Hirdetés
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- iPhone topik
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MediaTek Helio G50-nel futott be a Tecno új belépő ajánlata
- Huawei P50 Pro - emlékkép
- Befutott az Android 16 fejlesztői előzetese
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
pali923
aktív tag
válasz Loobelt70 #29713 üzenetére
Én igazán nem akarlak rábeszélni, hiszen nekem sem volt még csak a kezemben sem Triton gép, de pl. ezt itt a jövő hétre a házadhoz postáznák 325Ł-ért, ami mai árfolyamon nincs 140.000 Ft. Vagyis nem feltétlenül kell lemondani valamiről azért, mert Angliából küldenék. Ráadásul új gép lenne, nem egy ismeretlen múlttal rendelkező csodamasina.
USA-ból már láttam nagy szállítási költséget, de amit eddig Angliából vettem, azt mindig jutányos áron küldték, és 3-4 nap alatt ideért.A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
mdk01
addikt
válasz Loobelt70 #29746 üzenetére
A láda méretéről nem esett szó.
Egy ekkora ládát 10cm-enként végig lehet rakni fékezős kivetőpánttal akkor sem fogná meg a tetőt, ha az megindul...szvsz.
Ha olcsó és használható megoldás kell akkor valami nyitóolló(pl. Huwil), vagy gázteleszkópos megoldást kellene nézni.[ Szerkesztve ]
-
SCH04
csendes tag
válasz Loobelt70 #29928 üzenetére
Szia!
Szívesen látlak, bármikor. Mondjuk a távolság. Balatonföldváron lakom, a telep Zselicben van egy kis faluban.
Még a rajzok is megvannak. Ne egy csilivili gépre gondolj! Számítógépen terveztem, a gépészmérnök barátom megrajzolta, aztán küzdöttem az esztergályosokkal, mert a százados illesztést nem akarták ismerni. Többet tud a gyári gépeknél átmérőben hosszban is.Már négy éve nem ment, a nagy megrendelőim bezártak, tönkrementek. Tele a telep tölgy, dió, cseresznye juhar fűrész árúval. Muszáj volt valamit lépnem. Szárítót csináltam, asztalos gépeket. táblásításban gondolkodom. De ha van valami ötletetek azt szívesen venném. -
SCH04
csendes tag
válasz Loobelt70 #29933 üzenetére
Ne viccelj!
Nincs semmi titok legalábbis nálam. Sokan megvezettek az elején, nem a frankót mondták el. Tudni kell válogatni a tanácsok között.
Informatikusnak készültem, pár évet jártam, aztán a fater lerobbant ápolni kellett, nem akartam otthonba adni, így valamit kellett kezdeni egy kis faluban a világ végén. Volt a kárpótlás, vettem erdőket aztán így jött a fűrész. Egyszer bejött a Makovec egyik embere, megmért egy tölgy pallót tolómérővel, aztán jöttek a melók.
Restaurátorok,asztalosok, bútorgyárak, külföldi megrendelések stb. Ahogy jött OV nem lett több megrendelés.
Nem akarok sírni, csak egy kis rövid történelem.
Kezdd ott, hogy megnézed hány ampert tudsz varázsolni, mert minimum 22kW-os motor kell ezzel kis előtolással bármilyen rönköt tudsz szelni. Jön még három motor hidraulika, lap le-föl, előtolás ehhez kell egy frekvenciaváltó ami húzós. Ezek 2-2,2kw motorok. A lap le-föl hajtóműves. A legfontosabb a tengelyek CMO4 mindenképpen hőkezelt, és kúpra kell a kerekeket, ehhez egy nagyon spéci esztergályost kell keresned.
Jön még az elektronikai rész, mágneskapcsolókból egy csomó. Nehogy üzletbe vedd meg!
Fölöslegesen ne költsd el a pénzed, kérdezz és segítek. -
SCH04
csendes tag
válasz Loobelt70 #29937 üzenetére
Nos, a 25 amper és az 5,5 kw , ez így nagyon karcsú a horizonthoz. Ha szép holmit akarsz gyártani, azt csak a fa tőszakaszából lehet, ami az első ágig tart. Ezek a rönkök 30- as csúcsnál kezdődnek. A felső ágbenövéses rönköt nincs értelme megvenni, Talán fenyőből, hársból, tölgyből gerendát ezekből.
Ha ebben gondolkodsz, akkor ott van 800-as kiskőrösi. Nagyon jó masszív gép és pár százezerért hozzájutsz.
csinálsz hozzá egy állványt kocsival és go!
Segítek a horizontba is, de ilyen kis motorral nincs értelme. Az elején egy 15 kw-os motorral kezdtem 800-assal, de nem volt tökéletes. Sajnos nekem is csak 64 amper van, ez is kevés. Úgy indul, mikor átkacsol deltába, akkor feszítem az ékszíjat egy hidraulikával. Az ezreshez 34 kw-os motor kell. Ez a minimum.
800-as kerékkel is el lehet vágni nagyobb rönköt. Levágod a széldeszkát, megfordítod, kiderékszögeled és akkor már nem olyan vastag, és amit így leszelsz, mi úgy hívjuk (egyszerszélezett) lesz.
Van még egy varázsszó a KIHOZATAL. Nem mindegy egy köbméter rönkből menyi fűrészárut tudsz készíteni.Nem mindegy, hogy hajtogatod a lapot, mennyi fűrészport termelsz, hol kezded meg a rönköt.Több kolléga ebbe futott bele. Vett egy fűrészt, fölvett négy embert, ő meg elment csajozni. Aztán nem értette, miért úszott el, Pedig kiszámolta, hogy ez milyen jó buli.
A helyedben én a kiskőrösivel kezdeném. Veszel vékony 18-22 cm csúcsú nyár v. fenyő rönköt. Fűrészelsz gerendákat, deszkát, aztán akácot abból már lehet kerítéselemet. Az akácot már trükkös szelni.
Belejössz, aztán meglátod. -
SCH04
csendes tag
válasz Loobelt70 #29982 üzenetére
Gondoltam, nem fog tetszeni amit írok, de ez a valóság. Az elején én megszenvedtem ezekkel a dolgokkal.
Sajnos a kocsiban nem tudok segíteni, mert egyszer láttam egy jót, de nem igazán érdekelt és nem maradt meg bennem. Egy öreg fűrészes traktorral járt hétvégenként építkezésekre, ahogy az ácsok mondták az öreg nyomta a gerendákat, lécet, deszkát. Este kész volt a tető, összecsukta az állványt, Egy valag pénzt keresett ezzel. Azt hiszem 40x40-es zártszelvényből volt az állvány. Két 50 cm egymástól független kocsi volt, 4-4 csapágyon , két szögvas egymással szemben amin gurult, és csavarorsóval állította a fogásokat. Kb. ennyire emléxem. De ha benézel hirdetési oldalakra, lehet van fönt képekkel. Egy kreatív lakatos megoldja.
4-500 kg-os rönkökbe ne gondolkodj, azok egy nagy gépnek is gond, főleg ha kemény fa.
Amit ajánlanék elsőre---- fenyő, hárs, nyár 18-22 cm csúccsal 3-4 m. Ezek 100 kg alatt vannak, még nyersen is.Ezekből tudsz gerendákat, deszkát, raklap elemet. Ha ez már a "kezedben" van, látni fogod a következő lépést.
A felső ágbenövéses rönkkel nem szabad foglalkozni, ha táblásításban gondolkodsz, ugyanis olyan nagyok az elvárások, hogy már a tűgöcs is hiba.
A 800-as 15 kw-al az volt a gond, hogy egész kis előtolással nagyobb rönkök vágásakor a felület hullámos volt. Ez a nyomaték hibája. A 800-as kerék furata 75 mm, nem tudtuk a tengelyek vastagságát növelni, és gyakran törtek. Ezért is kellett az 1000-es 100-as tengelyekkel. Mondjuk én 90 %-ban tölggyel dolgozom.
Töltök föl képeket mindenképpen, csak most nagyon meg vagyok csúszva a melóval. -
bim
veterán
válasz Loobelt70 #30013 üzenetére
Nálunk ilyen van és simán vagdalják vele a tölgytől a fenyőig mindent. Mondjuk nem fér bele 1m-es átmérő de "csak" 7,5Kw-os motor van rajta . A cégnél 8m-re van megépítve a sín és ugyan nem gépi előtolás van de mindenféle erőlködés nélkül lehet vágás közben tekerni a kart.
szerk: LT15-re menj rá ha érdekel de nem viszi direktbe a link.
[ Szerkesztve ]
-
SCH04
csendes tag
válasz Loobelt70 #30014 üzenetére
Köszönöm!!!!!!!
Sokat segíttettél!Látom nem adod föl a horizontot! Szándékosan nem írtam az egyszerűbb megoldásokról!
Kérlek!!!!!!!!!!! NAGYON VESZÉLYES ÜZEM!!!!!!!!!!!!!
Láttam én is több gagyi megoldást, még gyári gépeken is, most nem akarom felsorolni.
Többen jártak nálam, megnézték és mindig az volt konklúzió, hogy egy egyszerűbben is meg lehet csinálni.
Próbáld ki a először a kiskőrösin az biztonságos, utána gondold át a horizontot.
Nagyon sok balesetről tudok. Nálam is volt több, ezért dolgozom már évek óta egyedül.
A rönköt már lepakolásnál egy állványra (gurítóra) kell rakatni, ami szintbe van az állvánnyal. A kocsit odatolod , és rágurítod a rönköt. Két "hold" alakú kampót használnak a rönk lefogatására. Van egy régi Jugoszláv függőleges gép ott láttam. -
darkipista
csendes tag
válasz Loobelt70 #30050 üzenetére
Háát khérlek alássan,ezt a sötét szabolcsos dolgot kérem mellőzni.Mert a végén még szólok Nekik Valahogy nekem az utca végén is van egy raklapüzem ahol saját gyártású fekvőszalaggal vágnak kamiontételre.Bent Ibrányban meg a fatelepen meg egy szuper Debreceni gyártású Bonafag horizont rönkvágó üzemel.Azt tényleg érdemes megnézni. Nyíregyen a Farmtüzép mögött még egy hagyományos /nem szalag/ fekvőgatter is van,de a nem óriás rönköket ők is egy kiskőrösi vándorfűrésszel vágták kocsival./azt a szerkezetet jól le is rajzoltam méregettem magamnak úgy 12 éve/Nálunk a cégnél is volt egy darabig hátul egy régi fekvőgatter,azt egy ácsmester átalakította magának szalagosra...
-
bim
veterán
válasz Loobelt70 #30052 üzenetére
Nem akarok beleokoskodni de a legveszélytelenebbnek az tűnik ha a gép mozog és a rönk fixen áll.
Amúgy nem tudom hogy ez mekkora biznisz felvágni mondjuk palló méretre a rönköt, mert ahogy látom itt nálunk a cégnél ez csak úgy igazán üzlet hogy a szélezetlen anyagot kilécezve benyomják a szárítóba és amikor eléri azt a szárazságot akkor eladják jó kis haszonnal.
Mielőtt nem volt a linkelt gatter csak bérszárítás ment és rájöttek hogy ebben így van igazán zseton. -
SCH04
csendes tag
válasz Loobelt70 #30057 üzenetére
Az már jó lesz 15 kw-os motorra. Azzal az indítási módszerrel, ahogy én indítok. Mikor átkapcsol deltába akkor kell "rátolni" a motort. Nálam egy hidraulika munkahenger mozgatja a motort amíg megfeszül az ékszíj.
Milyen a biztosíték? Az olvadó lenne a jobb, mert az lassabban old ki. Még az NKI-t nézd meg. egy alu tokozottban van az óra előtt. Le van plombálva, de ha egy helyen akkor óvatosan lelehet szedni a tetejét. 4 csavar fogja. Ott fogod látni a lehetőségeket. Láttam olyan automatát, mikor Afrikában vadásztam valahol Kenyában azt hiszem. 16 A volt ráírva, egy böhöm nagy motort indított és nem oldott ki. Kérdeztem az embert, hogy működik? Beszélt valakivel, ezt rakta föl, ő kifizette. Ennyi a történet. -
thyeby
őstag
válasz Loobelt70 #30074 üzenetére
Tulajdonképpen értem a helyzetedet.
Az az igazság, hogy ezek a 12V NiCd, NiMh rendszerek már leáldozóban vannak. Magam ily ilyenekkel szerelkeztem fel. Pénz híján. De ha kifutnak, akkor úgy érzem, hogy nem akkukat kellene pótolgatnom, hanem áttérni a 18V Li-Ion rendszerre.
Jól át kell gondolni a márkát is. A DeWalt pl olyan, hogy gyári akkut pótolni gyárival, hmm, olyan fíling, mint ha az lenne a cél, hogy az ember megvegye Mága Zoltántól a hegedűjét. Kilátástalan.Valaki nemrég belinkelte a Milwaukee akkuk árait. Leesett az állam, annyira olcsók. Úgyhogy megfontolandó a Milwaukee beruházás a meglevők helyett.
Több fa van, mint asztalos!
-
lentivator
csendes tag
válasz Loobelt70 #29988 üzenetére
Időben reagálok...
Köszi a választ!
Asszem rávezettél a megoldásra:
Szendvicsből-szendvicsbe.Az azért is jó lesz,amiért te is írtad.
A felfüggesztésen agyalok még,mert nemtok ollan profilt amiben tologatás közben ne lefegne az ajtó.
Lehet,hogy meg kellene támasztanom 2 helyen?
A fal 3m magas,az nyílás meg 2m.Ha ajtót 2,8m magasat csinyálok,akkor az ajtó feletti sínen kívül a tok felett
is meg tudom támasztani mondjuk 2 oldalasan görgővel,aztán akkor csak az ajtó maga lefegne amennyit az anyag maga enged.
Így talán el tudom hagyni a földön lévő profilt.(remélem) -
SCH04
csendes tag
válasz Loobelt70 #30104 üzenetére
Ezt nem igazán értem, mert úgy szokott lenni, 3x16A--3x32----3x64........ De biztosan ez egy más bekötés.
Ez már jó lesz egy nagyobb géphez. Úgy kell számolni, ha 15kw-os a motorod, indításkor a dupláját veszi föl amperban. Ebben az esetben 30A.
Látom a szívedre vetted a figyelmeztetést. Pedig nem a rátermettségedet vontuk kétségbe. -
SCH04
csendes tag
válasz Loobelt70 #30129 üzenetére
Értem, akkor az NKI 3x64 A. Ez már jó. Nálam az volt a helyzet, mikor elkészült a gép, nem volt annyi amper amennyire szükség lett volna. Annyit kellett volna az eonnak, hogy hoznak háromszáz méter célkábelt a trafótól. Nem tették meg, így maradt ez a verzió.
Elolvadt a hó, fényképezőt is megtaláltam. Jövő héten csinálok egy sor képet. Nem tudom ide hányat lehet föltölteni? Vagy emailben? -
SCH04
csendes tag
válasz Loobelt70 #30131 üzenetére
Hogyne, nagyon jó lesz az, még több gépre is. Nálam is, ha ment a vezérgép, akkor a sorozatvágónak is kellett menni. Főleg mikor tetőlécet csináltam. Csak indításnál kell igazából az amper, utána a negyedére visszaáll.
Nagyon jók a kiskőrösi gépek, bent van az anyag, és emiatt a rezonancia szinte nulla. -
SCH04
csendes tag
válasz Loobelt70 #30137 üzenetére
Bocs, későn értem ide!!!!!!!!
Már írtam Neked, nálam sincs már ipar, kb 5-6 éve. Amióta úgymond szárnyalni kezdett a gazdaság.
Kb. 60 m3 megrendelt fűrészáru maradt rajtam. Nagy bútorgyárak, asztalosok, restaurátorok, mentek tönkre
egyik napról a másikra. Nekem is az a szerencsém, hogy vannak az erdők és a tűzifa megy. Be kellett invesztálnom a tartalék pénzemet asztalos gépekbe és meg kell tanulnom egy szakmát ami nem is egyszerű., legalább táblásítani tudjak. Nyílászárók, bútorok készítéséről nem is álmodok, mert ahhoz hosszabb idő kell.
Nem akarlak lebeszélni, a horizont építésről, csak a mostan helyzetet próbálom vázolni fűrészáru terén.
Belenyomsz egy valag pénzt, időt a fűrészbe, megveszed a rönköt, fölszeled és kitudja mikor veszik meg.
Egy köb tölgyrönk, amiből már aránylag szép holmi jön ki 50 ezer +áfa. a tőszakasz export 100 fölött.
Ha fölszelted, szárítva szeretnék ugye, azt is kell építened, mert készen 5-6-10 misi. Amikor ezzel is megvagy, akkor megjelenik a tűzvédelmis, munkavédelmis, ÁNTSZ, a mikulás, a jézuska, meg akinek még fizetned kell, mert ugye egy vállalkozásod van és potenciális eltartó lettél. Akkor még ott vannak a járulékok, könyvelő stb.
Amit építesz gépeket az nem butítás!!!! Némelyik épített gép többet tud mint egy gyári, mert egy mérnök aki tervez egy gépet, életében nem koszolta össze a kezét, csak az asztalnál tervezett. Több gépet láttam már, amit építettek pár ezer forintból. Most egy élzárót egy képkeretező barátomnál, ami gyáriba több misi.
Ezért írtam korábban, próbáld meg hobbi szinten a kiskőrösivel, aztán látni fogod lényeget.Negyed hektár elültetése akáccal egy nap az asszonnyal, most már ne várj vele!!!!!!
-
SCH04
csendes tag
válasz Loobelt70 #30161 üzenetére
Legalább próbáld meg a kiskőrösivel egy egész pici rönköt!
Addig gáz, amíg megkezded a rönköt. Utána a vágott felület kerül alulra és onnét, már nem akar sehova mozdulni. Persze kell rögzíteni, de nem olyan bonyolult. A kocsis módszerrel tudsz szélezni is. Ahhoz nem kell külön gépet beszerezned.
Először egyszerű dolgokkal kezdd. Kerítés elem, gyalult léc stb. ez tűzifából is megoldható.
Raklap, minden olyan fából meg lehet csinálni, ami még tűzifának sem jó. Ahogy tudsz egy kis pénzt csinálni mehetsz beljebb.
Menni fog a kiskőrösivel, hidd el! Nem tudom ez a srác hol lakik aki föltette a kocsis dolgot, de ajánlanám, hogy menj el és nézd meg ahogy dolgozik vele. Akkora misét mindenképpen megér! -
thomgrande
tag
válasz Loobelt70 #30169 üzenetére
Az tény hogy meg lehetett volna oldani kicsit biztonságosabban, de a fickónak nagyon sok jó megoldása van.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
-
thyeby
őstag
válasz Loobelt70 #32574 üzenetére
Hali!
Te még szabadlábon vagy?
Elkészült. Íme.
Még tesztelés alatt, de már dolgozott élesben, és jól szerepelt. A tizedekkel egyértelműen tudok vele játszani, de a százados vágás nem megy, ahogyan Mathias bemutatta. (Küldök képeket róla mail-ben.)Olyan érzés volt ezt a sokóra babramunka végeztével rátenni a Makita MLT-100-ra, mint ha a zembernek lenne egy arany gombja, és azt felvarrná egy szakadt lódenkabátra. A Te TS 250-esed klasszisokkal jobb ebből az aspektusból.
Több fa van, mint asztalos!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest