- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Yettel topik
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vzozo
senior tag
válasz PredatorZoli #55547 üzenetére
Hát nem az ersténél kell lenni... Micsoda elbaszott egy szolgáltató az, amelyik osztalék elszámolásáért extra költséget számol fel? Otthagyni...
-
Ixion77
addikt
válasz PredatorZoli #55547 üzenetére
Jogos, azt nem tudtam hogy Erste-ről van szó. Az ottani osztalékkezelési mód bicskanyitogató.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
aAron_
őstag
Tudtok olyan (belföldi vagy külföldi) total return lakásindexről, amiben szerepel a lakás ára mellett a bérbeadásból származó jövedelem visszaforgatva, valamint ki van igazítva amortizációval is?
Ha nem, szerintetek lehetséges ilyet becsülni price indexből?
What is your ikigai?
-
concret_hp
addikt
zwack, mol meg otp osztalék idei dátumát tudja valaki?
vagy fullba vagy sehogy :D
-
sajtos365
tag
válasz concret_hp #55555 üzenetére
Zwack Unicum PLC (ZWC1)
HUF 700.00
Pay Date
July 28, 2021
Ex-Date
July 20, 2021OTP és MOL nem tudom, de szerintem az idén nem is lesz.
-
Mercutio_
félisten
Mitől ment fel 5 nap alatt 6 forinttal az EUR árfolyama?
Volt valami vagy "csak" mozgatják éppenEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
julius666
addikt
válasz Mercutio_ #55557 üzenetére
Rossz a kérdés, a kérdés az, hogy miért erősödött előtte annyit.
Erre pedig sajnos a válasz nem az, hogy az MNB éppen mit hazudott, hanem az, hogy nekem akkor kellett épp sürgősen nagy összeget euróból forintra váltanom, Murphy törvénye pedig úgy tűnik, még a devizapiacokat is képes megmozgatni. -
mojmir
csendes tag
nagyon kösz, valahogy elkerülte a figyelmem
-
Veron
addikt
Nem tudjátok, hogy az EP-s születési támogatásban visszaigényelhető max. 150e Ft adójóváírást milyen egyéb kedvezmények csökkenthetik (első házasok, tartós fogyatékossági stb)?
"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
mojmir
csendes tag
nincs kedvem vacakolni az adózással
-
bandus
veterán
válasz UberMutant #55566 üzenetére
hulyeseg az egesz? nem tudom hany eves a kollega, de elgondolkozhatna az eleten, hogy miert masok cryptojat akarja vasarolgatni es miert nincs meg neki sajat currencyje mint barmely kicsit is ertekmes befektetonek meg komuvesnek.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
PredatorZoli
Topikgazda
Ehhez először annyi korrekció, hogy nem egy adott támogatásra igényelhető vissza pénz, hanem a befizetésre. Tehát az hogy te mennyit veszel ki szülési támogatásnak és hogy mennyi adójóváírást fogsz kapni az adott esetben lehet két teljesen eltérő/különálló dolog is.
150e visszatérítés az ugye az adott évben (pontosabban a bevallást megelőző évben) 750e ft befizetéssel érvényesíthető. A 150 ezret az SZJA-dból kapod vissza. Szintén SZJA-ból jön vissza az első házasok adókedvezménye, a fogyatékosságra/betegségre járó is, illetve ami a legnagyobb tétel tud még lenni az a családi adókedvezmény ugye.[ Szerkesztve ]
-
Csabroncka
addikt
Pl.: 2022-es választási pénzeső. Én most vettem vissza minimumra a pénztárba befizetendőt, mert így csak a bukó van rajta a költségen. (igaz nincs annyi szja-m egy évben +ban)
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Csabroncka #55572 üzenetére
Akinek van 3 gyereke, maxolja a nyeszt meg az EP-t, az a maxos 800 ezres vsszatérítéssel akár 800.000+1.200.000+250.000 vagyis akár 2.250.000-t is visszakaphat, vagyis akár évi 15M-es jövedelemig is lehet adómentesnek lenni.
Elég durva.
Egyébként szerintem mellélőttek ezzel a célcsoportal, mert azokat támogatják akiket már a csokkal és társaival egyszer már megtoltak, bizonyos csoportok irányába úgy tűnik egyáltalán nem nyitnak. -
Stanlee
őstag
Most kaptam a (Transfer)wise-tol egy mailt, hogy kivalasztott szerencses vagyok, es jelentkezhetem az OwnWise programjukba. Ha eljon az ido, es meg szerencsesebb leszek, es belekerulok abba a 100.000 wise felhasznaloba, akit kivalasztanak, akkor a vasarol reszvenyek max. 5%, de maximum 100 GBP ertekig kapok plusz reszvenyeket, ha tartom egy evig a papirt.
Igy eddig jonak hangzik, viszont amit nem ertek, hogy vehetek-e toluk ipo aron papirt, vagy ipo utan tozsden megveszem es utana kapok csak plusz reszvenyt? Ha utobbi, akkor nem erdekel, hiaba hasznalom a szolgaltatasukat es szerintem egy szuper ceg, de nem fogom ipo utan dragan megvenni a papirjukat, csakhogy kapjak 5% plusz reszvenyt. Ha viszont lesz IPO aras jegyzes, biztos veszek legalabb 1-2 ezer euroert beloluk, mert szerintem jo kis fintech cegrol van szo potenciallal.
Itt a szoveg az ownwise oldarol, ha valakit erdekelne:
What is OwnWise?
If you’re reading this, congrats — you’re eligible for OwnWise!OwnWise is a program that will reward customers who become long-term shareholders in Wise. Benefits include bonus shares, a chance to come to Mission Days, and special sessions with the Wise team.
Why OwnWise?At Wise, we like to say that we don’t just work at a company — we work on a mission. Our investors should have the same mindset. Whether you own a small or large piece of Wise, you’re supporting us in building money without borders.
And if you’re a customer who wants to support long-term progress on our mission by becoming an owner of Wise, we think that’s a special commitment. We want to support that. That’s how we came up with OwnWise.
For eligible, selected customers OwnWise is expected to offer bonus shares and other perks.
If you buy shares in the OwnWise Eligibility Period and hold them for 12 months, you’ll receive bonus shares representing 5% of the initial value of shares you bought in the OwnWise eligibility period (up to a maximum of £100 per customer, rounded down to the nearest whole share).
There will be other rewards available on a limited basis, like a trip to our Mission Days company conference, and meetups with our team about new features and products.
How does it work?The program is limited to 100,000 customers. If you’d like to participate, let us know by filling out the form linked below. This isn’t a guarantee that you’ll be selected.
This form lets eligible customers express their interest in OwnWise.
If you’re selected for the program, you’ll need to do a few things over the next few weeks.
Please make sure you understand these points, and register your interest if you can fulfill the following requirements:You’ll have to buy Wise shares during your relevant OwnWise Eligibility Period to be eligible to receive bonus shares. We’ll let you know the dates in advance.They'll depend on your location.
You’ll have to hold these shares for 12 months following the close of your relevant OwnWise Eligibility Period.
You’ll need to upload proof of your purchase of Wise shares during the Eligibility Period, and again after 12 months.
You must opt-in to receive future communications from us about the program so we can send you instructions and reminders about what you need to do, and when.Fine Print
This form is not a binding offer to buy shares or a promise of future rewards.
The program is limited to 100,000 customers, so we ask you to express your interest in the program only if you intend to fulfill the OwnWise requirements. It’s possible that not all users who express interest will be invited to participate.
If you’re invited to participate, you'll need to follow the steps previously outlined, including submitting proof of ownership after purchase and again after 12 months.
There are lots of ways to buy shares of companies that are listed in the UK. Depending on where you live, local securities laws and your preference, you'll need to find a brokerage and purchase your shares from there. We'll provide information on stock brokerages that offer Wise shares before any purchasing periods open.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Csabroncka
addikt
válasz PredatorZoli #55573 üzenetére
Nem , 800-ban a, maximalizálva vagyis ebből jön le a családi adókedvezmény+pénztárak..stb Ezért írtam, hogy idén felesleges gyakorlatilag az EP.
Az nagyon meredek lenne amit írsz, szerintem így értik (sok helyen és ezért a kiszámolót is linkeltem, szerintem ott is rosszul értik). Tehát összesen 800-at igényelhet vissza, ha van annyi SZJA-d.
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Csabroncka #55575 üzenetére
Pedig amit te linkeltél az azt igazolja amit mondok. A 800 ezres plafon az az ajándékpénz. De azon felül még a többi jogcímne is igényelhetsz vissza ha van elég befizetett SZJA-d. Szerintem ez logikus hogy Így lesz, vagyis csak átlagjövedelem alatt nem éri meg a pénztári befizetés.
-
julius666
addikt
válasz Stanlee #55574 üzenetére
You’ll need to upload proof of your purchase of Wise shares during the Eligibility Period, and again after 12 months.
There are lots of ways to buy shares of companies that are listed in the UK. Depending on where you live, local securities laws and your preference, you'll need to find a brokerage and purchase your shares from there. We'll provide information on stock brokerages that offer Wise shares before any purchasing periods open.
Ezek alapján én úgy értem, hogy tőzsdén megveszed. Egyébként valamit kavarnak is a TW-sek úgy olvastam, nem hagyományos IPO lesz célárral meg a szokásos bohóckodással, hanem kiszórják azonnal tőzsdére és szevasz. Szóval nem csak ez nem jogosít "IPO áras" vételre, másnak sem lesz ilyen előjoga. -
aujjobba
addikt
válasz Csabroncka #55575 üzenetére
‘Ha van annyi SZJA-d’ - namost nekem a családi adókedvezmény levonása és az EP-re kért 150ezres jóváírás után is marad >800 befizetett SZJA.
Épp ezt mondja Ragadozó, hogy aki amúgy is kimaxol mindent az tudja ezt is kimaxolni, ergo felettébb aránytalan ez így, nem azon segít akin kellene. -
Veron
addikt
válasz PredatorZoli #55576 üzenetére
Elvesztem egy picit. Nem érdemes kimaxolni gyerek születése esetén sem a 150ezreket EPn keresztül?
"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
PredatorZoli
Topikgazda
Az attól függ mennyit keresel, van-e gyereked amire ez a jövendőbeli 800 ezer ajándék majd érvényesíthető, illetve hány gyerek után veszel jelenleg igénybe adókedvezményt, esetleg van-e nyugdíjmegtakarítás amire szintén igényelsz vissza.
Vedd az egész éves bruttó fizetésed bónuszokkal stb együtt, annak vedd a 15%-át, ez a befizetett SZJA-d. Például keresel évi 10 miliót, akkor a befizetett szja-d 1,5M. Ebből levonod az adókedvezményeidet. Pl van 2 gyereked akkor havi -40k, az 1 év alatt 480 ezer, tegyük fel más címen nincs adókedvezményed de ha van azt is számold fel. Így az 1,5M-ből levonod ezeket az év közi kedvezményeket, jelen esetünkben ez így lesz 1,02 M. Ebből te visszakapsz 800 ezret ha meglesz a megfelelő GDP. Vagyis hagysz az asztalon 220 ezret. Ezt kihasználadnó megéri még 750 ezret Ep-be fizetni, így már csak 70 ezer marad az asztalon. Az még akár NYESZ-el meg lehet menteni.
De ahogy lkátod, amennyiben kevesebbet keresel előfordulhat, hogy a 800 ezer levonása után már nem marad fennmaradó pénz, vagy adott esetben még a 800 ezer sem fog kijönni vagyis kevesebbet fogsz még azton a jogcímen is kikapni, ekkor nem éri meg EP-zni mert oda történő befizetésnél vannak költségek.[ Szerkesztve ]
-
Csabroncka
addikt
válasz aujjobba #55578 üzenetére
Értem amit mond mind kettőtök, a kiszámolót is ezért linkeltem! Azt magyarázták, hogy 1 személy maximum 800-at kaphat vissza (mivel beleszámolja az adó visszaigénylést is), akkor nem igényelhetsz vissza 1,5 milliót, mert Összesen maximalizálva van a plafon. Ez sincs normálisan megmagyarázva, megint!
"A visszatérítés összegének viszont lesz egy felső határa, ezt az átlagjövedelemnél húzza meg a kormány. Az éves átlagjövedelem szja-tartama 800 ezer forint, ez lehet a legnagyobb összeg, amit egy ember visszakaphat."
Én a visszaigénylést összesen értem: talán a telex-en jól van számolva, szinte biztos, hogy a pénztárakat is beleszámolják!
index: Nagyobb esély van arra, hogy az átlagbérig mindenki igénybe veheti majd a visszatérítést, vagyis lesz egy plafonja az összegnek. Ez azt jelentené, hogy az átlagbér utáni mintegy 756 ezer forintos szja-t veszik alapul. Így egy kereső esetén egy gyermek mellett 636 ezer, két gyermek esetén pedig 236 ezer forint járhat vissza azoknak, akik az átlag felett keresnek. Két kereső esetén az átlagbér felett pedig egy gyermek után 1,4 millió forint lenne a plafon, két gyermek után is több mint egymillió forint, három után pedig 424 ezer járhatna vissza.
[ Szerkesztve ]
"in medias res"
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Csabroncka #55581 üzenetére
Szerintem ezt úgy kell érteni, hogy ezen a jogcímen lesz ez a plafon, mint helikopterpénz.
Gondolj bele, ha az lenne amit te mondanál, akkor a 3 gyerekesek semmit se kapnának pluszba jövő év elején, hisz 3 gyerekre már eleve igénybevesznek 1,2M-et. De még a 2 gyerekesek is csak 320 ezret. Szóval szinte biztos hogy nem úgy van ahogy mondod.[ Szerkesztve ]
-
A2lite
csendes tag
Amíg a szabályozás nem jön ki nem tudunk semmit. És erősen kérdéses, hogy lesz-e 5,5%os növekedés
-
Stanlee
őstag
Van egy kis szabadidőm és olvasgatok a lazy portfóliókról.
A Bogleheads féle two fund portfólió az ami nekem tetszik az alacsony költség és a 2 komponens miatt, amit a legolcsóbb ETF-fel is le lehet fedni.
Ti milyen részarányban tartanátok kötvény / részvény ETF-et? A Bogleheads-en 40/60 az ajánlott arány, máshol 20/80-at találtam, de valami olyan is rémlik, hogy korfüggő (erre esetleg valami link?).
Milyen kötvény ETF-et ajánlotok? USA és EU vegyesben is lehet, vagy talán érdemesebb euróra menni, mivel a részvények miatt amúgy is már nagy a függőség USA-tól és az USD-től?
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Stanlee
őstag
válasz Ixion77 #55585 üzenetére
Igen, erre emlekeztem, de ez nekem azért ellentmondásos, mert általában 35-50 között van a többség a legmagasabb fizetési korszakában és pont akkor rakja a megtakarításai 40%-át olyan kötvényekbe, amik maximum az inflációt tudják kivédeni, de nyugdíjmegtakarítás felépítésére nem alkalmasak.
A német finanztestben volt nemrég egy cikk, amiben 100 ezer eurónyi megtakartás eléréséhez, ha az ember átlagosan 100%-ban részvényekbe fektet be, 10 év alatt havi 530 eurót kell megtakarítania, míg ha 25%-ban van kötvény, akkor 590-et. Viszont ha a legjobb szcenárióból indulunk ki, akkor ugyanezen összeg eléréséhez havi 270 euró is elég.
Nekem ez azt mutatja, hogy érdemes 50-55 éves korunkig agresszíven csak részvényekbe fektetni és utána elkezdeni a kötvény részarányt növelni, de fiatalon semmi értelme a kötvényeknek.
Persze lehet, hogy rosszul gondolom.
-
aujjobba
addikt
válasz Stanlee #55587 üzenetére
Abszolut jol gondolod, fiatalon kvazi semmi ertelme a kotveny resznek.
Esetleg tenyezo lehet az, hogy sokan nem birjak nyugodtan kiulni azt az idoszakot, amikor a reszveny portfoliojuk erteke tartosan bezuhan, mondjuk egy valsag idejen.
Vagy a nagy volatilitast nem birjak idegekkel.
Na peldaul ezek az emberek nyugodtabban alszanak, ha egy kotvenyes oldal kicsit simitja a grafikonokat, cserebe lemondanak valamennyi profitrol. -
nort_on
senior tag
válasz Stanlee #55587 üzenetére
Az utóbbi fél évben elég intenzíven foglalkoztam a témával, és én is arra jutottam, hogy részvény all-in, annak ellenére, hogy aki tudja mit hoz a piac és mikor jön a zakó. Az ingatlan, ingóság, UL, EP, LTP, hitel, 12 havi vésztartalékon felüli új befektetéseim 95%-a VWCE, 5% kriptó (ez jó edzés a volatilitásra ).
[ Szerkesztve ]
-
germinator66
aktív tag
Sziasztok!
MÁK kiutalás mehet közvetlen Wise HUF számlára?
-
Sub-S
senior tag
válasz germinator66 #55591 üzenetére
IBKR-rel óvatosan most, AMC ORPH és talán más tickerekkel is problémák vannak, nem lehet eladni.
Oh, nem válasz akart lenni.
[ Szerkesztve ]
-
UberMutant
őstag
válasz germinator66 #55591 üzenetére
igen, sőt eurot is ki tudsz utalni wise ra. (nyilván ha peamp-d van)
-
Stanlee
őstag
válasz nort_on #55590 üzenetére
Az utóbbi egy év elég durva volt, a 2020-as crashkor kezdtem el intenzíven egyedi részvényekbe tolni a pénzt. Amit látok az az, hogy a pre-covid időszakhoz képesti árat már elérte sok papír, de nagyon gyenge az osztalékfizetés.
Azért is nézegetem a lazyportfóliót, mert lassan megint érdemes lesz a mindennapi megtakarításokat valami egyszerűbb ETF-be tenni, és csak a negyedéves jutalékot/bónuszt/osztalékot visszaforgatni egyedi papírokba. Van minimális kriptó is, de az - elnézést a kifejezésért - de csak olyan pénz lehet, ami a lexarom kategóriába tartozik. A vásárolt kriptó amúgy nálam is maximum a teljes megtakarítás 5%-a lesz, de ettől még messzire vagyok.
-
Mauzes
addikt
Az Államkincstár nem tervezi bevezetni az azonnali banki átutalásokat? Kicsit nevetségesnek tartom, hogy ma 11:41-kor beutaltam pénzt, és ez 13:44-kor érkezett meg az egyik bankomból, 12:47-kor a másikból... Kifelé is sokszor van jó kis hatásszünet.
-
dellfanboy
őstag
szeretnek venni Prémium Magyar Állampapírt. viszont mivel nem latom a jovot nem tudom milyen bunteto kamatot alkalmaznak ha ido elott kellene hozzanyulnom? nem tervezem de ha beut a krach.
arra vagyok kivancsi hogyha berakok 100 ft-t 3 evre es mondjuk 2ev utan kellene akkor vissza tudom-e kapni a 100ft-omat vagy kapok vmi buntetest? netan 2ev utan ki tudom-e venni a 100ft+2ev kamattal a penzem?eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
sajtos365
tag
Mostanában miért lassú a regisztráció a Trding212-nél, mert már vagy 2 hónapja megadtam az emailem és azóta semmi.
-
aujjobba
addikt
válasz dellfanboy #55596 üzenetére
Kapsz buntetest, jelenleg ez a MAK-nal a premium papirra 2%.
Tegyuk fel az eves kamata most 4% lenne, akkor felev utan kb. a toket kapnad vissza, kesobb mar valamennyi hozamot is.
Itt tudod ellenorizni, hogy adott sorozatot epp milyen arfolyamon vasarolna vissza toled a MAK: [link][ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autós topik
- Politika
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Call of Duty: Black Ops 6
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Sorozatok
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest