- Android szakmai topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Lassítanak a hajlítható kijelzős telefonok fejlesztésén a kínai márkák
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
Nemrégiben volt szó a körfűrész tizedpontos állíthatóságáról.
Íme, ez századpontosan állítható. Csak még használtan is egy kisebb vagyon.
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Fekete dió #16904 üzenetére
Így már érthető.
Amikor az első fotót betetted, rá akartam kérdezni, hogy mi ez?Több fa van, mint asztalos!
-
mdk01
addikt
-
CheeBee
csendes tag
Üdvözlet mindenkinek!
Elsősorban azoktól szeretnék kérdezni, akiknek van már tapasztalata hajlított/ívelt bútor, vagy egyéb fából készült tárgy készítésében!
A fenti linken egyik projektem látható, mely egy olasz üveg dohányzóasztal továbbfejlesztett változata lenne.
Az asztal rétegelt lemezből készülne, hasonlóképpen ehhez:
Arra lennék kiváncsi, hogy az alábbiakban összegyűjtött technikák közül mely(ek) a legmegbízhatóbb(ak) és a legtartósabb(ak) a rétegelt lemez hajlítására, vagy a hajlítható rétegelt lemezek merevítésére?
- rétegelt lemez hajlítása áztatással: a hajlítandó részt vízzel addig itatjuk, amíg a magig át nem nedvesedik, majd ráhajtjuk és ráerősítjük a sablonra
- rétegelt lemez felépítése rétegenként: a lemezeket rétegenként átkenjük valamilyen ragasztóval, majd az így kapott blokkot ráerősítjük a komplett formára
- hajlítható rétegelt lemez (ceiba) összeragasztása vákuumal: legalább 2, többrétegű rétegelt panelt átkenünk valamilyen ragasztóval, összeragasztjuk őket, majd a komplett formára felfektetve és ráerősítve vákuumba helyezzük
esetleg (saját ötlet):
- hajlítható rétegelt lemez (ceiba) merevítése acélvázzal: 2 db panelt bemarunk a belső oldalaikon, majd a kívánt formának megfelelően hajlított acélvázat helyezünk el benne. Ezután ragasztva illesztjük össze őket.(A darab 5cm-es rádiusszal rendelkező íveket tartalmazna. A hajlítható rétegelt lemezek maximális hajlíthatósága 4mm esetén R=6cm, 6cm esetén már R=10cm.)
Továbbá praktikákat és ötleteket is szivesen fogadok!
Előre is köszönöm a válaszokat!
[ Szerkesztve ]
"Watching the world through 525 lines."
-
thyeby
őstag
Ja! Teljesen egyetértek.
A 2KW indukciós motor nálam is hőkiold olykor még 30-as bükk szelésekor is. De hát ez van.Spekulálok, hogy kellene vennem egy középszerű minőségű asztali körfűrészt. Nincs túl nagy felhozatal. Kínál ilyet a DeWalt, a matebó és a Makita. A DW rém drága, maradt a másik kettő.
És jobban körbeszaglászva feltűnt, hogy mind szénkefés motorral van szerelve. Nem rosálok én ettől be, mert ma már olyan szénkefék vannak, hogy tovább tartanak, mint a tekercselés. Az udvaron van néhány öregebb kocsi - még egyikben sem volt szénkefe cserélve pl a generátorokban - vagy az nem is szénkefés már(?).Vajon miért nem indukciós motorokat használnak az ilyen kaliberű asztalokhoz - simán lenne hely számára, mert ezek a nagy dobozok belül szinte üresek. Talán erősebbek kevesebb wattszámmal? Minden esetre jó hangosak.
-
darkipista
csendes tag
válasz Bokrász #16897 üzenetére
Szerintem meg ha van 400v-os hálózat simán bevállalhatja.A lényeg úgyis egy 3-4kw-os motor.Stabil váz és asztallap,normális tengely ,csapágyház, meg valahogy a mélység állítást megoldani.Sok idős asztalos végignyomta az ipart házi gépekkel.A FELDER X-rollt ,meg a csili-vili szánkót a mikulásnak meghagyva :-)))
-
thyeby
őstag
válasz CheeBee #16908 üzenetére
Látom, készültél.
Bár gyakorlatom nekem nincs, de jobban körbejártam néhány éve magam is ugyanezt a témát, mert képbe jött nekem is egy új termék, amire komoly keresletet vettem észre.
Akkor arra jutottam, hogy az egyetlen igazi megoldás az a rétegenként felépítés.
- A vízzel áztatása a kész rétegelt lemeznek nem is megoldható, mert a ragasztója nem tűri, és a belső íveken csúnya türemkedések keletkeznek.
- A merevítős megoldások mind kompromisszumok ahhoz képest, hogy a szépem formára felépített rétegelt lemez nem igényel semmiféle merevítést, mert annyira stabil.
Csakhát a rétegenkénti sablon és a hozzá dukáló korrekt prés megépítése nem piskóta dolog.Persze a hajlítható lemezek merevítésével olcsóbban célba lehet jutni, de akkor oda a letisztult design, éshát azért kell merevíteni, mert anélkül gyenge is, és nem is alaktartó.
Magánvéleményem az, hogy ha minőségre hajazol, akkor csak a rétegenkénti felépítésben gondolkozz - ráadásul akkor gyakorlatilag semmíféle rádiuszbeli korláttal nem kell szembesülnöd. Viszont rém pontosnak kell lennie az egymásra ragasztásnak - ami megoldható, de nem a kezdők reszortja.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz darkipista #16910 üzenetére
Ez az álláspont nem igazán jövőbe mutató. Aki ma idős asztalos, az ennek a szakmának szebb napjaiban dolgozta le a napjait. Ma - és pláne a jövőben - csilivili nélkül egyszerűen nem lehet versenyben maradni.
Nagyapám versenyben volt - inkább úgy fogalmaznék, hogy nem szűkölködött megrendelésben úgy, hogy csak egy zsíroskenyérmeghajtású amerikánerrel tudott fúrni. Belátható, hogy ez nem jó viszonyítási alap egy mai műhely berendezésekor.A megépítésről annyit, hogy elég sok összebarkácsolt fűrészasztalhoz volt szerencsém, míg eljutottam a felismerésig, hogy milyen apró kivitelezési pontatlanságok tudják megakasztani a munkát, s hogy igen felkészültnek kell lenni, hogy valaki hibátlan fűrészasztalt építsen. Csak a fűrészlap korrekt süllyesztése magában is komoly feladat - mert az elv egyszerű, de a megvalósítás már nem annyira.
Persze ebben a kéréskörben mindent eldöntő, hogy mire is kell a gép, mert egy ólajtóhoz precíziós fűrész, az ágyúval lövés verébre.
-
darkipista
csendes tag
válasz thyeby #16912 üzenetére
" mindent eldöntő, hogy mire is kell a gép" Na ez tuti igaz.A régi mesterek valóban fából dolgoztak,ajtó,ablak,kaptár ,stelázsi hokedli lóca stb. Oda tényleg erős gép dukál,hogy a keményfa padlóba se fulladjon.Erre egy tákolt 400v-os gép jobb mint egy tökölődős 230-as áruházi csoda.
A mai asztalos: egyedi konyha ,bútorlap ,háromszáz féle speckó marókés stb .Na neki tuti kell a profi gép a csili-vili szánnal.Itt nem kell tákolni,csak csengetni a lóvét,meg fűteni egy műhelyt ahol elfér minden...Ebbe ma belefogni kezdőként elég kockázatos...
A hobbista :meg minimál műhely ,dobkályha, legkisebb de még használható gép.Szerintem neki speckó egyedi körfűrészt összerakni ami csak egy művelete jó, járható út.Esetleg a méretes anyagot nem körfűrésszel vágja "tükrösre ",hanem szalagfűrésszel és utána gyalul.Neki nem muszáj a gépkönyv meg a beüzemelés gépenként ötvenezerért. -
privatposta
tag
Sziasztok,
Segítséget kérnék. Vettem ezt a barkácsgépet, és munkára szeretném fogni. A két képen látható az asztali maró tokmánya és a hosszlyukfúró tokmánya (hüvely) Mindkettőben van egy tengelyre merőleges 8-as menetes furat. A kérdésem az lenne, hogy kell-e valami patron ezekhez, hogy be tudjam megfelelően fogni a szerszámokat. A maróé 12-es hüvely, a fúróé 13-as. Előre is köszi a segítséget.[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz privatposta #16915 üzenetére
Hú, ez nagyon barkács.
Kicsit többet kellene tudnom róla, hogy biztos választ adhassak.Próbálom összefoglalni a lényeget:
Úgy a maráshoz, mint a hosszlyukfúráshoz ez a tipusú befogatás elégtelen. Ha a fúrókést is és a marószárat is megfúrod épp ott, ahova a hernyócsavar érkezik, akkor már elmondható, hogy balesetvédelmi szempontból ez a rész rendben lesz. Ezt elengedhetetlen megtenned.
De! Ez a konstrukció így ütni fog. Nem lesz kiegyensúlyozott sima marás/fúrás, mert ha csak tizedeket is, de kotyogni fognak ezek a forgácsoló betétek a hüvelyben. A maróba csak 12 mm átmérőjű marószárakat tudsz tenni. Ezzel így nincs is baj, mert szabvány méret, kapsz bele jóféle marókat. Igen ám, de épp ezzel leszel meglőve, mert egy ilyen maró darabja minimum 6 ezer forintodba fog kerülni (itt találsz "olcsóbb" marókat), de nem ritka, hogy 10 ezer forint felett jutsz hozzá egy kiszemelt példányhoz. Ez a géped árához arányítva méregdrága. Namost egy ilyen drága marót megsebezni ahhoz, hogy ebbe a szovjet szabadalomba be lehessen fogni, hogy úgy fogalmazzak, lelketlenség.
A hosszlyukfúróba pedig kizárólag 13-as méretűt tudsz a már említett módon belecsonkítani - ami nem lesz túl nagy választék hosszlyukméretek tekintetében.Meg kellene nézned, hogy le lehet-e szerelni azokat a hüvelyeket, amiket lefotóztál nekünk. Mert ha le, akkor valahogyan rá kellene applikálni valami olcsóbb, de rendes patronszorítót. Ehhez tudok keveset a konstrukciódról. Egyáltalán állítható lesz az a marótengely függőleges irányba? (Mert ha nem, akkor én nem is foglalkoznék tovább vele - betudnám annak, hogy vettem olcsón egy dizájnos porfogót, és néznék valami marógép után.)
-
törölt tag
válasz thyeby #16911 üzenetére
"ráadásul akkor gyakorlatilag semmíféle rádiuszbeli korláttal nem kell szembesülnöd."
Egy 0.6-os standard ill. 2mm-es keményfa furnérnál mi a minimum rádiusz, amit némi "gőzöléssel" (vizes szivacs és hőlégfúvó kombó) még kivitelezhető? Termáészetesen a nehezebbik irányban, vagyis szálirányra hajlítanám.
Jól sejtem, hogy rétegenként kellene felépíteni a présszerszám-szortimentet, vagyis minden egyes újabb réteget egy újabb negatívval kellene megtámogatni? -
thyeby
őstag
válasz #22145024 #16917 üzenetére
Nem némi, hanem rendes gőzöléssel gyakorlatilag nincs korlát, akár éles derékszögben is könnyedén meg tudod hajlítani a (törni) a furnért. Úgy fog viselkedni a kezedben, mint ha egy puha kartonpapírral lenne dolgod. Ilyen kicsi "rádiuszoknál" azonban a szálirány a könnyebbik irány. A számodra könnyebbnek gondolt irányban könnyű szétrepeszteni a furnért. Óvatosan kell hajlítani/törni is, és még óvatosabban visszaszárítani - vigyázat, ilyen vékony anyag nagyon gyorsan szárad, nehogy a radiátorra pakold tehát!
És igen, jól sejtetted, rétegenként újabb szorítósablont kell készítened, hiszen az ívek másak minden rétegnél.
Összefoglalva tehát előbb gőzölöd, és egy ehhez készített sablonra ráhajlítod. (rászámolsz a sablonra, hogy száradás után visszarúg - aminek a mértékét ívenként kell kitapasztalnod minden újabb eljárásnál. Furatokba szoktak tüskét dugni egyenes szakaszokon, ami kitart, és addig igazítják újabb furatba, míg a próbahajlítás visszaszáradás után nem a kívánt eredményt mutatja.) Aztán óvatosan visszaszárítod, és jelölöd, hogy melyik halomba hanyadik réteget rakod a félkész rétegekből, hogy ne akkor kelljen szemre találgatnod, amikor már bekented ragasztóval.
Ezután építed fel rétegenként. Aki meg tudja oldani, hogy hőpréssel építse fel az idomot, az nagyon felgyorsítja a termelést. Ennek híján marad a negyed órás szorítás. Ha csak egyetlen idomot kell készítened, akkor elég egyetlen sablon, és mezei asztalos szorítók seregével építgeted az elképzelésedet nagy figyelemmel és nagy türelemmel.. Így azonban nem lehet a piacra dolgozni, mert ezt a fajta munkát senki sem fizeti meg.
Ha jobban érdekel, szólj jövőre, hogy keressek filmet hozzá neked.Ha jól dolgoztál, akkor bármelyik technológia mentén haladtál is, a végeredmény egy rendkívül stabil, egyben rugalmas és nagy teherbírású termék lesz.
-
törölt tag
válasz thyeby #16918 üzenetére
"Úgy fog viselkedni a kezedben, mint ha egy puha kartonpapírral lenne dolgod."
Jelenleg csak ilyen barkács módon tudok gőzölni, vagy esetleg mikróban. Ezzel szerinted lehet 10mm-es rádiuszt készíteni?"A számodra könnyebbnek gondolt irányban könnyű szétrepeszteni a furnért. "
Ez igaz"És igen, jól sejtetted, rétegenként újabb szorítósablont kell készítened, hiszen az ívek másak minden rétegnél"
De ezt nem lehet egyszerre megtenni, úgy hogy az összes -esetemben mondjuk 5- réteget egyszerre szorítok be a sablonba? Vagy az már nem faragsztós (fehér trutymó) technológia, hanem sokkal inkább vmi hőre keményedő gyantás dolog?"Ha jobban érdekel, szólj jövőre, hogy keressek filmet hozzá neked."
Az érdekelne mindenképp, mert youtube-on inkább csak vastagabb fák hajlítását mutatják be, vagy ha furnér, akkor min 50mm a rádiusz, de inkább több.Jellemzően egyébként kisebb dolgokat készítenék, az átalgos vastagság sem lenne több 3-4mm-nél, egyes esetekben esetleg 6mm. Meg ki szeretném próbálni a 3D-s formázást is, hogy a nagyobb felületek esetén se lobogjon zászlóként az alkatrész.
De az elején csak féltenyérnyi elemekkel kisérleteznék, hogy lássam pl, hogy mennyit rúg vissza különböző eljárásoknál, fafajtáknál. (nekem elég pontos alkatrészekre van szükségem)Valamelyik videóban azt mondták, hogy a fa a nedvesség hatására inkább csak szálirányra merőlegesen dagad. Van arról konkrét táblázata vkinek, hogy szálirányban mennyit "nyúlik" mégis? (bocs a triviális kérdésért, de nekem ez is új volt, noha totál logikus)
-
privatposta
tag
válasz thyeby #16916 üzenetére
Szia,
Köszi a választ.
Konkrétan nem annyira barkács (ororsz), hanem egy hiányos cucc. Nem volt olcsó igy hiányosan sem, és ennek tudatában vásároltam. Új ára akciósan valahol 150 ezer körül van.
Szóval nem tudom mi hiányzik a befogáshoz róla, és a gyártó oldalán sem találom, sőt nem találtam user manualt sem eddig.
[link] -
törölt tag
válasz privatposta #16920 üzenetére
Próbáld meg közvetlenül a gyártótól elkérni.
-
Bokrász
csendes tag
Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves fórumozónak!!!
-
thyeby
őstag
válasz privatposta #16920 üzenetére
Nos, így már sokkal többet tudok róla, de sajnos még mindig nem eleget.
Valószínűsítem, hogy a hernyócsavaron egy perselyes hollandert rögzítenek, a fúrószupporton pedig egy morse kúpos tokmányt - amik ugye hiányoznak neked.
Nem kell berosálni, el kell vinni egy esztergályoshoz a gépet, hogy készítse el a hiányzó elemeket, és öt század pontosságú tengelyre építse fel. (Emiatt az öt század miatt kell bevinni neki a gépet, hogy tudja pontosan kimérni - no, meg ha látja, tudja pontosan, hogy mi a feladat.) Ezt például esztergányos vargajános nélkül is bele tudod önállóan applikálni (ráadásul most momentán akciós is) - kérdés, hogy enged-e ekkora hosszú állítást a lifted.
Ehhez hasonlóan keresel a guglibarátban tokmányt a hosszlyukfúróhoz, hátha találsz épp 13-as tengellyel valamit (Egy 13-as hagyományos kulcsos tokmány is megoldhatja a problémádat.)
És bármiféle vásárlás előtt ellenőrizd le a lefotózott hüvelyeket, hogy nem kúpos-e az a furat?Mégvalamit:
Ne pörgesd a gépet úgy sosem, hogy ezek a hernyócsavarok benne vannak olyan eszkábálmány nélkül, amiket szorítaniuk kellene. Megnéztem a specifikációt, és elég nagy fordulatszámmal megy ez a csudamasina ahhoz, hogy ha kirepül a menetből a nehéz kő, ki tudja, hol áll meg, kit hogyan talál meg. (Nekem még a rugóval biztosított csavarokat is lerázta magáról a marógép, ha nem szorítottak épp semmit.)[ Szerkesztve ]
-
privatposta
tag
válasz thyeby #16924 üzenetére
No, mostmár úgy látom, hogy lesz ebből még valami.
Jól gondolom, hogy ha a toldót használnám, az éppen olyan mintha pl, közvetlenül tenném bele a 12-es marószárat?
A fúró foglalat elképzelhető hogy kúpos, mintha én is azt mértem volna, de nem voltam biztos benne, ezért nem írtam. Szerintem egyébként az lesz. Egy belevaló tengellyel lehetne kipróbálni leginkább.
A normál fúrótokmányok tengelyesek? Vagy mindkét fajta létezik? Úgy emlékeztem, hogy tengelyre kell őket rakni... -
thyeby
őstag
válasz #22145024 #16919 üzenetére
"Jelenleg csak ilyen barkács módon tudok gőzölni, vagy esetleg mikróban."
Semmi akadálya. Egy kuktában prímán lehet gőzölni, ott még nyomás alatt is tudod tartani. (Legalábbis olyan kisebb darabokat, amiket megemlítettél a próbálkozáshoz.) És hamarabb elkészül, mint a főtt csülök!
Szóval próbálkozz nyugodtan.
"De ezt nem lehet egyszerre megtenni, úgy hogy az összes -esetemben mondjuk 5- réteget egyszerre szorítok be a sablonba?"
Már hogyne lehetne? Termelni másképp nem is lehetne, csak játszikálni. Sőt, az öt réteget, amit most vettél ki a gőzből, hajlíthatod is egyszerre. És akkor ahhoz is elég egy sablon. (Visszaszárítani persze egyenként kell őket.)
"vmi hőre keményedő gyantás dolog?"
Az a hőprésbe való.
Neked az a fehér trutymó tökéletes lesz, csak figyelj a nyitott időre."Meg ki szeretném próbálni a 3D-s formázást is, hogy a nagyobb felületek esetén se lobogjon zászlóként az alkatrész."
Hajrá Kovácsné! Nem fog az lobogni, meglátod.
"a fa a nedvesség hatására inkább csak szálirányra merőlegesen dagad"
Igen, ez egy evidencia.
A mértéke fafajonként változó, de behatárolhatod úgy sacc per kábé tíz-húsz százalékban az áztatás intenzitásától függően. És persze meghatározhatod pontosan is. Egyszerűen megméred sublerral.Vigyázatwarning! Amikor visszaszárítottál, ismét a kiinduló méreten leszel.
Amikor végigolvastalak, az volt az első szavam, hogy csináldmánvazze, ne kérdezz! Jól sejtel mindent. Ezeket viszont mind ki kell tapasztalni.
-
thyeby
őstag
válasz privatposta #16925 üzenetére
"No, mostmár úgy látom, hogy lesz ebből még valami."
Látodlátod?
"Jól gondolom, hogy ha a toldót használnám, az éppen olyan mintha pl, közvetlenül tenném bele a 12-es marószárat?"
Nem nagyon értettem ezt. A linkelt kúp szára 12mm átmérőjű. Ez éppen illik a te 12-es hüvelyedbe. A végén van egy szorítópersely hollandival, amibe 12mm-es marószár illik. De nem kell beleroppantanod egyelőre a perselyt a hollandiba, mert rendelhetsz épp bele illő 8-as perselyt, és inkább azt roppantsd bele. Miért? Mert itt van pl ez az 50 részes marókészlet durván 30 ezer forintért - szemre úgy tippelem, hogy ez a sok vidia mind 8-as száron ül.
"A fúró foglalat elképzelhető hogy kúpos"
Kúpos szokott lenni.
"Egy belevaló tengellyel lehetne kipróbálni leginkább."
Na, ja. De hol a belevaló tengely?
Jobb lesz azt kimérni. Morse, vagy metrikus kúp lesz az.A kúposság mértékét vagy a kúp hajlásszögével, vagy a kúposság arányával adják meg. Pl. 1:k = 1:20 kúp-arány alatt azt értjük, hogy az átmérő 20 mm kúphosszon 1 mm-rel emelkedik. Az, hogy morse, vagy metrikus, attól függ, hogy a kúp emelkedését angol collban, vagy milliméterben adjuk meg (aránypár első száma).
"A normál fúrótokmányok tengelyesek? Vagy mindkét fajta létezik?"
Várjál, kisegítlek:
A kúp is tengely, és az egyenes henger is. A kúp azért kell, hogy szoruljon meg. Ha csak sima tengelyre ütnéd fel a tokmányt, az könnyen megpörögne azon, míg a kúpos megoldást szinte szét se lehet verni.
Szóval a fúrótokmányok kúposak szoktak lenni.
Eseted engem annyiban bizonytalanított el, hogy akkor mi a francfenének kell oda is az a hernyócsavar?[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz darkipista #16928 üzenetére
Hű, de príma!
Most csak az első linket néztem végig, mert nagyon álmos lettem. Holnap a másikat is megsasolom.Több fa van, mint asztalos!
-
privatposta
tag
válasz thyeby #16929 üzenetére
Ezt már vágom!
Az nem világos előttem, hogy a maróhüvelybe való általad linkelt 12-es hosszabbító kúpos. én azt gondoltam, hogy az nem kúpos. Kúposan viszont csak kúpos helyre lehet betenni, és mivel maga a marószár általában nem kúpos, ezért gondoltam azt, hogy ez a hosszabbító sem kúpos.
A gyártó oldalán ez van írva google-val fordítva:Orsó részesülő
12 mm
Befogóhüvelyek
6/8 mm-es
Orsó magasságállítás
0-42 mm
Száma forradalmak
9000 1/minAz általad linkelt oldalon, pedig direkt erre a célra gyártott szűkítőket találtam.
A fúró részéről pedig:
A normál 13-as tengelyű hosszlyukfúró szár kúpos? persze hogy tudom, hogy a fúrótokmányok kúpos tengelyen ülnek, csak azt nem figyeltem meg, hogy ez a tokmányhoz van csavarozva, tehát kivehető.Van amelyik pedig leüthető a tengelyről. -
Falcon C.
aktív tag
Üdvözletem!
Vennem kellene januárban egy akkumulátoros csavarhúzót (csavarbehajtót). Abszolút hobbi, alkalmi (itthoni) feladatokra kellene, elsőssorban a csavarozási munkák (bútor, számítógép) könnyítésére, gyorsítására. Előfúrás nélküli csavarozásra nem használnám. Annyit már sikerült összeadnom fejben, hogy a ritkább használat miatt a lítium ionos technológiával jobban járok. A maximum 15ezres kategóriát céloztam meg. Ebbe a Skil (2536AC), az Einhell (RT-SD vagy BT-SD) és a Bosch (IXO) fér bele.
Szeretném a tanácsotokat kérni! Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
[Redmi Note 11] [Acer V3-574G-54T5]
-
mdk01
addikt
válasz #22145024 #16917 üzenetére
A 0.6-os (pl. bükköt) szárazon emlékeim szerint R30-35mm-re meglehet hajlítani, felgőzölve sztem akár ~R10mm is lehet, de a Thyeby által írt R0mm nekem kicsit erős. Sztem azt egy furnér sem bírja ki ha csak nem eltörik.
Természetesen a fentiek a tölgy típusú furnérokra koránt sem igazak, a 2mm vastagokra meg messze nem.
-
mdk01
addikt
válasz CheeBee #16908 üzenetére
Első olvasatra egyik gyártási technológiáddal sem lehet ezt szépen megcsinálni. Ezeket a formákat úgy készítik, hogy felgőzölik, majd külön megragasztózzák a lapokat és berakják egy ilyen pozítív és negatív sablonba amik tökéletesen passzolnak egymáshoz mikor a lapok köztük vannak. Ezeket a sablonokat bitang nagy erővel összepréselik, majd feltételezem fűtöttek a formák így kb.2-3percet vannak ebben a formában míg kiköt a ragasztó.
Ezt a megoldást javasolnám én is neked azzal a különbséggel, hogy ha nagyobb íveket használsz(sztem az írt R50mm még jó is lehet) akkor nem feltételen kell felgőzölni és használhatsz normál diszperzió faragasztók közül olyat aminek hosszú a nyitott ideje(kérdezz utána gyártóknál erre mit ajánlanak)
Sablon terén pedig mi úgy szoktuk az ilyeneket legyártani hogy CNC maróval kimarjuk a negatív pozitív formákat bármilyen vastagságú MDF lapból tájoló tiplivel és egymásra felépítjük míg el nem érjük a kívánt vastagságot/szélességet.
A kisebb formákat lehet szorítóval meghúzatni (pl. fiókelő), de a nagyobbakat már présbe szoktuk megnyomni.
Minél kisebb rádiuszokat használsz a sarkokba annál nagyobb erővel kell összenyomni a sablonokat és annál erősebbnek kell lennie a sablonnak. Az biztos hogy egy ilyen formának komoly sablonra és erőre van szükség pláne ha nincs felgőzölve a furnér.
Ha nem akarsz bukni százezreket esetleg egy komolyabb mérnökemberrel(vagy aki otthon van a témában jobban) kiszámoltathatnád milyen erősnek kell lennie a sablonnak és mekkora erő kell hozzá hogy azt összenyomja, mert elképzelhető nincs olyan erős prés a környékeden sem ami ezt a formát egy R50mm-el összenyomja.Én nem akarlak lebeszélni, de ennél a technológiánál(vagyis inkább forma legyártásánál) nem sok nehezebb van.
-
thyeby
őstag
válasz privatposta #16932 üzenetére
Jaj, ne haragudj, hülyeséget írtam. (Tegnap este a jelek szerint már jó zokni voltam - pedig nem ittam én semmitse.)
Amit linkeltem, az nem kúpos. A marószárak is szabályos hengerek és a toldat szára is szabályos henger. (Csak ezt a toldatot kell pontos helyen megfúrnod, hogy a hernyócsavar a furatba jól feküdjön bele. A toldatod másik végébe (ami szintén nem kúpos) megy majd a marószár (és ez se kúpos), amit így nem kell megfúrnod, hanem csak megszorítani a hollandianyát. Nem is kell roppant erővel megtépni, ez a perselymegoldás nagyon stabilan szorít.)A fúrógépek tengelye szokott lenni kúposan kialakítva, és a tokmányba a hüvely értelemszerűen ugyanolyan emelkedésű kúpos furat van kialakítva.
Amit én nem értek, az az, hogy a fúrószupportodra akkor minek kell hernyócsavar? (Ezért ellenőrizd le, hogy kúpos-e az a hüvely, vagy sem.) Mert ha kúpos, akkor az csavar oda felesleges dolog. Még a nagyon nagy nyomatékú fúrógépek kúpos tengelyén is stabilan megülnek a tokmányok egy gyenge felütés után is.Elnézést mégegyszer azért a hülyeségért, amivel összezavartalak.
-
privatposta
tag
válasz thyeby #16937 üzenetére
Ok, csak megbeszéljük ezt
Egy kicsit méregettem még reggel, és azt állapítottam meg, hogy egyik sem kúpos. Ez majdnem biztos. Nehéz egyébént megmérni ezt pontosan.
A helyből adódóan pedig a fúrónál nem jöhet szóba pl. tokmány, mert egyszerűen rálógna az asztalra. Tehát a megállapítás, hogy 13-as befogású fúrószárat lehet bele tenni.
A maró résznél, pedig megint ez a helyzet. Szerintem gyárilag volt hozzá egy egyszerű szűkítő persely hatosra, és nyolcasra. Itt is a magasságból adódóan nem lehet rá tenni plusz toldót.
Ennyit sikerült ma haladnom[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz thyeby #16926 üzenetére
"Egy kuktában prímán lehet gőzölni, --- És hamarabb elkészül, mint a főtt csülök!"
Micsoda asszociáció!
De az ötletet köszi!!! (mármint a fához, mert a csülök nem a szívem csücske )"csak játszikálni."
Az (leg)elején csak hobbizni fogok, aztán ha már kiokosodtam, akkor mehet gyártásba.
Év elején veszek is furnért Pesten aztán elindul a teszt."És akkor ahhoz is elég egy sablon."
Ezt úgy érted, hogy érdemes egy külön hajlítósablont, illetve egy külön ragasztósablont csinálni? Eddig egyben gondoltam az egész procedúrát, csak már "elméletben" is nehéz lett volna olyan gyorsan leragasztózni a rétegeket, hogy közben ne kezdjenek el visszakeményedni a hülés miatt."Hajrá Kovácsné! Nem fog az lobogni, meglátod."
Ahol élek talákoznak, ott marhára tud látszani, ha kicsit görbe. Meg némi funkciója is lenne a domborításnak."csináldmánvazze,"
Csinálom má', csak mán annyi nyamvadt torzót halmoztam össze, hogy hányok tőlük. Szal ha már az oskolapadban mindennel foglalkoztam, csak a tananyagokkal nem, akkor legalább ennyi plusz esélyt hadd adjak a projektnek, hogy nem egy üres medencébe ugrok fejest.mdk01:
"A 0.6-os --- felgőzölve sztem akár ~R10mm is lehet,
Természetesen a fentiek a tölgy típusú furnérokra koránt sem igazak, a 2mm vastagokra meg messze nem."
Egzótákkal mi a helyzet ilyen téren? A tölgynek mi konkrétan az a tulajdonsága, ami miatt rosszabb, mint a bükk? -
thyeby
őstag
válasz Falcon C. #16933 üzenetére
Rá akarlak beszélni inkább egy legolcsóbb Makitára. Ez a cég még a profi konkurrenseket is veri szinte minden akkus fúrójával. Ipari gépet kapsz cserébe nagyon jó akkumulátorokkal. Van köztünk olyan szaki nem is egy, akinek nyolc évet ment az akkuja. Ha csak ezt az akkuidőt számolod, akkor máris olcsóbb, mint a 15 ezer forintos Skil, meg Einhell és tsai, de ismétlem, a fúró is profi, s nem barkácsminőség. (Hogy pontosabban értsd, többen is beszámoltak arról, hogy ezek a barkács akkuk jó, ha egy évet kihúztak. És fontos tudni az akkus fúrókról, hogy akku nélkül sz@rt se érnek, az akku viszont olyan drága bele, hogy olcsóbb venni fúrógéppel együtt újat, mint másik akksit. Ha megnézed a vaterát, tucatszámra kínálnak márkás fúrókat akku nélkül néhány doboz cigi árán - amit persze nem szabad megvenni, csak ha alkatrésznek kell.)
A Bosch IXO-ról én lebeszélnélek. Az egy cukipofa gyerekjáték - ha hamarabb szólítasz meg, neked adtam volna ajándékba cakumpakk - így más kapta meg. Egyik komolyabb géphez kaptam ajándékba egy ilyet. Semmire nem tudtam használni, pedig igazán sokáig kerestem ultrakönnyű csavarbehajtót. Szóval nem 15 ezret, ezerötszázat se adnék érte.
Viszont ha csak csavarozásra kell, akkor máris itt egy igazán olcsó és könnyű csavarozó a Makitától. Nem egy sikertermék, de véleményem szerint az IXO-t több aspektusból is veri. Mondjuk ettől se szabad várni valami lélegzetelállító nyomatékot se, és hosszú akkuciklust (feltöltés/kisütés) se. Viszont a 6271-es Makita mindent korrektül csinál, két sebességes, és gyorstokmányos. Ha megtoldod még vagy 6 ezer forinttal, akkor elemlámpát nem, de helyette kapsz 2A/h-s akkukat az 1,3 AHh helyett.Több fa van, mint asztalos!
-
törölt tag
válasz privatposta #16938 üzenetére
ha a tengely végétől kb 1.5mm mélyen megméred a belső átmérőt illetve egészen bent, ahová még elér a sublered pofája, akkor kb ugyanazt a méretet kell kapjad hengeres felület esetén (kézzel mérve +/-0.1mm lesz kb az eltérés). Ha kúpos lenne, akkor az elég nagy eltérést ad. Minimális kúposságnál csak összerakni lehetne a két darabot, szétszedni már nem, ezért azt nem is használják "oldható kötésnél". A kúp egyébként a jobb erőátvitel mellett azért is preferáltabb, mert sokkal jobban központosít, mint egy hengeres felület, amit ráadásul hernyócsavarral próbálsz megszorítani. Utóbbi esetben csak egy csík mentén ( ahol a két henger összeér) továbbá egy ponton (hernyócsavar) fekszik fel egymásra a két alkatrész, míg kúpnál sokkal inkább komplett felületek közt alakul ki a kontakt.
Egyébként ha a géped minden más szempontból megfelelő (merev, masszív, jó csapágyazás és motor, meg jó állíthatóság/funkcionalitás) akkor el lehetne gondolkodni egy új tengely legyártásán, amibe már patronos szorítással tudsz szerszámokat tenni.
-
isti04
csendes tag
Szeretnék venni barkács kategóriában egy jó minősgű megbízható és szervízháttérrel rendelekező kombinált(vastagolo egyengető)
gyalugépet.
Szívesen venném ha valaki megosztaná tapasztalatát velem. -
thyeby
őstag
Ja, ezt elfelejtettem linkelni. Ilyet használok, és elégedett vagyok vele. Van ereje, elég sokáig bírja egy akku (kapacitásához képest persze), de mivel 2 akkuval szállítják, így lehet vele akár folyamatosan dolgozni, mert amíg az egyik tölt, addig dolgozik a másik. Elsősorban azért ezt vettem meg a Makita helyett, mert ezt derékszögben is meg lehet törni.
-
törölt tag
Minden tekintetben osztom thyeby véleményét az akkus fúrókról, de ha !tényleg csak! hobbizni kell, akkor nézd meg a hitachi DS12DVF3-as tipust, Ez 20k bruttóban, de régebben volt akciósan pár helyen, asszem 16k környékén. A tokmánya közepes, az akksijára nem panaszkodom, de hangsúlyozom, hogy nem üzemszerűen használom, csak ha éppen kell akkor kifurkálok vele fába (néha aluba) párszáz lyukat aztán hetekig pihen a dobozában. Egy jobb bosch, makita, dewalt nyilván többet ad az áráért, de amire használom, arra nekem pont jó. Einhell féle hulladékot meg nem akartam ingyen sem, tapasztalatom szerint sokszor csak a méreg van velük...
-
-
thyeby
őstag
válasz privatposta #16938 üzenetére
Mindenre van megoldás, csak akarni kell. Az asztalt meg tudod magasítani, ha applikálsz rá alkalmas vastagságú valamit. A fúrótokmányt csak akkor szokták ilyen gépekre feltenni, amikor épp hosszlyuk kell, különben fűrészelés közben kifúrnánk a tökünket. Vagy a mozgatóaszalba érne bele a tokmány?
A 13-ast úgy tudod megnézni könnyen, hogy kúpos-e, hogy kihúzod a készletedből a 13-as fúrót (már ha nem vmi tecsógazdaságos ez a készlet), és beledugod. Ha nem megy bele végig, vagy ha belemén, de kotyogása lőn, akkor az a furat kúpos.
-
törölt tag
válasz thyeby #16946 üzenetére
Annyira azé' nem vagyok, de a gépgyártási alapismeretek, meg hogy ez ejnhel mennyire rossz vagy nem jó, vagy hogy az uaz ócsó terepjáró-e, az nálam némiképp offtopik.
"szidni akarnál közülünk valakit."
Egy utcai bölcsesség szerint: minek veszekedni, ha lehet verekedni is?! -
isti04
csendes tag
l
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
"Nem tudom hol hallottad és mihez kapcsolódik, de ebből akár ki is található."
eladó a képen látható metabo kőrfűrész 1,6 kw 220v automatikus elszivó indítás század mm állitású párhuzamvezető unterflukfunkció 250mm hosszban szános asztal beépitett kerekeken mozgatható tároló az alsó részben
Nem sikerült ebből se kitalálnom, de megkísérlem:
Egy ingaóra alulról számlálja a vágás közben eltelt időt. De miért nem jó oda egy korszerűbb digitális óra, és miért kell alulra tenni?Több fa van, mint asztalos!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest