Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz macilaci78 #51885 üzenetére

    Őszintén mondom, nem számoltam partikeres tucat ajtóval. Mi több, még a most nagyon divatos mdf ajtókkal se. Mű dolog mind.
    Most magamból indulok ki.
    Öt db ajtót cseréltem, ebből kettő kétszárnyú. Ötszázat adtam érte. Kértem, hogy minél kevesebb göcs legyen, de az OF (osztályon felüli) minőségért nem akartam 30% felárat fizetni. A ház alatt asztalos műhely van, magam is elkészíthettem volna (egyéb munkák rovására persze.), de mással csináltattam meg. A vége gyakorlatilag göcsmentes borovi lett felár nélkül. Nagy mennyiségű Milesi lett ráfújva alkatrészenként. Nem én építettem be, fent jelzett árba az is belefért. Igaz, szaladgáltam utána köröket, meg ráspekuláltam a januári piac pangására.
    Dolgoznom tehát semmit nem kellett rajta, mindezt ezért taglaltam.
    A régi ajtók elvetemedtek, luc kereten gyér üvegekkel, betétekkel, Ajtótokok leverve. Kilincsek, zárak lógtak, nem működtek. Ajtópántok szétkopva, morzsolták magukból a fekete olajtaknyos vasport. Alapozás nélkül zománccal voltak kenve. Ezeknek a felújítása sehogy nem jött volna ki ötszázból sehogyan. És akkor még mindig csak egy felújított negyvenéves luc garnitúra lett volna bent, zománcfestékkel felújítva. Régen nem volt a zománcfestéken kívül semmi alternatíva, ma már végtelen a spektrum.
    Szép lett, jó lett, patent lett, tartós lett, és vadiúj. De fel kell annak a kollégának kötnie a gatyán jól a madzagot, akinek a munkájáról így nyilatkozok, mert a szemem már megtanult olvasni egy fa munka minőségéről.
    A párom vagy két évig rágta a fülem, hogy újítsuk már fel inkább. Most, hogy bent vannak az újak, örül, hogy nem hallgattam rá.

    Persze, tudom: Nem mindenki engedhet meg magának félmilliót a meglevő ajtóira. De annak is sok pénzt kell élére állítani, ha korrektül rendbe akarja rakatni. Vagy megcsináli magának, menet közben kitanulva csínját, bínját. Így ha az idejét leszámítjuk, ki lehet fizetni soványabb pénztárcából is. Nagy válogatási lehetőség nincs számára.

    Egyik fórumtársunk aláírása ez:

    "Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Goethe) RaidX"

    Nagyon idevág.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák