Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #48613632

    törölt tag

    válasz Bobolit #14085 üzenetére

    Laikusként elmondok neked most pár dolgot, amit én gondolok a házimozi szettekről, valamint mikor azt olvasom, "subra most nem telik"
    Nos, nekem minden van, ami egy HM-hoz kell, még ha nem is a high-end kategóriában.
    Először is. Ha még nem hallottál (mozin, és a haverok élménybemutatóján kívül) rendes HM szettet szólni, akkor nem tudhatod.
    Az általad favorizált surroundoknak, vajmi kevés szerepük van, az igaz HM élmény kiteljesedésében. Egészen egyszerűen azért, mert a cselekmény voltaképp előtted történik, a hátad mögött zajló események száma pedig, erősen a 0 felé konvergál. Ebből következik, hogy rendes hang csak akkor jön ki a hátsókból, mikor valami zajosabb dolog, pl egy helikopter, megpróbál hátulról előre haladni, és ezt annyira fontos, hogy ezt ezzel a módszerrel igyekeznek tudatni, a film alkotói. Ezek az események elenyésző számban bukkannak fel, egy-egy filmben, és pár másodperc alatt le is zajlanak.
    Surroundok szerepe még az ambiens hangok prezentálása, ami pl egy vihar esetén jelentheti a dörgést, az esőcseppek kopogását, vagy akció közben, a töltényhüvelyek potyogását, csilingelését a padlón. Pl a Matrix, vagy a Heat c. filmekben. De ez sem állandó egy-egy film alatt, keresni kell az olyan scene-ket, ahol ez előfordul.
    Persze a surroundok sosincsenek teljesen csendben, egyfajta kiterjesztett surround hálót vonnak köréd, de ez annyira halk, és szinte észlelhetetlen, hogy mondhatni csak akkor hallod, ha teljesen középen ülsz, egyforma távolságokra, és a surroundok oldalt ÉS mögötted vannak.
    Ha csak oldalt, mondhatni melletted és ketten nézitek, már szinte nem is észlelhető, vagy csak az egyik irányból. Ha nem középen ülsz, ugyanez a helyzet. De mondom, ezt csak akkor hallod, ha ezekre odafigyelsz, inkább enyhén érezhető a hatásuk, és nagyon minimális az, amit egy filmhez ezzel hozzá tudnak adni.
    Akkor már a center sokkal fontosabb. Igaz, hogy nem annyira "hype" mint a hátsók, de sokkal többet ad a film élményhez, sokkal tisztábbak, és érthetőbbek a párbeszédek egy külön csatornán, mint a frontokon.
    A sub előnyeit pedig már leírták páran, többek között én is, illetve azt, hogy számomra miért fontos, mit ad a filmhez, az élményhez.
    Annyit még hozzá fűznék, hogy igen! Bögre szettek esetében hallottam, hogy a sub ordít, bömböl, csattog, durrog, nem lehet megmaradni a lakásban, olyan hangja van, és a szomszédokat is zavarja.
    Most ennek az okáról csat találgatni tudok, így lehet, hogy hülyeséget mondok, de azért elmondom.
    Szerintem, egy bögre szett esetén, a subra sokkal nagyobb terhelés jut, és a teljesítménye sem szabályozható külön, valamint nincs is összelőve Audyssey-vel, hogy csatornánként azt adja, amit hallani szeretnénk, hanem csak natúr tolja kifelé az erősített jelet, egy saccolt teljesítményen, mivel a "pógárnak" az a lényeg, hogy "szójjon"
    Aki ugyanis ilyesmit vesz, az úgysem tudja, hogy mit akar.
    Nálam a fontossági sorrend tehát.
    Első a frontok, ez ugyebár evidens. Aztán a sub, de ha lehet, ezek együtt jöjjenek, egy jó kis HM erősítővel. Lehet DTS, és nem nyalizok a HD hangokért, úgysem hallom a különbséget az én cuccomon, meg nincs is rá szinkronos anyag, csak nagyon kevés.
    Ezután, ha csak kis pénzem van, vennék egy jó centert, és 3.1 Mivel erre nincs kialakult szabvány, így valószínű, hogy ezt az átmenetet 5.1 beállításokkal hallgatnám, letiltott surrounddal. Bár ilyen sosem volt még, így lehet, hogy ez zsákutca.
    És csak a végén, ha az anyagiak engedik, venném meg a surroundokat, mivel nem érzem a szükségét ahhoz, hogy élménymozit nézzek.
    Na befejezem most, bár tudnék még írni egy csomót, pl a subokról, hogy mennyivel teljesebb az a hangkép, amit a rendszerem visszaad, mióta van.
    Zárszóként annyit, hogy eléggé "túlméretezett" subom van, egy Jamo SW-410, kisszobát gipszkarton fal választja el a nappalitól, és nyugodtan alszom, amíg asszony mozizik. Pedig, a gipszkarton az nem jó hangszigetelő. A beszélgetés előbb átjön, ha növelem a hangerőt, mint a mélyek.
    Na, én nem akarlak meggyőzni semmiről, úgyis azt látom, hogy abba a kategóriába tartozol, akit nem lehet, vagy nagyon nehéz.
    Ehhez még hozzájön, hogy te pénzed, arra költöd, amire akarod.
    De az a véleményem, hogy idővel rá fogsz erre te jönni magadtól is.
    A surround az jó, ha mutogatni kell a haveroknak, mert mindenki arra kiváncsi, hogy milyen, mikor a hátad mögött szól.
    Akkor majd odatekersz egy olyan részhez, és lehet felállva tapsolni, azt a kb 10 másodpercet ;)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák