Új Good Lock modulokkal bővül a One UI 5-ös Samsung Galaxyk funkcionalitása

Platformok közti fájlküldés, programozható gombok, a hátlap kopogtatásával előhívható funkciók és a beállítások átrendezése is lehetséges.

Ahogy elindult a Galaxy S22 és az eggyel régebbi Samsung csúcstelefonok Android 13-as (One UI 5-ös) frissítése, a dél-koreai óriás frissítette a Good Lock modulokat is, hogy támogassák az új rendszert. Érkeztek újdonságok is, amik egyelőre One UI 5 exkluzívak, de mielőtt ezekre rátérnénk, egyértelműsítsük, hogy mi az a Samsung Good Lock!

Egy, a Galaxy Store-ból elérhető alkalmazáscsomag, mely a Samsung saját fejlesztése, eredeti célja az volt, hogy a Galaxy telefonok megjelenését és a One UI használatát a felhasználó segítségével teljes egészében újratervezhesse, mára azonban több funkció került bele, mint a vizualizációs beállítások. A Good Lock elérhetősége régiónként eltér, Magyarországon hivatalosan nem támogatott, de a Play Áruházból telepíthető Fine Lock nevű app közbeiktatásával, vagy APK-ból való telepítéssel működésre bírható. Miután a telefonon fent van a Good Lock, láthatunk rajta keresztül letölthető modulokat (pl. Home Up, LockStar, MultiStar, DropShip), ezeket letöltve extra funkciók hozhatunk a Galaxy telefonokra, az alábbi videó jó példa.

A DropShip például egyike a legújabb moduloknak, egyelőre csak a One UI 5-ös telefonokra elérhető és rendszerfüggetlen fájltranszfert tesz lehetővé. Vagyis Androidra, Windowsra, macOS-re, és akár iOS-re is lehet segítségével fájlokat küldeni. A DropShip nem helyettesíti a Samsung Quick Share-t vagy a Google-féle közeli megosztást, ami Bluetooth és Wi-Fi kapcsolatot használva képes Android és ChromeOS rendszerű eszközökkel kommunikálni. A DropShip egymegállós webes fáljküldő, hasonló a WeTransferhez. A felhasználó kiválaszthatja benne a megosztani kívánt fájlokat a natív tárhelyről vagy felhőszolgáltatásból (pl. OneDrive, Google Drive, Google Fotók), egyelőre 5 GB-os limitig, majd a program generál egy megosztható linket és QR-kódot, amin keresztül a fogadó fél letöltheti. A küldőnek van lehetősége jelszavas védelmet, lejárati időt beállítani, a DropShip használatához pedig Samsung-fiókra van szüksége, a fogadó féltől ez nem elvárás.

Pár kép a DropShip működéséről.Pár kép a DropShip működéséről.Pár kép a DropShip működéséről.Pár kép a DropShip működéséről.Pár kép a DropShip működéséről. Pár kép a DropShip működéséről. (forrás: Samsung Community Forum (Korea)) [+]

Szintén új modul a RegiStar, aminek segítségével átrendezhető a One UI beállítások menüje, így ha valaki a fejlesztői beállításokat nyitja meg legtöbbször telefonján, felhúzhatja legfelülre azt a menüpontot, vagy bármi mást, amit leggyakrabban használ. A RegiStar segítségével az oldalsó gombok hosszú nyomásra adott reakciója is személyre szabható, a gyári beállítások helyett bármi más parancsot megadhat a felhasználó.

A One UI 5 kompatibilis Galaxy S és a Galaxy Z telefonokon a modul segítségével megadható, hogy a telefon hátlapjának kétszeri vagy háromszori megkoppintását is parancsként érzékelje a telefon. A Google a Pixelekhez az Android 12-vel adta hozzá ezt, az Apple az iPhone-okhoz az iOS 14-gyel. A Samsung megoldása ugyanakkor széleskörűbb, több beállítási lehetőséggel, mint a két konkurens. A Galaxy Z Fold4 esetén pedig még egy extra funkció elérhető, amit a külső kijelző megnyomásával lehet előhívni.

A RegiStar modul új lehetőségeket biztosít, például a hátlap megkocogtatásával elérhető funkciókkal.
A RegiStar modul új lehetőségeket biztosít, például a hátlap megkocogtatásával elérhető funkciókkal. (forrás: Android Police) [+]

Az említett modulok jelenleg hivatalosan csak a Galaxy S22-k és a többi One UI 5-ös telefonon elérhetők, de a Samsung fórumán találni olyan hozzászólásokat, akik One UI 4.1 alatt is működésre bírták őket. Hazánkban a Good Lock és a hozzá tartozó modulok a már említett Fine Lock segítségével, vagy APK-ból telepítve próbálhatók ki.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés