró.
-
Ringman
nagyúr
válasz julius666 #94891 üzenetére
passz, szerencsére nálam kevesebb mint 1000eur van most épp rajta (de múltkor erről utaltam erste brokerre)
-
Drizzt
nagyúr
válasz j0k3r! #94872 üzenetére
Ez a beszed elegge Orbanos volt.
GyurcsanyTrump tehet rola, de kurva sok munkahelyet teremtettunk. Annyit mint soha senki mas. A betetesek meg vannak vedve, a kapitalizmus jo, a torveny elol nem menekulhet senki. Es "kiviharzott" a kerdesek kezdeten.
Nemazemberekkelfizettetjuk meg, ezt ki is hagytam.
A vezetoseg el lesz tiltva a bankarkodastol, a befektetok meg igy jartak.
Szigoritani akarnak a bankok mukodesen tovabb.[ Szerkesztve ]
I am having fun staying poor.
-
.mf
veterán
válasz Oppenheimer #94797 üzenetére
Jó "nyaralást"! Én ma hajnalban jöttem haza, Jordániában túráztam-fotóztam-buszoztam-stoppoltam, netre csak párszor volt időm, energiám és térerőm/wifim felnézni; sokáig minden egyhelyben toporgott, de az utóbbi napokban látom felgyorsultak az események: bankcsőd, részvénypiaci esés, s látom kivégzik a PEMÁPot, egészen véletlenül pont úgy, hogy a 17-én esedékes kamatfizetést már ne lehessen beletolni még
Most gondolkozok, hogy van még pár ezer euró, ezt gyorsan betoljam-e PEMÁP-ba, vagy hagyjam teljesen likviden. ETF-be befektetni most nem tudom, mert ez már rövid / közép távon lesz felhasználva; csak az zavar, hogy a jelenlegi 2.85%-os kamattal bő 3 hónap, mire nullán lesz, ha mégis hozzá kell nyúlnom. Áh, betolom, ezzel max 1%-ot vesztek, az ETF-jeim most nagyobb mínuszban vannak, de arra most sajnos nincs keret tovább csökkenteni az átlagáraimat.Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
aAron_
őstag
válasz julius666 #94891 üzenetére
Wise esetében érdemes szerintem a tőzsdei árfolyamát figyelni. -11% eddig, ez alapján nem tartja a piac túl kockázatosnak a helyzetét.
What is your ikigai?
Új hozzászólás Aktív témák
- Vegyes filamentek PLA/PETG/ASA
- Legion 5 15ARH7 15.6" FHD IPS Ryzen 5 6600H RTX 3050Ti 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- ÁR ALATThinkPad Thunderbolt 3 Dock (40AC) úttörő, 13 portos dokkoló megoldás akár ingyenes szállítás
- Dell Precision 5550 - CORE I7-10850H 2.70 GHZ/32GBb/2TB SSD/
- Gigabyte Core i7 Gamer PC: i7-9700 / RTX 3060 Ti / 1Tb SSD / 16Gb Ram
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest