Fejlett képernyőkamerát demóz a Xiaomi

Nem kell kijelzőpixeleket beáldozni: átlátszó OLED panellel oldja meg a gyártó a fény átjutását.

A gyártók az elmúlt években sikerrel számolták fel a képernyőkávákat, ám valamit kellett kezdeni a szelfikamerával, és a noccs meglehetősen otromba megoldás volt az első években. A kameracsepp és lyuk jóval elegánsabb, és olyan mobil is akad, amelyik motorikusan tolja ki vagy csapja előre a házban rejtett optikát, ez ugyanakkor extra mérettel és tömeggel, plusz általában a vízállóság elvesztésével jár.

A megoldás: az ujjlenyomat-olvasó után helyezzük a kamerát is az OLED képernyő mögé! Egy ideje több gyártó és beszállító is azon dolgozik, hogy ez a technológia piacra kerüljön, és a Xiaomi immár a harmadik generációnál tart saját számolásuk szerint. Az első szimpla kameralukat jelent: kivájják a lencsének a helyet a képernyőből, így arrafelé zéró képernyőpixel villan fel.

Út a kameraluktól a pixeleket be nem áldozó képernyőkameráig
Út a kameraluktól a pixeleket be nem áldozó képernyőkameráig (forrás: Weibo) [+]

A második generáció a képernyő- és szenzorpixelek kompromisszumát jelenti: négyzetes felületen három képernyő és egy kamera képpontnak jut hely. A harmadik generáció átlátszó vagy legalábbis kellően áttetsző OLED pixelekkel kívánja a fényt továbbjuttatni a szelfikamerára, és a dolog nem idegen a Xiaomitól: nemrég mutattak be egy átlátszó OLED technológiát használó tévékészüléket.

Korábbi generációs képernyőkamera összevetése a Xiaomi friss megoldásával
Korábbi generációs képernyőkamera összevetése a Xiaomi friss megoldásával (forrás: Weibo)

Azért a mobil esetében a dolog eggyel bonyolultabb, és a trükk a jófajta önfotó készítéséhez a lencse környékén világító képernyőrész kikapcsolása, hogy fényszennyezés ne befolyásolja a felvételt. A Xiaomi elmondása és példája szerint így éles és kellően megvilágított szelfik készülhetnek, amiből persze fejlett képfeldolgozás is kiveszi a részét. A technológia ígéretes, azt viszont még nem árulta el a gyártó, hogy mikor és melyik készülékkel lesz elérhető.

Előzmények

  • Xiaomi Mi Note 10 Lite - a kis pimasz

    Erős a mezőny 100 és 150 ezer forint között a középkategóriában, talán pont ez hívta életre a Mi Note 10-széria egyszerűbb kamerarendszerrel bíró, még kedvezőbb árú változatát. Újabb életképes versenyzőt köszöntünk a hazai piacon.

  • Xiaomi Mi 10 - nem olcsóbb, hanem kedvezőbb árfekvésű

    Rárúgta a Xiaomi az eddigi rajongóira is az ajtót az Mi 10 árazásával, a Pro volt az igazi szívroham, de a sima sem lett egy olcsó modell.

Hirdetés