- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- iPhone topik
- Garmin Forerunner 165 - alapozó edzés
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- iOS alkalmazások
- Netfone
- Egy héten belül bemutatkozik a Nubia Z70 Ultra
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
-
_NCT
őstag
Sziasztok!
Behúztam egy Samsung 980 Pro 2TB-ot alzáról (felbontott, de 48k volt, nem lehetett ott hagyni), ehhez kellene hűtőborda? Az alaplap (GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2) 2db nvme befogadására képes, a régi 970 evo menne alulra, ez fölé. Gyárilag az alaplaphoz adtak hűtőbordát, ami csavarozható az ssd fölé. Kell-e nagyobb?
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Megvan az új ház, beszerelve.
sg3-utils csomag fent.
írnám a fájlba a sort amit mondtál, de nekem nincs ilyen fájl:Csak hozzam létre, írjam bele?
A végén hogy tudom ellenőrizni hogy megy-e a TRIM?Jelenleg ezt látom:
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
5leteseN
senior tag
-
kasza blanka
aktív tag
Üdv
Van egy PM9A1 1TB SSD-m (980 Pro OEM változat) - MZVL21T0HCLR-00BL2
Idle hőmérséklet 56/59C, de pl CrystalDiskMark szekvenciális írástesztnél 70/74C
Mindez egy Asrock Z790 Riptide Wifi 2. M2 slotjában, közvetlen a videókártya alatt, de az egész heat spreader forró, tehát a hőt átadja neki.
Ez vajon elfogadható hőmérséklet, vagy hosszú távon megöli? A leírás 0-70C-t ír operating temp-re.
-
Fecogame
veterán
Rákerestem neten, de nagyon ellentétes infókat találtam.
Ha egy M.2 NVMe SSD-t rakok egy olyan gépbe, ami csak M.2 SATA-t támogat, menni fog vele/felismeri?
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
csixy
addikt
válasz LLKobe #52505 üzenetére
Szia!
Nem ide kellene, hanem a
/etc/udev/rules.d/ mappába kell létrehozni egy új dokumentumot,
aminek a neve : 10-trim.rules
És ezt a fájlt kell megnyitni emelt jogosultsággal egy editorral és bele írni a kívánt sort és elmenteni, aztán újraindítani a masinát.[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
mohow
tag
Sziasztok!
2TB Samsung 970 EVO plus-ra általános felhasználás, leginkább játék mellett szükséges hűtőborda?
Esetleg a laphoz adott fémlemez elég lehet?
Pasztát érdemes/szükséges? (Persze, ha az első kérdésre igen a válasz )
A rajta lévő matricát nem szabad leszedni, ugye jól tudom?Másik M.2 slot-ban van egy másik SSD, jelenleg azon van a rendszer. Lehetséges megcserélni, mert információim szerint a VGA alatti a "gyorsabb".
Tehát nem áll fejre a WIN, ha az eddig megszokott helyen egy új üres, a rendszert tartalmazó SSD pedig a másik slotban köt ki?[ Szerkesztve ]
"Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is." Q (Star Trek Voyager)
-
Raymond
félisten
SSD-nel nincs, ott van a Secure Erase ami torli/ujrageneralja a kulcsokat a FW-ben. Teleirni semmi ertelme, foleg nullakkal nem mert fogalmad sincs FW szinten mint csinal, de jo eselyel igy nem irtad tele a cellakat.
[ Szerkesztve ]
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
zizidor
őstag
Nekem laptopban elég gyakran felment 65 fokra, emiatt tettem rá. Csak egy egész vékonyka (~3mm) borda fért el, meg a t.pad, de azóta 50 fok alatt van. Matrica maradjon.
Én cseréltem már meg meghajtókat, nem történt semmi különös, a Windows sem panaszkodott semmire.
[ Szerkesztve ]
„Open mind for a different view, and nothing else matters”
-
LLKobe
veterán
válasz zizidor #52525 üzenetére
Linux noob vagyok, kérlek kicsit jobban fejtsd ki
Fstrim csak ellenőrzéshez kell? Vagy annak időnként futnia kell? Ha igen ez magától megy, vagy valamit mókolnom kell hozzá?Próbálgattam amúgy, de nem jöttem rá mit csinálok rosszul:
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
nagyúr
válasz LLKobe #52526 üzenetére
fstrim -v /
Ez az alap manual TRIM, ha külön particióid vannak, azokat is TRIM-melheted, például van külön /home, akkor a parancs így néz ki: fstrim -v /home
Nálam a külön csatolt particiónál ilyen a parancs: (a / gyöképarticiban a csatolt meghajtók, particiók a media mappában vannak/felhasználónév/partició neve)
sudo fstrim -v /media/ubyegon/TORRs
Amúgy ez a parancs mutatja az időzített feladatokat:
systemctl list-timers -a
ez meg a service valós végrahajtásának tényét, idejét:
journalctl -u fstrim.timer
De az fstrim gyakoriságát is állíthatod...itt egy elég régi blog, ezek a dolgok még érvényesek benne.
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is - Frissítve!
nekem heti TRIM van beállítva, látható is a manual futtatás TRIM-melt kicsit: (első kettőnél vártam kicsit, a harmadinál nem, látható is az eredmény)
ubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo fstrim -v /
/: 27,1 GiB (29081477120 bytes) trimmed
/: 1,1 GiB (1150435328 bytes) trimmed
/: 0 B (0 bytes) trimmedubyegon@ubyMintC-212:~$ sudo fstrim -v /media/ubyegon/TORRs
/media/ubyegon/TORRs: 1,1 TiB (1201483476992 bytes) trimmedJa és reménykedjünk, hogy az OS systemd initrendszerű.
Az alul lévő sdb1 és sda2 particiókat direkt csatoltad a
/var
-ba? Nincs/media
vagy/mnt
mappa?[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
LLKobe
veterán
válasz ubyegon2 #52527 üzenetére
Köszi!
Így már műxik:
journalctl -u fstrim.timer
erre ezt kapom:
Elvileg akkor heti egyszer lemegy, akkor így jó vagyok?
Gondolom minden drive-ra megy a TRIM ami támogatja?Az alul lévő sdb1 és sda2 particiókat direkt csatoltad a
/var
-ba? Nincs/media
vagy/mnt
mappa?Én nem csináltam semmit, az a külső vinyó illetve az SSD amik USB-n vannak a masinára dugva. Gondolom így mountolja őket a rendszer.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz LLKobe #52528 üzenetére
Egy pillanatra lefagytam ezeh az 1TBHDD elnevezésen!
Gyanítottam, hogy a rendszer mountolta így, mindenesetre elég szokatlan, mivel a /var-ra ezt írja a FHS:
Változó fájlok: olyan fájlok, amelyek tartalma várhatóan folyamatosan változik a rendszer normál működése során, mint például a naplók, a spoolfájlok és az ideiglenes e-mail fájlok.
De ha ott ez van, akkor maradjon így, eszerint működik.
Majd pár hét múlva csekkold le a végrehajtás ténye, ideje parancssort* és utána manual TRIM-mel is nézd meg, mennyit TRIM-mel és abból látod, hogy jó-e a heti rendszeresség. Általában bőven elég szokott lenni, főleg akinál az online TRIM is aktív! (utóbbi nyilván OS futtató SSD-nél van)
*
journalctl -u fstrim.timer[ Szerkesztve ]
-
LLKobe
veterán
válasz ubyegon2 #52529 üzenetére
Egy pillanatra lefagytam ezeh az 1TBHDD elnevezésen!
Az előzőnek amit váltott az volt a neve, és ezt is arra neveztem hogy ne kelljen konfig fájlokba path-t módosítgatnomKöszönöm a segítséget, ahogy mondtad majd lecsekkolom, remélem akkor ez pipa
-
nagyúr
válasz LLKobe #52530 üzenetére
Az előzőnek amit váltott az volt a neve, és ezt is arra neveztem hogy ne kelljen konfig fájlokba path-t módosítgatnom
Ja, jobb ilyenkor nem piszkálni, anno én is belekeveredtem, mint majom a házicérnába, amikor variáltam a partició megnevezésekkel.
Igazán nincs mit, kicsit meg is nyugodtam, hogy a thread elején írt félidiótaságaim nem zavartak eléggé össze! Ha lecsekkolod, írd be léci, legalább ilyenből is lesz valami példaesetünk.
-
LLKobe
veterán
válasz ubyegon2 #52531 üzenetére
Mindenképp megírom.
Egy dolog mondjuk még mindig nem világos: a TRIM nagyon leegyszerűsítve csak törli a nem használt helyet ha jól értem.
Ezért nem értem hogy mikor kiadtam a TRIM parancsot, hogy trimmelt 745 gigát úgy, hogy 655 giga üres helyem van csakThrough the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
nagyúr
válasz LLKobe #52532 üzenetére
# SSD méret linux gb gib TRIM fstrim
Ezért nem értem hogy mikor kiadtam a TRIM parancsot, hogy trimmelt 745 gigát úgy, hogy 655 giga üres helyem van csak
Ööö...no ez az, amiben el lehet merülni eléggé a Linuxnál. A df parancs egyes kapcsolói nem halandók értelmezésére készültek, én is mindig belekavarodom, de vannak ennél jóval kacifántosabbak és én csak autodidakta home user vagyok...
A 655 giga üres hely az valójában a lemezen rendelkezésre álló blokkok mennyisége.
Ez talán egy viszonylag egyszerű leírás, a közepén van egy táblázatos részben a Understanding df command output fejezet, ahol leírják a --kimeneteket.
Linux Check Disk Space Command To View System Disk Usage
Nálam is kb így térnek el a számok amúgy, de a gparted ad legegyszerűbben valós méretet talán...
Remélem most már pofonegyszerűnek látod ezt az egyszerű mekkora a meghajtóm mérete kérdést!? (én is, csak a szemem jojózik, mire előhívom a fejemből az infókat, hogy el is tudjam valahogy magyarázni)
Érdekességképp nézd meg e két kb ugyanarra a célra szolgáló parancs kimenetében a méreteket! Attól függ a meghajtó mérete, kinek melyik a szimpatikusabb parancssoros megoldás:
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
válasz LLKobe #52534 üzenetére
Igazán nem bonyolult és csak egy (két) tényező szokott játszani.
Az egyik az, hogy a linuxos filerendszereken szokott lenni u.n. reserved space.
Ez defaultból 5% szokott lenni és ide csak és kizárólag csak root jogosultsággal lehet írni és csak akkor, ha a többi hely elfogyott - ez amolyan vésztartalék, hogy ha a hülye userek teleírják a drive-ot, a rendszer akkor is valamennyire működőképes maradjon. Ez a fenntartott hely a méretnél látszik, a szabad helynél viszont nem, szóval a foglalt + szabad az kevesebb lesz, mint a méret.
A másik meg az a kérdéskör, hogy egy kB az most 1000 byte (hivatalosan ez a kilobyte) vagy 1024 (ez meg hivatalosan kibibyte) - TB / TiB esetén a kettő közti különbség már 10%. Adf -h
az 1024 alapú, adf -H
meg 1000, egyéb helyekem meg általában azért az szokott lenni, hogy a MB az 10^6 byte, a MiB meg 2^20.DRM is theft
-
Maelephant
aktív tag
válasz pluto1969 #52424 üzenetére
Szia,
nekem egy elég régi, 2 TB-os MX500-am van és arra az épp most frissített, tehát naprakész Storage Executive azt állítja, hogy a legújabb firmware van rajta, ami viszont M3CR023 verziószámú. Eltérhet a firmware verzió azonos terméknév alá tartozó, de eltérő gyártási idejű termékek esetén (gondolom igen, mert pl. switcheknél hardware revision-önként el szokott). -
Sdi
addikt
válasz Maelephant #52537 üzenetére
Igen eltérhet. Nekem mindkét verziószámú firm-el van MX500-am. Annyi a különbség / a méretükön kívül / köztük, hogy kb. 2 év eltéréssel gyártották őket Mindkettő tökéletesen működik.
[ Szerkesztve ]
"Ha az alkohol akadályoz a munkában, hagyd abba a munkát!" /Manuel Scorza/
-
Raymond
félisten
válasz Maelephant #52537 üzenetére
Az MX500-nal volt kavaras par (2?) eve mert elturtak valamit az egyik update-el. Az hogy kell-e vagy ven-e ra update es hogy melyik az attol fugg mivel jott gyarilag:
A number of MX500 drives were shipped with Firmware Revision M3CR043 or M3CR044. These revisions are not applicable to drives which shipped with previous firmware revisions.
The M3CR033 firmware is only compatible with drives that shipped with M3CR032.
The M3CR023 firmware is compatible with all drives shipped with firmware other than M3CR032.
Forras: [link]
[ Szerkesztve ]
-
5leteseN
senior tag
Rokonos gép eladódik, és az a kérdés merült fel, hogy: ha az SSD tároló üres helyét 2-3x tele írom filmmel, majd azt is törlöm, akkor a családi képek nem lesznek helyreállíthatók a vevőnél?
-
5leteseN
senior tag
válasz Raymond #52541 üzenetére
1:
2: Az is biztos jó, csak telefonon levezényelni ezt egy pusztán magyarral rendelkező 60 felettinek szerintem "M(ission) I(mpossible)" közeli a " hozd létre az "xyz" nevű könyvtárat, tedd bele az MI:2 filmet, majd ezt másolgasd az első ilyenbe, amíg tele nem lesz" SMS-hez képest.
Ezek ismeretében?
-
Raymond
félisten
válasz 5leteseN #52543 üzenetére
Google Translate:
Számos MX500 meghajtót az M3CR043 vagy M3CR044 firmware verzióval szállítottak. Ezek a verziók nem vonatkoznak a korábbi firmware-verziókkal szállított meghajtókra.
Az M3CR033 firmware csak az M3CR032-vel szállított meghajtókkal kompatibilis.
Az M3CR023 firmware az M3CR032-től eltérő firmware-rel szállított összes meghajtóval kompatibilis.
DeepL Translate:
Számos MX500 meghajtót az M3CR043 vagy M3CR044 firmware revízióval szállítottak.
Ezek a revíziók nem vonatkoznak azokra a meghajtókra, amelyeket korábbi firmware revíziókkal szállítottak.Az M3CR033 firmware csak az M3CR032-vel szállított meghajtókkal kompatibilis.
Az M3CR023 firmware kompatibilis az M3CR032-től eltérő firmware-rel szállított összes meghajtóval.
Mindketto jo szerintem, az elso bekezdes angolban ugyanugy nehezen ertelmezheto 100%-ra elso olvasasra mint a ket forditasban, mindegy hogy revizio vagy verzio van ott
A lenyeg az hogy a te SSD-den az ahhoz tartozo utolso firmware van, nincs hozza kesobbi. A magasabb szamu firmware verziok mas revizioju MX500 SSD-khez vannak.
[ Szerkesztve ]
-
baro32
aktív tag
Szevasztok olyan kérdésem lenne hogy az aláírásomban szereplő laptopban az SK Hynix PC801 gen4x4 -es 1TB-os SSD-nél normális az hogy játék közben 70/72'c-ra felmegy a hőfok?
Ez az SSD gyárilag van benne a gépben és van rajta egy réz lemez meg alatta a hőelvezető lap kb. 8-10perc után vissza is hűl 44'c-raHP OMEN 17" i9-13900HX 64GB (DDR5-5600MHz) RTX4080 (12GB -175w) SK Hynix PC801 1TB +Toshiba xg7 4TB SSD
-
magickonfig
tag
Új Samsung 2TB 970 EVO Plus 38,7k (emag akciós) vs. Samsung 2TB 980 Pro 44k (bontott Alzás)
Am5 Gigabyte hűtőbordás alaplaphoz lenne. Win 11 és játékok és filmek tárolásához. Melyik éri meg jobban az elkövetkezendő 6-10 évre?fórumot végigszaladtam, de még tanácstalan vagyok
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Pityu. #55753 üzenetére
(rögzített hozzászólás)
Nyugodtan veheted azt a Kioxia XG7-et is, teljesen megbízható szerintem az XG sorozat, nekem van egy XG5 félgigás, hol külső meghajtóban használom Ventoyos boot eszköznek, hol valamelyik notebookban van, csendben dolgozik, semmi gond nincs vele. Amúgy nem sok különbség van az SN730 meg a XG7 között, utóbbi PCIe 4.0, de mindkettőben Kioxia BiCS NAND van, kb a controller is saját gyártás, ami szintén Kioxiát jelent. 2021-ben Lenovo Thinkpad Carbon gen9 meg Thinkpad P1 notikba voltak ezek az XG7-esek OEM-ként.
[ Szerkesztve ]
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Bontatlan WD Black 2TB SSD Gen4x4 SN770
- HGST 10TB Enterprise sata3 100/100
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
- Új Blueendless 2 lemezes RAID ház, Foxpost az árban
- 1 TB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD - STEAM DECK
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest