Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz dudika10 #23515 üzenetére

    Mint mondottam, itt mindenki (na jó, majdnem mindenki) a "fenntartásokkal teli vonalat" képviseli. Különösen azt képviselik a Placebó Jánosnak nevezett emberek.
    Nem kell kifejtened, miért is kéne kifejtened ide nem illő közhelyparádékkal a bizonyítás és a mérés fontosságát és hasonlókat? Mindez spanyolviasz, mindenki (na jó, majdnem mindenki) tudja, nem tőled fogjuk megtudni.

    Egyébként, csak a tények kedvéért, Einstein NEM "támasztotta alá" a relativitáselméletét. Évtizedeken keresztül úgy volt uralkodó paradigma a relativitáselmélet, hogy nem támasztotta alá semmi. Az utóbbi öt évtizedben aztán sokminden (megfigyeléses-méréses tapasztalat) elkezdte alátámasztani, aztán, ha igazak a CERN-ből jövő, néhány hónappal ezelőtti eredmények bizonyos neutrinók fénysebesség feletti mozgásáról, akkor esetleg most meg elkezd kicsit bonyolódni a helyzet körülötte. Legalábbis annak fényében, hogy jelenlegi tudásunk azt valószínűsíti, hogy a neutrinók is rendelkeznek nyugalmi tömeggel. (No meg említhetjük az utóbbi évek modelljeit sötét energiáról, további dimenziókról...)
    Na meg, ha már az ide nem illő hasonlatoknál tartunk, az egész kvantummechanika erre az alaptételre épül: NEM TUDOD MEGMÉRNI - mégis, sokminden tekinthető benne bizonyítottnak és működőnek.

    Vannak példák sokmindenre a világban, és bizony, a hifi/audiofília világában is sok-sok olyan dolog létezik, ami bizonyított tényként tekinthető, annak ellenére, hogy (még?) nem tudtuk műszerrel olyan módon "megmérni", ahogy az emberi fül/agy képes rá. És persze vannak egyéni tapasztalatok is, és persze vannak placebó hatásoknak áldozatul esett emberek is. Hiába próbálod "ránk" kenni, hogy nem ismerjük el a placebó hatást lehetőségeit, mert éppen az ellenkezője az igaz.

    Megint egy többórás jóféle gittrágás a semmiről.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák