Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    Ezt jó tudni, elteszem későbbre. Nekem anno nem sikerült, próbáltam Legacy bootot GRUB2-vel GPT-s diskről és nem ment, nem talált a BIOS bootolható eszközt. A GRUB2 feltelepült, beírta magát a lemez elejére, de nem ment a boot. A net azt írja, hogy lapfüggő, melyik BIOS viszi a GPT-s bootot.

    HDD-nél ha gépben van, akkor egyrészt a GPT előnye, hogy EFI bootkor gyorsabban detektálja az UEFI a lemezmeghajtókat, kevesebb POST tesztet végez, ezért bekapcsolási időben lehet nyerni fél-egy-két másodpercet, lapfüggő. Meg ott a másolat a partíciós tábláról a lemez végén. GPT-nél további előny, hogy nem kell elsődleges és bővített/logikai partíciókkal szívni, meg nincs ott a 4 elsődleges partíció korlátja, hanem lehet 128 partíció kapásból. Nyilván 128-ra nincs szükség reálisan, de mondjuk 5-6 partíciónál már kényelmesebb lehet, mint az MBR.

    USB-s HDD-nél viszont tényleg mindegy, hogy MBR vagy GPT van rajta, mérethatártól függ, kell-e rá 2,2 TB-nál nagyobb partíció, vagy inkább több 2,2 TB-nál kisebb partíciókra osszák fel. Attól is függ, hogy használják-e ezt a HDD-t régi OS-sel.

    Ökölszabályként azt mondanám, hogy ha nem szükséges túl régi gépeken használni vagy régi OS-sel, akkor érdemes mindent GPT-vel használni ma már, haladni kell a korral. MBR-t csak a legszükségesebb esetekben kéne már csak használni, mikor tényleg valami nyomós ok van rá.

Új hozzászólás Aktív témák