- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android szakmai topik
- December 3-án elhagyja Kínát az iQOO 13
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
-
Mobilarena
Mielőtt hozzászólásban feltennéd a kérdésed olvasd el a Témaösszefoglalót, a Téma tudnivalókat vagy használd a keresőt.
Az esetek nagy többségében megtalálható a válasz!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gimis
csendes tag
Üdv. Játék közben kék halál. amdkmdag sys hiba. Ez miért van? Mit kéne tenni? Rx 480 8GB.
-
RootOfOrigin
csendes tag
válasz varmi2 #47499 üzenetére
47%-on ment a venti még a legmagasabb hőmérsékleten is, a fordulatszám 2030-2050 RPM közötti értékeken mozog (GPU-Z-vel néztem most, a Trackmania 2020-szal teszteltem, közepes grafikai beállításokon).
Xperia tipo -> Xperia E4 -> Redmi 5 3/32 -> Redmi Note 7 4/64 -> Redmi Note 12 Pro 5G 6/128 /// Pentium E6300 -> Ryzen 5 2400G ///
-
varmi2
nagyúr
válasz RootOfOrigin #47503 üzenetére
Akkor itt a gond. Vedd felejebb a fordulatot.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
-
hobizoli
nagyúr
aha, de...szerintem meg nezz mar par gameplay-t a YT-n pl amikor videokartyakat tesztelnek ossze utobbi par evben keszult game-kkal, abbol rengeteg van, es ott nem nagyon vannak game kozben 10-11GB RAM alatt menet kozben
8GB RAM az sima FB, web, YT-s alatt is el tud fogyni, mert a mai weboldalak (is) sokkal tobb RAM-t kernek, es a Win is sokat cache-l
meg amugy 20-21k 2x8GB DDR4-3200 vatta ujan...nem egy egetvero osszeg
hasznaltan is meg lehet venni 15-16k korul
jatszos PC-be ferjen mar beleazert hiszed azt, hogy eleg a 8GB is, mert a 8GB-s gep 7GB fole nem akar menni, mert akkor mar inkabb intenziven a swapfile-t hasznalja
de ha ugyanabba gepbe beraknal 16GB RAM-t, akkor maris felmenne 8GB fole isprobald ki
[ Szerkesztve ]
több drón kell ;P
-
Aprósólyom
addikt
Akartam korábban írni, hogy játék optimalizálástól is függ, hogy jól fut-e 8GB RAM-mal is, annak ellenére, ha 16Gb RAM-nál esetleg pl. 11GB-t lefoglal.
De találtam ma egy videó, miközben 16Gb vs. 32GB teszteket kerestem:
8GB vs 16GB vs 32GB RAM | How much RAM do you need for GAMING in 2022? - YouTube
A legtöbb játék setén 16GB-nál 9-10GB felett terhel. Ennek ellenére 8GB RAM-mal ezek a játékok is élvezhetőek maradnak, hála az optimalizálásnak, ami látszódik az 1% low fps értékekből is.
De a 8GB nem elég a böngészésre és mindennapi feladatokra is már elavult, mióta javították a böngészők RAM zabálását. win10 x64 deafulton 2.9GB RAM-t foglal.... A 8GB-os laptom nem szokta elérni az 5GB terhelést. Jellemzően 4.5GB körül szokott alakulni kb. 5-7 böngésző füllel.[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
TIT
veterán
válasz Aprósólyom #47515 üzenetére
Nekem most eszik a mozillával 3,5gb-t,4-be is belefér.
-
hobizoli
nagyúr
válasz Aprósólyom #47515 üzenetére
nekem most a desktop gep 9,2GB-n van es par oraja indult ujra egy frissites miatt
van benne 32GB RAM
FF fut rajtatöbb drón kell ;P
-
bobalazs
nagyúr
válasz Aprósólyom #47518 üzenetére
Firefox
-
Aprósólyom
addikt
válasz bobalazs #47519 üzenetére
Na neee.... Valamilyen komoly CAD vagy valamilyen közösségi cloud computing alkalmazásra asszociáltam, hogy 9,2GB RAM-t foglal...
Microsoft Edge: 5,1GB
Most direkt végigkattintottam az összes ablakot, hogy egyik se legyen passzívan a háttérben, hanem töltődjön be a RAM-ba.
15 böngésző fül. 4 olvasós blog/hír portál, 2 webshop, 4 arukereso, 4 youtube amiből 1 megy a háttérben, 1 PH fórum.
Deafult Win 10 x64 Home -skype, -onedrive, +Afterburner. Teljesen érthetetlen számomra a 9,2GB RAM foglalás.
Mondjuk a Firefoxnak ha jól tudom saját motorja van szinte együlállóan? Fent van, de nem használom, mert végre az Edge böngészővel törődik a picipuha. Operát szerettem, de mióta felvásárolta mit tudom én kicsoda, azt javasolták, hogy a Vivaldit használjam, állítólag oda ment át jó pár Opera fejlesztő. De az is hasonlóan jól működik, kevés RAM-mal is elvan, nem szemeteli be a rendszer memóriát.Jevons paradox
-
hobizoli
nagyúr
válasz Aprósólyom #47520 üzenetére
most 12.1GB
2x Facebook
Twitter
Youtube
Eredmenyek
Gmail
PH
de tuti be van cache-lve vagy 25-30 oldal, amiket neztem tegnap ota
nem volt ujrainditva azota setöbb drón kell ;P
-
bobalazs
nagyúr
válasz Aprósólyom #47520 üzenetére
Available 23.6 a 32ből.
Firefoxnak van egyedüli nem chromium alapú motorja.
Épp az van hogy win 8.1 alatt megszűnik a chrome és társai böngésző frissítése. A firefox fogja ezt vinni a hátán.
Nem lesz most laptopon upgrade 10re egyelőre. -
Aprósólyom
addikt
válasz hobizoli #47521 üzenetére
Valami ott nagyon nem kerek... Ha megy a böngésző az említett oldalakkal, indítva a steam és játszok a PUBG-n, akkor sincs ekkora RAM terhelésem, mint neked pár böngésző füllel: konkrétan most 10400MB a PUBG-vel. A page file eközben 3600MB.
Nincs letiltva a page file?[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
hobizoli
nagyúr
válasz Aprósólyom #47523 üzenetére
nincs, lehet a 32GB-n jobban elterpeszkedik a Win is, mint 16-n
most 9.6GB
3x PH
3x YT
2x FB
Gmail
Telegramtöbb drón kell ;P
-
Peterhappy
őstag
Sziasztok,
Egy Sapphire RX580 Nitro+ SE (8GB) landolt nálam.
A problémám, hogy a Windowsba lépés előtt nincs adás, csak full feketeség. Azaz nem férek hozzá a BIOS-hoz (sem).
Tudom, hogy nem egyedi eset, más is találkozott már hasonló problémával, de sem a gyorsindítás letiltása (Windows alól), sem a kártya kiszerelése-visszaszerelése nem jelentett megoldást.
Próbáltam a secure-boot letiltását is, illetve CMS-ről UEFI-re váltani. Semmi, ahogy a BIOS reset sem segített.Van esetleg ötletetek, mit volna érdemes még kipróbálnom? A kártya egyelőre lenyűgöző, hatalmas az előrelépés a korábbiakhoz képest (3200G IGP), de BIOS nélkül nem merem hosszú távon használni a gépet, hiába kell csak szökőévente belépnem.
Most is csak úgy tudtam bejutni a BIOS-ba, ha leszereltem a processzort és visszatettem a régi, IGP-set...MSI B450 Mortar Max-om és Ryzen 5 5500-m van. 16GB memória, 550-es Seasonic Gold táp, szóval elvileg hardveresen jó vagyok.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
Aprósólyom
addikt
válasz Peterhappy #47525 üzenetére
kábel ki, monitor kikapcs, monitor be, kábel bedug? Nekem egyszer ennek valamilyen variációja keltette életre a képet.
De az is lehet, hogy VBIOS vagy MOBO bios frissítés kell, mert ha minden igaz, windows boot előt a Mobo BIOS-nak kell tudnia életre keltenie a VGA-t.Jevons paradox
-
Peterhappy
őstag
válasz Aprósólyom #47526 üzenetére
Köszönöm a válaszod, sajnos ez nem jött be.
VBIOS-t még nem mertem, a MOBO-t pedig nem ismerem, de holnap utánanézek, köszönöm szépen!
-
Aprósólyom
addikt
válasz Peterhappy #47527 üzenetére
Esetleg a BIOS switch másik állásban? (Restart után válik érvényessé az átkapcsolás vagy ha kikapcsolt állapotban kapcsolod át.)
Sapphire support a termék azonosító számai és a meglévő bios lementése és elküldése után elküldi az eredetit, ha esetleg nem volna az, ami most épp rajta van.Jevons paradox
-
Csupingo
veterán
Hdmi nincs a monitoron? Azzal többnyire működni szokott. Ha a windows-ból lépsz az uefi biosba, akkor sincs kép? Itt egy príma leírás.
[ Szerkesztve ]
Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
Lacpac
őstag
Mint lentebb írták a hdmi-vel kellene próbálkozni a pci-e-hez legközelebbivel, vagy a dvi-vel. Valószínűleg az az alapértelmezett kimenet. Még HD4800 korszakban hittem én is azt, hogy valami baj van a vga-val, de csak a pci-e-hez legközelebbi dvi-t kellett használnom. Vagy mindegyiket végigpróbálgatni.
[ Szerkesztve ]
-
Peterhappy
őstag
válasz Aprósólyom #47528 üzenetére
BIOS switchet nem próbáltam, megnézem, köszönöm a tippet! A support ötletet is!
@Csupingo és Lacpac: Köszönöm! Szerzek ma egy HDMI kábelt és kipróbálom! Port van, kábel nincs DP-t a Freesync miatt használok.
Remélem beválik a HDMI ötlet, olcsóbb lenne plusz egy kábelt tartani és néha átkötni, ha kell a BIOS, mint egy IGP-s procit oda-vissza szerelgetniUEFI beállításokba Windows alól sem tudtam belépni, mármint biztosan belépett, de ugyanúgy nem volt kép.
Köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
Csupingo
veterán
válasz Peterhappy #47531 üzenetére
Némelyik monitornál hdmi-vel is működik a freesync. Meg kell nézni, talán szerencséd lesz.
Ha jól rémlik, valakinek az segített, hogy újra felírta az eredeti bios-t a vga-ra.Nekem az új gtx 960-as kártyám csinált olyat, hogy csak hdmi-vel volt kép a gép indulásakor. Aztán rákötöttem dp-vel csak a monitort, párszor újraindítottam, teljesen áramtalanítottam, ki-be kapcsoltam a gépet és rájött, hogy dp-n kéne képet adni.
[ Szerkesztve ]
-
-
Csupingo
veterán
válasz Peterhappy #47534 üzenetére
Jó, kíváncsi leszek. Használtan vetted? Pl. a gpu-z -nél van pipa az uefi előtti négyzetben? Azt hiszem valakinél csak akkor volt hajlandó képet adni, ha legacy-ban (csm) volt telepítve a win.
-
Impair1980
aktív tag
válasz Peterhappy #47534 üzenetére
-
Peterhappy
őstag
válasz Csupingo #47535 üzenetére
Igen, van pipa az UEFI előtt.
Használtan vettem, de garanciával, ezért nem is szeretnék nagyon állatkodni, nehogy gond legyen és két szék között a pad alá essek.A legacy dologgal lehet, hogy beletrafáltál. De jó, hogy felvetetted!!!
Már nem is emlékszem, mit szerencsétlenkedtem a géppel a windows telepítéskor, de valamit nagyon. Tudom, hogy hülyére szívattam magam vele és épp az uefi-legacy váltás volt akkor a gond. Köszönöm, holnap, ha hazaértem és lesz még agyam, utánanézek, hátha valamelyik fórumon segítségért kiáltottam akkor@Impair1980: Nagyon szépen köszönöm Az integrált kártya letiltásán én is agyaltam - a többi beállítást magam is próbáltam -, de nem mertem meglépni, mert most az 5500-as proci alatt csak a videókártya megy (de nincs BIOS), a BIOS-ba csak akkor tudok belépni, ha visszarakom a 3200G-t. De ha letiltom az IGP-t, lesz vajon adás? Én azt gondolnám, nem.
És akkor még csak visszaút sincs - kivéve talán az alaplapi resettel. -
Impair1980
aktív tag
válasz Peterhappy #47537 üzenetére
Ha letiltod az IGP-t, de bele van pattintva az RX kártya, akkor kell képnek lennie!
-
Impair1980
aktív tag
válasz Impair1980 #47538 üzenetére
Ha letiltod az IGP-t, de bele van pattintva az RX kártya, akkor kell képnek lennie! Fiam gépe is 3400G procival megy!
-
imre687
tag
válasz Peterhappy #47537 üzenetére
Szia, én tudok segíteni
Az a helyzet hogy azért nem jó mert a kártya bios-a nem kompatibilis az alaplap biosával. Tudom, énis ezzel szenvedtem, egy bios-t kértem a gyártótol és fel raktam a performance bios-ra az újat és jó lett.
Létező dolog az, hogy az alaplap bios-a nem támogatja a kártya bios-át és uefibe csak windows inditáskor driver be töltésekor mutat a kártya csak képet, legacy módban meg azonnal legacy módban használd az alaplapod de attól ugyanúgy uefi-s windows lesz rajta meg minden, de az alaplap képes kezelni a kártyát. A VGA bios frissítés nem minden esetben mükődik, nekem csak azért müködöt mert a gyártó kicsit többet foglalkozott vele mint más gyártó.Mármint a bios-al és lett frissebb. De ez a betegség csak AMD alapú rendszernél van, intelnél nincsen.
2 lehetőséged van.
1. Beletörődsz és legacy ként használod. (Semmi hátrány)
Énis így használtam egy ideig, nem éri meg frissíteni ha nem értesz hozzá.
2. Meg szerzed a legfrissebb VGA bios-t a kártyádhoz és reménykedsz hogy müködni fog, rossz esetben vagy el rontod vagy ugyan olyan marad és nincs változás. (Tudod ellenőrizni milyen van és milyen kell bios-ból)Köszönöm a figyelmet
üdv:imre
-
Peterhappy
őstag
válasz imre687 #47540 üzenetére
Szia Imre!
Húha, köszönöm szépen!
Lehet, hogy akkor tényleg a support lesz a megoldás, mindenképpen írok nekik.
Annak már utánajártam, hogy lehet a BIOS frissítést elvégezni, csak a garancia miatt még nem mertem elvégezni.
Ha jól értem, a Legacy = CSM. Vagy rosszul értem?
Ha igen, akkor viszont úgy is próbáltam és nem működött.De support, új bios és meglátjuk, mi sül ki belőle Nagyon köszönöm!
@Impair1980: Ha más nem jön be, ki fogom próbálni, végülis nagy rizikó nincs benne, mert alaplapról tudok resetelni, ha nem válna be. Neked is még egyszer köszönöm!
Nagyon segítőkész egy Társaság vagytok
-
imre687
tag
-
imre687
tag
válasz Peterhappy #47541 üzenetére
De segítek a bios flashbe ha kell.
Tudsz küldeni gpu z progiból screenshotot?üdv:imre
-
Aprósólyom
addikt
válasz Peterhappy #47525 üzenetére
- Az alaplapi BIOS-ban kapcsolod ki a fast-boot opciót (a leglassabb legyen). Ez hatással van az eszközök korai/boot alatti beüzemelésére/felélesztésére.
- UEFI-t támogatnia kell a VGA-nak. (Hasonló korú, de inteles MSI B460-em van és használtam Sapphire RX580 Nitro+t vele.) A CSM csak nagyobb kompatibilitás ígér régi eszközöknél, de a Sapphire RX580 már UEFI képes. Az alaplapi kompatibilitási listán is ott az RX 580. (Nagyon régi dolog már az UEFI. Sokkal régebbi, mint a kb 5 éves RX 580.)
3200G + RX580 (dGPU-ra kötve a monitort) mellett mi a szimptóma? Akkor sincs kép Boot és BIOS menü alatt, csak akkor ha 3200G iGPU-val alaplapi kimenetre csatlakoztatod a monitort?
Alaplapi VGA kimenetre véletlen sincs kábel dugva mikor bent van az RX580?Egyébként, csak biztos, ami tuti alapon, az az RX 580 tényleg special edition? (Csak a megfelelő VBIOS végett, kérdem...) Annak a hűtése különböző is: kék műanyag ház, világítós/áttetszó ventik).
Esetleg próbálj ki régebbi video csatolót, ha tudsz: DVI
[ Szerkesztve ]
Jevons paradox
-
imre687
tag
válasz Aprósólyom #47544 üzenetére
Nekem g-s ryzen cpu-m van és, minden amit mondtál annó ki próbáltam.
utána beszéltem az AMD-el és ők mondták hogy lehet hogy UEFI képes a kártya, de régebbi.
techpower-n XFX RX 580-ra 2019-s az utolsó bios. a gyártó adott nekem egy 2020-ast. azóta tökéletesen működik. teljesen igazad van de itt VGA BIOS a probléma. illetve nem minden alaplap UEFI támogat más kártyák BIOS-át.üdv:imre
-
Peterhappy
őstag
válasz Aprósólyom #47544 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Fast-boot opcióm nincs, Secure-boot van - nem tudom, az ugyanaz-e, de próbáltam már kikapcsolni, az sem működött.3200G + RX580 dGPU mellett sem volt képem. Más kábel nincs bedugva.
És elvileg SE, kék a kártya, van világítás, áttetsző ventik. Ilyen:
LinkUgyanakkor a GPU-Z is RX580-t ír, nem SE-t.
Lehetséges, hogy azért, mert valóban BIOS probléma lehet. Rákerestem a BIOS verzióra és sima RX580 8GB kártyát dobott fel rá - és ahogy nézem, a SE-re külön változat van.
Írtam a Sapphire Supportnak, kértem tőlük segítséget, hogy küldjenek új BIOS-t.
DVI kábelem sajnos nincs, hétfőn tudnék szerezni, de reményeim szerint addig válaszol a support. -
imre687
tag
válasz Peterhappy #47546 üzenetére
Az advanced fülnél lesz egy választható menü pont.
Ott kellene nekem a bios verziót ki keresni.
Utána többet tudok segítenimüdv:imre
-
negro
őstag
válasz Peterhappy #47546 üzenetére
''A kreativitás kulcsa abban rejlik, hogy tudod, hogy rejtsd el forrásaid''
-
hobizoli
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
● Hozzászólás előtt olvasd el!
- Politika