- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Tovább kavar a nevekkel a Realme
-
Mobilarena
Mielőtt hozzászólásban feltennéd a kérdésed olvasd el a Témaösszefoglalót, a Téma tudnivalókat vagy használd a keresőt.
Az esetek nagy többségében megtalálható a válasz!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Papaj x
senior tag
Üdv mindenkinek!
Sapphire Pulse 8gb-oshoz keresnék gyári biost, techpowerupon nem leltem megfelelőt hozzá.
Aki tudja hol lelek, vagy el tudná küldeni a sajátját, azt nagyon megköszönném.Aki tud, kérem keressen meg privátban!
Köszönöm.[ Szerkesztve ]
"A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott." - “Vezess úgy, mintha loptad volna”
-
RootOfOrigin
csendes tag
Hali!
A videókártyám (Gigabyte RX 470 G1 4 GB) olyasmit produkált az elmúlt napon ami felett csak tanácstalanul állok.
Tegnapelőtt streameltem egy játékot (Honkai Impact 3rd), amikor töltés közben meghal a játék, és ledob az asztalra, ami koromfekete. Restart után a felbontás elállítódik, az Eszközkezelőben látom a 43-as hibakódot, mondom, letakarítom a drivert, majd újratelepítem + atikmdag patcher-t is futtattam. Ezután a felbontás visszaáll az eredetire, viszont amikor folytattam a streamet, kb 10 perc után a gép kikapcsolt magától. Nem értettem mi volt a hiba, elsőre újratelepítetttem a Win10-et, majd a driver-t is még egyszer (most a 22.5.1-es Adrenalin Edition van rajta), a telepítések közben nem ismétlődött meg a hiba.
Tegnap visszatettem a játékokat is, viszont a legelső alkalommal, amikor a Honkai Impact-et raktam vissza, a játék hibaüzenetet dobott, hogy a DX11-et nem tudja telepíteni, majd a játékon belüli frissítés közben megint leállt a gép. Restart után kipróbáltam a egy másik játékot (Trackmania 2020), és az egész játék szaggatott, lassú volt, majd ismét leállt a gép. A videókarin konkrétan tükörtojást lehetett sütni, olyan meleg volt, a túlmelegedés miatt kapcsolt ki a gép mindig. Mondom, szuper, nehogy kuka legyen a kártya. A ventikkel nem volt mechanikailag gond, sűrített levegővel kitakarítottam a gépet és a kártyát. Itt vettem észre hogy az egyik venti nem akart forogni könnyen, de a takarítás után semmi baja nem volt.Ezután megnéztem hogy a ventik működnek-e, ha beüzemelem a gépet - működtek, sőt, amikor a játékokkal teszteltem, néztem a hőmérsékleteket, akkor azt tapasztaltam, hogy azonos grafikai beállításokkal, sokkal simábban és szebben futnak a játékok, mint eddig. A hőmérsékletek a következőképp alakultak (HWinfo-val néztem ezeket, mindegyik játék 1920x1080-as felbontáson, közepes, alacsony-közepes grafikai beállításokkal futott) :
Trackmania 2020: 74-78°C között mozgott a hőmérséklet átlagban, a maximum hőmérséklet 83°C volt
Genshin Impact: 68-71°C között mozgott, 73°C volt a maximum amit mértem
Honkai Impact 3rd: na ez kicsit fura, a játék, amikor menüben volt, mértem vele 60°C alatti hőmérsékletet is (a 60°C körüli érték volt a jellemző), játék közben viszont felszökött 70°C környékére és afölé, a maximum érték 80°C volt
Nem tudom hogy mi okozhatta a gondot, egyrészt mitől történhetett a fagyás tegnapelőtt, másrészről az, hogy egy sima takarítás után még jobban is futott minden játék, mint előtte, végképp meglepett. Ezek a hőmérsékletek rendben vannak-e ennél a típusnál? (Egyébként idle-ben 45°C körüli a hőmérséklet, játék után pedig 47-50°C-ra hűl vissza),
Xperia tipo -> Xperia E4 -> Redmi 5 3/32 -> Redmi Note 7 4/64 -> Redmi Note 12 Pro 5G 6/128 /// Pentium E6300 -> Ryzen 5 2400G ///
-
Aprósólyom
addikt
válasz Papaj x #46856 üzenetére
1. Sapphire support. Ők kiadják különösebb kötözködés nélkül. A TPU VBIOS adatbázis eleve nem hivatalos tuti forrás. Azt csak saját felelősségű használatra, az eredetit először lementve. Emlékeim szerint erre felhívja a TPU a figyelmet.
Fontos: érdemes a kártyáról leírni az azonosítókat a GPU-Z helyett, mert a gyári matricák a tuti info. a GPU-Z csak a BIOS-on keresztül "ismeri" a kártyát.
2. Bányász apróhirdetőkre ráírhatsz vagy
3. Bányász topikban kérsz segítséget
mert a bányászok jellemzően lementik az eredeti VBIOS-t.Jevons paradox
-
bobalazs
nagyúr
válasz RootOfOrigin #46857 üzenetére
Szép hosszú sztori, kezdheted volna mindjárt control shift O-val. Ha látod elsőre a túlmelegedést nincs ez a kinlódás.
-
TIT
veterán
válasz Aprósólyom #46858 üzenetére
Csak nem rakják vissza,amúgy 43-as kódot kap és nem megy fel a driver.
Saphi adott neki biost. -
syberia
veterán
Mitől pusztulhatott el ennyi kártya?
https://howbad.info/
-
varmi2
nagyúr
-
Papaj x
senior tag
válasz Aprósólyom #46858 üzenetére
Köszönöm!
Kaptam tőlük, de valamiért nem akar menni a vga, 43as hiba kódal letilt..
Előtte pedig ment, csak a venti szabályzás, illetve a bányász mod biost akartam "jóra"..Legacy és Uefiben is próbáltam, ugyan az..
Patch után már felbontást is tudom állítani, de egyszerűen nem látja a memória méretét sem GPU-zben.. Ugyh. nem tudom..
Ami rajta volt bios, hála istennek elkeveredett - legalább azzal ment, csak 15 perc után is maxon pörgött a venti, pedig nem is volt meleg...
[ Szerkesztve ]
"A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott." - “Vezess úgy, mintha loptad volna”
-
Papaj x
senior tag
válasz Papaj x #46865 üzenetére
Bár gondolkodom, hogy ugyan azon verziót küldték, mint ami rajta volt, s nem-e félig rakta fel esetleg..?! Mivel újraindítást sem kért..
Bár azt írta kész..[ Szerkesztve ]
-
savior
őstag
Sziasztok.
Van egy Sapphire Rx 570 8GB Pulse videókártyám. A probléma az vele, hogy játék közben elment a kép, a gép kikapcsolt és azóta nem ad képet. A ventillátorok pörögnek rajta.
Betettem a régi Msi Rx460 4gb kártyámat és azzal meg bejön a kép.
Próbáljak ezzel kezdeni valamit vagy kampec a kártyámnak? Mi lehet a baja?https://sites.google.com/view/saviorweboldala/home
-
negro
őstag
válasz Csupingo #46862 üzenetére
talan nem kene "mokolni" ?
korabban is irtam errol, hogy total nonszensz, hogy az emberek nagy szazalake alulfeszel, ilyen bios, olyan bios, tuning... aztan csodalkoznak meghal a kartya? 4 eves nitro+ 580 8gb-al tolom. ujatt vettem. nem volt banyasz. gyari. van, hogy 2 hetig restart mentes a gep. semmi gond, nem fagy, megy minden, stb. az elozo 2 gigas 6950-em, ami szinten sapphire volt, nitro, azon is a ventik haltak meg 5 ev utan es ezert csereltem (de megy amugy) na meg mar az nem sok semmire volt jo.
sose ertetem azokat akiknek amugy nincs penze, hisz ezert vesz hasznalt kartyat de mar a nulladik oraban "okoskodik rajta" aztan csodalkozik, hogy tonkre megy 1-2 even belul? en amugy sose vettem hasznaltam semmit pc-re pedig 286-al kezdtem 92-ben otthoni pc-vel. elotte meg persze ment szomszednal az amiga, c64.
jo lenne ha rajonnetek arra, h regen nem 1-2 evre gyartottak. de ez ma mar nem ervenyes. ha nem rendeltetes szeruen hasznalod akkor nem sok semmit fog birni es lehet azon vitatkozni, ki melyik markatol vesz kartyat de anno nekem akar egy belepo, inno3d (6600GT
pl. ) kartyaimmal se volt baj mikozben ez a legolcsobbak kozt volt. de volt matrox g400-tol kezdve voodoo bansheem, voodoo II -tol kb. minden. sose halt meg egy vga kartyam se!''A kreativitás kulcsa abban rejlik, hogy tudod, hogy rejtsd el forrásaid''
-
Televan74
nagyúr
válasz savior #46868 üzenetére
Esetleg próbáld meg őt DominikMuhelye!
Amikor nincs remény! Jusson eszedbe nincs isten, csak én!
-
TIT
veterán
Kicsit ellentmondásos amit írsz,manapság mindent 1-2 évre gyártanak,de mi vagyunk a hibásak ha beszarik?
Nekem a 4770 3,7 évet bírt,pedig hozzá se nyúltam,elég szomorú.
A bányászok cseszik el a kártyát,nekem csak 2005 óta van pc-m,de '87 óta nyomom enterprise,c-64,Amiga1200 még mindig megvan.
5 éves a saphi 580 alulfeszelve semmi baja,néha driver időtúllépés de az nem az alulfesz miatt van.
Azért mert az amd feleslegesen túlfeszeli az RX-5xxx arról nem mi tehetünk,érdekes a 6600 100-110W-ot fogyaszt 70 fok max.de inkább 65,ott nem kell vacakolni,pedig erősebb,igaz nem is nagyon lehet,mert csak 1 csúszka van.[ Szerkesztve ]
-
Aprósólyom
addikt
Én nem vagyok villamosmérnök és csak minimális elektrotechnikai ismereteim vannak, de annyit ismerek a félvezetők működéséről, hogy a kisebb feszültség csak szimplán instabil működést okoz vagy nem indítja be a tranzisztor működését: mert nem éri el a tápfesz a nyitófeszültséget. Az alacsony fesz nem öl. A túlterhelés viszont annál inkább.
Mielőtt ilyenekkel kimosod a saját agyad és önhitten elkezded terjeszteni a saját "univerzumod igazságát", érdemes lenne kicsit elmélyedned a témában és objektív alapon megvizsgálni, hogy valamit jól vagy rosszul feltételezel-e.
Plusz a hűtés még kardinális kérdés, hiszen a félvezetők a magasabb hőmérsékleten rosszabbul vezetik az áramot, úgyhogy jobban terhelődnek, degradálódnak. Rossz hűtése egy gyári megoldásnak is lehet és vannak is ilyen kártyák.
Szélsőséges példa erre a régi passzív VGA korszak... Csak úgy hullottak, mint a legyek.A BIOS mókolásban igazad lehet. Azért mondom így, mert ott lehet pro és kontra érveket is mondani és sajna elég merészen állítják őket. Mondom ezt úgy, hogy már teszteltem egy elterjedt VBIOS-t ami konkrétan egy korábbi kártyámhoz készült. Na ez és a bányászok 0-24 terhelése már biztos kihat az élettartamra, de akkor is inkább csak a VRAM-ra mondható el, hiszen a GPU-t alig terhelik a max TDP-hez mérten. Az meg egy kis szerencsével cserélhető. Nem mintha vennék ilyet... Úgyhogy csak bontatlan kártyát veszek egy ideje vagy ha hajlandó a hirdető a NYÁK elejéről és hátuljáról (igen hűtés nélkül) képet küldeni, vagy személyes átvételnél, vásárlás előtt leszerelhető a hűtés és megvizsgálható a NYÁK...
Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
Ha időtúllépés, akkor esélyes túlságosan alálőtted a feszt az alacsonyabb stageken?
Esélyes, hogy nem is a stage 6-7 a bajos, hiszen gondolom stresz teszt stabil (és 100% loadon jellemzően stage 6-7 megy a GPU, ha a TDP és a hűtés engedi), hanem az alacsonyabb stage-ek: stage 1-5.Plusz: A paraméterezett stage-ek közé is beugrik a Radeon ahol beállthat olyan fesz és freki kombót, ami már nem lesz stabil és hibázik a GPU. Esetleg ezért lehet időtúllépés.
Érdemes lehet finoman emelni az alsóbb stage-ek feszültéségén, hogy a stage-ek közötti köztes állapotokban is stabilan üzemeljen a GPU.
A gyors freki/feszültéség állítás miatt lehet ms időre elégtelen a tápellátás. Úgyhogy még az sem segít, ha esetleg nekiállnál stage-enként fixálni a GPU-t és ott stressz tesztelni. Nem fog kijönni a frekiváltás miatti instabilitási probléma. Lesznek stage-ek közti olyan állapotok, mikor ms időre instabillá válhat.
Apránként fesz emelés (pl. 15mV)PLusz: észrevételem szerint (Sapphire és MSI) a GPU feszültsége valamilyen szinten kapcsolatban van a VRAM feszültéségével is. A VRAM és GPU fesz oda-vissza hat valamelyest. (Nem részletezném, hogyan vettem észre és miből következtetem. Hosszú lenne nagyon.) Úgyhogy se a GPU-t se a VRAM-ot nem érdemes az undervolt alsó határáig feszegetni mert lehetne pillanatok, mikor random létrejön egy instabil állapot.
PL. Alt+Tab esetén a játékból desktopra lépve biztos soka ugrándozik le-fel a freki/fesz kombó.)
Ha megtalálod a megfelelő, elégséges értékeket, tuti nem kapsz soha több driver összeomlást meg időtúllépést. Érdemesnyáron keresni, mikor magasabb a szobahőmérséklet. Illetve, érdemes a fan cure-t is biztonságosra állítani, hogy a hűtés se változtasson sokat. Ugye az elégséges hűtés a félvezetők hőmérséklete is nagyban befolyásolja a stabil működést. Undervoltnál kifejezetten igaz.
Emiatt én pl. kikapcsolom a fan-stopot. 500 RPM körül forognak a ventik minimum. Desktopon is. Ekkora fordulaton vagy akár 800-900 RPM-ig nem vagy csak alig lehet hallani a kártyákat. (kártyától, ventitől, stb... stb... függ)Jevons paradox
-
Aprósólyom
addikt
válasz savior #46868 üzenetére
A 460-nak típustól függően, akár még külső táp sem kell. Kell az RX 460-ra PCIe tápcsati?
Ha nem, akkor akár még elégtelen vagy részben meghibásodott táp is lehet. (pl. meghalt az ága, amely ellátná a PCIe tápcsatit.)
Ha ez a feltételezés nem jön be, akkor én is keresnék egy tiszteséges szervizest. PL. Dominik műhelye, akit említettek már. De mire ő megcsinálja.... Jól le van terhelve a srác rossz kártyákkal És akkor ott van az, hogy nem lesz olcsó a javítás és közen a használtpiaci értéke is alacsonyabb lesz a hibátlan, javítatlan kártyákhoz képest. Úgyhogy a rentábilis javítása kérdéses, hacsak nem akarod még 3-4 évig te használni, hogy teljesen amortizáld az értékét.
Jevons paradox
-
savior
őstag
válasz Aprósólyom #46881 üzenetére
2 éve vettem és úgy terveztem, hogy 5-10 évig használom majd. A garija is most járt le vagy 3 hónapja.
A 460nak nem kell tápcsati, viszont ha rádugom az 570re a 8 pinest, akkor elkezdenek pörögni a ventik.
A táp egyébként új és márkás, mert tönkrement ami először volt benne.https://sites.google.com/view/saviorweboldala/home
-
Aprósólyom
addikt
válasz savior #46882 üzenetére
Tényleg, írtad is, hogy pörögnek a ventik.
Bár a PCIe felől is kap 12V-t a kártyák (sőt, 3.3V-t ha jól emlékszem.). És gondolom nem tudjuk, melyik oldal felöl működeti a kárty a ventiket.
PL. egyes kártyák a PCIe oldal felől látják el táppal a VRAM-t.
(egyébként hiába új és márkás bári. Sorozatgyártásban előfordulhatnak hibák, amik nem jönnek ki a minőségellenőrzéskor, amik nagyon minimális szintűek szoktak lenni. Ezért is létezik a szavatosság és a jótállás intézménye. Az én alaplapom dobozból kibontva, megállt a VGA inicializálásánál bootoláskor. Úgyhogy azonnali csere lett belőle. Pedig ~ 2 éve egy kb. 50k értékű deszkáról beszélünk: MSI B460 Tomahawk. A csere lap pedig azóta hiba nélkül megy.)
Úgyhogy mielőtt biztosra veszed, érdemes biztosra kizárni a tápot is. Pl. Ha van multimétered rámérhetsz, hogy van-e rajta feszkó.
Vagy szimplán megszagolod a VGA-t, hogy érzel-e égés szagot. Esetleg a tápegységet szintén. Csak hogy említsek 1-2 ad-hoc példát.Jevons paradox
-
Papaj x
senior tag
válasz savior #46882 üzenetére
Legjobb tudomásom szerint, ezen kártyáknál az utolsó a 12V amit kapcsol, ergo a venti is.
Alaplapról "csak ref. feszek" vannak.
Nem néztem a típus után, de 8pint kér a kártya, jártam már úgy, hogy eltűnt a tápból 1 pin, főleg a gnd terén jártam így. (főleg 8 pinnél jártam így, 6 pinnél még nem, mert egy szál általában)
Érdemes esetleg például egy sata-8pin átalakítóval megnézni. így elsőre.Szerk.: 5-. ocz tápom kötöm át gnd hiba miatt a 8 pinen.. Egy márkából, de ez az utolsó, s erre emlékszem.
[ Szerkesztve ]
-
TIT
veterán
válasz Aprósólyom #46880 üzenetére
Köszi a kis olvasmányt.
1087-től 1020-ra raktam,vramhoz nem nyúltam,csak játékkal tesztelem.
Több hónapig jó volt,biztos az a játék nem csípte és lehet alacsony volt neki.
Ja a gpu 1340Mhz-re van levéve.
Haver 7850-e ami 9 éves az is most kezdte ezt az időtúllépést,pedig ő aztán hozzá se nyúlt,akkoriban nem volt divat. -
savior
őstag
Volt itthon 8pin atalakitom es kiprobaltam 2felekeppen is. A ventik porognek, de kep nincs az atalakitoval se, meg a gep se bootol.
Egett szagot nem ereztem se a tapbol se a videokartyabol.https://sites.google.com/view/saviorweboldala/home
-
Attix82
addikt
Üdv.
Van egy Asus h610-es lapom. Rx480,rx570 , rx5700-al indul a gép...de rx580-al nem. Hiába állítom a PCIE legacy-ra vagy UEFI-re.....kicsipogja hogy gond van. Közbe a VGA egy SB 2500-assal + win7el tökéletesen bootol és megy is. Arra emlékszem , hogy ezzel a lappal kellett a legacy-val szarakodni, hogy menjen az 5700-as. De az RX580 egyikkel se akarja. Ötlet?
-
Papaj x
senior tag
válasz Attix82 #46888 üzenetére
Üdv!
Néz meg, hogy a biosban van-e OS mód váltás, win7/8.1 és 10 szokott lenni.
HA van, vagy kapcsold ki mind, vagy rakd 7-re.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Attix82 #46888 üzenetére
Legacy- UEFI szarakodás alatt mit értesz? A lap biosában kapcsoltad át vagy a VGA-n található biost kapcsoltad át?
We exploited "We spread hate. We raised hate. We thought hate to be our savior. We put all our problems we created on the "Island of Devils". As a result that devil was born, to return the hate we gave it"
-
őstag
válasz Attix82 #46891 üzenetére
Próbáld a vga-n átváltani másik biosra, kell lennie egy kis kapcsolónak lennie rajta.
We exploited "We spread hate. We raised hate. We thought hate to be our savior. We put all our problems we created on the "Island of Devils". As a result that devil was born, to return the hate we gave it"
-
őstag
válasz Attix82 #46893 üzenetére
Esetleg bios update? Már ha nem a legfrissebb van fent.
Amúgy passz, talán valami kompatibilitási gond lehet.We exploited "We spread hate. We raised hate. We thought hate to be our savior. We put all our problems we created on the "Island of Devils". As a result that devil was born, to return the hate we gave it"
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
Tényleg létezik ilyen " gyárilag " 480/580 ? [link]Gigabyte B55 Aorus elite v2, Ryzen 5600, 32GB DDR4, RX6600, XFX TS-550,
-
Papaj x
senior tag
válasz rostiron #46895 üzenetére
Spec erre választ nem tudok adni, de 50-60ért (vagy kicsi plusz) garis 580 elérhető, ha nem vagy biztos a dologban.
[ Szerkesztve ]
-
Papaj x
senior tag
válasz rostiron #46899 üzenetére
El.
Próbáltam szépen is fogalmazni.
Létezik dupla bioszos (váltható), de nem ilyen téren, s így még nem láttam.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● Hozzászólás előtt olvasd el!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest