Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz g.peter23 #8972 üzenetére

    Véletlenül nemrég nyomtam le én is egy tisztítást a Media Markt De-Caf tablettával, ugyanígy viselkedett, végül a tablettát úgy dobta ki a zaccfiókba, hogy nagyrészt egyben maradt. Itt jól működik:

    https://www.youtube.com/watch?v=5kXYiRNAQBw

    Ennél a konstrukciónál főzés után, amikor a pogácsa még bent van, a kávés, részben zaccos lé visszafolyik a bojler spiráljába (a szűrő melletti résen leszalad némi zacc), onnan a csepptálcába. Ezt egy kis dugattyús útváltó szelep irányítja, piros nyíllal jelöltem. Ahogy megszűnik a pumpanyomás, a dugattyút visszanyomja egy rugó, ekkor a lefolyó lé átirányítódik a csepptálcába.

    Amikor pumpanyomás van, a dugattyú benyomódik és az irány megváltozik (zöld nyíl). A rajz csak szimbolikus, hiszen egy dugattyú mozog benne valójában.

    Mivel a felső spirálcsőben kávés lerakódás képződik, a zsírtalanító kezeléstől is azt várnánk, hogy nyom egy kis vizet előre, majd a nyomás megszűnésekor a maradék visszafolyik a csepptálcába (ahogy az minden főzés is megtörténik), így öblíti le a spirált.

    De ahogy a felvételeden hallható, amikor megy a pumpa, abban a pillanatban már lefelé megy a víz, a csepptálcába. Esetemben még az is hozzátartozik, hogy ezen a bizonyos dugattyús szelepen egy kis javítás történt, ami által nem lehetett tökélesen visszaállítani a gyári állapotot (egy belső kis rugót ezzel a módszerrel nem lehetett visszarakni), de azért a célnak megfelelt, mert a nyomás pótolta ezt a kis hiányosságot.

    Továbbá idő hiányában még nem is tudtam alaposabban boncolni a problémát. Van egy másik gépem, majd abból át kellene tenni a dugattyút, ismét tesztelni, átnézni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák