Motoros kamerákat kapott a Zenfone 7

Rögtön két verzióban is készül majd a legerősebb Zenfone, ami mindenképpen egyedinek mondható az idei csúcsmodellek között.

Kicsit hamarább vártuk a Zenfone 7 megjelenését, a 6-os modell ugyanis már tavaly májusban bemutatkozott. És mind a mai napig egyedülálló kamerás megoldást használ, ugyanis arról nevezetes, hogy a hátlapon levő kettős kamerarendszert egy olyan idomra tették rá, amelyet motor képes megforgatni és a kijelző fölé emelni, hogy előlapi kameraként is használhassuk. Ennek két pozitív hozadéka van: nincs a kijelzőben kameralyuk, vagy szenzorsziget, illetve a hátlapi kamerákat tudjuk használni szelfizésre is. Ugyanakkor vannak a dologban buktatók is, mint az arc alapú feloldás és a vízállóság hiánya, ezekre a Zenfone 7 sem tud választ adni, de egy csomó egyéb kérdésre igen. És ebből máris következik, hogy az új Zenfone megtartotta az elődmodell trükkjét, itt is motor forgatja előre a kamerákat (immáron hármat), de rengeteg ponton fejlődött.


[+]

Két Zenfone 7 kerül majd a boltokba, az egyik ezzel a névvel, a másik pedig a Pro utótaggal, de alig van köztük eltérés, ezeken essünk is túl rögtön: a Pro megkapta a Snapdragon 865+ chipsetet, a sima csak az alap 865-tel dolgozik, illetve ez utóbbiban nincs a kamerák mögött OIS. Ennyi, minden más azonos, ugyanakkor ez egyelőre nekünk annyiban talán mindegy, hogy ha minden stimmel, akkor hazánkban amúgy is csak a Pro lesz majd kapható. Itthoni árat még nem tudunk, ezt szeptember 1-én fogja közölni az Asus, 8 GB RAM és 256 GB belső tárhely lesz majd a hazai forgalmazású termékekben, de a tajvani árazás (27 ezer NTD) alapján ez sem lesz egy filléres gép.


[+]

A kijelző kapcsán odatették magukat, 6,67 inches AMOLED panelt kap a Zenfone 7 (és a Pro is, de most már nem vesszük őket külön), amely 20:9 képarányú, FHD+ felbontású és 90 Hz-es képfrissítésre alkalmas, 200 Hz-es érintésérzékelési frekvenciával és 1 ms-os válaszidővel és DC elsötétítéssel rendelkezik, nem mellesleg a Samsung gyártja. És nincs notch, nincs semmi, ami bezavarna a képbe, így az előlap 92%-át tölti ki a kijelző, ami 700 nites fénysűrűséget képes kiadni direkt napfényben, pontszerűen pedig az 1000 nit is meglehet.

Hirdetés

[+]

Az Asus nagyon beleállt abba, hogy a mindennapok során irtó gyors legyen a készülék. Belepiszkáltak az Android keretrendszerbe, ami négy ponton hozott sebességnövekedést. Egyrészt a bootidő kapcsán, 13 másodperc alatt feláll a rendszer (szerintük a Galaxy S20+ ezt 18 másodperc alatt oldja meg). Aztán a galériában a képek visszanézési idejét is csökkentették jelentősen, az ujjlenyomatos feloldás idejét 0,28 másodpercre vitték le, a hívásfogadást pedig a megfelelő virtuális gomb megnyomását követően 0,48 másodperc alatt tudja megoldani a készülék.


[+]

A telefonban 5000 mAh-s akkumulátor található, amely 30 wattos töltéssel vételezhet áramot, 0-ról 60%-ra 34 perc alatt jut el, a teljes töltéshez kicsivel több mint másfél óra szükséges. Nincs viszont vezeték nélküli töltés, a gyártó szerint ez ugyanúgy helyhiány miatt maradt ki, mint a 3,5 mm-es jack csatlakozó. Az akkumulátor egészségének megőrzését szoftveres trükkökkel próbálják kitolni, egyrészt a másnapra beállított ébresztés időpontjához igazítják az éjszakai töltés fázisait. Az első időszakban 80%-ra kúszik a töltöttség, majd ezt tartja szinten a készülék, aztán az ébresztés előtti megfelelő pillanatban beletol további 20%-ot - ha ezt egyáltalán akarjuk, mert olyan beállítás is van, hogy mondjuk 80% fölé sose menjen a töltöttség, az Asus mérései szerint ez ugyanis 500 töltési ciklus után már érezhető kapacitáscsökkenést eredményez.


[+]

A hátlapon ott találunk három kamerát, amelyek egy folyékony fém ötvözetből készült panelen üldögélnek. Ez egy könnyű, de ellenálló anyag, amit nem olyan roppant könnyű beszerezni, a bemutató előtti háttérbeszélgetésen ki is derült, hogy a Zenfone 6 például ezért csúszott sokat, de most a 7-esnél felkészültek a beszerzési láncok. A modult egy vadiúj motor mozgatja, amely több mint kétszer erősebb, de majdnem feleakkora csupán, mint az elődmodellnél, ráadásul sokkal finomabban dolgozik és szinte bármilyen szögben meg is tud állni. Ezt amúgy szoftveresen is kihasználja az Asus, a kamera alkalmazásban előre paraméterezhetünk három olyan szöget is, amit gyakran használunk, plusz nyilván finomabb lett az automatikus mozgáskövetés és a panorámafelvételek minősége is javult.


[+]

Természetesen ebben a modellben is van G-szenzor, ha az eszköz érzékeli, hogy valahonnan leesik, akkor igyekszik olyan állapotba hozni a kamerás modult, hogy az a becsapódáskor ne sérüljön. Az Asus azt mondja, hogy szerintük 200 ezer nyitás-csukást biztosan kibír a motoros kamerasziget, ezzel pont megduplázták a Zenfone 6-nál tett vállalásukat.


[+]

A nagy kérdés viszont nyilván az, hogy oké, motorosan mozgatjuk, éljen, de milyen kamerák ülnek rajta? A jó hír, hogy a Pro változatban a normál és a telés lencse is kapott optikai stabilizációt, ebben mindenképp történt előrelépés. És a szenzorok is mind jobbak lettek, a normál kameránk egy Sony IMX686-os, 64 megapixeles érzékelővel dolgozik, a zoom lencse háromszoros nagyítás kínál, de itt nem a Sony a beszállító (viszont nem specifikálták, hogy akkor ki). Az ultraszéles modul viszont újfent Sony, méghozzá az IMX363-as szenzor, amely 12 megapixelt tud magából kipréselni és látatlanban is teljesen biztos, hogy fényévekkel jobb eredményre képes, mint az, ami a Zenfone 6-ban dolgozott. Rögtön benne van a torzítás kompenzálása, ami különösen látványos akkor, ha előlapi csoportképet csinálunk, plusz alkalmas 4 centiméterről makrók készítésére is, lévén Dual Pixel autofókuszt is kapott.


[+]

A kameraszoftverben vannak egyéb trükkök is, fotók komponálásánál például külön megadható a fénymérési és az élességi pont, videózásnál pedig akár 8K felbontással is dolgozhat a főkamera 30 fps mellett. 4K-ban 30 és 60 fps is elérhető, ilyenkor már az ultraszéles modul is bekapcsolódhat, a zoom viszont csak Full HD esetében érhető el, 30 fps mellett. Van Pro mód is, ahol további extrák érhetők el, mint amilyen az akusztikus fókusz. Akad szélzaj szűrés, és HyperSteady néven pedig a szuperstabilizációs mód is megvan.


[+]

A ZenUI-t is piszkálták kicsit, egyrészt mivel a telefon oldalán van az ujjlenyomat-olvasó, ezért ezt rögtön beletervezték egy Smart Key néven futó gombba, amely egyrészt feloldja a készüléket, másrészt pedig hosszan és dupla megnyomásához bármilyen funkciókat hozzá lehet rendelni. Maga a ZenUI is állítólag az eddigieknél jobban paraméterezhető négyféle rendszerszintű betűtípussal és ikon-alakzattal, plusz az egész felület kicsit át lett alakítva, hogy jobban segítse az egykezes használatot.


[+]

A Zenfone 7 (és a Pro) valószínűleg elég hamar a boltokban lesz majd, mi sem fogunk sokat késlekedni a teszttel. Addigra a hazai árak is kiderülnek, az viszont már most biztos, hogy az alapcsomagban a 30 wattos töltőn és a Type-C kábelen túl lesz egy átlátszó tok és egy Active Case nevet kapó keményebb tok is, amit a gyártó szerint könnyű felrakni bringára és motorra is. Az biztos, hogy nem csak ezek az apróságok teszik egyedivé a Zenfone 7-et, de azt érezni, hogy a ROG Phone-ok mellett most már a Zenfone is két olyan termékvonal, amelyben az Asus valóban a saját útját járja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Hirdetés