Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz darvinya #71010 üzenetére

    és (#71017) darvinya

    Amiket kifogásként írsz, az többé vagy kevésbé (általában inkább kevésbé, mert a fémmel azért nehezebb dolgozni, később is terjedtek el hifi felhasználásra mint más anyagok) minden más membránanyagra igaz, amelyeknek membránanyagkénti használatát nyilván nem vitatod (műanyagok, papírok, szövetek...) - hogy is vitathatnád, hiszen mindennapi gyakorlat, de a fém is mindennapi gyakorlat, önmagában, ötvözetként, bevonatként... stb. Mindennapi gyakorlat. Nem én mondom, hogy lehetséges, hanem a tervezők-gyártók csinálják. Semmi kiküszöbölhetetlen különleges sajátosság nincs a fém mint membránanyag műszaki használhatóságában a többi szokásos anyaghoz képest. Elsősorban hangminőségi jellegzetességek befolyásolják a tervezők választásait, másodsorban pedig a költség, merthogy jó hangminőségű membránt fémből általában drágább csinálni, mint más anyagokból, és még akkor is sajátos a hangminősége, nem mindenki szereti, főleg nem olyan felhasználásban, mint a mobil eszközök, lásd fülhallgatók, ahol jellemzően pocsék minőségű hangfelvételekkel operálnak a felhasználók, amely hangfelvételek foga fehérjét a fém membránok jellemzően jobban kimutatják, mint például a műanyagok vagy papírok vagy szövetek. Magasabb minőségi és árkategóriákban elterjedtebbek a többféle anyag rétegezéséből összeálló szendvics membránok, ezeknél a fém általában csak egy-egy réteg, nem a membránanyag egésze, de műszaki akadálya a teljesen fém membránnak sincs, fülhallgatóknál sincs, aminthogy használják is így - fülhallgatóknál egyelőre nem feltétlenül sűrűn, de nem valamiféle műszaki-anyagtechnológiai lehetetlenségek miatt, hanem kereskedelmi szempontok miatt, és mert a hifi fejlesztés csak az utóbbi években ugrott rá a fülhallgatókra, eddig mostohagyerek volt a szórakoztatóelektronikában.

    Gondolj bele, szubbasszus-sugárzók köbméternyi levegőket mozgató, 20-30cm-es átmérőjű membránja is tud lenni fémből, azaz tisztán fémből, um-es nagyságrendű vastagságban, pedig az aztán tényleg az adott fém rezonanciafrekvenciája környékén dolgozik és szakadásveszélyes! Hát már éppen egy 10mm-es átmérőjű membránocska ne tudna éppen fémből lenni? Akkor műanyagból se tudna lenni, meg papírból se tudna lenni, meg szövetből se tudna lenni. Minél kisebb átmérőjű a hangszórómembrán, annál könnyebb műszakilag megcsinálni bármilyen anyagból, ugyanis az átmérőcsökkenés arányához képest jóval kisebb arányú a vékonyítási igény, annak ellenére is kisebb, hogy a fülhallgatókban ugyebár igen kicsi és erőtlen a hangszóró motorja - segítségként a mozgási igény is kicsi.

    De mindegy is, olyat ábrázolsz lehetetlenként, ami mindennapi gyakorlat. Ne feledd, te onnan indultál el, hogy a dóm magassugárzók eleve (impregnált) szövetek, azért, mert... Na de nagyon nem eleve így van. A mindennapi gyakorlatban is nagyon nem eleve így van, és sose is volt így - amint írtam az előzőben.

    (A mikrofonos példádra vonatkozóan megjegyzem, hogy az elv inverz azonossága ellenére is, a minőségi mikrofongyártás sokmindenben más műszaki problémákat vet fel, mint a minőségi hangszórógyártás - és persze sok hasonlót is, de mindez most mindegy, ugyanis példa mindenre és mindennek az ellenkezőjére is van.)

    Én kiveséztem, továbbiakat csak esetleges kifejezett kérdés esetén. Ellenérvelni már nem fogok.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák