- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #16148 üzenetére
"megtalálod hogyan épülnek a kaptárak"
Gyártottam kaptárakat - tébláboltam eleget linkedhez hasonló oldalakon. A méhészek nem igazán értenek a fához.
Ez az én kezem munkája.
"Megmérném , egy fanedvesség mérő műszerrel, és mindjárt meg lehet átlagolni (pár, időben elkülönülő mérés birtokában)"
Sokan megtették ezt már előtted.
Gondolod, hogy pl a pécsi faipari egyetem úgy kezdett el képleteket gyártani, hogy előtte nem végzett ilyen méréseket? Még a tanulóknak is beugró az ilyen méréssorozat készítése a vizsgához.Több fa van, mint asztalos!
-
Márton111
aktív tag
válasz thyeby #16151 üzenetére
Gondolod , hogy képletekkel ki fogod számolni ,hogy a te fád mennyi idő alatt szárad meg az udvaron, vagy a színben? Soha az életben, mert a képletben levő fafajokon kívül,a légjárás sebessége , mennyisége , a légnedvesség , a napi hőmérséklet átlaga is közrejátszik.
Nagyban befolyásolja , hogy ,milyen a rakat kialakítása (pl hézaglécek mérete),milyen a tájolása ,és hol helyezed el.
Azt hogy hol tart a fád azt csak fanedvesség méréssel,állapítható meg korrektül,és ebből átlagolással lehet kiszámolni ,hogy mikorra várható hogy megszárad.
Amúgy szép kaptárat gyártottál[ Szerkesztve ]
-
zz76zz
csendes tag
Igen az, hogy a fa repedéseinek pontos okát és a száradását nem tudták még a szakértőik sem pontosan meghatározni az tetszik. Az tuti, hogy kémiai és fizikai vizsgálatokat is olvastam a témában, például, hogy milyen anyagokat lehet belőle kifőzni, milyen sejt szintű tulajdonságai vannak. Ezekkel nem untatnék senkit, hiszen ez a fórum nem arról szó.
A fában nekem leginkább a tökéletlensége tetszik, ezért és az illatáért szeretem leginkább.
A repedései és a csavarodásai engem kifejezetten szórakoztatnak, nem beszélve a csomókról, melyek persze megmunkáláskor nagyobb odafigyelést igényelnek, de szórakoztató színfoltot adnak.
Egy példa:
[link]
Ez a 3. pörgetésem nyers akácból, amin 3 nagy csomó volt
Milyen unalmas lenne ez is tökéletes fából, zománcfestékkel:
[link][ Szerkesztve ]
www.vagyunk.hu
-
jimy_l
tag
No,. má megérte főkeni.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
luciferc
őstag
Azt hiszem ez témába vág: Európabajnok a fiatal magyar asztalos
-
thyeby
őstag
válasz Márton111 #16152 üzenetére
"Gondolod , hogy képletekkel ki fogod számolni..."
Dehogy gondolom. Sosem akartam én képletekkel számolítani a szárítást. Azonban arra remek dolog a képlet, hogy fafajonként meghatározza a rakatolás módját, illetve a száradási idő szélső értékeit. Magyarul ha a (képlet által adott) legnagyobb szárítási időt veszem kiindulási alapnak, akkor jó eséllyel száraz fám lesz akkorra, amikorra a képlet meghatározza.
A műszerrel mérés egyébként csalóka. Hozzávetőleges értéket ad csupán, és ez számol csak sok képlet alapján. A gyakorlatban legtöbbször csak a felület mérésére alkalmazzák - ritkán fúrnak lyukat az anyag közepébe. A műszer használata homogén fát feltételez. Hitelesen kizárólag úgy lehet a nedvességtartalmat meghatározni, ha egységnyi térfogatú fűrészpor mintát veszel a fa teljes keresztmetszetéről, mégpedig a hossz felénél. Ezt aztán megméred, majd mesterségesen csonttá szárítod, és visszaméred.
"Amúgy szép kaptárat gyártottál"
Köszönöm!
A kaptár készítés legutolsó szempontja, hogy szép legyen. (egyik alapszabály, hogy a kaptár belül legyen szebb, mint kívül) - ha láttad volna, hogy elrondította ezt a gyönyörű borovit a méhész fekáliabarna matt olajfestékkel, biztosan elszorult volna a szíved kicsikét. Legelőször is a belső méreteknek nagyon pontosnak és mérettartónak kell lenniük, másodszor pedig a kültéri viszontagságoknak jól ellen kell állnia. Ezt sajátos körülmények között, mivel bogarak lakják, van egy speciális belső klímája. A képen lévő kaptáron például azt rontottam el, hogy két fém fület szereltem rá a könnyebb rakodás érdekében. Ez csak olyan esetekben szerencsés, ha a méhész egy helyről repteti folyamatosan a bogarait, ugyanis szállításkor ezen fogantyúk zajától a méhek ingerültté válnak.Egyébként méhészek alkalmaznak egy olyan eljárást a fa konzerválása során, amivel sehol máshol nem találkoztam. Megsütik a nyersanyag deszkákat forró (nem ritkán elhasznált) étolajban. Rendesen úgy, ahogyan az asszonyok a rántott húst szokták. Soha nem próbáltam ki ezt a módit, de megmozgatta a fantáziámat.
[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
exlepra
tag
Ez volt már?
Berkes Gábor, október elején aranyérmet szerzett Belgiumban a fiatal szakmunkások európai versenyén.http://www.origo.hu/itthon/20121012-videoriport-berkes-gabor-europa-bajnok-butorasztalossal.html
-
Soká
senior tag
válasz jimy_l #16154 üzenetére
És ez már nem az elsős sikere a srácnak. Grat!!
http://www.skillsbelgium.be/
Ha jól értem, akkor mindenki előre megkapja a készítendő bútor tervrajzát és otthon begyakorolhatja a műveleteket. Így már értem, hogy voltak képesek ilyen rövid idő alatt megcsinálni azt a bútort. -
ludsimon
veterán
Európa-bajnok a fiatal magyar asztalos
Ha jól tudom nálunk végzett a Kaeszban!
undefined
-
Madmax81
aktív tag
Makita LB1200F szalagfűrész
1956-2010 07.22 Varga László
-
Márton111
aktív tag
válasz thyeby #16143 üzenetére
Szerintem ,több száz évvel ezelőtt, több válogatási lehetősége volt az ácsoknak , hogy gyönyörű sudár, sűrűszálú fákat válogassanak az erdőben,(volt erdő sok , százéves és afeletti fákkal )és lehet, hogy lassan szárították ki őket, sok év alatt.A minőségi ,jól kezelt, tárolt faanyag pedig, nem repedezett be.
[ Szerkesztve ]
-
jimy_l
tag
Mivel én inkább táblásítottat készítek, ezért a szélezetlen pallót először elvágom hosszába, ott vágom el ahol az évgyűrűk közepe van. Onnan optimalizálva leszélezem, majd gyalu, szeletelés, ragasztás, így a beles rész
mindig kiesik, kevésbé reped.No meg, ahány centi annyi év, és három havonta átforgatni.
Már elég régóta így csinálják.De,ha a hideg vizet, meg a meleg vizet, összeöntöd, akkor feltaláltad a langyos vizet.
-
jimy_l
tag
Hová tűntek az OKJ asztalosok, a zenészek, a katonák, az informatikusok, és a fényképezőgépet fából készítők?
-
mohee
csendes tag
válasz jimy_l #16176 üzenetére
Katona jelen
Sok régebbi hozzászólást olvasgatok mostanában,sok érdekességet találtam.Kezd végre kialakulóba lenni a leendő műhely helységem.
Remélem február-márciusra meglesz minden a kezdéshez,addig is szeretnék egy rokonom asztalos nagyapjánál visszarázódni,maszekolgatni kicsit,remélem belemegy.
Most még a gépeket vizslatom ezerrel,majd valamelyik nap egy-két kérdést is felteszek felétek.
Holnap TH szoli,úgyhogy léptem...Üdv mindenkinek. -
Madmax81
aktív tag
Egy D4-es ragasztóval történő ragasztás nagyobb szilárdságot biztosít-e, mint mondjuk egy D2-es fuga--Tehát a D4-es ragasztó nem „erősebb” normál körülmények között, mint a D2. A különbség csak vizes hatásokra (párás klíma, fröccsenő víz stb.) érzékelhető.
[ Szerkesztve ]
-
Winner_hun
titán
válasz Madmax81 #16178 üzenetére
Marketing bullshit:
A vörös mező jelzi a súrlódást, melyet a szénkefék okoznak a hagyományos motoroknál. Ez lelassítja a motort, és hőt termel.
2 szénkefe amit egy gyenge rugó nyom egy kis átmérőjű valamihez az valóban lassítja a motort. Biztosan annyira hogy megérje ezt megemlíteni...
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
mdk01
addikt
válasz Winner_hun #16179 üzenetére
Hát ebben a formában igazad van de sztem hibás a megfogalmazás mert, lehet pontosabb lett volna ha azt írják visszafogja, mert felesleges energiák mennek el ott a súrlódás miatt.
6éve a Festool menőzött a behajtójával aminek a nyomatékszabályozását nem úgy oldották meg mint pl. a makita-ék hogy racsnizik, hanem ha érzi a nyomaték határt egyszerűen letiltja a forgást ezáltal nem megy el felesleges energia a racsnizás közbeni motorforgatással.
Vhol igazuk van, biztosan jó dolog, és ilyen kis behajtóknál, minden energia fontos hova megy.Vki szedett már szét behajtót?
Érdemes lehet kipucolni az ilyen csapágy részeket, mert 11éves a behajtóm és lehet érdemes volna kicsit megtakarítani a csapágyas részeket ezzel is energiát nyerni.Köszi
-
Madmax81
aktív tag
válasz Winner_hun #16179 üzenetére
Gondoltam érdekes téma lehet . lehet vitatkozni érvelni stb...
jimy_l
Ragasztottam én is mind a három típussal de gondoltam nem árt a ha felelevenítjük a tudásunkat , nálam már volt úgy hogy a híres neves Henkel ragasztó elengedett egy garázsajtót darabjaira hullott szét az egész , utólag bevizsgálták és a ragasztó volt a ludas .
-
Bokrász
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Pár éve nekem is darabjaira hullott egy szekrényem kb fél év után. Szörnyű volt ránézni. Utólag kiderült, hogy a ragasztó megfagyott az üzlet fűtetlen raktárjában mielőtt a polcra került. -
Bokrász
csendes tag
Párszáz nm mdf táblát kell matt feketére festeni(színfalak). Ajánlották a vízalapú diszperziós festéket. Jobb ötlet? Számít az ár!
-
thyeby
őstag
válasz Bokrász #16184 üzenetére
"...a ragasztó megfagyott az üzlet fűtetlen raktárjában ..."
Jártam így magam is. Azóta megnézem, hol raktároznak, és csak biztos helyről veszek.
Van egy tesztem, ami hamar megmutatja a fagyott/lejárt szavatosságú ragasztót:
Amikor új bödönnel/flakonnal veszek ragasztót, a legelső ragasztás az próbaragasztás. Két kisebb hulladék fadarabot megragasztok, majd másnap, mikor már végleges a kötés, egy vödör vízbe dobom. Ha nem jó a ragasztó, egy óra alatt is szétmállik akár a próbadarab, de benne hagyom a vízben még egy napig. A rossz ragasztó visszafehéredett nekem, és kásássá vált a víztől. Ha ezt az egy napot víz alatt kibírja, mehet a munka vele. Tudni kell hozzá, hogy D2-t nem használok, csak D3-at. Árban nem érzek különbséget, csak a préselési idő hosszabb a D3-nak néhány perccel. A D4 az már jelentősen drágább, és a szorítási időt nem percekben, hanem órákban kell mérni.Több fa van, mint asztalos!
-
Armahun
addikt
válasz Bokrász #16186 üzenetére
Három éve kikentem a tikkurilla falfestékes hengert a fészer rétegelt lemez oldalán.
Esőt napot kap rendesen és nincs megcsúnyulva.
Az a kérdés, hogy milyen sötétet tudnak belőle kikeverni és mennyi a színező, mert minél sötétebb árnyalat annál több kell bele.Ha már falfesték láttam már bútort jó csíkosan foltosan hérával lekenve és lakkozva.
Elég érdekes antikolt hatása van.Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
thyeby
őstag
válasz Bokrász #16186 üzenetére
Vagy húsz éve csináltam ilyet. Nagyon jó lett, de teljesen elfelejtettem, hogy milyen festéket használtam, - úgy rémlik, nem diszperziós volt. Minden esetre csinálj próbát vele szerintem, nehogy későn derüljön ki, hogy fog a festék. (Beöltözik a színész menyasszonynak, és mire kiér a színpadra, kéményseprő lesz belőle.)
[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
Bokrász
csendes tag
Nó meg a szállítás, mert szivesebben festeném a műhelyben, csakhogy a diszperziós festék nem szereti a szállítást.
-
Armahun
addikt
Perla vizes ében fapác + matt bona parkettlakk ?
Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
mohee
csendes tag
Egy gyors kérdés.Mit szóltok ehhez a géphez?
Csak úgy kiváncsiságból. -
mdk01
addikt
Szép színe van.
Amúgy akkor derül ki milyen mikor használod és évek alatt hogy mennyire érte meg.
Nézd meg mennyibe kerül egy nevesebb gyártó hasonló gépe majd vonj le belőle mondjuk 20%-ot a márkanév miatt és nézd meg a két összeg közti különbséget az kb. mutatja a kettő közti minőségbeli különbséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest