- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
- Android szakmai topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ja no
aktív tag
Batman2, kovacstibor79, Köszi!
-
didyman
őstag
válasz golyani #2289 üzenetére
4142II az sztereó végfok, ha kettő van belőle, valszeg 4 hangszórós, vagy hídkapcsolásban működnek.
Mivel ez vastagréteg-hibrid áramkör, a hőfokfüggő tulajdonságait (itt a hőtorzításról beszélünk, ami a félvezető nyitása, zárása közbeni felszíni hőmérsékletének változásakor változó, a visszacsatolás által nem, vagy nehezen kompenzálható paramétereket jelenti, amire a hőkontaktus és a PN-átmenetet környező közeg hőtehetetlensége hat) a hordozó gyakorlatilag bezárja. Tehát a hangminőségre nagyon elhanyagolható a hatása."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
Brian 5
csendes tag
Már megint az a problémám hogy nem megy a mikrofonom! Nemrég kértem itt tanácsot és sikerült is megoldani az ügyet. A gond az volt hogy nem ment a mikrofonom mert a hangkártyához elosztókat használtam és mivel az egyikbe mikrofont, a másikba 5.1-es hangfalat dugtam, a gép nem tudta eldönteni hogy kimeneti vagy bemenetinek használom.
Aztán rájöttem hogy van elöl is hely a mikrofonnak és ment is kb 2 napig amig szét nem lett kapva a gép mert át lett telepitve. Most mindent ugyanúgy kötöttem be mint múltkor és nem akarja az igazságot! (3 slot van a kártyámon és integrált, és a fejhallgatós a mikrofon tehát két jack-es)
Tudna vki segíteni
[Szerkesztve] -
LukE
veterán
na, akkor celnak monggyuk ez [link] jo lesz? (csak tudnam dobozt honnan szerzunk ) (ja, inputot varok)
komolyra forditva a szot, szerintem bontsuk szet a dolgot. Ami kellene:
Táp: Eleg nagy kozep csapolasu trafo, graetz, kondi halom. Szabalyzo elektronikanak (AVR, DAC, mittudomain) egy kulon 7805, OPA-knak 780x, 790x (plussz kondik, etc).
Vezerlo cucc: ATMega16, vagy kisebb/nagyobb, mind1, nem ez a nagy tetel. Gep fele RS232 vagy USB (mind2 esetben leoptocsatolozva). Kozvetlen vezerlesre meg nehany gomb, rotary enkoder, LCD elso korben (fejlesztes alatt) en a kulso vezerlest minimalizalnam/kihagynam hagynam, legalabb annyival kevesebb folosleges drot, es egy PC kepernyon tobb hely van, mint egy LCD kijelzon. Ugyis van egy nem hasznalt 15''-os monitorom . /pillanat van itthon nehany raero TLC7226 [link] (ha valaki tud olcso, nehany kimenetes SPI vagy TWI DAC-ot, szoljon), ezzel mehetne ki negy feszultseg, amire aztan az analog reszleg szabalyozna negy feszultseget/aramot/barmi.
PC kapcsolat: PC-rol vezerles, adatok PC-n megjelenitese, logolas nem kulonosebb problema. Soros portot meg gyak. minden OS alol lehet buzeralni. Ha mas nem, terminal.
DMM es ''slave modul'' SPI+opto+kulon tappal masik galvanikusan levalasztott masik tap, feszultseg mero, PWM generator, DDS csipp vagy barmi mas mehetne, az IQ valszeg boven belefer 4/8k flash-ben (300/400+áfa egy M48/M88), az arat igazabol a korites szabja meg. (ja, es zarojelben: vannak egesz ócsó SPI-re kotheto radios modulok. szoval akar a szoba masik vegeben is lehet a slave, csak meg kell csinalni a komunikaciot.) (zarojel2: slave-en akar kijelzo vagy kapcsolat masik PC fele is lehet, csak ahoz tenyleg nagyon meg kell irni mindent.)
Szabalyzas: Tina-ban rakosgattam dolgokat, szoval ha van valakinek tuti bevallt, feszultsegre szabalyozo kapcsolasa, ne tartsa magaban A DAC kimeno feszultsegere kell szabalyozni, Aram es feszultseg generator uzmmod is kene gondolom.
(hogy +- tap legyen, kellene egy opa az azonos abszolut erteku negativ feszultseg eloallitasahoz, aztan remelhetoleg negativ kimeno fesz stabilizalasa sem lesz rettenet nehez.)
Hogy valaki stepdown, vagy linearis stab-ot hasznal, az a teljes dizajn szempontjabol szerintem mind1, de nem ugy tunik, hogy olyan konnyu egy jo stepdownt osszerakni.
Ja, persze az egesz cucc galvanikusan le lenne valasztva mindentol.
A kimeno feszultsegeket egy fesz. oszton keresztul nyugodtan merheti az ATMega. Aram ot viszont 3 helyen lehet nezni (+, gnd, -), ha mindet merni akarnank, akkor ez 4 ADC bemenet/csatorna. Tud valaki 8ch/10bit/250nettó-nal jobb ertelmes interface-el rendelkezo ADC-t mondani (konkretan tiny 26-ra gondoltam, mellesleg ennek van nagyfrekis szamlaloja/PWM kimenete is)
Velemenyek?
Ja no, irtad, hogy tobb tapot szeretnel sorba kapcsolni. Igazsag szerint a ''miert'' meg mindig erdekelne, mert ha GND+30 - GND-30 V-tal szamolunk, akkor van egy max 60V-os tapfeszed, ez mire nem eleg? Illetve nem lenne egyszerubb arra a celra egy kulon eszkozt krealni?
+ gyakorlati megvalositas: aram meresnel ha 5A-es mereshatart hasznalunk, akkor 10bitnel 5mA a legkisebb merheto egyseg, es ennel nagyobb pontossag kellene neha. Ha aramgenerator is lesz, akkor 5A max erteknel ~20mA egy LSB (8bit).
Ugyhogy vagy szabalyozhato gain kellene, vagy kulon ''alacsony aramu'' resz.
(egy kulon alacsonyabb feszultsegu megcsapolas is jo lenne a traforol, mert alacsony kimeno fesz. eseten qrvasokat kellene elfuteni es a ''hasznos'' teljesitmeny is csak toredeke lenne a trafo teljesitmenyenek)
[Szerkesztve]''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
Ja no
aktív tag
Igen, ilyet szeretnénk mindannyian!
( a dobozt megoldjuk barterben. Én az enyémat amúgy is egy rack-es PCházba rakom bele, így csak Neked kell összehoznom valami normálisat)
TÁP:
a 450-es toroidom még midig megvan
Ezen a bivaly rész 25+7V-osra van tekertetve.(ráadásul duplán van rajta, tehát nekem ideális az iker/quadro-táphoz) Ha ezt ''szembe'' kötöm, akkor csak 18VAC lesz a kimenete, így csökkenthető az elfűtött teljesítmény IC oldalon.
Amiket leírtál, azzal én ellennék maximálisan.
A rádiós részt kihagynám; csomó időt elpazarolna szvsz.
Ha macera a saját kijelző, én nem ragaszkodok hozzá.
Különösen, hogy a gombokkal sem kell annyit bajlódni majd.
zenkódert hogyé' adják?
>>nehany raero TLC7226
Hol itt a teljes foglalkoztatottság, kérem?
A szabályozható gén az micsoda?
A GND-n miért kell áramot mérni? Azt a szoftver is kikalkulálja, vagy a windózos kalk.
Hogy miért kell nekem a sok csatorna? Ha kis végfokot építek, arra pont elég a +-30VDC; segédtápnak meg a +-15VDC. Ha meg nagyobb kell, akkor lépcsősen kötném össze őket. Tehát a négy csatornát sorban és a két középső közepe adná a GND-t. (brute force szakszövetkezet!)
Na nem mintha tömegével építettem volna eddig a végfokokat, de azért vannak már torzóim. -
LukE
veterán
Radio csak mint móka/lehetoseg let megemlitve. Elvileg siman SPI-re be kell dobni...
A sajat kijelzo nem macera, csak 2x16-os hattervil. nelkuli kijelzom van itthon /pillanat es amig nincs valami doboz csak logna a drotjain. Vegen be lehet epiteni (es 4x40-ig irni ra a szoftvert, valami kijelzes tuti lesz.)
zenkóder 700 píiz beepitett nyomogombbal.
A teljes foglalkoztatottsag meg fog valosulni, a jelenleg nem foglalkozotatott a kikepzes utan tartalek allomanyba kerult, uram!
gain-erosites.
mérne? Legalabb +1 hibalehetoseg, vagy ha eleg pontos, akkor latszik, ha valamerre folydogal az aram.
Eeertem. De ha nagy erositot epitesz, akkor miert nem a sajat tapjaval csinalod?
(negy csatorna ugy hogy minden csatorna legnegativabb pontja -30V, legpozitivabb pontja +30V, az szerintem osszesen 240V kulonbseg. Mar csak arra lennek kivancsi, hogy igy hogyan folydogalnanak az aramok...) Namind1, majd meglassuk hogy hogy mukodik.''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
Ja no
aktív tag
>> tartalek allomanyba kerult
Ne felejtsük egykori igen bölcs népi vezetőink szavait!: ''azé az IC aki megműveli''
MOst egyébként úgy épül fel, hogy egyfajta modulrendszer van? Mert én olyanféleképpen képzelem az egészet, hogy mono 0-30VDC tápok vannak. Aztán ezeket pakolászom 2x2 szervezésben, vagy sorosan. Ke-két modult akarnék egy-egy közös toroidról járatni.
Tehát a legnagyobb pot.különbség 120V lenne. BTW a 240V sem egy elfuserált végeredmény, mert van olyan végfok, ami a hálózati 230VAC-ból közvetlenül van egyenrángatva és szűrve. ( talán van benne trafó, de csak a galvanikus leválasztás miatt...)
A kijelzőn mi szerepelne? Én két-modulonként raknék kijelzőt, így könnyen állíthatóak szimmetrikusan az értékek. Szvsz a 4x20-as megfelelhet rá, és még a mért értékek is kiírathatóak pluszban áganként, nemcsak a presetek.
PWM kimenetnél lehet effektív teljesítményt számoltatni közvetlenül? Néha LED-eket hajtok impulzus üzemben és jól jönne. ( de nem kritikus )
KÖzben megnéztem a trafómat, de a bivaly résznél nincs kihozva rendesen a 25+7V, csak a középleágazás, ezért vagy a 25, vagy a 7voltos ágat tudom használni, feszigénytől függően.
A héten mehetek a készért? -
LukE
veterán
némmán: [link]
Igen, valami modul rendszer lenne. Amennyire lehet szabadon hagynam a tenyleges kivitelezest, hogy ne legyen a dizájn miatt behatárolva. Nekem mind1 hogy valaki egy kW-os akár 100V-os, vagy csak egy alacsony feszültségű/teljesítményű tápot akar a végén kihozni.
Kijelzon ami kell, az szerepelhetne, ezert is lenne jo a PC kapcsolat. nem kellene uc-re bonyolult menu.
Eff. teljesitmenyt elmeletileg ki lehetne szamolni tiszta negyszogjelre, de hogy gyakorlatban hogy nez ki a fesz/aram az mar mas teszta.
A heten? Azert 11.5 ora alatt nem lesz kesz''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
LukE
veterán
optobol 0 db kell. De ha galvanikusan fuggetlen kimenet kell, akkor vagy 1 ilyen opto, es nehany opa, vagy 3(2) sima opto es egy SPI DAC vagy 3 opto+kis AVR+DAC. Utobbi esetben persze tobbet tud mint egy opto.
nincs. Ezert mondtam hogy vagy valtoztathato fesz. oszto kell, vagy valtoztathato erosites az aram meresre. (pölö: 25V (5A) max, akkor egy LSB 25mV (5mA), de kisebb osztoval vagy nagyobb erositessel masik ''mereshataron'' mar kisebb egy LSB (persze zaj meg mindenfele hibak se legyenek nagyok.) Fesz. oszto nelkul 2.56V vagy 5V-os max feszultseggel maris nehany mV egy LSB.
Ennel nagyobb felbontast kulso ADCvel el lehetne erni, de az szerintem mar szerintem elegge a hibahatar kozeleben lenne. (ha tevedek javitson ki valaki)''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
Ja no
aktív tag
És ha méréshatárváltást tennénk bele, az mennyire bonyolítja? (1,5A vs 5A; ill kb8V vs 30V)
Külső ADC-t ne tegyünk már bele, mert sose' lenne kész
A galvanikusan független kimenethez az általad felsorolt közül melyik a legeccerűbb?
Illetve csak a két első, amivel szvsz érdemes foglalkozni. Plusz AVR-rel ne szöszöljünk, elvégre valamikor pénzt is kell keresni!
Ha van már kialakult rész, küldd át a rajzát és kezdem gyúrni a nyáktervet -
LukE
veterán
Kb kell egy ketaramkoros kapcsolo ami kapcsol a ket fesz. oszto (vagy opa-nal erositest meghatarozo ellenallas kozott.). Es azert 2 aramkoros, mert akkor +1 port labbal az uC erzekeli hogy milyen mereshataron vagy. A kerdes csak annyi, hogy mennyire pontos a ket mereshatar.
szerintem az analog opto ha siman mukodik. ertelmes aru (kis darabszamnal) SPI DAC-ot meg nem taltam.''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
LukE
veterán
az is kell. minden kell ChipCad-et eddig nem neztem (RET-et es SOS-t sem) lomexnel es smd-nel jobbat nem talaltam 1000 alatt)
DAC lehetosegek:
MPC4821 460Ft, 1CH, 12bit, SPI (3+1lab/eszkoz) (8 labu) (vagy 420-ert 10bit/1CH/IIC)
MCP4922 490Ft, 2CH, 12bit, SPI (3+1lab/eszkoz) (14 labu)
TLC7226 463Ft, 4CH, 8 bit, parhuzamos (10+1 lab/eszkoz) (20 labu)
ADC
Tiny26 8 ch, 10bit, 250Ft
MCP3304 8 (vagy 4 diff.)ch, 13 bit, 820Ft
Aztan ott van az MCP6S28 nevu 8-as multiplexer + programozhato erositesu erosito is. hmm.
szerk: mindegyik ar *1.2-vel. asszem mindenhol netto arat irtak.
[Szerkesztve]''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
Ja no
aktív tag
MCP3304 8 (vagy 4 diff.)ch, 13 bit, 820Ft
Ez a királyság! (ugye, ilyenkor ezt a részt nem kell átkapcsolgatni, hogy tisztességes felbontást kapj?)
Akkor ezzel lehetne táp-csatornánként mérni egy kim.feszt; egy kim.áramot, és maradna kettő további feszmérésre szabadon?
[Szerkesztve] -
CYBERIA
senior tag
Csak azt szeretném megtudni, hogy a hangerősítők feszültség, áram vagy teljesítménygenerátorként működnek?
APU: AMD, MB: AMG :) A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB beundrare. | A vér nem válik vízzé.
-
LukE
veterán
1 kerdes: aram meres pontosan hogy is legyen?
Eleg pontos sönt kb tul draga lenne (meter.hu pölö), ha tud valaki olcsobban, szoljon.
Ötlet: 1/20-1/50ohm-ot beforrasztva, a rajta eso feszultseget erositeni, es mar a kesz kutyuvel merni, aztan ezt osszeparositani egy MM-el mert aram ertekkel? (mert ilyen kis ellenallast sima MM-er merni nem lehet, es a beforrasztas es a nyak is elegge beleszol a tenylegeses eso feszultsegbe.)''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
Zimezoom
tag
Olcsó multimétert hol érdemes keresgélni?
Pay attention, or pay the price!
-
LukE
veterán
-
Bubu79
addikt
válasz CYBERIA #2324 üzenetére
Hi!
Az erősítő alapvetően négypólus, míg a generátorok kétpólusok.
Áram és feszültség erősítést végez, de tekintve, hogy külső tápfeszültséget is igénybe vesz, szvsz nem tekinthető semmilyen generátornak - de talán akad valaki, akinek frissebbek az ismeretei, mint nekem"In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast
-
Ja no
aktív tag
Én az ''ötlet'' menüpont alatt szereplő dolgot kivitelezhetőnek tartom.
A meter.hu elég veszélyes árakat ír.
Találtam máshol milliohmos nagyságrendűt 5W-os kivitelben kb 300HUF-ért (0,005 / 0,01 / 0,015 / 0,02 / 0,025 R; 0,1%) Ez jó lehet?
Lomexnél csak sokohmosak vannak a szűk tűrésűek közt.
érdekes módon a katalógus, a dedikált ''current sense'' ellenállásokat csak a +-1%-os kategóriában hozza le. -
And
veterán
válasz CYBERIA #2324 üzenetére
Szerintem egy kivezérelt audió erősítő komplementer végfokozata leginkább feszültséggenerátorként - hisz a kimeneti kapcsokra nézve mégiscsak kétpólus - viselkedik, eléggé kicsiny, nagyságrendileg 0,1Ω -os belső ellenállással. Egy jó erősítő kimeneti feszültsége ugyanis a terhelőimpedancia ésszerű keretek közötti csökkentésére csak kevéssel esik.
Ha áramgenerátoros lenne, akkor nem lehetne túlterhelni pl. a névlegesnél alacsonyabb impedanciájú hangszóróval, és rövidzárvédelmet sem volna értelme beépíteni.
Teljesítménygenerátor: szvsz. hibás megközelítés, hiszen ugyanazt a kimenő teljesítményt többféle áram-feszültség páros is eredményezheti. Pl.: (effektív értékekkel) 10V*2A= 5V*4A= 20W. Ezért teljesítményben kalibrált generátorról csak akkor beszélhetünk, ha mondjuk a terhelő impedanciát lefixáljuk. (Ami pl. az RF-technikában bevett szokás, pedig egy szignálgenerátor is fesz. generátor, csakhogy annak a belső ellenállása ill. a szükséges terhelőimpedancia is megegyezik a rendszer névleges impedanciával.) -
CYBERIA
senior tag
Köszönöm!
APU: AMD, MB: AMG :) A peresztrojka nálunk olyan gyors, hogy már ma jobban élünk, mint holnap! | Tudja Mohnke, a nyugati demokráciák dekadensek. Előbb-utóbb alulmaradnak a szigorúan fogott keleti népekkel szemben. | Volvo och SAAB beundrare. | A vér nem válik vízzé.
-
LukE
veterán
ellenallasbol szerintem folosleges 1%-nal nagyobb pontossagu, a forrasztas, nyak, hozzavezetes, akarmi ellenallasa mar boven meghamisitja az ellenallas alap pontossagat. (a C+D veszelyes aru sontjeit megnezed, ott a sont ket vege ket eleg nagy rezdarab, azon tenyleg gyak. 0 feszultseg esik, es le lehet merni a sönt erdemi reszen eso feszultseget)
Az ellenallat erteket meg minel nagyobbra kene venni, hogy ne nehany mV-ot kelljen merni, de minel kisebbre, hogy ne melegedhessen fol (es merjunk hulyesegeket). 5A max arammmal: P=25*R, 0.025Ω-nal 0,625W, annyit csak kibir egy 5W-os ellenallas (vagy van valakinek adata a terheles/homerseklet/ellenallas valtozasrol?). 5A-nel ez max 125mV, 0.1A->2.5mV ami elegge kevesnek hangzik...
Bar 2.5V-os ref. feszultsegnel 13bit az 0.3mV-os felbontast jelent.
(mellesleg van nalan nehany 16 bites, beepitett PGA-s Ti ADC, azt csak breadboardon raktam ossze, de még a folso 8 bit is neha ugralt.)''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
X Sügi X
tag
Hi!
Volna egy kérdésem: Van valakinek ötlete arra, hogy a számgép tv-outjáról kijövő jelet eljuttatni messzebb lévő Tv-hez (50-100m) vezeték nélkül?
Szval tv adóra gondolok, és egy vevőre, hogy a tv AV2-es bemenetét tudjam használni (RCA), lehetőség szerint minél egyszerűbben! Ha valaki rendelkezik valami hasonló kapcsolással ossza már meg velem PLZ!Kisvártatva..
-
LukE
veterán
reporting in: Ez [link] ugy breadboardon mukodik, aminek azert orulok. (es meg egy feszkoveto es egy 317T a pozitiv agra)
A VG1 helyen csak egy potmeter volt, de DAC-cal is mukodnie kell, opa egy fel LM324 volt (mert van belole itthon egy marekkal. Ha valakinek van ellenvetese, es tud jobb, okosabb, szebb szinu de nem tul draga opa-t azert szoljon.)
Tapfesz nagyjabol +-12.5V (csak grecc+2x1000mikros kondi), a random !PNP helyen egy 337T van, terheles ket komoly 300 ohmos ellenallat. A max kimeno fesz igy 22.6V (vagy +-11,3V) volt''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
SEK3
tag
Szeva mindenki!
Újabb kérdésem lenne, de nem vagyok benn biztos, hogy ide illik:
Nemrég egy műsort láttam a tv-ben, ahol aranyat olvasztottak, de nem ez a lényeg, hanem:
A kemence hőfok-ingadozását úgy figyelték, hogy egy hapsi széttört egy 230-as izzót és a csatlakozóira rakott egy műszert és azt mondta, hogy a hevytésre áramot termel amit a műszer jelez, így nyomonkövethető, hogy mennyire változik a hőfok a kohóban.
A kérdésem az lenne, hogy a wolfram szál tényleg termel-e elektromosságot, vagy rosszul fordítottak és nem árammérőt kötött rá, hanem ellenállás mérőt, mert azt tudom, hogy a hő hatására vátozik az ellenállása az anyagoknak, főleg akkor ha több 100 fokos hőm. változásról van szó.
Na mi az igazság termel áramot vagy sem? -
SEK3
tag
Szóval, ha nem is hasznosítható mennyiségű energiát termel, de nem mondtak hülyeséget és akkora nagyságú elektromos áramot képes létrehozni, hogy egy érzékeny műszer ki tudja mutatni.
most már nem fogom a tűző nyári napon várni, hogy működjön a tv-m a százas izzóra kötve. -
kisninja
őstag
Mi a véleménytetek eröl az erösítöröl ? [link]
És ötleteket kérnék a nyáktervezéssel kapcsolatban. Az eagle kicsit bonyolult.powered by: ®MAJORMÜVEK®
-
Ja no
aktív tag
a peltier hatás fordítva is műxik, bár rendkívül rossz hatásfokkal.
Szerintem hülyeséget mondtak, mert ha aranyba mártják az egészet, akkor ott nem lesz a két fém között potenciálkülönbség, hiszen azonos hőmérsékleten lesznek. Jameg az izzónak szerintem a hozzávezetése is valami wolfram ötvözet lehet, nem csak az izzószál maga, tovább rontva ezzel a termoleketromosság esélyeit
BTW, ha elég gyorsan tudod rángatni az izzódat, akkor a föld mágneses terét felhasználva nyerhetsz energiát. És ha a te tv-d nem is ad képet, de mindenképp benne lennél az esti hiradóban -
And
veterán
A gyakorlatban így működnek a hőelemes hőmérők. De nem a zárt körben létrejövő áramot mérik, hanem a két, eltérő fém között kialakulő termofeszültséget. Egy csomó szabványosított fém- ill fémötvözet-pár használatos e célra, melyeket betűkkel jelölnek (pl. K-típusú hőelem). Az iparban is használják, mer' a szokványos termisztoros (ellenállásváltozáson alapuló) hőszenzoroknál jóval magasabb hőmérsékleten is bírják a strapát.
-
kisninja
őstag
jah és van itt valaki aki ért jól angolul (forditani kéne) hálás volnék.