Új hozzászólás Aktív témák
-
ToBeY
nagyúr
Kiderült hogy amikor win7-ről megpróbálta magát updatelni win10-re az nem ment fel,viszont a boot-ot frankón hazavágta rajta,.
-
Krogoth
senior tag
Hy.
Adott egy kis kép (kb. 500*500 pixeles), amire hóesést kéne animálnom. Létezik erre valami egyszerű, gyors megoldás, esetleg egy weboldal, ahol "ráanimálják" a hóesést, vagy el kell kezdenem fotoboltozni vele?
-
Burger húspogácsához való jófajta marhahúst és faggyút hol árulnak Bp.-en?
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
nagyúr
Sziasztok!
Hogyan kell hívni németországi Lebara prepaid mobilt, ha ezt a számot adják meg 01514xxxxxxx
A kinti körzetszámot kéne elé tenni? Ha az előbbi formában hívom, akkor valami magyar cég veszi fel.
+49-1514- ez lehet a helyes?
köszi előre is
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
Krogoth
senior tag
Hy.
Van olyan futárcég, akinél ha reggel megrendelem a szállítást, akkor másnapra már a címzettnél lesz a csomag? MO-n belül.
-
Bjørgersson
félisten
válasz Krogoth #20061 üzenetére
MPL
As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility... • Samsung Galaxy S9, Fractal Design Define C, Kefine Delci HiFi IEM, Donner Dobuds ANC TWS eladóak: https://tinyurl.com/2jhv79td
-
Meghivott
addikt
Tableten nézem a Prohardver és Hardverapro oldalait. Utóbbinál jól működik ha mobil nézetre váltok, aztán mikor ugye belépek onnanegy topicba, akkor az előbbi átvált asztali nézetre. Lap alján klikk a mobil nézetre, erre meg kidob a PH főoldalra. Mit lehrt tenni, hogy mindkét oldalt mobil nézetben lássam és ne kelljen mindig külön kattingatni? Köszi
-
nagyúr
GLS, ezzel még telón egyeztetni is lehet, a posta az napközben rádcsörög, hogy ott van a csomaggal.
Többször küldtem már GLS-sel kiscsomagot Pestről vidékre délitáni feladással, másnap reggel-délelőtt kézben volt. Posta simán kitöltotte úgy a csomagcimkét, hogy utca 3. szám, 2 em., nekem kellett másnap reggel telefonálnom az ÜSZ-re, hogy az utca neve is lényeges lenne.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
EmberXY
veterán
válasz Meghivott #20063 üzenetére
A böngészőben az alapértelmezett "user agent"-et állítsd mobilra, ha netán asztalira van állítva, onnantól kezdve eleve a mobil nézetet fogja preferálni, szerintem ez lehet a megoldás, nálam is rögtön átváltott miután átállítottam, (bár én pont az asztali nézetet kedvelem, de ez egyéni preferencia kérdése), más ötletem nincs.
Up the Irons!
-
Helmet
újonc
válasz MaxxDamage #12650 üzenetére
Szia luimapeiz,
ha még aktuális (ugyanebben a cipőben járva kiderítettem), hívd a 1 209 1134-es számot Bp. XI. kerületben, a Philips alkatrész raktárában még van pár 5-ös csomag HQ171. Csak egy féle illetben, de kapható! Ők is úgy vadászták össze és nem valószínű, hogy lesz utánpótlás.
Remélem még nem késő!
Üdv,
Helmet[ Szerkesztve ]
-
hitvanyalak
senior tag
GLS VAGY G4S A DPD nekem katasztrófa volt többször is. Az MPL-re egy betontömböt nem bíznék
A lamellák is néznek engem. Bőrömre csíkokat festenek.Énemből csíkok lefeslenek. Felváltva vagyok én is fény vagy árnyék. Apró komolykodó árnyjáték. Fény-árny csíkokban mérem a perceket.
-
Krogoth
senior tag
válasz hitvanyalak #20068 üzenetére
GLS lett. Posta nálunk is felejtős és DPD-vel nekem is hasonlóan rossz tapasztalataim vannak.
[ Szerkesztve ]
-
Reaper04
aktív tag
Jóestét, sziasztok!
Az akkori kérdésemmel kapcsolatosan, miszerint Pc tápegységgel tudok e 10 m távolságban üzemeltetni pl. led fényforrást....
Felmerült még egy kérdésem:Járható út-e,ha a tápegység vezetékeit hozzákötném 1,5mm2 -es kábelekhez és körbevezetném 2 szobán.
A 2 szoba egy ágon menne. És úgy mint egy rendes szobában lennének konnektorok, csak ezek 12v-os konnektorok lennének. 12v os fogyasztókkal.
Főág menne le a táptól egy kötődobozba, ahol wago csatival ketté bontanám egyik menne be a belső szobába, másik meg maradna ebben a szovában.Ha minden működne egyszerre (ami max nagy ritkán hetente következne csak be fél órára) a 2 szobában az össz terhelés nem éri el a 5 ampert és 60w-ot.
Az össz kábelhossz a táptól indulva 30 méter lenne. (Szobánként 15-15)
Szerintetek?
-
törölt tag
Dehogynem. 2-300W egyenáram semmivel sem jobb, mint ugyanannyi váltakozó. Sőt, az egyen ráadásul veszélyesebb is, mert elektrolizálja a testnedveket. Pl képes jelentősen csökkenteni a vér oxigénszállító képességét, vagy akár veseleálláshoz is vezethet.
Az meg külön nem előny, hogy azonos teljesítmény mellett 12 V-on jóval nagyobb áram folyik. És pont az áram a veszélyesebb. Plusz ugye semmiféle skinhatás nincs, a test belsejébe is könnyedén eljut az egyenáram.
-
pjen
félisten
válasz #65675776 #20080 üzenetére
Szerintem hagyjuk.Nem tudom mit értesz azonos teljesítményen.cos fi 1 esetén a teljesítmény durván IxU.12V 100000 Ohmon nem tud akkora áramot áthajtani,hogy 300w teljesítmény legyen.De kár ezt ragozni arról volt sz,hogy 12V ráz e.300W hoz durván 25A nek kéne folyni 12V on.
[ Szerkesztve ]
-
Reaper04
aktív tag
Nem szándékom nyúlkálni a vezetékekhez áram alatt. Akár csak 12V akár több
Néhány elektro kütyüt szeretnék árammal ellátni. A legtöbb 1-2 sec-ot üzemel csak, mert letiltja a timer.
Ez idő alatt vesz fel mondjuk 2 A. Aztán 0. Másik meg még kevesebbet.... stb.Ami talán hosszabban fog működni az a led szalag.
Köszönöm szépen a segítséget!
Alig várom h belekezdjek -
törölt tag
"2-300W egyenáram semmivel sem jobb, mint ugyanannyi váltakozó. "
Ezzel kezdtem a hsz-t. Az meg hogy éppen mennyi a bőr ellenállása sokmindentől függ. Ráadásul általánosságban írtam egyen és váltakozóáram hatásainak különbségeiről.
25 A? A halálhoz 0,1 A is elég.
De egy gyakorlati példa: egyik munkatársamat 230 V váltakozóáram rázta, 5-6 s után húzták le a főkapcsolót a berendezésen, ő maga nem tudta elengedni. 1 napig volt megfigyelésen kórházban, aztán kiengedték, mert tünetmentes volt. Másik munkatársamat 24 V egyenáram csapta meg 2 s erejéig. El is tudta engedni. Két napig benntartották kórházban olyan rossz volt a vérképe és a vizeletmintái, a szíve sem éppen szabályosan vert. Még egy hét múlva is remegett. Ennyit arról, hogy az egyenáram nem ráz és kevésbé veszélyes.
-
törölt tag
válasz philoxenia #20085 üzenetére
Mind a két esetben jobbkézzel fogták a sérült burkolatot. A másik kezük a burkolat egy másik részét fogta. Sima S1P osztályú munkavédelmi cipő, műgyantabevonatú padló, amin némi olaj volt (mint mindig az adott üzemben).
24 V nem folyt sehol. Feszültség nem folyik, az csak simán van.
A váltakozóáramú berendezésen két rezgő és egy sima motor van, összesen ~2 kW a teljes teljesítményigényük maximális terhelésnél. A vezérlés 12 V egyenáramú, teljesen elszigetelve a berendezés fémrészeitől. Az egyenáramú egy 5 W-os motorral bír, semmi többel.
-
pjen
félisten
válasz #65675776 #20087 üzenetére
Feszültség sincs, max egy kapcsolatban, feszültség különbség van amelynek hatására zárt áram körben az áramkör ellenállásának megfelelő áram folyik. Ezért nem halnak halomra az autó vill szerelők az ivhegesztők ezért nem vág agyon a laptop táp a szigeteletlen kapcsos led táp a csengő reduktor stb.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz #65675776 #20087 üzenetére
A 230V (generálta áram[hogy ne ebbe köss bele ])a padló felé folyhatott, nyilván csak kis áramról lehet szó, ha az áramvédő kapcsoló nem reagálta le. Ha a burkolat két részét fogod, nyilván nem lehet akkora feszültségkülönbség a két rész között, ami mérhető áramot generál... A 24 V eszerint a leírás szerint találgatás eleve...
-
törölt tag
válasz philoxenia #20089 üzenetére
Fázisonként 2-300 A-ek folynak. Az ilyen áramvédőkapcsolók nem oldanak le 20-30 mA-eknél. A padló felé pedig nehezen folyna, mert maga a padló is szigetel és a cipő talpa is. Az olaj szintén nem a legjobb vezető. A egyik probléma meg az volt, hogy az érintésvédelmi vezető le volt szakadva, így nem tudta elkerülni a munkatársamat az áram. Az egész körben neki volt a legkisebb az ellenállása, így a berendezésen folyó áram nagy része rajta folyt át. Szerencséjére nem termelés közben történt az eset, mert akkor bizony vagy 100x annyi áram folyik abban az eszközben, mint nyugalmi állapotban.
Miért találgatás a 24V? Ott van a motor adattábláján, és az eszköz tápegységén is, hogy 24 V. Mérhetően is annyi van, az eset kivizsgálásakor is annyit mértek rajta. Igaz, hogy a fémburkolatra is eljutott az egész egy nem látható belső vezetékszigetelés sérülése miatt.
Két konkrét eset, nincs benne semmiféle találgatás.
-
törölt tag
Amúgy meddő vita.
Az egyenáram felbontja a véred, a váltakozó pedig elállítja a szívritmusod.
Az áramütés vicces dolog, mert többféle lehet.
Lehet olyan amikor direktbe megfogod a vezetéket, és te vagy a fogyasztó. Ha az időtényezőtől eltekintünk (és ezen írásban végig el is fogok) akkor a károsodás mértéke függ a felülettől, és a feszültség értékétől. (12 voltos akku már elhangzott ha megfogod a két pólust semmi bajod nem lesz, de ha belenyúlsz két szeggel a konnektorba akkor érezni fogod, hogy tapintható a feszültség akárcsak itt a topicban) Itt főleg a belső ellenállásod mondja meg mekkora áram folyik rajtad.
Lehet olyan amikor te vagy a vezeték az áramkörben. Itt már a feszültségszint mellett számít az áramkörben folyó áram is. (Lekötöd az akku egyik ágát, megfogod az akkutönköt, meg a sarut, és kérj meg valakit, hogy indítózzon. megint csak érzékelhető lesz a különbség.) Itt viszont a vezetéken folyó áram megy át rajtad is. (Ha egy 3W-os fogyasztó van az áramkörben 12Volton akkor I=3/12A folyik át ha nem 3 hanem 30W akkor ugye már rögtön tízszer annyi áram főzi a húsodat. )Ja, és igen. Ha nem teljesen száraz a kezemen a bőr, akkor az ujjhátakon egy 4.5V-os elemet már érzek.
20091 da-raa:
Fázisonként 2-300 A-ek folynak. Az ilyen áramvédőkapcsolók nem oldanak le 20-30 mA-eknél. A padló felé pedig nehezen folyna, mert maga a padló is szigetel és a cipő talpa is. Az olaj szintén nem a legjobb vezető. A egyik probléma meg az volt, hogy az érintésvédelmi vezető le volt szakadva, így nem tudta elkerülni a munkatársamat az áram.Az első leírás vonatkozik a történetre, bár te valami miatt a másodikat akarod ráhúzni.
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz #33253120 #20092 üzenetére
"(Lekötöd az akku egyik ágát, megfogod az akkutönköt, meg a sarut, és kérj meg valakit, hogy indítózzon. megint csak érzékelhető lesz a különbség.) Itt viszont a vezetéken folyó áram megy át rajtad is. (Ha egy 3W-os fogyasztó van az áramkörben 12Volton akkor I=3/12A folyik át ha nem 3 hanem 30W akkor ugye már rögtön tízszer annyi áram főzi a húsodat. ")Ez így nem működik.Ha igaz lenne,megfogád az aku két kivezetését és átfolyna rajtad a zárlati áram.Szerintem ha bekötöd magad soros fogyasztóként a Te ellenállásod fogja meghatározni az áram nagyságát.Ja és ezt találtam a feszűltségről.bár lehet trehányul fogalmaztam.Mondjuk a vita egyértelműen onnan indult ráz e a 12V.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Szerintem ha bekötöd magad soros fogyasztóként a Te ellenállásod fogja meghatározni az áram nagyságát.
Az a párhuzamosnál van. Pl bedugsz egy telefontöltőt(I1), egy tv-t(I2), asztali lámpát(I3), és az állandó feszültség mellett mindegyiken annyi áram folyik amennyi neki kell. A hálózaton ilyenkor I=I1+I2+I3 áram folyik.
Ellenben ha sorba kötünk akkor minden fogyasztón feszültség esik ami áramot hajt át rajta, és az összes áramköri elemen át fog folyni a legnagyobb fogyasztó árama. Azaz itt az áram állandó és a tápfeszültség U=U1+U2+Un módon osztódik.Ohm törvénye néven utána tudsz keresni.
-
pjen
félisten
válasz #33253120 #20094 üzenetére
Én nem szeretek a levegőbe beszélni,bár eddig is tudtam,hogy ez egy félre értésből fakad.Tehát kimentem a kocsihoz és bekötöttem magam sorosan egy 12V/100W os izzóval az akumulátorra ésem történt semmi.Az én ellenállásomon 12V nem tudott észrevehető áramot áthajtani.
-
-
Shingen
addikt
Mi van itt elektrotechnika óra
風林火山
-
pjen
félisten
válasz #33253120 #20097 üzenetére
Nem tud átfolyni áram az én ellenállásom miatt,I=U/R..Hogy szemléltessem,kezdjél el méregetni egy 100w os,60w os 15w os izzót.Az indítózás amúgy sem lenne jó példa.Mi tőrténik indítózásnál:meg húz a behúzó mágnes,ugyan olyan rövidzár mintha megfogod a két polust csak nincs közte mérhető ellenállás.Egyébként próbáld ki,én feladtam.
-
nagyúr
Hogy van most ez a garantált bérminimum? Pár éve nem foglalkozom ezzel, így ez nekem teljesen új:
A kormányrendelet szerint januártól a bruttó minimálbér:
havi bérnél 127 500 forint
hetibérnél 29 310 forint
napibérnél 5870 forint
órabér alkalmazásakor pedig 733 forint lesz.A garantált bérminimum jövőre (legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkaköröknél):
havibérnél 161 000
hetibérnél 37 020
napibérnél 7410
órabér esetén pedig 926 forint.Ezt hogy lehet pontosan megállapítani, megtudni, hogy a jó ideje betöltött munkakör minek számít?
Logikus, hogy a munkáltatónak az alacsonyabb bér a jobb, ez csak közfoglalkoztatásnál van így vagy magáncégekre is irányadó? Kötelezőt nem is akartam írni, mert az csak vicc ma Mo-on, főleg ha szürkefoglalkoztatás van még igen sok helyen.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Új hozzászólás Aktív témák
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest