Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Sir Pocok

    őstag

    Prof. Dr. Jakab Ferenc
    ‼ Újabb nagyon jó és reménykeltő hírek a Pfizer / BioNTech vakcináról!

    ☝ A Pfizer / BioNTech COVID-19 vakcina legalább 6 hónapos védelmet nyújt a második oltás után és véd a dél-afrikai variánssal szemben is!

    ☝ Az oltás utáni „valós adatok” azt mutatták, hogy az vakcina 91,3%-ban hatékony volt a COVID-19 fertőzéssel szemben és 100%-ban megakadályozta a súlyos lefolyású fertőzéseket.

    👉 De mit is jelent az, hogy „valós adatokon” alapulnak az eredmények? Ezekben a vizsgálatokban már a ténylegesen beoltott lakosság körében végzik a felmérést, ami abban különbözik a 3-as fázisú klinikai vizsgálattól, hogy ott a beválogatott személyeknek szigorú kritériumoknak kell megfelelniük a vizsgálatban való részvételhez. A valós adatokon alapuló felmérések eredményeit pedig tényleg „az élet adja”, hiszen itt nincsenek olyan tényezők, amik kizárnának bárkit is a vizsgálatból. Természetesen, így ezeknek az eredményei lehetnek rosszabbak, vagy akár jobbak is a 3-as fázisú klinikai vizsgálatokénál.

    ☝ Jelen esetben a különbség azonban nem számottevő, hiszen az előzetes becslések is hozzávetőlegesen 95%-os hatékonyságról számoltak be!

    ☝ Ami ugyancsak nagyon fontos és reménykeltő hír, hogy a vakcina hatékonyan csökkenti a kórházi kezeléseket (és így a haláleseteket is) a koronavírus dél-afrikai variánsa által okozott fertőzésekben! Ezt a mutációt Dél-Afrikában mutatták ki először, ahol azóta is domináns variáns! Sajnos azonban ennek a törzsnek a terjedése is egyre gyorsabb. (A vakcináról már előzetesen kiderült, hogy az angliai mutáció ellen is védelmet ad.) Jelenleg nem tudni biztosan, hogy a többi oltás milyen hatékonysággal veszi fel a küzdelmet a vírus különböző variánsaival szemben, de érezhetünk egy bizonyos fokú biztonságot, hogy legalább a Pfizer vakcina véd a dél-afrikai és brit törzsek ellen is. Ez nyilván csökkenti az ismétlő oltás (booster oltás) azonnali szükségességét.

    ☝ Másik nagyon fontos üzenete a gyártó most kiadott közleményének, hogy a hatékonyság legalább 6 hónapig tart! Ez a biztos adat, de természetesen a vizsgálatok most is folynak tovább, így szinte borítékolható, hogy ez az időtartam hosszabbodni fog!

    ☝ Ezen túlmenően fontos hír, hogy az oltottaknál a második oltás beadása után 6 hónappal sem merültek fel súlyos mellékhatások, vagy biztonsági problémák.
    Az eredeti közlemény/írás itt olvasható:
    https://www.medscape.com/viewarticle/948575

    Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

Új hozzászólás Aktív témák