- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
- Android szakmai topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bubu79
addikt
Nem is csattog, kicsit kattog, de nem vészes, nekem is ilyen vigyorog már több, mint egy évtizede az asztalomon
Időnként érdemes kipucolni a kapcsolóját, de más gondom még nem volt vele"In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast
-
vakondka
őstag
válasz Matthew #2652 üzenetére
Minél nagyobb a felület, annál jobb a hőátadás, így rövidül a forrasztási,
illetve esetünkben a kiforrasztási idő.
Ez elősegíti, hogy garantáltan nem megy tönkre az alkatrész kiforrasztáskor, mivel a lehető legrövidebb ideig kapta a meleget.
Nekem úgy jött ki a 3mm, hogy általában ekkora egy normál panelben egy forrszem, de ha a te esetedben kisebb akkor kekenyebb hegyet vegyél.
(vagyis ideális esetben ugyanakkora kellene legyen, mint a forrszem)
Ja igen, azért linkeltem be, mort ott meg lehet venni...meg a Gömb utcai boltban is kapsz ilyen pákát, de erről is írtam már.
1139 Budapest, Gömb u. 30. Tel./fax: 350-4326, 329-6453
A csattogós-kattogós páka a Curie elven működik és a mágnes kattog benne, ez nem titok.
Egyébként le van írva ez is részletesen azon az oldalon.
Sok Sikert !https://toptarget.hu - Online Marketing Ügynökség
-
kuki
tag
ha már ilyen jól segitettünk, szak avatott mondon
egy kollégának, nekem is segitene valaki? -
vakondka
őstag
Megmondom őszintém, hogy olcsóbban veszel egy automata töltőt ami tölt és kisütni is tud, mint amennyibe az alkatrészek kerülnének hozzá.
Én is szeretek barkácsolni, de ha jobb és olcsóbb a gyári, akkor nem erőltetem a dolgot
Pl.: [link]https://toptarget.hu - Online Marketing Ügynökség
-
didyman
őstag
Van egy évek óta működő kapcsolásom, tökeccerű. Leírom, mert nem érdemes rajzolni .
Áramgenerátort tudsz építeni? A bázisköri ellenállást, ami a földnek megy (PNP tranyóból van építve) egy LM324/A kimenetére kötöd. Az IC ''-'' bemenetét beállítod cellánként jellemző maximumhoz (1,44V-on használom kb. 3 féle NiCD és NiMh aksihoz). A referencia egy áramgenerátorral táplált LED nálam (a ''power''), de lehet zener is, az egész 7808-ról jár, nem vészes a vándorlás.
Az IC ''+'' bemenetét az akkukapocsra kötöd. A töltés jelzését én úgy oldottam meg, hogy a tranyó kollektora és az akku közé még bejön egy LED és egy vele párhuzamos ellenállás. Ez csak amiatt jobb az LM324/A kimenetére rakásnál, mert így a töltést végző tranyó Uce feszültségesését csökkentem vele, csak emiatt lett így, 7808 jutott a kezembe először . A kisütés kicsit bonyolultabb. Az akku sarka egy relé középső érintkezőjére megy. A relé elengedett állapotban a töltésre kapcsol, vagyis a LED-ellenállás párosra. A kisütést nyomógomb indítja, ez a relét meghúzza (a relé egy kisáramű, 5V-os, reed csöves darab, az LM324/B kimenetére van egy az egyben kötve egy LED-en keresztül, ami a kisütést jelzi). Ekkor az akksi sarkát egy pár Ohm-os ellenállásra kapcsolja, ami kisüti az akksit. Ez a pont az LM324/B ''+'' lábára is megy, a ''-'' lábon 1,6V körüli fesz van (2 cella esetén ez 0,8V/cella). Amint az akkufesz ezalá esik az ellenálláson, a relé elenged és úgy is marad, hiszen az ellenállást nem táplálja már semmi és elindul a töltés. A végén csepptöltés jelleggel maradék áram csorog, a töltést jelző LED elalszik.
Az LM324 C éd D tagja egy méásik párost formál, így két csatornás akksitöltőm van. A legrégebbi Toshiba NiMh akksikat egy Ericcson telefonból berheltem ki 98 körül, azóta is mennek vele, van még GP akksim, Varta volt sokáig, azok elhullottak, hama és még TDK 1,25V-os akksik is.
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
vakondka
őstag
Talán azért nem tudnak meríteni a NiMh töltők, mert csak a NiCd akksiknál van memóriaeffektus, tehát elvileg a NiMh-t és a litiumos akksikat már nem kell meríteni csak tölteni.
Nem mondom, hogy ez 100%, de én így tudom...
Egyébként a mikroprocesszor vezérlésű töltők biztosan úgy töltenek, hogy az tuti jó legyen az akksinak.
[Szerkesztve]https://toptarget.hu - Online Marketing Ügynökség
-
kuki
tag
válasz vakondka #2662 üzenetére
sajna a Mi-Mh akksiknak is van nemoria effektusuk és pont e miatt szereték olyan töltöt ami meriteni is tudd ,mert eléggé nagy akkukat használok a fényképezőgépembe,mert a duracell nyuszik nem birják max 5 képig,és a 2600mAh akku-kal tudod sok képet csinálni és ha véletlenül visszarakom tölteni ugy hogy nem üres a cella akkor egy idő után megnézhetem hogy mennyit tudd egy nemoriafektusu akku a fényképezőgépemben
-
kuki
tag
válasz didyman #2661 üzenetére
köszi!
nem rossz az elgondolás amit leirtál,
majd lerajzolom ha megirtam a makroökonomiát de lehet hogy megkérem az egyik volt kollégámat hogy irja meg Pic-re a programot vagy spartan-ra
de még nem döntöttem el, mert ha pic-re készül akkor sok mindent bele lehetne még tenni ami igen jó szolgálatot tenne,
azt hiszem egy 12F675-ős pic böven elég lenne két akkuhoz mindenféle plusszok nélkül -
vakondka
őstag
Egyébként nekem SBS A480 töltőm van, ahhoz adtak 4db akksit+szivargyújtós töltőcsatlakozót is és van még 2db GP 2300mAh akksim.
Én ezekkel általában 40-50 vakus képet tudok készíteni, pedig már túl vannak a 100. töltési cikluson tehát valószínűleg jó a töltő
Meg a gép sem fogyaszt túl sokat ezek szerint...az Canon A520-as.
De az is lehet, hogy azért van szerencsém, mert megvárom a ''low battery'' jelzést és akkor mégis Nektek van igazatokhttps://toptarget.hu - Online Marketing Ügynökség
-
kuki
tag
válasz vakondka #2667 üzenetére
nekem egy HP gépem Van Photosmart 945
és van mikor csak félig használom ki az akkut vagy tesom és nem mindig jól jelzi ki a fényképező gép mennyi van még az akkuban picit tulbecsi azt hiszem
és volt mikor e miatt nem tudtam csinálni egy tök jó képet a pillisben
nekem is kb ott tartanak a chinai akkuk és az neves energizer akkuk is tul vannak már rajta de én szeretném még sokáig használni a következő garniturát is mert egyet nemrég le kellet selejteznem a rádiós egerembe mert picit már nemoria efektusa volt és inkább nem használom a fényképezőgépemben
én tavaly erdélyt végig fényképeztem két garnitura akkuval, -
And
veterán
Szerintem mindegy, a szinkronjelek nem a nagy sávszélesség-igényükről híresek.
-
X Sügi X
tag
Hi!
didyman!
TDA 2030-ról mit tucc mondani? Ugyanis láto nagy szakértője vagy a témának! Van hozzá valami bevállt kapcsolásod? (Adatlapja megvan, igen..) Van egy rakás ilyen ic-m, és gondoltam összedobhatnék belőle valamit... Ja, csak nem tom hogy müxik-e mindegyik.. Azt viszont hogy lehetne beépités nélkül tesztelni? Persze úgy, hogy ne menjen tönkre tesztelés után, ha még előtte jó volt..
THX!Kisvártatva..
-
And
veterán
Szerintem nem túlzottan számít, ha a szinkronjelek zavart szednek össze. A szinkronjelekből (mod: természetesen önmagukban) még nem lesz kép.
[Szerkesztve] -
Flashback
addikt
Kéne egy-két kapcsi rajz. Vagy vmi leírás:
1.) 12V adott. Kondenzátor mikrofon. A mikrofon érézkenységét lehessen állítani 50-250Hz között potival. Amikor ilyen jelet kap akkor nyisson. Tehát akkor adjon egy impulzust.
2.) Pulzálás megvalósítása. Potival szabályozható gyorsaság. 1.5V-3V közt.
Köszön szépen előre is!
[Szerkesztve]profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
And
veterán
válasz Flashback #2674 üzenetére
1.) Nem világos: milyen érzékenységet? Az érzékenység valamilyen jelszintet takar, a Hz pedig a frekvencia mértékegysége. Vagy valamilyen állítható sávszűrőt szeretnél?
2.) Milyen pulzálás (audió jelszint?), milyen forrásból, és mi az az 1.5-3V, a kimenet szintje?
Így hirtelen.. -
Flashback
addikt
Igen igen nem fogalmaztam világosan.
Szóval az első esetben a nyákra bemegy 12V (egyen). A nyákon van egy kondi mikrofon. Ha a mikrofonon bejön 50-250Hz között valamilyen jel (audio jel) (ezt lehessen a potival szabályozni) akkor engedje tovább a 12V-ot.
A második esetben bejön 12V (egyen) és kimegy egy szinusz jel. Ami 1.5-3V között váltakozik. A váltakozás gyorsaságát lehessen a potival állítani.profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
And
veterán
válasz Flashback #2677 üzenetére
Aha, tehát egy hang-kapcsolót szeretnél, amely mondjuk egy relét vezérel (vagy egy kapcsolótranzisztort nyit), és ennek az egésznek az érzékenységét akarnád egy potméterrel állítani, ha jól értem. Tapskapcsoló megfelel, pl.: [link]?
Másrészt meg egy szimpla állítható frekvenciájú szinuszos oszcillátor kellene (amihez viszont nem írtál frekvenciatartományt). Pl.: [link], [link], [link], stb. -
Flashback
addikt
0.2-3Hz-ig lenne jó a tartománya.
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
didyman
őstag
Ez tipikusan az az áramkör, amit dőre dolog pic-re programozni . A pic mellé szükséges analóg körítés meg fog maradni, hiszen áramgenerátort és műterhelést nem tudsz leprogramozni benne és akkor oda jutsz, hogy tkp 4 műveleti erősítőt (azaz komparátort) kell leprogramoznod, ami ismerve az LM324 árát, hát nem tudom, egy 14 lábú IC, amit be kell raknod és menni fog, veszel helyette egy pic-et, amit le kell programoznod aztán vagy lesz benne bug vagy nem, órajellel el kell látnod ésatöbbi.
Miért akarod pic-kel?"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
didyman
őstag
válasz X Sügi X #2671 üzenetére
Első monolit IC-m volt . Jót eleve nehéz kihozni belőle, mert nem egy kifejezetten hifi célokra szánt termék. Építs egy kapcsolást, valami egyedi foglalatféleséggel (csatlakozóból hátha lehet építeni, nincs rá jobb ötletem), amiben tudod cserélni-próbálni őket. A HE-ben anno megjelent egy kapcsolás, ami ezzel az IC-vel és a tápágaiba épített teljesítménytranzisztorokkal valósított meg nagyobb teljesítményű végfokokat vele. Mivel az IC tápja korlátozza az egész történetet, az ott írt 40W/100W (hídban) csak kicsi impedancián vehető ki, elég nagy torzítással. Hangminőségre kevésbé igényes környezetben egy átlagos megbízhatóságú végfok, az említett HE-s kapcsolást sokan utánaépítették, kevés alkatrész kellett bele és működött.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
X Sügi X
tag
válasz didyman #2681 üzenetére
THX!
De pont ez a célom, hogy ne épitsek semmit, csak meg lehessen mérni, hogy jó-e vagy nem..
Mindenesetre kössz!
Egyet sikerült kinyirnom.. letördeltem a lábait.. amugy ic-foglalatból lehetne neki slotot, de lusta vagyok..
én se egy hájfi-berendezést akartam, csak éppen kallódóban van, oszt hát biztos örülne neki néhány hozzá nem értő fül..Kisvártatva..
-
-
didyman
őstag
Néhány? Egy darab, és ez két csatorna, praktikusan 4 akku egyszerre. Igaz, nem impulzus üzem, nem szupergyors, hanem minimum 3 órás, de ha jól be van pöccintve, akkor tökéletesen karban tartja az akksikat. Hogy az Atmel céleszköze mivel jobb (az egyszerű Li-ion implementáláson túl), nem tudom, ott is van külső referencia, ott is van külső, kapcsolóüzemű töltő. Az én verzióm filléres áramkör, összerakod, nem kell programozni és jól működik. Lehetne bolondítani hőmérsékletfigyeléssel, meg egyedi akkuápolással, az olyan alkalmazásoknál, ahol az akku elsőrangú, kisimpedanciás mivolta nagyon lényeges (nem a digitfényképezőgépekre gondolok), ott lehet, hogy ezek a csodák alkalmasabbak a célra. Az említett Toshiba akksik kb. 10A-es rövidzárási áramot produkáltak régen, a 6-7A ma is megvan belőlük, ez szvsz elég jó érték korukhoz képest. Jelenleg a bicajom világítását szolgálja az egyik pár, a másik meg backup , úgyhogy kb. 3 éve ilyen kímélő üzemben mennek.
Lehet, hogy maradi vagyok?"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
didyman
őstag
Ha arra lenne időm..
Az elődje megtalálható valamelyik HE-ben, régi ötlet már. De azért írtam, hogy egyszerű, mert ha tudsz áramgenerátort építeni (alapkapcsolás, itt van egy: http://www.mitedu.freeserve.co.uk/Circuits/Power/nicad.gif ), akkor menni fog. Az emitterellenállás határozza meg az áramot (0,6V/R), a bázsköri ellenállás pedig föld helyett az LM324 kimenetére megy. A többit leírtam, ha nem érthető valahol, szólj."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
kuki
tag
válasz didyman #2686 üzenetére
nekem is az idő ami soha nincs semmire talán ha befejezem a sulit és nem kell majd két meg három helyen meloznom akkor nekem is lesz időm,.
júniusban lesz az utolsó vizsgám,és addig még az erősitőmmel is alig tudok foglalkozni,de azt hiszem a pic-re a programmal kapcsolatban megkérem egy volt kollégámat mert ő nagyon profi benne,ahol együtt dolgoztunk ő volt a fejlesztőmérnők, én meg ha kellet javittotam a programban,soha nem az ő hülyesége miatt,hanem mert olyat kért a vevő......
de majd a tiédet is lerajzolom,valamikor ,de egyik éjjel bizti neki állok ha nem lesz más dolgom.
csak nekem is az idő,ami nincs,most is tanulok makrora.
köszi -
Ja no
aktív tag
Olvtársak,
Van-e valakinek X5R, X7R ker.kondija? min16V-os kell, (4,7uF vagy annál nagyobb. 10-22uF az ideális)
Ha valaki rendelkezik ilyennel, és megválna tőle, akkor biztos meg tudunk egyezni -
LukE
veterán
LPT port elegge erzekeny, abbol ne akarj teljesitmenyt kivenni (nehany mW még elmegy, de meg is sutheted.)
''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
didyman
őstag
''You can connect all grounds with each other if you like'' (shield helyett lehet árnyékolásnak hívni? )
Az 5V-ot jelszintként lehet kinyerni a párhuzamos portról, ha 10V logikás áramköröket szeretnél meghajtani róla, akkor egyszerű tranzisztoros buffer kell (FE alapkapcsolás), vagy direkt ilyen célra kitalált szintillesztő, visszafelé meg egy egyszerű ellenállás-zener párossal lehet megfogni a feszt (vagy direkt erre kitalált szintillesztővel)."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
sirály12
őstag
Hát nemnagyon.
lpt : 5V
usb : 5V
com : +-10 V körül, de ebből biztos nem fogsz kraftot kinyerni, olyan kevés itt a power.
Szal marad a molex, vagy egy külső táp. Szerintem ezzel járnál a legjobban. Optós leválasztással lehetne lpt-ről vezérelni.Én szárnyalnék, de nem hagyják.
-
Matthew
őstag
Uraim, köszönöm a segítséget!
-
sirály12
őstag
Mint mondottam volt, innen nem fogsz tudni 10V-ot kinyerni, olyan kis áramerősség van itt, hogy a legkissebb terhelésre akár el is füstölhet a port. Bár már láttam olyan kapcsolást, ahol egy hőmérő ic-t erről tápláltak, de max pár mA, az ami kijön itt, egy kissebb relét sem bírna el. Szal szerintem feleljtős.
Én szárnyalnék, de nem hagyják.
Új hozzászólás Aktív témák
- Vicces képek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- BestBuy topik
- iPad topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- DIGI kábel TV
- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
- Háztartási gépek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Cooler Master 240L core white Vízhűtés!
- KOLINK KL-850M PSU - 850W - 80 PLUS BRONZE - MODULAR
- Belépűszintű Gamer PC Eladó + Monitorral + Billentyűzettel és Egérrel
- XBOX ONE FAT 500 GB gyári tartozékaival, 2 kontrollerrel és 2 játékkal
- XBOX SERIES S KONZOL 512GB-os Játékkonzol - Azonnali termékcsere garanciával
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest