Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • rastacsz

    tag

    Érdekesség, amire keresem a választ a kávé szemek öregedésével kapcsolatban.
    Adott két hazai pörkölő, mindkettőnek több, filterre pörkölt kávéját próbáltam, főleg tricolate és V60 eszközökkel, meg a kicsi flairrel.

    Az A jelű pörkölő kávéja sokáig volt (a kávék tárolásáról szóló cikkek szerint) mostoha nem optimális körülmények között tárolva. Azaz szobahőmérsékleten 2-3 hét - 2 (néha 3) hónap, majd utána hűtő. És mivel általában 2 csomag volt egyazon kávéból, így egyik csomag viszonylag frissen fel lett bontva és elfogyasztva, a másik pedig szekrény, vagy hűtő. Szóval mostanában fogyasztottam 6-7 hónapos, vagy afölötti pörkölésű kávékat, amik az első idejüket kint, a többit simán hűtőben töltötték.
    Viszont azt tapasztaltam, hogy az ízjegyek továbbra is jól érezhetők és ha nem is a csomagoláson lévők jutottak eszünkbe, akkor is a frissebben bontott és a sokáig pihent kávészemekből készült italok is hasonló ízeket adtak. Az őrlőkkel sem kellett bűvészkedni, hanem ugyanazon az álláson mehetett a frissebb és a pihent. A bontott zacsik is kb 2 hét alatt fogytak el, addig nem volt hanyatlás ízben.

    A B jelű pörkölő kávéjait kóstoltam frissen és pörkölés után 1-2 hónaposan, ahol csak szobahőmérsékleten volt tárolva. Ez viszont érezhetően túl volt tárolva és filterre lapos volt, több vízzel is (puffer nélkülivel is): savak nélküli, öreg kávés íz. Modernebb espressonak (hosszabb előáztatás, hosszabb arány) viszont jobb volt, lettek kicsit savak.
    Viszont ennek a pörkölőnek a kávéit frissen szerettem és ajánlom is.

    Az A jelű pörkölő a Casino mocca és ez nem egy hirdetés és főleg nem fizetett.
    Nem tudom, hogy a két pörkölő min és milyen profillal pörköl, de színre hasonlók, már ha bármit is jelentene a szín...
    Más is tapasztal(t) ilyet, hogy van olyan, hogy a friss, két hetes kávé a jó, de van, hogy a sok hónapos is patent és jön az őszibarack, meg a fekete tea?

    Szerk: a tárolás mind szobahőmérsékleten, mind pedig hűtőben, bontatlan csomagolásban történt. A csomagok csak akkor lettek felnyitva, mikor már aktívan fogyasztva lettek, ekkor két, max három héten belül el is fogytak.

    [ Szerkesztve ]

    There are 2 types of people in this world. Avoid them both.

Új hozzászólás Aktív témák