Új Qualcomm lapkakészletek a horizonton

AZ NVIDIA-hoz hasonlóan a Qualcomm is a CES-en mutatta be a legújabb lapkakészlet családját a hosszúra nyúló megnyitó után (mely egyébként igen erőltetettre sikeredett, érdemes visszanézni). Az új chipseteket az amerikai gyártó ügyvezető igazgatója, dr. Paul Jacobs mutatta be a nagyközönségnek. A Snapdragon 600 és 800 névre hallgatók SoC-k mindegyike 28 nanométeres csíkszélességgel készül.

A kisebb lapka a 600-as, melyre elvileg nem kell sokat várni, ha minden igaz, a második negyedévben érkeznek majd az erre épülő készülékek. A Krait 300 típusú processzor négymagos, ARMv7 utasításkészlettel dolgozik, a magok órajele maximum 1,9 GHz lehet. A grafikus gyorsító szerepét az Adreno 320 tölti be, mint azt az S4 Pro család tagjainál is megszokhattuk. A chip 32 bites, kétcsatornás LP-DDR3 memóriaegységeket támogat. A Snapdragon 600 teljesítménye a hivatalos sajtóanyag szerint negyven százalékkal nagyobb az S4 Pro család tagjainál.

A Snapdragon 800-ra egy kicsit többet kell várni, az első fecskék érkezése a hírek szerint 2013 közepére tehető, a teljesítménye 75 százalékkal jobb az S4 Prónál. A chipsetet mobil eszközök mellett különféle multimédiás alkalmazásokra is ajánlja a Qualcomm, a sajtóanyag a SmartTV-t említi. A lapka egy Krait 400 processzort tartalmaz, ARMv7 utasításkészlettel és négy, egyenként legfeljebb 2,3 GHz-en ketyegő maggal. A kistestvérhez hasonlóan a Snapdragon 800 is 32 bites, kétcsatornás RAM vezérlést támogat, az órajel 800 MHz, az adatátviteli sebesség 12,8 GBps. Grafikus gyorsítóként az Adreno 330-at kapjuk, amely kétszeres teljesítményt ígér az Adreno 320-hoz képest.

A Qualcomm néhány újdonságot is alkalmazott be a Snapdragon 800 megalkotásakor. A Hexagon DSP V5-nek dinamikus szálkezelést, lebegőpontos számításokat és kiterjesztett multimédiás utasításkészletet köszönhetünk. A IZat technológia különféle pozicionáló megoldások egységes kezeléséért felel. A WiFi-modul a megszokott 802.11a/b/g/n szabványok mellett immár a 802.11ac-t is támogatja, a Bluetooth 4.0, az FM-vevő és az USB 3.0 szintén a rendszer részét képezi. A chipset integrált GSM-, UMTS- és LTE-egységekkel is rendelkezik, utóbbi az Advanced Carrier Aggregation képességet is támogatja, mely a rádiófrekvencia sávszélességének maximalizálásáért felel. A gyártó mindezek mellett alacsony fogyasztást ígér.

A Snapdragon 800 multimédiás téren is tartogat néhány meglepetést. Immár lehetőség van UltraHD (4K) felbontású videók rögzítésére és lejátszására; ez 4096 x 2304 pixelt jelent képkockánként, ami a jelenleg menőnek számító FullHD felbontás nagyjából négyszerese. A kettős képfeldolgozó processzor (Dual Image Signalling Processor) egyszerre akár négy kamerát is tud felügyelni párhuzamos autofókusz mellett, legfeljebb 55 megapixeles fotókat kezel. Audió téren DTS-HD, 7.1 Surround és Dolby Digital Plus támogatást kapunk. A legmagasabb kezelt kijelzőfelbontás 2560 x 2048 képpontra nőtt, emellett a Miracast 1080p HD szabvánnyal is elboldogul az új SoC.

Igen komoly újdonságokat villantott tehát a Qualcomm, a tegnap bejelentett Tegra 4 méltó kihívóra talált az új generációs Snapdragon lapkák személyében. A hivatalos dokumentumok szerint a gyártó már több mint 50 olyan készüléket tart számon, melyben az új chipset család valamelyik tagja operál. Ha minden igaz, a rivális SoC-re épülő termékekre sem kell sokat várni, a nyár folyamán remélhetőleg mindkét megoldást kipróbálhatjuk majd élőben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés