Hirdetés

WP7 blog: Nokia Térképek bemutató

Mivel a Windows Phone 7 rendszer felhasználói felületén nem lehet módosítani, így a gyártók egyedi szoftverkínálattal próbálkoznak. A Nokia Lumia széria tagjai négy extra programmal érkeztek, a Névjegyáttöltő és a zenés Music szolgáltatás mellett két térképszoftvert is kaptunk a Vezess és a Térképek személyében. A mai bejegyzésben az utóbbit vesézzük ki.

Az alkalmazás a Nokia saját térképszolgáltatását használja ki, melyet a gyártó évek óta fejlesztget a Symbian alapú modellekre. A program felépítése nagyon egyszerű, a képernyő nagy részét maga a térkép foglalja el, a bal alsó sarokban lévő virtuális billentyű segítségével pozicionálhatjuk magunkat, a jobb sarokban tanyázó gomb pedig a térképbeállításokat rejti. Utóbbit megérintve kiválaszthatjuk, hogy mi jelenjen meg a térképen; a sematikus, műholdas és tömegközlekedés alapú kinézetek között válogathatunk. Az alsó sávon kereshetünk, aktiválhatjuk a nevezetes helyek megjelenítését, valamint az alkalmazás beállításait is elérhetjük. Utóbbi mindössze a GPS-használatot és a mértékegységet rejti, azaz nincs túl sok lehetőségünk a testreszabásra.

A POI-kat jelképező virtuális gomb megérintésével egy új felületre jutunk, az itt látható térképen immár a nevezetes helyek is megjelennek, melyeket kis fekete lufik jelképeznek a nekik megfelelő ikonokkal. Az alsó fekete sávot felhúzva kategóriát válthatunk, valamint a népszerű találatokat is megjeleníthetjük. A kategóriák között a szórakozás, látnivalók és múzeumok, közlekedés, szállás, vásárlás, szórakozás és szabadidő, népszerű és étel, ital csoportokat érhetjük el, az egyes pontokhoz pedig útvonalat is terveztethetünk. Utóbbit gyalogos, autós és a tömegközlekedést használó módon is megtehetjük, a kedvelt útvonalakat pedig ki is tűzhetjük a főoldalra. A funkcionalitás tehát rendben van, egyedül a hangos navigáció hiányzik, erre a Vezess névre hallgató program szolgál; természetesen utóbbit is be fogjuk mutatni a közeljövőben.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények