Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• PredatorZoli

Topikgazda

válasz SzekeresPeti #46167 üzenetére

"Nyilván a legjobb döntés egyéni, de szerintem ez az ETF túlzottan diverzifikált ahhoz képest, mint amennyire népszerű."
    "Azok akik az ilyen egész világot lefedő ETF-ekbe fektetnek, mivel indokolják döntésüket? Egy szimpla ország indexe nem eléggé diverzifikált? Milyen átlag éves hozamot várnak egy ilyen szinten diverzifikált ETF-től? Költségeit nézve a 2% körüli érték sztem túl magas. A JustETF nevű oldalon már találni lehet 0,07 %-os S&P 500-as ETF-et is."

Nem létezik olyan, hogy túlzottan diverzifikált. Minél magasabb fokú a diverzifikáció (földrajzilag, szektor tekintetében, deviza tekintetében) annál jobb, mert ezzel az egyetlen kockázat a volatilitás lesz, amiért cserében extra hozam jár, az ugyanis compensated risk. Ha a portfóliódban egy ország vagy szektor nagy sullyal, vagy kizárólagosan szerepel, az uncompensated risk, vagyis olyan többletkockázat amiért hosszútávon nem jár extra hozam, csak extra kockázat.
    Egy globál ETF, pl a szóban forgó vanguard 0,22%-os költségű, ami nem magas. Ennél van 1-2 ami alacsonyabb, ennek oka, hogy kevesebb cég van benne, kevesebb tranzakciót kell benne lezavarni (pl s&p500 vagy dax etf).
    Hogy ki milyen éves hozamot vár el ez lehet szubjektív, én személy szerint hosszú távon évi 7-7,5%-ot egy globál ETF-től, 8-8,5%-ot a faktoros ETF-jeimtől...
    Vissza még egy szóra a költségekre: Európában nem tudsz annyira olcsó ETF-et venni mint amik USA-ban kaphatóak, ezzel sajnos együtt kell élni, itt kb egy tized százalékkal drágább minden.

Új hozzászólás Aktív témák