- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Elso fazis: epits ki egy megfelelo alapot,konnyu,alacsonyabb pulzusu alapozassal.Erzesbol ez a "meg tudok kenyelmesen beszelni futas kozben",nagyjabol a max pulzusod 70-75%-a.
Amikor ugy le tudsz futni kb. 10km-t,hogy 5 utesnel nem mozdul el tobbet az alap futopulzusod akkor kezdheted a kovetkezo fazist.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chuck Norris
senior tag
Jó étvágyat!
Én meg vettem egy ilyet, most kicsit olcsóbb mint szokott és pont ma lerohadt rólam az előző speedcrossom, már nem maradt semmi cipőm amiben tudnék menni terepen ha hó is van.[ Szerkesztve ]
-
tisn
addikt
válasz parandroid #88349 üzenetére
par eve minden reggel kb. zabkasat eszem, de eleg nagy hulyeseg gondoltam mar tobbszor is: tiszta szenhidrat kb (igaz en belepakolok 1-2 kanal protein port)
aztan legutobb olvasom dietetikusnal, hogy zabkasa reggelizok ne csodalkozzanak, ha 10h korul ehesek, a klasszik szenyo/rantottas reggeli laktatobb es tovabb kitart a zsir/feherje tartalom miatt.
szoval az 50g zabpelyhet csokkentettem 30-ra, a protein port meg fellottem 1->2 kanalra, igy talan jobb egy fokkal. de lehet neha eszek sima rantottat, uresen vagy valami pici kenyerfelevel, jobban jarok.
-
tomcica
Topikgazda
válasz Peterhappy #88348 üzenetére
Aze' te sem vagy piskota,hogy kihagyas utan egybol FM-es tavokkal dolgozol Comegetsome szokott igy edzeni
Mar latom hogy epitkezel,semmi OCD es egyeb betegseg nincs itt kerem: 11.11km,22.22km...mi jon meg 33.33 es 44.44?
Meg a testsulyt be tudod igy loni 66.66-ra vagy valami,de a magassaghoz NE NYULJ
Pulzusmeresnel az a karpant nem jatszik? Sokan azt hasznaljak mellkasi ov helyett. Nem is tudom Polar,Fitbit melyik markaknak van.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz parandroid #88349 üzenetére
Siman szoktam tukortojas,zoldseg,par szelet kenyer kombot is reggelizni,ha erzem hogy kell a kaloria el is vagyok vele az ebedig konnyeden.
Masik a 400gr sima natur gorogjoghurt + 30gr csokis feherje kombo,ha edeset kivanok.
Amugy a zabpehely reggeli napam sima pehely,30gr feherje,par kiskanal chia mag,fel marek mazsola es felontom langyos vizzel...telen egy kis fahej es chili por is kerul bele,futson.[ Szerkesztve ]
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
tomcica
Topikgazda
válasz xy.zsolt #88350 üzenetére
Varjaaa' azert ahogy te epitkezel ez az szinte 60-40% lassu/gyors arany durva dolog am. Sokan ezt igy nem birjak el,fiatal korban sem
Volt ott evek soran felepitett nagyon komoly aerob bringas alap,kulonben nem biztos,hogy menne.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
xy.zsolt
őstag
válasz tomcica #88356 üzenetére
A tavaly szeptemberi sérülés miatti kihagyás után teljesen 0-ról kezdtem ezt az évet.
Fokozatosan hétről-hétre toltam a távon mire májusig elértem a 50Km/hetet....amit azóta precízen tartok is. Ez távban biztosan működik, szóval nem rizikózom ennél többel.
Inkább a tempót növelem (ahogy adja), bár itt csak percekről van szó ami a grafikonon nem látszik. Konstans 4óra +/-5p
Jól látszik, hogy májusban egyszer túltoltam a tempót ezért a köv héten reco kellett kevesebb km-rel. Novemberben is történ hasonló, éreztem is az elmúlt hónapban némi plusz reco igényt, de ezt már "kihordtam lábon"[ Szerkesztve ]
BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.
-
Lortech
addikt
válasz xy.zsolt #88338 üzenetére
Hát ja, de idén úgy át vagyok vizsgálva mint egy sportoló, pár hónapja voltam terheléses EKG-n, sportorvos szerint 3 félidős a keringésem, volt légzésfunkció, sok egyéb szakorvosi vizsgálat, havonta labor, eddig kb. 300e összegben, friss d-dimer, troponin, CK-MB, (hs)CRP minden normál. Amit csak lehet, mértem, tudatosan csináltam és kimaxoltam idén. Naponta 2-4 vérnyomásmérés hónapok óta, tökéletes értékekkel, az Omron M7 eddig 1 pitvarfibrillációt jelzett. Egy supraventricular tachycardia ijesztő, de nem kirívó eset, nem kell hozzá szívizomgyulladás. Sebaj, legalább ebbe a témába is beleásom magam még jobban. Mindenesetre már gyűjtöm a szerveremre az ECG adatokat, hátha kardiológust érdekli.
Thank you to god for making me an atheist
-
sherlock82
senior tag
MA reggel - 2 ben közel 9 km futás jól esett, utána mégjobban a reggeli. : )
41 évesen szerintem méltó ünneplés.Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
xy.zsolt
őstag
válasz sherlock82 #88361 üzenetére
Isten éltessen! 🍻 Nálam az lesz a cél, hogy a Garmin szerinti Vo2max-om aznap minimum annyi legyen mint a leélt évek
[ Szerkesztve ]
-
Peterhappy
őstag
válasz tomcica #88354 üzenetére
Van mit bepotolnom. Keves idom van kocogni, ha mar van, kihasznalom.
Nem tagadom, akad itt nemiADHDszamfetis. tegnap 3333 forintot fizettem az aldiban, vigyorogtam, mint a tejbetokDe jovore elengedem a szammisztikat. Kellenek a koztes tavolsagok, es mivel nem tudom mi lenne elegansabb, pl. 15.15 vagy 15.55, inkabb futok, mint mas ertelmes emberek szoktak.
Suly alakulgat... hetfon 78.0 volt, mult hetfon 77.7
Karpantot soha nem probaltam, felmerult az is, de igy gondoltam a mellkaspant csak "kozelebb all a szivemhez".
-
tomcica
Topikgazda
szinte latom,amikor LanyUs megkapja ezt a lampat karacsonyra
[link]There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
norby_42
aktív tag
válasz Peterhappy #88363 üzenetére
Ezt bebuktad, innen egy grammot se mozoghat a súlyod
Eat pasta, run fasta
-
inf3rno
nagyúr
-
Peterhappy
őstag
válasz norby_42 #88365 üzenetére
Ahhoz képest, hogy adventi időszak, szerintem egész jól tartom magam
Főleg, hogy két hétig el voltam tiltva a futástól, bringázástól (görgőzéstől). S mivel a súlyzós edzések számain látom, hogy folyamatosan fejlődök, szerintem izom is mászik-mászogat fel rám valami minimális mértékben.Megjöttek a héten a szenzorok, jövő héten bicót cserélek, és a bringámat fogom be görgőzéshez, jelentősen szeretném növelni a heti tekerések arányát, fog még ott kopni a zsírréteg (legalábbis remélem).
@inf3rno:
[ Szerkesztve ]
-
HKorn
veterán
válasz Peterhappy #88368 üzenetére
Nekem is egy Tacx görgőt hoz a Dzsízuszka, meglátjuk, sosem próbáltam még bent tekerni, de már hiányzik a bringa. Valahogy majd be kell illeszteni a futások közé, de úgy, hogy ne sokalljak be. Milyen szenzorokat rendeltél?
Run&Ride
-
norby_42
aktív tag
válasz Peterhappy #88368 üzenetére
Ok, de innen vagy 66.6 vagy 88.8 a következő?
Eat pasta, run fasta
-
LanyUs
senior tag
válasz tomcica #88364 üzenetére
Ez a mostani fejlámpám Annyit ástam, hogy a jobb talpél külső széle egy ponton bedagadt Ez eddig egyszer volt 3 éve futástól. Kezdek kiesni a kemény a fizikai munkából, vissza kell szokni. Szokjon a fene, inkább tekerek helyette Melléképületből vezetek el szennyezett vizet szintkülönbséggel felfelé. Érdekel a gépészet, munkámtól távol áll, mint témakör, de terveztem egy rendszert. Most megvalósítom.
-
Alg
veterán
Remélem van egy (vagy több) jó ventilátorod mellé
Nekem 4. nap, dupla nap
A tegnapi terepfutás után a délelőtt elég nehezen indult, a reggeli etapban 20 percig tartott az energia, utána nagyon szenvedős lett.
Délután baromi álmos voltam, hajszál híján sikerült rávenni magam a futásra - jó döntés volt, mire átöltöztem egész felpörögtem, tettem bele 5k mini tempócskát ~FM iramon (5:00), pulzus rendben volt, szinte jólesett.Eddig 4 nap, 66km
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
parandroid
félisten
Padlóventilátort javaslok, abból is minimum 35 cecntiset, de ha lehet, inkább 50-est. Azok a nagyáruházi, filléres állóventilátorok lófaszt nem érnek.
p
I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
jimpo
senior tag
Idén szerintem az utolsó félmaratonom futottam ma. A tempó rész is letudva jövőjét végéig.
Addig ledolgozom az utolsó 3 darab 12 órás munkanapom idén.1ó36p 21.2 km Average 4:33/km 157 bpm 276 W 175 spm 1,25 m 230 ms
Saucony Kinvara 12 fapad. Mellé kellemes hőmérséklet, viszonylag szeles idő. 9 kilométer körül hazajöttem némi frissítőért, de két perc (se) volt az egész.#88370 sherlock82
Vo2max ez mit jelent a gyakorlatban ?
A VO2 max a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét adja meg.Ezért csavarok ki néha egy Cooper-t. Nyélgázon nem kellemes, de ellenben megtudom történt-e fejlődés avagy sem. Bár igazából az is valami ha stagnálás van.
Jobb mintha számottevően csökkenne.[ Szerkesztve ]
A 1080p felbontás játékokban lehet nem a legszebb, de legalább simán fut a vason... :DDD
-
Alg
veterán
Ebből tegyél be egyet, de mégjobb ha kettőt Jól irányítható felsőtestre. A hidegnél fontosabb szerintem a légmozgás hogy rendesen elpárologjon az izzadtság rólad, sokat javít a komforton.
Mester: Igyekszem, kisült a házi kenyér, (próbálom nem megenni a fél kilót egyszerre), vacsira abból lesz vagy 2 szelet, tükörtojással.
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Peterhappy
őstag
válasz norby_42 #88371 üzenetére
A kérdést sem értem, Barátom.
666. The number of the Beast. Alap. 🤘[ Szerkesztve ]
-
norby_42
aktív tag
-
HKorn
veterán
válasz Peterhappy #88379 üzenetére
Jó az enyém is sima Boost lesz, semmi fancy directdrive, meg ilyesmi. Teszek rá egy speedszenzort, aztán appokat ki lehet próbálni. Nem akarom túltolni, tényleg csak néha kell, heti 1 tekerés kb.
Run&Ride
-
HKorn
veterán
Mai futással átléptem a tavalyi összéves mennyiséget. Idén se sikerült sokkal többet futnom, mint tavaly. Ez van, teljesen beálltam az éves 1400-1500km közé.
NB 1080v11 1100km körül kezd lekotlani, már a 8km feletti futásoknál érzem benne a térdem, habár külső állapotra még tök jól néz ki. Hadrendbe kell állítanom Puma VN2-t, abba mégcsak 100km-ttettem.
Run&Ride
-
Studi
veterán
Én év elején belőttem tervnek 1500km futást, 2500km bringát. A futás bőven túlszaladt, 2500-nál járok úgy, hogy október óta kisebb-nagyobb holtidők vannak. A bringa valahogy nem állt annyira össze idén, 2000km lett, úgy, hogy több 100-as volt benne, mint eddig bármikor, és két Balaton kör is. De a napi szintű bringázás valahogy elkallódott a futás mellett most.
-
xy.zsolt
őstag
válasz sherlock82 #88386 üzenetére
A Garmin a mért egyéb adatokból kalkulálja ki egy algoritmus alapján. A gyakorlat nálam azt mutatja ha lassabb tempót futok 1-2 napig akkor az vo2max szint csökkenést eredményez.
-
tomcica
Topikgazda
Futsz egy 12perces Cooper felmerot,es megnezed ,hogy milyen Vo2max ertek jar melle ezzel a kalkulatorral
[link]There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
itouchfan
senior tag
Kalkulátorok vannak ahogy linkelték előttem. Pontosan mérni spiroergometriával lehet, azaz amikor futsz laborban futópadon és van rajtad egy maszk. (ami méri az O2/CO2 arányt közben kilegzesnel).
„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
xy.zsolt
őstag
válasz tomcica #88390 üzenetére
Ilyen veszély nem fenyeget.....nagyon ritkán tolom 177 fölé, de ha mégis akkor a maxot is kiveri és kidobom a vasmacskát kb 1km-en belül (akkor is ha közben lejjebb megy a HR) Ez az a szitu mikor elengedem a tervezett gyors tempót. Lásd 1 hete a 9x1000/250 interval-nál...utólag láttam csak, hogy a tempóelengedés előtt kb 1k-val már egy pillanatra 180 fölött volt a HR, ami utána ugyan 180alá ment, de a motor addigra megfőtt. Aztán 160as HR-el 4:45ös tempón hazafutottam...amit jól bírtam, pedig 6k volt hazáig még.
Egyáltalán mi számít vo2max edzésnek?.....187es max HR-es egyén esetén?
[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
válasz xy.zsolt #88392 üzenetére
Sebessegre is kb a 8-10perc max tempod sebessege mar vo2max sebesseg
szoval a 200 es 400-as napoknal a gyorsak azok vo2max sebesseghez tartoznak.Ezert nem kell belole tul sok.
Valamint ezert nem szabad pl neked az 1000m-es ismetleseket feltoltni az 5K tempod sebessegere! Az vegkepp megfozne,ha folyamatosan tolnad.
FM sebesseg kornyeke az mas vilag,abbol combos heti mennyiseget is elbir a test,hetrol-hetre.
Pulzus az kb a 95-97%-os pulzus es feletti reszek fedik le,ez ugye rovid resztavoknal nem megy fel ide,kozben a futas irama viszont mar boven vo2max lehet.There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
xy.zsolt
őstag
válasz tomcica #88393 üzenetére
hejjj, én a 200 és 400akat sem tolom max tempóra....néha az utolsót ha adja, de az is inkább 95%os tempó (3:00 környékén) Azt írtad, hogy ne toljam kreténben ilyenkor télen....ezt betartom. Kivéve múlthét hétfőn , de ott sem a 4:00ás 1000res tempó volt sok hanem az R250@5:00 kevés (távban)
[ Szerkesztve ]
-
tomcica
Topikgazda
válasz xy.zsolt #88394 üzenetére
Az ilyen rovid resztavokat egy egeszseges futo siman fel tudja kapni akar 800meteres max sebessegre,SOT! Szoval nem nehez a Vo2max sebesseget tulloni meg jolesobb 1500-3000m-es tempon sem Szova az hogy valaki nem maxra futja ki a resztavokat meg nem jelenti azt,hogy nem tolja a vo2max gyorsabbik felen.
Van piheno igen konnyu porgetni
Pl ha neked a 12perces max sebesseged atlag mondjuk 3:45,akkor igen konnyu a rovid resztavokat ennel gyorsabbra is futni,pedig nem kell
Esetleg az utolsot szoktuk felkapni ha ugy adja,de csak azt az egyet.[ Szerkesztve ]
There are two mistakes along the way to Mastery: Not starting it and not going all the way."
-
sherlock82
senior tag
Köszönöm a választ mindenkinek, a linkeket és a kalkulátorokat elmentettem.
A táblázatok alapján teljesen rendben vagyok. : )Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
sherlock82
senior tag
Köszönöm a tájékoztatást mindenkinek. VO2 max témában.
A táblázatok alapján teljesen rendben vagyok.Iphone se 2, Mizuno Wave Rider 25, Garmin Instinct 2
-
xy.zsolt
őstag
Megvolt a 4:20as alaptempó 2km-enként 250m@3:40es kigyorsítással, de az utolsó 2k-nál elszúrtam mert 350m után jött egy éles kanyar (útkereszteződés forgalomban) ahol 4:45ig muszáj volt lassítani....aztán 180 feletti HR mellett ismét fokozatosan 3:45re gyorsítottam a végéig.
Kiderült amit eddig is tudtam....csak 1k hosszú maximális tempóváltáshoz vagyok beedzve az intervallokkal. Mivel nem versenyzek, így nincs aki tempóváltással szivasson, ergo szükségem sincs ennél többre. A cél az, hogy a 4:00ás alaptempó legyen stabil egy 10k-s PB-hez.....ma a 4:20as kényelmes volt 163as HR-en még a kigyorsításokkal is.[ Szerkesztve ]
-
xy.zsolt
őstag
válasz tomcica #88399 üzenetére
2hét múlva előrelátóbban tervezek az útvonalon kigyorsítási ciklusokat....nem rongyolok 3:40el az autók és gyalogosok közé Az emiatti ismételt hirtelen kigyorsítás kiverte a HR plafont (186)....ezért pici lassítás után 1k fokozó ment a végéig...ahol a pulzus már 180alatt maradt úgy is, hogy én totál all in-t nyomtam...érkezés rohadt nád effektussal.
Nos, ezt kérted, de amúgy nagyon nem happy ending
Mai produkciómmal ismét 58 lett a Garmin VO²max[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest