- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz Winner_hun #15900 üzenetére
Nem tudom, hogy kérdésem szakmai, vagy lingvisztikai:
Mi az a rulz?Több fa van, mint asztalos!
-
Rohamkukac
csendes tag
válasz Winner_hun #15900 üzenetére
Hö... Itt nem bútorok összehúzásáról van szó. Bár már annál is volt hogy a tulaj még az összehúzó csavarfejet sem szerette volna látni.
Hanem pl. elöszobafal, vagy egy tábla rajta polcok ahol a kampóscsavaros kialakitása gyenge megoldás.
Vagy nagyobb teherbirást igénylő polcoknál pl. polctartó lécek, bútorlap csíkok csavarozása... De ha te is járatos vagy az asztalos munka széles palettájában, gondolom nem kell sorolnom hány helyen használunk csavar besülyesztést. -
angelside77
tag
Sziasztok!
Zsaluzásból megmaradt deszkákból csinálnék komposztálót, amit le kéne kezelnem valamivel, hogy ne rohadjon szét olyan hamar.
Mit kéne vennem kisflexre hogy tudjak vele csiszolni?
Illetőleg mi lenne a legolcsóbb lekezelni a fát?Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
mdk01
addikt
válasz angelside77 #15905 üzenetére
Lekenni meg vmilyen sötétbarna kültéri lazúrt a normálisabb gyártók közül. A belsejét meg hagyd natúr bár nem tudom pontosan hogyan fog kinézni a szerkezeted.
Mellesleg én lehet nem játszanék a zsaludeszka csiszolással, mert bármit ajánlok nem jó mivel a sóder vagy hamar kinyírja azt a papírt ami a fára jó lenne, vagy ami bírja a sódert az meg a fát lehet nem viszi vagy eltömődik, vagy stb.
Nem tudom....próbáld ki a fenti korongot és meglátod.[ Szerkesztve ]
-
Armahun
addikt
A lamellás korong nekem fára nem igazán vált be, inkább fémre való
Pillanatok alatt elkopik, és még drága is.
Inkább egy tépőzáras gumikorong, vagy betonra fazék drótkorong.Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
thyeby
őstag
válasz angelside77 #15905 üzenetére
Ezzel próbálnám meg. (A tépőzáras nagyon fogja zabálni a papírt.) Hozzávaló igen erős hordozójú papírt érdemes rá venni - esetedben a beton eltávolítására durva mondjuk 40-es szemcseméretűt. (Azért ami lejön kalapáccsal, azzal nem gincsolnám a papírt.)
Ereszd be aztán lenolajjal, majd tegyél rá xiladekort, minél sötétebbet, vagy itasd át viasszal. Az is jó megoldás, ha kibéleled valami hulladék műanyag lemezekkel, a sarkokban pedig lezárod műgyantával.[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
angelside77
tag
Köszönöm a válaszokat, ötleteket!
Ilyen több rekeszes (nálam 2 rekesz lenne) változatot szeretnék csinálni.
A deszkákról elmondható, hogy csak kb. 20-30%-a cementes egy kicsit, tehát beton ilyesmi már nincs rajta. A többi az tiszta fa, csak nem sima, hanem szálkás a külseje. Van közte olyan is ami használva sem volt zsalunak, csak megmaradt, de semmi gyalulást, csiszolást nem kapott, a nap szívta meg egy kicsit, meg az eső áztatta őket.
(#15908) thyeby: Ez miben különbözik a tépőzárastól?
[ Szerkesztve ]
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
thyeby
őstag
válasz angelside77 #15909 üzenetére
Abban, hogy sokkal flexibilisebb a tépőzárasnál. Igaz, könnyebben bele tud kapni a fába, de szerintem ez esetedben nem tesz semmit.
Használata: A papírt a Flexed csavarja rögzíti, s nem tépőzár. Sokkal gyorsabb lesz a munka vele. Ominózus mennyiségű fát én max 2db (kb 120-160 Ft/db) papírral meg tudnám oldani - persze már gyakorlatom van. Majd belejössz te is.Ezer más alternatíva is van - sokat kipróbáltam már. Nekem ez volt a legolcsóbb, leggyorsabb, legkönnyebben kezelhető verzió ilyen munkákhoz. A legyezőkorong pl hamar eltömődik, vagy megég. A tépőzárassal, ha eltalálod egy szög picit kiálló fejét, egy papír már le is repült cafatokban. Vannak még laza szerkezetű, erősnek tűnő habkőszerű készítmények flex-re. Égetik olykor a fát, és drágák. De hatékonyak nagyon. Azt inkább műkő tisztítására szeretem. Vagy vannak drótkorongok. Az is megjárja, de kezdő tele fogja lőni a pocakját hamar apró drótszálakkal, ha a szemét nem sikerült kiszúrnia vele. A cementet úgy tünteti el, mint a pur meg a cif a reklámokban a kozmát. Ha emellett döntesz, öltözz be nagyon!
S mégvalamit: Az így csiszolt, majd lazúrozott fát az uv sugárzás sokkal később kezdi ki, mint pl egy szép simára gyalult felületet.
S hogy a komposzt mikor öli meg belülről, az a komposzt víztartalmán múlik főként. Linkelt képeden ezért is van fedele a komposztálónak. A víz ugyan begyorsítja a komposzt érését, de a tároló korhadását is.Több fa van, mint asztalos!
-
angelside77
tag
válasz thyeby #15910 üzenetére
Tehát akkor ezen a gumi"fej"-en is tudom cserélni a papírt? Van valami speciális neve , ha esetleg egyből tépőzárasat kínálnának fel?
Víz az sajnos lesz benne, mert a komposzt éréséhez elengedhetetlen. Locsolni is szoktam belülről. Ezért gondoltam lekezelni a fát, hogy tovább tartson. Az alsó elemek nem is deszkák lesznek, hanem 5 cm széles palló darabok, talán ezek is tovább bírják.
Ami most van, az ingyen kapott műanyag, csak sajnos nincs benne UV álló adalék. 2 évesen körömmel tudom bontani, kapargatni a külső részét. Az oldalfalak egymásba csúszók, csak nagyobb megterhelésnél (ha félig van a komposztáló) a komposzt már szétnyomja. Most dróttal vannak összekötve, hogy ne essen szét a komposztáló. Az új ára kb 25k lenne.
Ezért gondoltam a megmaradt deszkák felhasználásával készíteni egy új komposztálót, ami egy kicsivel tovább is bírja.
Az alsó részénél, gondoltam, hogy belülről egy erősebb fóliát erősítek a belső felére a deszkáknak, így nem érné őket közvetlenül a víz, vagy kevésbé. És mivel két rekeszes lenne a komposztáló az egyik mindig üres lenne, így könnyen tudnám javítani, ha tönkre menne a fólia borítás.
[ Szerkesztve ]
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
thyeby
őstag
válasz angelside77 #15911 üzenetére
Igen tudod rajta cserélni a papírt. A neve, ahogyan a linkemben is szerepelt: "Csiszoló gumitárcsa", mondod hozzá, hogy flexre. Ahány üzlet, annyi neve van a nyilvántartásban. Meg ahány eladó, annyi értelmezése. De nem lesz nehéz szert tenned rá. Bemégy a praktikerbe, és biztosan felismered. Adnak hozzá egy tányérformájú (kúpos kialakítású) rögzítőanyát, ami alumínium présöntvény. Ugyanaz a menet lesz rajta, mint ami a flexeden van most, csak a kialakítása korrekt a papír gumihoz szorításában, míg a meglevő anyád alkalmatlan rá. Általában olyan üzletben, ahol van nagyobb flexkorong kínálat, tartanak ilyen gumitárcsát is - pl Transzvidia, legtöbb szerszám szaküzlet, de sok zárszaküzlet is tesz a polcra. Érteni fogják, mit akarsz, ha mondod, hogy neked nem tépőzáras gumitárcsa kell.
Az elképzelésed jó a komposzt készítésről, és a komposztáló készítésről. Azonban ha valóban tartósat gondolsz, akkor célszerű pl akác deszkákat használnod. Az a többszörösét kibírja a fenyőnek még felületkezelés nélkül is. Tavaly ástam ki a földből olyan (karvastagságú) akác oszlop töveket, amik vagy húsz éve a föld alatt voltak már - és még mindig egyben voltak, szinte épen. Azért egy jól megépített láda fenyőből is kibír 10 évet.
Jómagam a komposztot egy ideig csak amolyan szemétdomb formában gyűjtöttem. Így az eső is érlelte, a nap is, és kiváló komposztom lett úgy 3-4 éves ciklusokban. Az ilyen komposztnak az a hátránya a dobozban érettekkel szemben, hogy tele lesz gyomkultúrával még akkor is, ha csak fűrészporból és/vagy lekaszált fűből építetted is. Mivel én a kertből a gyomot is oda gyűjtöttem, így ládában is lehetetlen lett volna sterilen tartanom.
-
thyeby
őstag
Ja, mégvalamit!
Ha nem csinálsz fedelet a ládára, akkor úgy építsd a kupacot, hogy a közepe ne domb legyen, hanem tölcsér. Így az esővíz nem a láda falainál gyűlik össze, hanem ott, ahol a legnagyobb szükség van rá: A kupacod legközepében - a deszkák pedig jóval tovább bírják.
-
Vikusz77
tag
A csiszolókorong neve fíbertárcsa, és az alkalmatosság amire ráteszed azt én támasztótányér néven ismerem.
Fenyőből készítve szerintem egy-két év alatt szét fog korhadni. Talán ha vastagon bevonnád belülről bonobit-tal vagy bornit-tal, - ezek bitumenoldatok -, 5 liter kb ötezer forint, én használtam fára, de nem föld alá, jónak tűnik. Első réteget jól meghígítva szépen beissza a fa, utána mehet rá sűrűbben. De, hogy így mennyit fog bírni, nem tudom. Én esetleg a hígítást nem lakkbenzinnel csinálnám, hanem pl lignoprot-tall ami, lakkbenzines gomba és rovar ellen védő alapozó, 0,75 literes kiszerelés kb 2 ezerbe kerül. De tényleg akácból kéne inkább csinálni. -
Armahun
addikt
Komolyan örülök neki, hogy van aki komposztáló építésén serénykedik.
Mifelénk a vizes füvet divatégetnifüstölni vele minden hétfőn.Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
jimy_l
tag
Ilyen helyekre az égetett felület is jó, vagy vastagon meg itatni fáradt motorolajjal.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
thyeby
őstag
Látod, jönnek itt az alternatívák bőséggel.
Az égetett fa nekem eszembe sem jutott. A fáradt olajjal csínján kell bánni: Jó száraz legyen a fa, amit beitatsz vele, és alaposan meg kell itatni a fekete olajjal. De ebbe legalább egy nyáron át ne tegyél bele semmit, hogy az olaj ne a komposztodban kössön ki. Jó konzerváló, de tudd előre, hogy hosszú távon büdös. A bitumen kiváló. Csak aranyáron mérik.
Kicsit ha utánaszámolsz, nem olcsó mulatság egy jó komposztáló. Jó fa jól kezelve olcsóbb, mint az occó fa - hosszú távon számolva.
Készítettem az anyósomnak hulladék fenyőből egy nagy kereken guruló virágládát a hibiszkusz bokor alá. Sürgős volt, be se itattam lenolajjal, csak rámázoltam egyből xiladekort. Ezt úgy hat éve követtem el talán. Igaz, télére a műhelybe került (vizet persze akkor is kapott) ,de a nyarakat a szabadban töltötte. A láda még egyben van. Kívülről úgy néz ki, mint ha tavaly raktam volna össze - belülről még nem láttam. Ettől függetlenül tudom jól, hogy a lucfenyő nem a tartósságáról híres. (Zsaluzni meg nem szoktunk borovival.)
[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
Köszönöm mindenkinek az instrukciókat!
Ma le is csiszoltam a deszkákat. A csavaros rögzítésű csiszolópapíros verzióval. A tanulópénzt sajna meg kellett fizetnem. A második deszka vizes volt, tegnap hoztam csak be kintről, és a csiszoló papír el is tömődött, dobhattam ki. De a többi utána ment simán, azt meg kiraktam a napra, ott ki is száradt, így a végén azt is megcsináltam. A cementes rész sem okozott neki gondot, ott csak jobban porzott.
A lényeg a lényeg, a régi, 3-4 éves deszkáimból, szinte "új" deszkák lettek. Ha 5-6 évet kibírnak nekem az is jó. Utána meg majd rendesen akácból csinálok egyet. Addigra meg tapasztalatokat gyűjtök, min lehet még finomítani.
-
Armahun
addikt
válasz angelside77 #15918 üzenetére
A gyantás, betömődött papírt egy kis hígítóval (pl. nitro) szépen ki lehet mosni.
Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
zz76zz
csendes tag
Jut eszembe csiszolás. Ilyet használt más valaki?
http://aranyecsetekkft.hu/termek/csiszolohalo_60.html
Vélemény?www.vagyunk.hu
-
thyeby
őstag
válasz zz76zz #15922 üzenetére
Nem világos, hogy a csiszolópapír márkát kérdezted, vagy azt az eszközt, amire a papírt applikáljuk?
Egy próbát megér, nem látom drágának.
Ahány féle csiszolási feladat van, annyiféle optimális eszköz, és papír. Jómagam arra jutottam, hogy a jó csiszolópapír drágább, de érdemesebb azt használni. A gyenge hordozóanyag, kötőanyag azt eredményezi, hogy a papír gyorsan elhasználódik, míg a jobbfélék nagyon sokáig bírják - így relatív módon a drágább az olcsóbb, de ez csak elég sok csiszolás után érvényesül.Több fa van, mint asztalos!
-
zz76zz
csendes tag
válasz thyeby #15923 üzenetére
Ezt itthon most látom először. Tavaj egy osztrák hirdetésben láttam, hogy jobb, mint a papír, mert nem tömődik el. Csiszolóháló a neve és fémből van.
A papírok közt teljesen osztom a véleményedet és, ha lehet, akkor inkább drágább vászon, mint olcsó papír. Az olcsó papír egy pörgetést nem húz ki a faesztergánál.www.vagyunk.hu
-
Armahun
addikt
válasz zz76zz #15928 üzenetére
Falon igen, fán nem annyira.
Szeretnek a szálak bebújni a lukakba.
Nagy felületre, pl. parketta 2 lakk közötti átcsiszolására jó volt. de mióta spaklis alapozó lakkot használok nincs szükség köztes csiszolásra.Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
thyeby
őstag
válasz jimy_l #15933 üzenetére
A fehér bükköt én elvetném.
Első körben 0,5mm fogásmélységgel haránt irányban gyalult hársra gondoltam, de azért vetettem el, hogy mihez kezdel Te a hárssal, hacsak nem kaptárat raksz épp össze, és miért tolod haránt? Esetleg nyár.
A kép számomra azt mutatja, hogy puhább fáról készült - a rostok nagyon egyben maradtak.Több fa van, mint asztalos!
-
-
Armahun
addikt
válasz zz76zz #15942 üzenetére
Hasonló mind 2 a nedvesítésről szól.
A csikózás még a csiszológép előtti időkből való. A lényege, hogy a felvizezett parkettát a gyaluhoz hasonló nyeles kaparóval "csiszolták".
Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
Rohamkukac
csendes tag
válasz Sanyabá #15941 üzenetére
Van amikor hatékonyabb a kersztbe, haránt gyalulás... persze csak is penge éles gyaluval. Pl. táblásitott lapnál nagyobb egyenetlenséget elöször keresztben lenagyolni, aztán szálirány. A kézi szalagcsiszoló géppel ugyan igy pl. kiemelkedö csomónál és körülötte ahol keményebb az anyag vagy egyéb fa hibánál. Természetesen a végén mindig szálirány a megmunkálás!
-
thyeby
őstag
válasz Rohamkukac #15945 üzenetére
Nem nagyon értem, miért hatékonyabb?
Jómagam úgy vélem, hogy a haránt gyalulással legfeljebb nagyolni szabad, ugyanis kitépheted a rostokat onnan is, ahonnan nem szeretnéd.
Ha megnézed a fotót, láthatod, hogy sok szál vége be van repedve - ugyanúgy, mint amikor valakinek a haja töredezik. Nos, ilyen berepedések nem csupán a forgácson lesznek, hanem a gyalult anyagon is, a gyalulási kép szőrös és barázdált lesz - bármennyire éles a késed. És egy haránt gyaluba tolt fadarabnak jóval nagyobb az esélye a beremegésre, mint szálirányban.
Vannak esetek, amikor esztétikai okokból úgy táblásítunk, hogy az eredmény egy egy hosszú deszkát adjon, aminek keresztben vannak a szálai (pl egy keretnél szeretnéd azt a hatást, mint ha egy sík lapból lett volna kivágva). Ezt nem tudod másként gyalulni, mint haránt. De nem lesz hatékonyabb, és több utómunkát igényel.A csiszolás az más. Az valóban hatékonyabb haránt, kivált, ha egyenetlen az anyag.
[ Szerkesztve ]
-
Sanyabá
senior tag
válasz Rohamkukac #15945 üzenetére
Mondjuk ami a hatékonyságot illeti, vitába szállnék veled. Hisz mint tudjuk , a szálak ill. a rostok keresztirányú meg munkálása nehezebb, és körülményesebb mint szálirányban. Még nagyon éles késnél is előfordul hogy kiszakít nagyobb darabot. Csiszolásnál néha szükségszerű,pláne kereteknél ha a csapozás nem sikerül pontosan.
A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
koqxdio
csendes tag
Üdv!
Ha készített valaki zsalugátert, örömmel venném a segítségét!
Vannak íves elemeim és még nem sikerült kitalálnom hogyan csatlakozzon a fix lamella ezekbe és minimális szívással!Köszönöm!
-
Armahun
addikt
válasz koqxdio #15948 üzenetére
Két negyed körívűt csináltam nemrég.
Vágtam egy darab anyagot sablonnak olyan szögben amiben a lamellák állnak.
Lefektettem egy asztalra és így szögbe tartva berajzoltam és vonal mellett a sablonnak szorítva levágtam asztali körfűrészen.
Fúrtam egy tiplit a végébe, átrajzoltam a szárnyra és oda is befúrtam.
Kitalálni tovább tartott mint megcsinálni.Itt van félkészen, csak szárazon összerakva.
-
Rohamkukac
csendes tag
válasz thyeby #15946 üzenetére
"Jómagam úgy vélem, hogy a haránt gyalulással legfeljebb nagyolni szabad"
Akkor ugy látom ugyan azt mondjuk mind a ketten.!!
Hogy miért hatékonyabb, azt most irtad le. A nagyolás, hogy hamarabb közelebb vigyen ahoz a müvelethez hogy síkba gyaluljunk, csiszoljunk. Igy hatékonyabb.(#15947) Sanyabá
Hogy melyik a könnyebb? pl. egy padlót fürészelj szállal megegyezö irányban, hosszában.. aztán pedig fürészelj keresztben átvágva a szálakat. Kiderül hogy melyik a könnyebb.
A kiszakitás esélyét nagyban csökkentjük a kés állitással, a szálak figyelésével és éles késsel. Amugy a furnér hámozó is haránt vág és milyen pontosan...!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest