- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
- Android szakmai topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lompos48
nagyúr
válasz darvinya #57800 üzenetére
Hol van ott az IR?
Az 5 vagy 10m hatótávolság lehet a meghajtófokozat teljesítményének függvénye. 2.4 GHz esetén a hullámhossz 12,5 cm. Akkor a lambda/4 ennek negyede, amit mindenféle korrekciós tényezőkkel módosítanak a geometria függvényében. Nem valószínű, hogy a hosszabbítás eredményt hozna.
[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
válasz Lompos48 #57803 üzenetére
Van benne IR.
Dupla oldalú nyák, egyik oldalon van IR, másik oldalon a rádiós [link].
IR gombok: Ki/Bekapcsoló gomb, színes gombok és Set-el lehet tanítani.
Az összes többi gomb és giroszkóp rádiós.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
Lompos48
nagyúr
-
darvinya
titán
-
ssid3956
tag
Sziasztok!
USB-n keresztül szeretnék egy eszköz (Sony DualShock 4 controller) tölteni.
Az eszközre ez van írva: 5V 800mAA töltő 5,3-5,4 voltot ad le (550mA). Lehet-e probléma abból, hogy a feszültség nem pontosan 5 volt?
Esetleg használhatok olyan töltőt is, ami több mint 800mA-es? -
Samus
addikt
válasz ssid3956 #57807 üzenetére
A magasabb feszültség valószínű terhelés hatására lecsökken. A töltést az eszköz töltőelektronikája végzi. Ha a szükségesnél kisebbet adsz neki (kevesebb, mint 800), akkor vagy lassabban tölt (500 még valószínű jó neki, ennyi a szabvány USB2.0 terhelhetősége), vagy nem is tölt. Ha többet kaphat, akkor ha az elektronika olyan, akkor gyorsabban tölt. Tehetsz rá 2A-es töltőt, ártani nem fog neki. Vagy gyorsabb lesz a töltés (mert képes például 1.2A-t is felvenni, ha kap), vagy csak 800-at vesz fel és kész.
Kicsit hosszú lett, bocsi.
[ Szerkesztve ]
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
Kernel
nagyúr
válasz ssid3956 #57807 üzenetére
Mivel PC-kompatibilis, elég neki a standard 500 mA-es port:
Az elképzelhető, hogy PS4-be dugva azt azonosítja és onnan 800 mA áramot vesz fel a gyorsabb töltéshez.
Meg az is lehet, hogy bármilyen más adapterre dugod, arról csak 500 mA-t fog felvenni, mint azonosítatlan eszközről, aminek ismeretlen a terhelhetősége.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Snowy_owl
őstag
Sziasztok!
Szereztem egy APC 700ES UPS-t, ami félig működik, de félig nem. Működik, mert ha rákötök egy 12V-os aksit, akkor működik mint szünetmentes tápegység. Viszont ha bedugom akkor nem tölti az aksit, bár visszakapcsol szépen hálózati üzemmódba. Ezek után szétszedtem kutakodni, és találtam némi füstnyomot, és halott púpos, leszakadt lábú kondikat összesen 3db-ot, de ami még érdekesebb az egy LNK520PN feliratú IC, ami jól láthatóan kifújta a füstöt. Mellette található egy pici tekercs(trafo?), amin látszódik a füstnyom:
nem vagyok nagy szaki hogy mit kell kicserélni, illetve tippem sincs mi történt vele, talán zárlatos lett az IC, és vitte a kondikat? Vagy a kondik mentek szét, és azok vitték az IC-t? Arra gondoltam, hogy kicserélem a kondikat és az IC-t, bár utóbbit nemigen találni itthon, külföldről pedig több ezer forint. Valaki járt már ugyan ebben a cipőben, vagy esetleg tudna segíteni mit lehetne tenni?
régen minden jobb volt, régen még a "régen minden jobb volt" is jobb volt.
-
Kernel
nagyúr
válasz Snowy_owl #57811 üzenetére
Kondenzátorok elhasználódása miatt szokott tönkremenni az IC, főleg a mellette lévő kis kondik miatt, illetve abból is az egyik. A kapacitás csökkenése ilyenkor kimutatható, vagy cserélheted vaktában is, ha nincs kapacitásmérő.
Mérni persze azért jobb, mert akkor már lehet sejteni, hogy mi okozta az egészet.
A szekunder kondik miatt kevésbé száll el, de nem lehetetlen, vagy olyan is lehetséges, hogy a kis kondi hibája miatt elkezd nőni a kimeneti feszültség és az okoz további károkat. Nem csak a tápegységben, hanem azon kívül is.
A zárlat miatt viszont kiéghet más is a primerkörben. A trafónak nem szokott baja lenni, mert a kapcsolófrekvencia miatt ezek csak pár menetes, aránylag vastag huzalból készült tekercsek, ami szinte nem is tud elromlani. Nyilván lehetnek kivételek, de az esély kicsi.
Kapható egyébként 2 dollárért, még sok is:
https://www.aliexpress.com/item/10PCS-LNK520PN-DIP7/32391102700.html
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
xxxjjjkkk
senior tag
Olcsó ebay es fesz mérő(~10$) analóg műszerekkel, van valakinek tapasztalata?
Vagy nem érdemes vele kinlódni 6000 a conrados."Attól, hogy valaki tud fogat húzni, még nem lesz fogorvos"
-
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
Milyen aksit ajánlanátok egy olyan robotba amibe a következő dolgok vannak építve.
Négy db dc motor 6V 400mA
rasperry pi 3
ardunio due
jónéhány szenzorkb fél órát legalább menni kellene egy feltöltéssel
-
Snowy_owl
őstag
válasz Kernel #57813 üzenetére
Agyaltam kicsit miben lehet ilyen ic, de nem találtam, úgyhogy ict, kondikat berendeltem, pár hét múlva kiderül megjavule tőle, remélem igen.
Egy grátisz kérdésem lenne még. A méretes trafo a töltésen kívül csinál még egyebet is, pl inverteres módban, vagy túlfesznél?
-
Snowy_owl
őstag
válasz DrojDtroll #57818 üzenetére
Tartozik a felsoroltakhoz még egy motorvezérlő is?
-
tordaitibi
veterán
válasz DrojDtroll #57818 üzenetére
Próbálnám visszafelé megközelíteni,
pár perces tesztbe mérném az átlagos áramfelvételt, ebből már könnyen ki lehet számolni a kapacitást. -
-
Kernel
nagyúr
válasz Snowy_owl #57819 üzenetére
Attól függ, melyikre gondoltál, a képen látható trafó csak a töltéshez van, ahogy magad is írtad:
Működik, mert ha rákötök egy 12V-os aksit, akkor működik mint szünetmentes tápegység. Viszont ha bedugom akkor nem tölti az aksit, bár visszakapcsol szépen hálózati üzemmódba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Rászántam magam, hogy megcsinálom az erősítőm tápját normális nyákra, mert egyre rosszabb állapotban van és kontakt hibákkal küzdök.
Ez nagyjából az eredeti táp a bemeneti áramkörök számára, dupla hibaerősítős megoldás. Kicsit egyszerűsítettem rajta. A kérdésem az, hogy erről így mi a véleményetek, tennétek-e még valahova valamit. Mondjuk a kimenetre már lehet nem kell annyi kondi.
Még fog kapni öngyógyuló biztit a kimenetre.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Autóba vettem egy ilyen vezérlőt.
A gond az, hogy aux bemeneten is elég zajos, (jobban mint a videón, csak nem túl jó a telefonom mikrofonja) Bluetoonth-on pedig még inkább. Próbáltam kondit a tápra tenni,de nem változott semmi. Egy PAM8610 van rákötve a szivargyújtóra, és a modul is innen megy.
Esetleg egy ILYEN vagy egy ILYEN cucc segítene vajon? Tuti, hogy a modul zajos, kérdés, hogy hogyan enyhíthetném...
[ Szerkesztve ]
-
bandi0000
nagyúr
sziasztok
nem tudom mennyire tartozik ide, de hátha...
suliba villanyból kicsit megakadtam, mert a bonyolultabb áramkörökbe nem látom hogy melyik ellenenállás van sorba és melyik párhuzamosan kötve, erre nem tudtok esetleg valami trükköt? vagy ilyen nincs?Xbox One: bandymnc
-
Kernel
nagyúr
válasz szabifotos #57825 üzenetére
Ferritgyűrű nem erre való, az jóval a hallható tartomány felett fejti ki a hatását.
A földhurokleválasztó szükségessége abból is érzékelhető, hogy az erősítő bemenetét leválasztva a földhurok megszűnik. De ez még nem garantálja, hogy leválasztóval jó is lesz.
Ha a két egységet külön tápra kötöd és a zavar megszűnik, az már jelent valamit. Ez lehet egy másik akku, vagy bármilyen független tápegység, próbára.
A PAM8610-nek van egyébként olyan változata, ami kihasználja a differenciális bemenet előnyét is:
http://www.ebay.com/itm/401054606429
Tehát ki van vezetve mind a négy bemenet pont. Nem mindegyik ilyen sajnos. Pedig ezt nem csak autóban, számítógépnél stb. is ki lehet használni:
Annyi a lényeg, hogy a bemeneteket a jelforrás kimenetéhez kell testelni, így a végfok azt tekinti referenciának, ahhoz képest fog erősíteni. A földhurok hatása pedig semlegesítődik, mert az azon folyó áramok nem szólnak bele a hasznos jelbe.
A modul sajátossága még, hogy egy mono potmétert tartalmaz, ami az IC hangerőszabályzó lábára csatlakozik. Erre is van ellenpélda, ahol egy sztereó potméter látszik némelyik modulon. Lehet, hogy ez jobb minőségű, mint az elektronikus szabályzó, de ezen a szinten valószínűleg fel sem tűnik a különbség.
(#57826) bandi0000
Erről szól a rajzolvasási készség, ami idővel fejlődik, minél többet nézegeted.
-
bandi0000
nagyúr
válasz Kernel #57827 üzenetére
igen csak az itt a baj, hogy nem én rajzolom, hanem kész feladatok vannak, van egy megoldás, ami kiderült hogy vagy jó vagy nem jó, szóval... igazából azt nem tudom hogy nézzem, legutolsótól a legelsőig, vagy legelsőtől a legutolsóig, vagy számozottan haladjak felfele lefele, mert lehet én nézek be valamit, de valamelyiket mintha ahány féle képen nézem annyi fajta jönne ki, holott csak 1 a jó
Xbox One: bandymnc
-
bandi0000
nagyúr
válasz CPT.Pirk #57830 üzenetére
köszönöm, igazából a felső kettővel van gondom, a felsőnél zavar hogy nem zárt az áramkör, az alatta lévőt meg úgy számoltam, hogy az 1 párhuzamos a 23456 al, a 45 párhuzamos, ezzel soros a 3, ezzel soros a 6 és ezzel a 2 párhuzamos?
Snowy_owl: áhh...még régen egyszerűbbnek tűnt mikor más máshol tanította
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz bandi0000 #57835 üzenetére
...a felsőnél zavar hogy nem zárt az áramkör
Attól függ, mi a kérdés az A-B pontra vonatkozóan? Osztásviszony?
Mert az U tápforrás ugyanúgy adott, ahhoz képest nézve mi a különbség az alábbi kettő között? Semmi:
Itt a soros R3-R4 eredőjével kell kezdeni.
az alatta lévőt meg úgy számoltam, hogy az 1 párhuzamos
Ott az R1 soros a többivel, de nem azzal kell kezdeni, hanem a párhuzamos R4-R5 eredőjével. Egyébként én nem pont erre gondoltam, amikor írtad:
...suliba villanyból kicsit megakadtam, mert a bonyolultabb áramkörökbe nem látom hogy melyik ellenenállás van sorba és melyik párhuzamosan kötve
Azt hittem, valamilyen bonyolultabb villanyszerelési rajzról van szó.
[ Szerkesztve ]
-
bandi0000
nagyúr
válasz Kernel #57836 üzenetére
sajnálom hogy csalódást okoztam
gondoltam hogy itt komolyabb dolgokkal foglalkoztok, csak fel kell készülnöm a ZH-ra, viszont ha nem jön ki a zeredmény akkor máshogy nem tudom magam ellenőrizni
gyakorlatilag a 2. áramkört úgy kéne néznem/kezelnem hogy
Feszültségosztásról van szó a feladatban, az meg ugye soros elemek között megy
először el kell osztanom a feszültséget az 1-es és az összes többi között, mert az a kérdés, hogy mennyi feszültség esik az R4-re, ehhez ki kell számolnom a többi eredőjét, azt meg úgy nézem hogy:
4-5 párhuzamos, és innentől úgy nézem mintha az 5-ös benne se lenne, ezzel a 3-as soros, ez után a 4-es tűnik el, ezzel a 6 os párhuzamos vagy soros?!? de ezzel az egésszel a 2 párhuzamos
Megpróbálok valami anyagokat keresni a neten hátha van valami egyszerűbb magyarázat ezekre, mert maguk a fesz/áram/kirchhoff stb nem lenne bonyolult csak ezeket kellene valahogy átlátni
[ Szerkesztve ]
-
bandi0000
nagyúr
válasz Gergosz2 #57838 üzenetére
az eredeti képre írtam, annál is ballról a 2. áramkörhöz, amit írtál az is jó, legalább leellenőriztem magam, az már akkor érthető, csak még a 2. áramkörnél van kis kavar
-
Gyula84
veterán
üdv egy diódát kimérek multiméterrel és nem zárlatos akkor elméletileg az jó vagy lehet más hibája is? erről van szó [link]
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
Sinisi
senior tag
Üdvözlet!
Rendeltem egy ilyen AA to CRL "C" adaptert. Lehet, hogy nem helyén való de az lenne a kérdésem, hogy az AA-sok közül csak 1.2V és 1.6V-osokat találtam. Itthon pedig csak az 1.2V-okat használom. Melyik AA val tudnám ezt azt adaptert (az eszköz amibe lenne az is írja, hogy 1.4V-ot szeretne) megfelelően használni? Újratölthetős akksikkal terveztem kiváltani az CRL-t, ez lehetséges?
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
-
Gergosz2
veterán
válasz bandi0000 #57847 üzenetére
Amúgy melyik egyetemre jársz?
Kicsit nosztalgiával tekintek vissza ezekre a példákra, nagyon hasonlókra emlékszem is. Anno amikor villamosságtan tárgyat hallgattam (Pannon Egyetem Veszprém), kb abból állt az egész félévem, hogy bementem a heti 10 villanyra (6 előadás+4 gyak), majd ezután csoportosan, meg otthon is egész estig azt csináltuk. Villamosságtannal keltünk meg feküdtünk kb.
[ Szerkesztve ]
Nokia 6030 Hardcore User // I Panic Restaurant by Taito
-
bandi0000
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BMW topik
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- DIGI internet
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Cooler Master 240L core white Vízhűtés!
- KOLINK KL-850M PSU - 850W - 80 PLUS BRONZE - MODULAR
- Belépűszintű Gamer PC Eladó + Monitorral + Billentyűzettel és Egérrel
- XBOX ONE FAT 500 GB gyári tartozékaival, 2 kontrollerrel és 2 játékkal
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest