- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- iPhone topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Fotók, videók mobillal
Hirdetés
-
Megbírságolták a Razert a Zephyr maszkok miatt
ph A cég elég olcsón megússza az ügyfelei félrevezetését, de az üdvözlendő, hogy az Egyesült Államok hatóságai nem siklottak el az ügy felett.
-
Hamarosan indul a SERUM korai hozzáférése PC-n
gp A belső nézetes túlélőjáték premierje május végétől lesz elérhető.
-
Mindent megtudtunk az új Nokia 3210-ről
ma Részletes képek, specifikációk és euróban megadott ár is van a legendás modell újraélesztett verziójához.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
www.kavekorzo.hu - ott van egy pörgősebb automatás fórum állítólag. Itt nem sokunknak van tapasztalata az automata gépekkel.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
soldier2
őstag
Na ezért használok én erre a célra szivószálat. Ha elkapja a következő fordulatnál ki is köpi persz a garatba menő felét meg kell olvasztani, hogy ne szórja ki a kávét.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
radi8tor
MODERÁTOR
Lassan 2 hete nyílt egy új biokávézó Budapesten: Born 2 Bio
Király utca - Kertész utca sarkán.
Biobolt is van benne, amolyan öszvér hely.Kétféle pörkölésű kávét tartanak + koffeinmentes.
Vannak saját készítésű magtejek is (mandulatej kevés kókuszdióval) és a sütik is cukormentesek.⭐ Stella
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #34255 üzenetére
Német alapossággal elvégzett összehasonlítás pangó őrlemény témakörben:
http://www.kaffee-netz.de/threads/sammelthread-totraum-muehlen.75809/
Mindenki megkeresgélheti a sajátját. Van egy bézik Baratza-m (Encore) odahaza (úgy hívják a Mahlköniget odaát), a legjobb exbarátnő nem szeret őrléssel "testedzeni" :-(. Gyengéd pofozással, erősen megdöntött pozícióban min. 2g-ot szoktam kirázogatni belőle (befújás nélkül). Lapoctörés után gyakran ráfanyalodtam. Ő ezt a gyakorlatot se végzi el persze, csak gombot nyom. Az ember persze ne legyen telhetetlen....
"Natürlich gibt es immer mal "irgendwelche" Angaben - meine liebsten sind die, die unter 1 g liegen, denn da weiß ich sicher, dass sie nicht stimmen können."
Fordítás: "Persze mindig előkerülnek "ilyen-olyan" adatok - a kedvenceim azok, melyek 1g alatt maradnak, azoknál rögtön tudom, hogy nem valósak."
Ahol garat van, ott pangó őrlemény is van. Törvényszerű. Vitatni persze lehet törvényszerűségeket is.
[ Szerkesztve ]
-
Ábi
tag
válasz Kávé Kálmán #34258 üzenetére
Kösz a megosztást!
Jó látni, hogy valaki ilyen precízen kimérte. -
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #34258 üzenetére
A zárójelben lévők számok mit takarnak? Feltűnt, hogy lényegesen kisebbek mint az első, de nem tudok rájönni minimális német tudás híjján.
"Persze mindig előkerülnek "ilyen-olyan" adatok - a kedvenceim azok, melyek 1g alatt maradnak, azoknál rögtön tudom, hogy nem valósak." - azért ezzel ma már óvatosan. Van néhány daráló ami garat híjján valóban egy gramm alatt tart vissza
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
And06
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #34258 üzenetére
én is kimértem és a jollyba teljes kitakaritás után sem ragad bele 2g, és az is a felső késtartóra megy fel, ahonnan többé nem jön ki.
még annyit, a garatot 1 mozdulat kisöpörni, nekem megéri, hogy ne a tegnapi (reggeli) kávét igyam.
u.i.: kikerestem az iberitalt is, olyanom is volt, valóban sok ragadt bele, de nem 7,3g.
ez a cikk igy mitsem ér, két mozdulattal minimalizálható/töredékére csökkenthető a bentragadó őrlemény. persze akkor nincs miről irni.
[ Szerkesztve ]
-
Peti...(16v)
tag
+1
Amikor elkezdtem használni a Minit, számtalanszor mértem a babokat és az őrleményt, és mindig 1-2 tized grammon belül volt az eltérés.
Persze ehhez őrlés után kell egy garatseprés (rács kiszedve), majd egy ráindítás, közben a tartály helyett használt vakszűrővel pumpálok is egy kis levegőt, majd még egy seprés. -
soldier2
őstag
válasz Peti...(16v) #34263 üzenetére
Ha 20g pangó örleményt tol előre a friss, akkor is annyi jön ki mint amennyi bemegy. Ez így nem bizonyít semmit. A Luxnál simán bent ragadt 5g (5-6g, és kb ennyi van a táblázatban is) ha babot tartottam a tartályban. Ilyenkor ugye a ráindítás és a többi trükk nem játszik. Az adott értékek is vsz erre vonatkoznak. Pofozással, ráindítással, garatsepréssel persze a legtöbb darálóból kiimádkozható a pangó örlemény jó része adagonkénti betöltés esetén. Az Imat pl az 5g-ból négyet lazán kiadott, de meg kellett dolgozni érte.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
And06
aktív tag
-
vendingo
veterán
válasz Kávé Kálmán #34258 üzenetére
Az én darálóm egész jól teljesít: 7.5g Gyakorlatban ez inkább 4-5g. Ezt még pofozgatni se lehet, mert max a kezem fájdul meg a ~20 kilós súlya miatt, söprögetni se lehet a garatot, mert műanyag rögmentesítő fogak vannak benne.
Ez a brocken(törmelék) mit takar? Csak a caedo és a mythos után nincs ilyen.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
killerjohn
addikt
- Compak K6: 9,6 g (2,2 g Brocken)
Nem biztos hogy értem, hogy mi a két szám. A 9,6 talán az, hogy mennyi marad benne, ha nem nyúlok hozzá, a 2,2 pedig seprés vagy ütögetés után. Csakhogy a K6-ot nem igazán lehet ütögetni, viszont seprés után nem hiszem hogy benne maradna 2,2 g... Szóval valami itt nem stimmel.
Én reggelente kb 10-15 szem kávét bedobok a K6-ba, ledarálom, és ami kiesik a dózerbe (pangó vacak), azt dobom a kukába, és utána őrlöm a többit.
[ Szerkesztve ]
-
BlacKSouL
addikt
Van még olyan hülye rajtam kívül aki néha elrágcsál 1-2 szem babot?
(Tanzániából származó németországban élő sötétbőrű exmunkatársam/ismerősöm mesélte, hogy gyerekkorukban a nagyapjuknál ették titokban a friss érett kávét. De gondolom nem a kavicskemény babot, hanem a gyümölcsöt. Kérdeztem finom-e, azt mondta inkább érdekes )
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
meander
tag
válasz simi.esp.28 #34278 üzenetére
Simi, kell foglalkozni ezzel az üggyel? Az enyém is túlmegy 5 fokot. Ha igen, akkor átküldöd nekem is a pü-t? Köszi
-
Kávé Kálmán
tag
válasz meander #34279 üzenetére
Bocs, de nem fer bele, h leforditsam a modszertant, hogyan mertek egysegesen tobbek a fenti ertekeket. A pango orlemeny fogalma szerintem eleg egyertelmu. De itt nem mindenki ua-t erti alatta. Az az orlemeny, ami egy ures orloben "elveszik"/bentmarad minden "trukkozes" nelkul az "elso orles" soran. Ebbol van, amit kitol a kovetkezo adag es van ami bentmarad "forever". Na, ugy gondolnam ez utobbi a brocken (ez is valhat zavarova/gusztustalanna). A tema szerintem erdekes, fontos. Ezt a orlogyartok is igy latjak ugyanis pont ezen a teren tortentek bizonyos gyartoknal a legnagyobb erdemi fejlesztesek. "Hulyegyerekeknek" nevezni (meg ha kozvetve is) a kaffee-netz parezres tagsaganak ezzel a temaval foglalkozo tagjait, kicsit elhamarkodottnak/szerenytelennek tartom :-).
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #34281 üzenetére
nagyon mást nincs is fejleszteni az őrlőkön és helyes, ha ezen javítanak, az ideális az, ha nem marad benne "semmi". nyilván egy kényszerpraktika, hogy az ember bent hagyja a dzsuvát.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
And06
aktív tag
válasz Kávé Kálmán #34281 üzenetére
szerintem többfelé lehet bontani a pangó őrlemény témát. mint a fogyasztói társadalom rendes tagja, lehet mondani, hogy 10g ragad bele X őrlőbe, és várni a csodát, az új gépet +1k euroér. Vagy, kicsit gondolkodva, kiismerve a gépet 2 másodperc befektetése árán le lehet redukálni 2 gramm alá.
továbbá nem mindegy, hogy hol ragad meg az őrlemény, pl az iberitalnál egyszerüen nem lehet addig pofozni, hogy ne maradjon egy kicsi a holnapi kávéhoz is. mig egy mazzernél ami beragad az első őrlésnél, az takaritásig nem jön ki onnan, igy kb mind1 is, hogy beragadt-e vagy sem.
szóval engedtessék meg, hogy a saját gépeimet jobban ismerjem mint ők, főleg ha kisérleteztem vele. az meg hogy a kávéról nem pont németország jut eszembe először, lehet hogy másnak sem. -
Kávé Kálmán
tag
"szóval engedtessék meg, hogy a saját gépeimet jobban ismerjem mint ők, főleg ha kisérleteztem vele. az meg hogy a kávéról nem pont németország jut eszembe először, lehet hogy másnak sem."
Szerinted nem a saját gépeiket tesztelték? Szerinted Magyarországról a kávéra asszociálnak világszerte?
Kitaláltak egy egységes módszert közösen, végigmentek az őrlőkön metodikusan és gyűjtötték az adatokat és hasonlítgatták, ha volt elég hozzászóló az adott őrlőhöz átlagolták őket. Szerintem ez elég egyszerű és meglehetősen objektív módszer. Legalábbis nem tudok jobbat. Ott van merítés és darabszám, ami alapján ezt meg lehet csinálni.
Cseppentés nélkül a HG-1-ban bizonyos páratartalom/időjárás mellett 1g-ot elérő/meghaladó őrlemény marad. És ezt nem fáj bevallani. A Mahlgut ue pepitában :-).
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #34284 üzenetére
inkább arról lehet szó, hogy van, akit kifejezetten foglalkoztatnak az efféle tesztek és vannak, akiket nem. igazság nincs, csak eltérő érdeklődés.
én már annak is örülnék, ha nem szédülnék végre, elmúlna a fül- és orrgyulladásom és kívánnám a kávét
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
W78
csendes tag
kipróbáltam én is a "3 csepp" szabályt.
Tapasztalatok:
mennyiségben nem volt különbség, talán csak az a 3 csepp.
ízben és lefolyásban sem, mondjuk a tamperolás erősségét nem tudtam mérni.
Amiben viszont volt eltérés, az a tisztaság. Nem kellett annyit ecsetelnem az őrlő tisztításakor.
Természetesen egy próba nem próba... -
Kávé Kálmán
tag
Ja, még valami.
Amit és ahonnan idéztem az nem Németország. Az ott a német kávéfórum. Németország legmegveszekedtebb kávébolondjaival. Egy tematizált, kereshető óriási ismeretanyag. Nem több, nem kevesebb. Meg lennél lepve, milyen dolgokat szednek szét ízekre, ha olvasnád és nem hamis sztereotípiákkal dobálóznál (a németek nem értenek a kávéhoz).
Kikereshető ue. minden bizonnyal pár perc alatt a home-barista-rol, a coffeegeek-rol, vagy a coffesnobs-ról (ausztrál) is (csak, hogy a legnagyobbak meg legyenek nevezve).
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
ha ízben lenne különbség a varázscsepp miatt, akkor minden csúcs kávézóban azt látnánk, hogy hozzák a pipettát
a valóság ezzel szemben az, hogy nem hozzák. ott persze nem is gond a pangó őrlemény kérdése, így szerintem mostanra végre száműzhetjük az ezotériát az egyenletből és kimondhatjuk, hogy daráló, kávé és helyzet függvényében ezen változtathat, ami pedig számíthat.
uff
(ezt persze nem a te hsz-edre írtam válaszul, csak az volt kéznél a témában )
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
hifis50
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #34281 üzenetére
Még nem tudom, a Combatban alkalmazott külső kés forgatás életképes-e, de ha már a takaríthatóság ilyen hosszasan szóba került, azt mondhatom, hogy ennek a megoldásnak egyenlőre ez az egyetlen kézzelfogható előnye. Ebben az elrendezésben semmi nincs a kések alatt - fölött, így annyira hozzáférhetőek, hogy egy ecsettel pár másodperc alatt valódi 0-ra takaríthatóak. De ehez is az kell, hogy a résméretet maximumra állítsam a két kés között, mert csak így tud átbújni az ecset. Vagyis a presszós beállítás pár százados réséből a direkt ecsetes tunkolás sem szed ki mindent. A nagy Robur késeknél kb. 0,3g-nyi szorul be, ez súlyra kevés, de szemre azért nem annyira. Ez pl. tuti benne lesz a következő adagban. Tehát esély sincs valódi maradék nélkül takarítani, ha nem férek közvetlenül a késekhez, és nem tudom őket valamennyire eltávolítani egymástól. (Egyébként van egy daráló, ami kinyitható a késeknél mint egy könyv. Ez pl. ügyes megoldás erre a problémára. https://www.youtube.com/watch?v=twg0ONVAbd8 )
[ Módosította: radi8tor ]
-
Upo
addikt
Én is tudok, amit még egyszerűbb, és ez már egészen más súlycsoport...
Egy mozdulat, és utána full kisöpörhető.[ Szerkesztve ]
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
kaligula
tag
[ Módosította: radi8tor ]
rovidkv.reblog.hu
-
mutyi
őstag
válasz adriankoooo #34133 üzenetére
Nekem Twinem van, bár nekem Fragola pidelte, de nem hinném,hogy nagy különbségek lehetnek.
Szóval nekem fura ez a hőfok dolog, mivel nálam most a legtöbb kávé 96 fokon hozza a finom ízeket.
Ha nem kellően előmelegített a csésze, akkor még így is néha picit a határon van a kávé hőfoka, mi lenne ha egy 8-10 fokkal készíteném alacsonyabb hőfokon.Szóval nekem fura,hogy 82-86 fokon miért olyan jó a kávé. Nem langyos?
Ráadásul azt vettem észre,hogy 92 fok körül már nem olyan szép a lefolyása, cremaja sem,mint 96 körül.Vélemények?
-
adriankoooo
senior tag
Nem tudom, Simit kéne megkérdezni.
Ha 96-on húznám, csak egy ihatatlan égett löttyöt kapnék (kezdetben így is volt, mert nem tudtam belőni a hőmérsékletet). Pl. a Kilimanjaronál ez a felső határ (nálam), itt ott egy picit már megkapta a cremat a hő, de ez csak jól áll neki. Előmelegített pohárba csapolok (ez fontos), nem szok hideg lenni az ital.
Simi is kb. ezeket a hőmérsékletet mondta nekem, ha jól emlékszem. Simi, nyilatkozz!
-
adriankoooo
senior tag
válasz adriankoooo #34295 üzenetére
Igyunk még egyet.
Maradék Kilimanjaro-Choco Madness(1,5hónapja nyitva)-Yirga(1hónapos):
(itt ott picit világos, de csak azért, mret kicsit túlengedtem kb 29mp).
Hőhiányos ez? Szerintem nem, ízekben is nagyon ott van.
[ Szerkesztve ]
-
killerjohn
addikt
Ha a melóban a GC + IC jobb crema-t ad (olajosabb lesz) ugyanabból a Choco Madness-ből, mint otthon a GB + K6, akkor milyen irányban induljak el?
-
bl4ze
veterán
válasz adriankoooo #34296 üzenetére
Ez naked-ben toltad, vagy miért van ennyire össze vissza sprickolva a csésze ?
.:. bl4ze .:.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- World of Tanks - MMO
- (nem csak) AMD FX / Ryzen tulajok OFF topikja
- Autós topik
- Nők, nőügyek (18+)
- Amatőr csillagászat
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen