Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • JHC

    tag

    válasz Wolfskin #53516 üzenetére

    Nekem is van egy történetem egy Teac CDRW meghajtóról, az is IDE csatolós volt. Még a Win98-as időkben, amikor a Colin McRae 2.0-val játszottam, és a pálya végigjátszása után visszajátszotta a pályát, 3-4 másodpercenként akadás volt a visszajátszásban, nem volt vészes de azért észrevehető volt, és az volt a furcsa hogy szabályos volt az üteme. Már mindenfélére gondoltam, kikapcsoltam még az USB-t is a BIOS-ban, gondolván a megszakítás megosztás esetleg bekavarhat, mondjuk jobb nem lett, de érdekes módon legalább 10-15fps-el többet tudott így a játék, pedig akkoriban sem volt lassú a procim, úgy látszik a régi win-eknek nem volt erőssége a megszakítás kezelés, mondjuk akkor még nem volt APIC mert azt csak az NT rendszerek támogatták és csak Intelekben volt nekem meg AMD-m volt. Aztán a problémát nem sikerült megoldani, de úgyis csak ennél az egy játéknál lehetett megfigyelni.

    Egy időben nagyon sok CD-t kellett írnom, aztán ki kellett olvasnom az Internetet mifán is terem, meg milyen meghajtóhoz milyen nyersanyagot vegyek, de ezek mellett kiolvastam hogy és mint is történik a CD írás folyamata. Valahol olvastam az AutoInsertCdNotification, nevű windows funkcióról, ami figyeli hogy helyeztek-e be lemezt, de arról nem írtak hogy ezt milyen időközönként teszi. Egyszer sötétben játszottam és akkor figyeltem meg, hogy nagyon halványan villan a CDRW led-je, és pont passzolt az ütem a játék akadásával. Regedit-es bűvészkedéssel sikerült kikapcsolni ezt a funkciót, és elmúlt az akadás, de amúgy más játéknál nem okozott problémát. Aztán később visszakapcsoltam mert idegesített, hogy a lemez behelyezés után mindig Intézőben meg kell nyitni a meghajtót hogy történjen valami, de visszajött a meghajtó led-jének halvány villogása, de akkor már nem játszottam ezzel játékkal. Aztán vettem egy gyors Phillips CDRW-t, és ekkor megjavult minden, de azért csak meg kellett keresnem a kiváltó okot hogy tanuljon az ember. A TEAC-nél mindenféle zsonglőrködést elkövettem az IDE kábelekkel, de nem jutottam dülőre vele.

    Ha már OFF a hozzászólás leírom a másik történetet is.

    Annak idején Impulse Tracker-rel akartunk hallgatni zenéket meg szerkeszteni is őket a win95-ös időkben, így kellett egy a program által jól támogatott hangkártya, egy SB AWE64 lett ami ISA slotos. Ez a kártya sokáig elkísért, mert mi tud elavulni egy hangkártyán, hiszen még XP-n is használhattam, de DOS driver is volt hozzá, A 486-os után egy Celeron 333-as lett ebben is használtuk, majd követte később egy AMD Thunderbird 850-es, ekkor még mindig volt 1-2 ISA slot az alaplapokon, majd jött egy XP 1900+, ehhez is tudtunk olyan alaplapot amin még volt 1 ISA slot, így még mindig maradt a hangkártya, Ekkoriban játszottam sokat Quake 2-vel, és csináltam bechmarkot, mondván mennyit gyorsul majd a 850-hez képest az 1900+. Hát nem sokat. Akkoriban arra gondoltam, talán a videókártya fogja vissza. Hozzá kell tennem a crusher.dm2-ben nagyon sok a lövés és villanás, hát betudtam hogy a VGA a gyenge pont. Az FPS növekmény mondjuk 35-ről 41-re, ami nem sok. Valamikor később vettem másik videókártyát, de ezzel sem nyertem sokat. Aztán megjelent az SB Live teszt a CHIP újságban, és milyen jól szól, és szintén DOS-ig visszamenőleg van driver. Persze nem úgy rajzolom a pénzt, így pár fizetésnek el kellett telnie mire összespóroltam az árát. Ekkor még mindig próbáltam rájönni a kevés FPS-re, de a hangkártya megoldotta a problémát. Ugyanis valószínúleg az ISA slot kezelése fogta vissza a gépet, innentől már minden vaj simán ment a 41-ről 68-ra ugrott az FPS, ami nem kis ugrás.

Új hozzászólás Aktív témák