Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz bajnokpityu #26849 üzenetére

    Még annyit talán érdemes hozzátenni az előző hsz.-emhez, hogy az ilyen méretű zárt dobozoknál viszonylag kivédhetetlen az általad említett, "a membránon keresztül jövő" dobozhang. Nem véletlen, hogy az ilyen konstrukciójú dobozokba általában viszonylag kevés szálas csillapítóanyagot tesznek, hiszen ha nagyon megtömik, akkor hiába érvényesül, hogy a gyapjú jellegű csillapítás "virtuálisan növeli" a belső térfogatot (miáltal mélyíti a keletkezett hanghullámokat), mert sokkal erősebb annak a hatása, amennyivel a csillapítóanyag valóságosan csökkenti a belső térfogatot, ezáltal túlzottan megfogja a membrán mozgását, azaz összességében vánnyadtabbá, mélyhiányosabbá (bár persze tisztábbá) teszi a hangot. Kisebb méretű zárt hangdobozokat jellemzően csak akkor tömnek meg szálas csillapítóanyaggal, ha a mélyhangszóró elegendően érzékeny, azaz kis árammennyiség hatására is elegendően nagylöketű ahhoz, hogy a sok csillapítóanyag megfogó hatása ellenére is elegendő mélyhangot tudjon kilökni magából. Ez lenne az optimális megoldás a zárt hangdobozok dobozhangjának elkerülésére, de mivel kevés és drága az ilyen optimális működésű minőségi mélyhangszóró, ezért (főleg az alsóbb árszegmensben) kompromisszumot kötnek a tervezők, és inkább több dobozhangot engednek rá a membránra azért, hogy a hangnak eleggendő teste legyen.
    Annak idején sokat kísérleteztem az akkori Prelúdiumommal, ami lehet, hogy van annyira dobozhangú, mint a GLE 50-ed, de ha nem is annyira, mindenesetre eléggé dobozhangú, nagyon-nagyon kevés belső csillapítással, és rezonálós pozdorja doboztesttel. A dobozmerevítési kísérleteim eredményével elégedett voltam, de a belerakosgatott csillapítóanyagokat végül mindig kiszedegettem, mert amit nyertem velük a réven (tisztább, kevésbé dobozhangú hang), jóval többet vesztettem a vámon (a hang eltestetlenedése).
    Azt hiszem, hogy ha nekiállnál a mai felfogású hangdobozokhoz képest okkal dobozhangúnak érzett GLE 50-ednek, ott is inkább dobozmerevítéssel érhetnél el nagyobb elégedettséget, míg a pluszban belepakolt szálas csillapítást esetleg előbb-utóbb mégiscsak kiszednéd, mert valószínűleg több kárt okozna, mint hasznot. Az akkoriban megfizethető áron rendelkezésre állt mélyhangszóróknak a zárt dobozkonstrukcióban való felhasználásakor ez volt a jellemző kompromisszum: kevés belső csillapítóanyag, ergo tompább, de testesebb, életnagyságúbb hang.

Új hozzászólás Aktív témák