Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bLaCkDoGoNe

    veterán

    Figyelem, TL;DR veszély. :)

    Sziasztok,

    2011 óta biciklizem rendszeresen, akkor vettem egy KTM Life One-t, főleg azzal a céllal, hogy kiváltsam a tömegközlekedést. Ez annyira bejött, hogy teljesen "fanatikus" lettem – mindenhova, mindig bicajjal jártam éveken keresztül, esőben-hóban, télen-nyáron. Aztán ahogy változtak az életkörülmények, nem lett szükség annyi ingázásra, így a hangsúly elkezdett áttolódni az élménybringázás felé: hosszabb, akár egész napos túrák, jellemzően a Pilis/Visegrádi hegységben (Paprét, Dobogókő, Pilis-tető), a Börzsönyben és környékén, illetve a Dunakanyar két oldalán Szobig ill. Esztergomig, minden mennyiségben és útvonal változatban (aszfalt, könnyebb erdei/földutas terep). Városi ingázásra már csak egészen minimális mértékben szoktam használni.
    A KTM-hez nagyon sok szép élmény fűz, egy igazi igáslónak gondolom, több mint 10 éven keresztül kiszolgált, ezalatt került bele több, mint 20k km.

    De.

    Az elmúlt 1-2 évben elkezdtem úgy érezni, hogy a túrásabb/sportosabb felhasználásra nem feltétlenül a jelenlegi biciklim a legalkalmasabb (duh! :U), és elkezdtem gondolkodni azon, hogy tovább lépjek-e (és ha igen, hova).

    Tegnap egy könnyed Budapest-Szob-Budapest túrát tettem egy barátommal, ahol a visszafele úton biciklit cseréltünk, kipróbáltam az ő Merida cyclocross kerékpárját, és ez valamit helyrekattintott bennem. Úgy éreztem, hogy ez közel van ahhoz, amit keresek – a vázgeometria ugyan meglehetősen kényelmetlen volt, de rögtön beleszerettem annak a biciklinek a robbanékonyságába, abba hogy kisebb erőkifejtéssel tempósabban tudtam vele haladni, mint a sajátommal (Straván több 5 éves saját időeredményt is megdöntöttem vele, amikor kicsit jobban odaléptem neki – ez nagyon meglepett). Mikor este hazaértem, elkezdtem kutakodni egy kicsit a neten, és találtam egy olyan – számomra eddig ismeretlen kategóriát –, hogy gravel. És ahogy picit utána olvasgattam, szerintem pont ez lenne az a fajta bicaj, amit én keresek, csak nem tudtam, hogy így hívják ill. hogy egyáltalán létezik. :)

    Szóval a hosszú felvezetés után abban szeretnék tippeket/tanácsokat kérni, hogy a fent leírtak alapján jól sejtem-e, hogy nagyjából ez az, amit keresek, ill. hogy kb. 500k-s keretig miben érdemes gondolkodni? (Akár márka, akár specifikációk, akár csak hasznos jótanácsok terén.) Azt látom, hogy mostanában nem könnyű új biciklit (sem) venni, minden meglátogatott bringabolt weboldalán a listázott biciklik kb. 70-80%-a nem elérhető vagy csak rendelésre kapható, szóval nem is feltétlenül konkrét darabok érdekelnének (bár ha ilyenre vannak jó tippek, azt is köszönettel fogadom), hanem úgy általában tanács, hogy hogyan, milyen szempontok szerint közelítsem meg ezt a kérdést/kategóriát, milyen műszaki paraméterek azok, amikre érdemes figyelnem, ilyesmik.

    Köszönöm, ha valaki veszi a fáradtságot és a.) elolvassa ezt a hosszú wall-of-text-t, és b.) esetleg még válaszol is rá valamit. :)

    "«Fuck does Cuno care?» The boy turns to you. (He doesn't care.)" [+] "The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+] 

Új hozzászólás Aktív témák