Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz ALFA #57190 üzenetére

    Ne haragudj, de annyi szakmaiatlan dolgot írtál, hogy nem bírom ki, hogy ne válaszoljak. Valahogy az tűnik ki az írásodból, hogy te nem tudod mit beszélsz.

    Linuxon nincs szükség drivernyilvántartásra, mivel nem kell vele egyáltalán vergődni, de a legrosszabb esetben is max. a hálókártyához VAGY Wi-Fi-kártyához ÉS a videókártyához kell driver, hangsúlyozom, a legrosszabb esetben, mert reálisabb esetben ezek közül is csak egy egyikhez vagy egyikhez sem. Ehhez nem kell nyilvántartani semmit, friss kernelt kell használni meg frissített rendszert, és a rendszerrel frissülni fog a driver is, együtt a többi alkalmazással, egyenesen az ellenőrzött tárolóból. Egyébként Linuxon is lehet listába rendezni (grafikus és konzolos felületen is), hogy milyen csomag van fent, milyen verzió, mik a függőségei, hogyan került fel, ez kb. helyettesíti azt a listát, amit említettél. Nyilván nem teljesen olyan, mint Windowson, de szükség sincs rá, mert a Linux nem Windows, eleve más elvek mentén működik, nincs exe/dll, nincs registry, más forrásból kerülnek fel az alkalmazások és rendszerösszetevők, máshogy kezelik a drivereket, stb..

    Aki meg CMS-t, Drupalt, PHP-t azért használ, fejleszt Windowson, mert van rendszer-visszaállítási pont, az egy kontár. Egyrészt erre rendes fejlesztőkörnyezetben a verziókövető rendszerek valók, másrészt meg Linuxon is vannak a visszaállítási pontoknak megfelelő mentésekre megoldások, kapásból a Btrfs, ZFS fájlrendszerekben van snapshot funkció, ami megbízhatóbban működik, mint a Windows visszaállítója, utóbbi vagy sikerrel állít vissza, de sokszor nem. Saját szememmel láttam, hogy Windowsok nem is olyan régi, utolsó visszaállítási pontot nem tudnak visszaállítani, mikor kéne, és elég hozzá egy elcseszett drivert feltenni, hogy aztán se csökkentett módban, se korábbi visszaállítási ponttal se lehessen visszahozni a működő rendszert (max. csak lemezképből). És ezt úgy írom, hogy nem csak az XP-t meg a 7-est ismerem valamennyire, hanem az összes eddig megjelent verziót, jó, talán a 8.x-et és a Server kiadásokat kicsit felszínesebben.

    Linuxhoz az oktatóanyagokat el lehet felejteni. Eleve a tananyagok tradicionálisan nehezen követik le a változásokat, és a 99%-uk még a systemd előtti időkből való, már csak emiatt is nem valami hasznosak, de a többség mindig is elavult és túl elméleti volt. Linuxot, ahogy más dolgokat is az IT-ben, gyakorlatban kell tanulni, fel kell tenni, ha más nem egy tesztrendszerre vagy virtuális gépre és használni. Úgy lehet menet közben megismerni, meg egyes problémák megoldásakor apránként utánaolvasni, hogy mi micsoda a rendszerben, miben tér el a Windowstól. Hangsúlyozom, hogy a felmerülő problémákat megoldani kell, és nem megkerülni windowsos dualboottal meg Wine-os megoldásokkal, mert úgy nem a Linuxot fogja a delikvens megtanulni, hanem a dualboot és a menekülőutak művészetét. Használni kell és nem szabad feladni. Plusz nem szabad elvárni, hogy úgy működjön, ahogy a Windows.

Új hozzászólás Aktív témák