Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • AMDFan

    addikt

    Az alábbiakat a hifis topikba írtam, de szerintem itt is releváns, szóval bemásolom ide is, remélem ez nem tilos a fórumszabályzat szerint, amit nem olvastam el :P

    Megosztanám a legújabb tapasztalataimat veletek, hátha valakinek érdemi infóval tudok szolgálni aki hasonló rendszert szeretne összehozni. Az utóbbi két hétben egy nagyon korrekt eladónak köszönhetően 2 hétig nálam vendégeskedett egy APS Aeon aktív monitor, ez idő alatt volt alkalmam otthon is, és máshol is letesztelni a motyót, elég sok tapasztalattal gazdagodtam. Amit tudni kell róla, hogy ez is egy két utas bass reflex hangfal, 8” mélyközéppel és 1” lágy dóm magassal.
    Első körben otthoni körülmények között teszteltem az APS-t, a jelenlegi Mackie MR8 Mk3 mellett. Igazából érdekességnek jó volt az összehasonlítás, de alapvetően az APS más kategóriában játszik, így nem is tudtam túlságosan belemenni az összehasonlításba, és szerettem volna keresni egy referenciát, hogy hogyan is kellene szólnia a hangfalnak. Ebben szerencsémre jó partner volt a hitspace, ezúton is köszönet nekik, mert kérdés nélkül azt mondták, hogy nyugodtan vigyem be a hangfalakat, bármivel össze tudom hallgatni ami náluk van, aztán döntök belátásom szerint. Ez szerintem nagyon korrekt, miközben semmit sem próbáltak meg eladni nekem, vagy befolyásolni.

    Tehát bevittem az APS-eket a hitspacebe, elsőre egyből felraktuk mellé az ATC SCM19-es modelljét és ezzel a lendülettel el is múlt a kezdeti lelkesedésem :) Ez egy zárt kétutas 6”+1” passzív monitor (a hitspace saját készítésű erősítőjével lehet meghallgatni), elképesztően masszív, 18kg/db, és amin igazán meg voltam lepődve az az, hogy az adatlapján azt lehet olvasni, hogy 54Hz-ig megy le -6dB-vel, ennek ellenére olyan pincemély hangokat hallottam belőle, hogy nem akartam hinni a fülemnek. Később utána is néztem, független oldalak mérése szerint 40Hz-ig megy le -6dB-vel. Nem tudom, hogy a gyártó hogyan specifikálja a hangfalait, de az biztos, hogy nem kellett szégyenkeznie a 8”-os APS mellett a mélyekben. És hát semmi másban sem, valójában nem tudok olyan momentumot felhozni amiben ne lett volna jobb az ATC hangfala. Teljesen megvett, ha csak egyetlen ilyen szintű hangot hallottam volna a tavalyi hifi show-n, akkor jobb szájízzel távozom. Véleményem szerint, aki megteheti, 1 millió alatt biztosan nem kap ennél jobb hangot.

    Kissé elbizonytalanodtam ekkor, és másodjára a Focal Alpha 80-at raktuk fel az APS mellé. Itt hasonlóan egyértelműen az APS felé billent a mérleg nyelve, igazából nem volt olyan részlet amiben ne lett volna jobb az APS. Ajánlották, hogy rakjuk fel az Alpha 65-öt inkább, mert az jobban sikerült mint a 80as, így felraktuk azt is. Valóban egy kissé összeszedettebb hangot produkált mint a 80as, viszont nem tudott elég mélyre menni, amivel nálam elvágta magát, illetve a hangja kissé kásás volt szinte minden tartományban, hasonlóan a 80ashoz. Összességében szerintem kissé túl van árazva az Alpha sorozat.

    A következő alany a Dynaudio BM5 Mk3 volt, ami összességében kellemes meglepetés volt, bár kissé sok volt a magastartománya, szerintem itt a default beállítás az erősen csillapított stúdiókhoz volt belőve. A hitspace akusztikailag kezelt szobájában is picit soknak éreztem a magasát, de az otthoni rosszabb akusztika mellett szinte biztosan eltolódott volna a hangképe a bántóan magas irányba. Amúgy a kis Dyno hangképe méretéhez képest egészen meglepően egyben volt, mélyebbre ment mint a Focal 65-öse pedig méretben egy kategória. Ennek ellenére lényegesen tisztább közepeket mutatott meg mint a Focal, sőt voltak zenék amiken nyíltabbnak, tisztábbnak tűnt az APS-nél is. Sajnos a kevés hangszeres zenéken domborított, egy sokhangszeres rockzenénél amikor a gitár, basszusgitár mellett a dobok is szóltak, akkor elfogyott a Dyno, nem tudott már a dob olyat ütni mint kellett volna. Ez talán az erősítő, talán a nagyon megerőszakolt konstrukció (kis méret, nagy hang) miatt volt így, nem tudom. Mindenesetre nekem tetszett, de mindent egybevéve az APS kisebb kompromisszumot jelent, a Dyno elég válogatósnak tűnt zeneileg.

    A következő hangfal a Genelec 8040-es volt, ami azért is érdekes, mert a Genelecek hangját mindig is etalonnak tartottam, kíváncsi voltam, hogy mit fog majd mutatni az APS mellett. Itt ért a következő meglepetés, a Genelecnek ugyan nagyon kiegyenlített hangja volt, de az APS mind mélyben, mind középben pontosabb, tisztább, részletesebb volt. Érdekes lett volna a Genelec összevetése a Dynaudioval, de erre nem került sor idő hiányában. Az mondjuk tény, hogy a Genelec egy nagyon stabil kiegyenlített hangot produkál, viszont a Dyno a mély kivételével minden tartományban tisztább.

    Az utolsó összehasonlítás az APS Klasik-al történt, ez a 7”-os kistesója az Aeonnak, kb fele akkora reflex dobozban. A hangja iszonyatosan pontos, részletes, kiemelésektől mentes, de sajnos nem tud elég mélyre menni (szándékosan így tervezték), ezért bizonyos stílusokra csak szubbal ajánlható. Ellenben a mélyközép, közép és magastartomány már már ATC szintű minőség. Profi cucc, nem is túl drágán.

    A meghallgatások során az egyik legfontosabb dolog ami világossá vált számomra az az akusztika fontossága. Az eladónál, nálam és a hitspaceben is teljesen máshogy szólt az APS. Egy akusztikailag megfelelően kezelt szobában azon kapja magát az ember, hogy akár szabályzásig is tekeri a hangerőt, mert a hangerő növelésével a hangkép nem tolódik el annyira a közép-magas irányba mint egy rosszul csillapított szobában, ahol bizonyos hangerő fölött bántóvá tud válni a hang. Az én otthoni nappalimra ráférne még némi csillapítás, így nálam pl. az APS hangkaraktere nagy hangerőn el tud tolódni a bántó irányba. Valószínűleg a Genelec jobban viseli a rosszabb akusztikai körülményeket. Korábban a 8050est hallgattam elég mostoha akusztikában és nagyon jól helyt állt, viszont kevesebb részletet mutat meg mint pl az APS, vagy akár a Dynaudio. A Dyno valószínűleg nagyon hisztis az akusztikai körülményekre, ha valakinek van ezzel tapasztalata, akkor kíváncsi lennék, hogy otthoni körülmények között mit mutat.

    Hirtelen ennyi jutott eszembe, ha még valami eszembe jut akkor lehet, hogy kiegészítem. Mellesleg ha valaki hasonló összehasonlítást végez, én szívesen olvasnám a beszámolóját.

Új hozzászólás Aktív témák