Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz borix #66703 üzenetére

    Elvileg Minten nem discard-ot kell használni az /etc/fstab fájlban (bár lehet azt is), hanem gyárilag az fstrim és fstrim.timer systemd service-eket kéne használnia alapból, ezt ellenőrizheted terminálban:
    sudo systemctl status fstrim
    sudo systemctl status fstrim.timer

    A két lehetőség alternatív, ha használod a discard-ot az /etc/fstab-ban (az mindegy hová kerül az opciókon belülről, előre vagy hátra), akkor nincs szükség fstrim-re. A noatime-ra nincs szükség semmiképp. Szerepeltetheted, bajt nem csinál igazából (elméleti esetben 1-2 progi hiányolhatja, de ilyenbe nem futottam bele), de nem kímél sokat az SSD-n.

    Vagy fordítva, ha a default fstrim-et használod, akkor nem kell ez a /etc/fstab discard-os állítgatás, hiába írja a linuxmintes cikk, hogy kell, nem kell. Mindkettő ugyanazt a TRIM-et hajtja végre, csak más ütemezéssel, az egyik használata feleslegessé teszi a másikat.

    Az SSD típusának függvénye is. Pl. Samsung 8XX-es sorozatnál az fstrim-et jobb használni, mivel a fekete listás NCQ TRIM-es SSD-k között szerepel a kernelben, de a legtöbb SSD-nél mindegy. Ki miben hisz alapon lehet választani.

    Továbbá nem kell TRIM-mel foglalkozni NVMe SSD esetén sem.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák