Hirdetés

WayteQ blog: WayteQ xBook-60w ebook olvasó

A számos kedvező árú tablet után egy újabb népszerű kategóriában igyekszik megvetni a lábát a WayteQ. Nálunk talán még kevésbé elterjedtek az ebook olvasók, de azért külföldön már nagy sikere van ezeknek a készülékeknek, elég csak mondjuk az Amazon Kindle modellt említeni. Noha ebookot lehet olvasni tableten vagy épp mobiltelefonon is, azért ezek kijelzője hosszabb olvasásnál fárasztja a szemet, ráadásul a folyamatosan működő képernyő gyorsan leszívja az akkumulátort is. Velük ellentétben az ebook olvasók kifejezetten arra készültek, hogy akár órákon át olvassunk rajtuk.

Az xBook-60w elsőre szinte tabletnek nézhetjük, bár azoknál kisebb, hiszen 6 hüvelykes (600x800 pixel felbontású) kijelzője van, ráadásul mindössze 8 mm vastag és 214 gramm, tehát vékony és alig nehezebb egy mobilnál. A hordozását nem csak ez könnyíti meg, hanem a dobozában található bőrtok is. A kiváló olvashatóság érdekében a képernyő E-ink Pearl technológiájú, 16 szürkeárnyalatos megjelenítésre képes. Ez a fajta kijelző extrém keveset fogyaszt, napfényben is jól látható és csak akkor igényel energiát, ha változik rajta a kép. Ha kivesszük a dobozból, azonnal tudjuk használni, semmit nem kell beállítani vagy telepíteni hozzá. Ráadásul már rögtön többszáz magyar irodalmi művet feltöltik a memóriáját, úgyhogy van mit olvasni. A tárhely egyébként 4 GB, ami több ezer e-könyv tárolására elég és ha mégis betelik, akkor van microSD bővítés. Az USB 2.0 csatlakozóval könnyen összeköthető számítógéppel, de van benne WiFi is, ha pedig hangos könyvet hallgatnánk, azt 3,5 mm-es jacken, fülhallgatón is megtehetjük mások zavarása nélkül.

Nem csak könyveket olvashatunk rajta, hanem akár fotókat is nézegethetünk (persze csak szürkében), illetve zenét is hallgathatunk. Rengeteg formátumot támogat, úgyhogy gyakorlatilag bármilyen e-könyvet meg tud nyitni. Az olvasás megkönnyítése érdekében 24 fokozatban(!) állítható a betűméret és ötféle betűtípus közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt. Tud automatikusan lapozni, a kép elforgatható, illetve hangos felolvasásra is képes, bár ezt csak angol vagy kínai nyelven. A műszaki adatokra fogékonyabbak érdekes lehet, hogy a készülék lelke egy 600 MHz-es Rockchip 2818-as processzor, ami 128 MB RAM-mal dolgozik együtt. A WayteQ xBook-60w már számos itthoni műszaki áruházban kapható, hivatalos végfelhasználói ára jellemzően bruttó 29 990 forint.

Rusi

Azóta történt